RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder MCQS
These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder MCQS
Other Exercises
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder Ex 19.1
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder Ex 19.2
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder VSAQS
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder MCQS
Mark correct alternative in each of the following:
 Question 1.
 In a cylinder, if radius is doubled and height is halved, curved surface area will be
 (a) halved
 (b) doubled
 (c) same
 (d) four times
 Solution:
 Let radius of the first cylinder (r1) = r
 and height (h1) = h
 Surface area = 2πrh
 If radius is doubled and height is halved
 
 ∴ Their surface area remain same (c)
Question 2.
 Two cylindrical jars have their diameters in the ratio 3:1, but height 1:3. Then the ratio of their volumes is
 (a) 1 : 4
 (b) 1 : 3
 (c) 3 : 1
 (d) 2 : 5
 Solution:
 Sol. Ratio in the diameters of two cylinder = 3:1
 and ratio in their heights = 1:3
 Let radius of the first cylinder (r1) = 3x
 and radius of second (r2) = x
 and height of the first (h1) = y
 and height of the second (h2) = 3y
 Now volume of the first cylinder = πr2h
 = π(3x)2 x y = 9πx2y
 and of second cylinder = π(x2) (3y)
 ∴ Ratio between then = 9πx2y : 3πx2y
 = 3 : 1 (c)
Question 3.
 The number of surfaces in right cylinder is
 (a) 1
 (b) 2
 (c) 3
 (d) 4
 Solution:
 The number of surfaces of a right cylinder is three. (c)
Question 4.
 Vertical cross-section of a right circular cylinder is always a
 (a) square
 (b) rectangle
 (c) rhombus
 (d) trapezium
 Solution:
 The vertical cross-section of a right circular cylinder is always a rectangle. (b)
Question 5.
 If r is the radius and h is height of the cylinder the volume will be
 
 Solution:
 Volume of a cylinder = πr2h (b)
Question 6.
 The number of surfaces of a hollow cylindrical object is
 (a) 1
 (b) 2
 (c) 3
 (d) 4
 Solution:
 The number of surfaces of a hollow cylindrical object is 4. (d)
Question 7.
 If the radius of a cylinder is doubled and the height remains same, the volume will be
 (a) doubled
 (b) halved
 (c) same
 (d) four times
 Solution:
 If r be the radius and h be the height, then volume = πr2h
 If radius is doubled and height remain same,
 the volume will be
 = π(2r)2h = π x 4r2h
 = 4πr2h = 4 x Volume
 The volume is four times (d)
Question 8.
 If the height of a cylinder is doubled and radius remains the same, then volume will be
 (a) doubled
 (b) halved
 (c) same
 (d) four times
 Solution:
 If r be the radius and h be the height, then volume of a cylinder = πr2h
 If height is doubled and radius remain same, then volume = πr2(2h) = 2πr2h
 ∴ Its doubled (a)
Question 9.
 In a cylinder, if radius is halved and height is doubled, the volume will be
 (a) same
 (b) doubled
 (c) halved
 (d) four times
 Solution:
 Let r be radius and h be height, then Volume = πr2h
 If radius is halved and height is doubled
 
Question 10.
 If the diameter of the base of a closed right circular cylinder be equal to its height h, then its whole surface area is
 
 Solution:
 Let diameter of the base of a cylinder (r) = h
 Then its height (h) = h
 
Question 11.
 A right circular cylindrical tunnel of diameter 2 m and length 40 m is to be constructed from a sheet of iron. The area of the iron sheet required in m2, is
 (a) 40π
 (b) 80π
 (c) 160π
 (d) 200π
 Solution:
 Diameter of a cylindrical tunnel = 2 m
 ∴ Radius (r) = \(\frac { 2 }{ 2 }\) = 1m
 and length (h) = 40 m
 Curved surfae area = 2πrh = 2 x π x 1 x 40 = 80π (b)
Question 12.
 Two circular cylinders of equal volume have their heights in the ratio 1 : 2. Ratio of their radii is
 
 Solution:
 Let r1 and h1 be the radius and height of the
 first cylinder, then
 Volume = πr12h1
 Similarly r1 and h2 are the radius and height of the second cylinder
 ∴ Volume = πr2h2
 But their volumes are equal,
 
Question 13.
 The radius of a wire is decreased to one- third. If volume remains the same, the length will become
 (a) 3 times
 (b) 6 times
 (c) 9 times
 (d) 27 times
 Solution:
 In the first case, r and h1, be the radius and height of the cylindrical wire
 ∴ Volume = πr2h1 …(i)
 In second case, radius is decreased to one third
 
 ∴ In second case height is 9 times (c)
Question 14.
 If the height of a cylinder is doubled, by what number must the radius of the base be multiplied so that the resulting cylinder has the same volume as the original cylinder?
 
 Solution:
 Let r be the radius and h be the height then volume = πr2h
 If height is doubled and volume is same and let x be radius then πr2h = π(x)2 x 2h
 
Question 15.
 The volume of a cylinder of radius r is 1/4 of the volume of a rectangular box with a square base of side length x. If the cylinder and the box have equal heights, what is r in terms of x?
 
 Solution:
 Let r be the radius and h be the height, then volume = πr2h
 This volume is \(\frac { 1 }{ 4 }\) of the volume of a rectangular box
 ∴ Volume of box = 4πr2h
 Let side of base of box = x and height h,
 then volume = x2h
 ∴ 4πr2h = x2h
 
Question 16.
 The height ft of a cylinder equals the circumference of the cylinder. In terms of ft, what is the volume of the cylinder?
 
 Solution:
 In a cylinder,
 h = circumference of the cylinder
 
Question 17.
 A cylinder with radius r and height ft is closed on the top and bottom. Which of the following expressions represents the total surface area of this cylinder?
 (a) 2πr(r + h)
 (b) πr(r + 2h)
 (c) πr(2r + h)
 (d) 2πr2 + h
 Solution:
 r is the radius of the base and ft is the height of a closed cylinder
 Then total surface area = 2πr(r + h ) (a)
Question 18.
 The height of sand in a cylindrical-shaped can drops 3 inches when 1 cubic foot of sand is poured out. What is the diameter, in inches, of the cylinder?
 
 Solution:
 Let h be the height and d be the diameter of a cylinder, then
 
Question 19.
 Two steel sheets each of length a1 and breadth a2 are used to prepare the surfaces of two right circular cylinders – one having volume v1 and height a2 and other having volume v2 and height a1. Then,
 
 Solution:
 Length of each sheet = a1
 and breadth = a2
 Volume of cylinder = πr2h
 In first case,
 v1 is volume and a2 is the height
 
 
Question 20.
 The altitude of a circualr cylinder is increased six times and the base area is decreased to one-ninth of its value. The factor by which the lateral surface of the cylinder increases, is
 
 Solution:
 In first case,
 Let r be the radius and h be the height of the cylinder. Then,
 ∴ Lateral surface area = 2πrh
 In second case,
 
Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 19 Surface Areas and Volume of a Circular Cylinder MCQS are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.










































































