RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 5 Congruence of Triangles and Inequalities in a Triangle Ex 5A
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 5 Congruence of Triangles and Inequalities in a Triangle Ex 5A.
Question 1.
 Solution:
 In ∆ ABC, ∠A = 70° and AB = AC (given)
 ∴ ∠C = ∠B
 (Angles opposite to equal sides)
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 
 => 70° + ∠B + ∠B = 180°
 (∴ ∠B = ∠C)
 => 2∠B = 180°- 70° = 110°
 ∠B = \(\frac { { 110 }^{ o } }{ 2 } \) = 55° and
 Hence ∠B = 55°,∠C = 55° Ans.
Question 2.
 Solution:
 In ∆ ABC, ∠A= 100°
 It is an isosceles triangle
 
 ∴AB = AC
 ∠B = ∠C
 (Angles opposite to equal sides)
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => 100° + ∠B + ∠B = 180°
 (∴ ∠B = ∠C)
 => 2∠B + 100° = 180°
 => 2∠B = 180°- 100° = 80°
 ∠B = \(\frac { { 80 }^{ o } }{ 2 } \) = 40°
 and ∠C = 40°
 ∴ Base angles are 40°, 40° Ans.
Question 3.
 Solution:
 In ∆ ABC,
 AB = AC
 ∴∠C = ∠B
 (Angles opposite to equal sides)
 
 But ∠B = 65°
 ∴ ∠ C = 65°
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => ∠A + 65° + 65° = 180°
 => ∠ A + 130° = 180°
 => ∠ A = 180° – 130°
 => ∠ A = 50°
 Hence ∠ A = 50° and ∠ C = 65° Ans.
Question 4.
 Solution:
 In ∆ ABC
 AB = AC
 ∴ ∠C = ∠B
 (Angles opposite to equal sides)
 
 But ∠A = 2(∠B + ∠C)
 => ∠B + ∠C = \(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠A 2
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (sum of angles of a triangle)
 => ∠A+ \(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠A = 180°
 => \(\frac { 3 }{ 2 } \) ∠A = 180°
 => ∠A = 180° x \(\frac { 2 }{ 3 } \) = 120°
 and ∠B + ∠C = \(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠A = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 120°
 = 60°
 ∴ ∠ B = ∠ C
 ∴ ∠ B = ∠ C = \(\frac { { 60 }^{ o } }{ 2 } \) = 30°
 Hence ∠ A = 120°, ∠B = 30°, ∠C = 30° Ans.
Question 5.
 Solution:
 In ∆ ABC,
 AB = BC and ∠B = 90°
 ∴ AB = BC
 ∴ ∠ C = ∠ A
 (Angles opposite to equal sides)
 
 Now ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => ∠ A + 90° + ∠ A = 180°
 (∴ ∠C = ∠A)
 => 2∠A + 90° – 180°
 => 2∠ A = 180° – 90° = 90°
 ∠ A = \(\frac { { 90 }^{ o } }{ 2 } \) = 45°
 ∴ ∠ C = 45° (∴ ∠ C = ∠ A)
 Hence, each of the equal angles is 45° Ans.
Question 6.
 Solution:
 Given : ∆ ABC is an isosceles triangle in which AB = AC
 
 Base BC is produced to both sides upto D and E respectively forming exterior angles
 ∠ ABD and ∠ ACE
 To Prove : ∠ABD = ∠ACE
 Proof : In ∆ ABC
 ∴ AB = AC (given)
 ∴ ∠C = ∠B
 (Angles opposite to equal sides)
 => ∠ ABC = ∠ACB
 But ∠ ABC + ∠ABD = 180° (Linear pair)
 Similarly ∠ACB + ∠ACE = 180°
 ∠ ABC + ∠ABD = ∠ACB + ∠ACE
 But ∠ ABC = ∠ ACB (proved)
 ∠ABD = ∠ACE
 Hence proved.
Question 7.
 Solution:
 ∆ ABC is an equilateral triangle
 ∴ AB = BC = CA
 and ∠A = ∠B = ∠C = 60°
 
 The sides of the ∆ ABC are produced in order to D,E and F forming exterior angles
 ∠ACP, ∠BAE and ∠CBF
 ∆ACD + ∠ACB = 180°
 => ∠ACD + 60° = 180°
 => ∠ACD = 180° – 60°
 => ∠ACD = 120°
 Similarly, ∠BAE + ∠BAC = 180°
 => ∠BAE + 60° = 180°
 => ∠BAE = 180° – 60° = 120°
 and ∠BAF + ∠ABC = 180°
 => ∠BAF + 60° = 180°
 => ∠BAF = 180° – 60° = 120°
 Hence each exterior angle of an equilateral triangle is 120°.
Question 8.
 Solution:
 Given : In the figure,
 O is mid-point of AB and CD.
 i.e. OA = OB and OC = OD
 To Prove : AC = BD and AC || BD.
 Proof : In ∆ OAC and ∆ OBD,
 OA = OB {given}
 OC = OD {given}
 ∠AOC = ∠BOD
 (Vertically opposite angles)
 ∴∆ OAC ≅ ∆ OBD (S.A.S. axiom)
 ∴AC = BD (c.p.c.t.)
 and ∠ C = ∠ D
 But these are alt. angles
 ∴AC || BD
 Hence proved.
Question 9.
 Solution:
 Given : In the figure,
 PA ⊥ AB, QB ⊥ AB and
 PA = QB, PQ intersects AB at O.
 
 To Prove : O is mid-point of AB and PQ.
 Proof : In ∆ AOP and ∆ BOQ,
 ∠ A = ∠ B
 AP = BQ (given)
 ∠ AOP = ∠BOQ
 (Vertically opposite angles)
 ∴ ∆AOP ≅ ∆ BOQ (A.A.S. axiom)
 ∴OA = OB (c.p.c.t)
 and OP = OQ (c.p.c.t)
 Hence, O is the mid-point of AB as well as PQ
Question 10.
 Solution:
 Given : Two line segments AB and CD intersect each other at O and OA = OB, OC = OD
 AC and BD are joined.
 To Prove : AC = BD
 Proof : In ∆ AOC and ∆ BOD,
 OA = OB {given}
 OC = OD
 ∠AOC = ∠BOD
 (vertically opposite angles)
 ∴ ∆ AOC ≅ ∆ BOD (S.A.S. axiom)
 ∴ AC = BD (c.p.c.t)
 and ∠A = ∠D (c.p.c.t.)
 Hence AC ≠ BD
 Hence proved.
Question 11.
 Solution:
 Given : In the given figure,
 l || m, m is mid-point of AB
 CD is another line segment, which intersects AB at M.
 To Prove : M is mid-point of CD
 Proof : l || m
 ∴ ∠ CAM = ∠ MBD (Alternate angles)
 Now, in ∆ AMC and ∆ BMD,
 AM = MB (Given)
 ∠ CAM = ∠ MBD (proved)
 ∠ AMC = ∠BMD
 (vertically opposite angles)
 ∆ AMC ≅ ∆ BMD (ASA axiom)
 ∴ CM = MD (c.p.c.t.)
 Hence, M is mid-point of CD.
 Similarly we can prove that M is mid point of any other line whose end points are on l and m.
 Hence proved.
Question 12.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, AB = AC and in ∆ OBC,
 OB = OC
 
 To Prove : ∠ABO = ∠ACO
 Construction. Join AO.
 Proof : In ∆ ABO and ∆ ACO,
 AB = AC (Given)
 OB = OC (Given)
 AO = AO (Common)
 ∴ ∆ ABO ≅ ∆ ACO (S.S.S. Axiom)
 ∴ ∠ABO = ∠ACO (c.p.c.t.)
 Hence proved.
Question 13.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, AB = AC
 D is a point on AB and a line DE || AB is drawn.
 Which meets AC at E
 To Prove : AD = AE
 
 Proof : In ∆ ABC
 AB = AC (given)
 ∴ ∠ C = ∠ B (Angles opposite to equal sides)
 But DE || BC (given)
 ∴ ∠ D = ∠ B {corresponding angles}
 and ∠ E = ∠ C
 But ∠C = ∠B
 ∴ ∠E = ∠D
 ∴ AD = AE (Sides opposite to equal angles)
 Hence proved.
Question 14.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC,
 AB = AC
 X and Y are two points on AB and AC respectively such that AX = AY
 To Prove : CX = BY
 Proof : In ∆ AXC and ∆ AYB
 AC = AB (given)
 AX = AY (given)
 ∠ A = ∠ A (common)
 
 ∴ ∆ AXC ≅ ∆ AYB (S.A.S. axiom)
 ∴ CX = BY (c.p.c.t.)
 Hence proved.
Question 15.
 Solution:
 Given : In the figure,
 C is mid point of AB
 ∠DCA = ∠ECB and
 ∠DBC = ∠EAC
 To Prove : DC = EC
 Proof : ∠ DCA = ∠ FCB (given)
 Adding ∠ DCE both sides,
 ∠DCA +∠DCE = ∠DCE + ∠ECB
 => ∠ACE = ∠ BCD
 Now, in ∆ ACE and ∆ BCD,
 AC = BC (C is mid-point of AB)
 ∠EAC = ∠DBC (given)
 ∠ACE =∠ BCD (proved)
 ∴ ∆ ACE ≅ ∆ BCD (ASA axiom)
 ∴ CE = CD (c.p.c.t.)
 => EC = DC
 or DC = EC
 Hence proved.
Question 16.
 Solution:
 Given : In figure,
 BA ⊥ AC, DE ⊥ EF .
 BA = DE and BF = DC
 To Prove : AC = EF
 Proof : BF = DC (given)
 Adding FC both sides,
 BF + FC = FC + CD
 => BC = FD.
 
 Now, in right-angled ∆ ABC and ∆ DEF,
 Hyp. BC = Hyp. FD (proved)
 Side AB = side DE (given)
 ∴ ∆ ABC ≅ ∆DEF (RHS axiom)
 ∴ AC = EF (c.p.c.t.)
 Hence proved.
Question 17.
 Solution:
 To prove : AE = CD
 Proof: x° + ∠ BDC = 180° (Linear pair)
 Similarly y°+ ∠AEB = 180°
 ∴ x° + ∠BDC = y° + AEB
 But x° = y° (given)
 ∠ BDC = ∠ AEB
 Now, in ∆ AEB and ∆ BCD,
 AB = CB (given)
 ∠B = ∠B (common)
 ∠ AEB = ∠ BDC (proved)
 ∴ ∆ AEB ≅ ∆ BCD (AAS axiom)
 ∴ AE = CD. (c.p.c.t.)
 Hence proved.
Question 18.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC,
 AB = AC.
 Bisectors of ∠ B and ∠ C meet AC and AB in D and E respectively
 
 To Prove : BD = CE
 Proof : In ∆ ABC,
 AB = AC
 ∠ B = ∠ C (Angles opposite to equal sides)
 Now, in ∆ ABD and ∆ ACE,
 AB = AC (given)
 ∠ A = ∠ A (common)
 ∠ ABD = ∠ACE
 (Half of equal angles)
 ∴ ∆ A ABD ≅ ∆ ACE (ASA axiom)
 ∴ BD = CE (c.p.c.t)
 Hence proved.
Question 19.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC,
 AD is median. BL and CM are perpendiculars on AD and AD is produced to E
 To prove : BL = CM.
 Proof : In ∆ BLD and ∆ CMD,
 BD = DC (D is mid-point of BC)
 ∠LDB = ∠CDM
 (Vertically opposite angles)
 
 ∠L = ∠M (each 90°)
 ∴ ∆ BLD ≅ ∆ CMD (A.A.S. axiom)
 Hence, BL = CM (c.p.c.t)
 Hence proved.
Question 20.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, D is mid-point of BC. DL ⊥ AB and DM ⊥ AC and DL = DM
 To prove : AB = AC
 Proof: In right angled ∆ BLD and ∆ CMD
 Hyp. DL = DM (given)
 Side BD = DC (D is mid-point of BC)
 ∴ ∆ BLD ≅ ∆ CMD (R.H.S. axiom)
 ∴ ∠B = ∠C (c.p.c.t.)
 ∴ AC = AB
 (sides opposite to equal angles)
 Hence AB = AC
 Hence proved.
Question 21.
 Solution:
 Given : In ∆ AB = AC and bisectors of ∠B and ∠C meet at a point O. OA is joined.
 To Prove : BO = CO and Ray AO is the bisector of ∠ A
 Proof : AB = AC (given)
 ∴ ∠C = ∠B
 (Angles opposite to equal sides)
 => \(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠C = \(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠B
 =>∠OBC = ∠OCB
 ∴ in ∆OBC,
 
 OB = OC (Sides opposite to equal angles)
 Now in ∆ OAB and ∆ OCA
 OB = OC (proved)
 OA = OA (common)
 AB = AC (given)
 ∴ ∆ OAB ≅ ∆ OCA (S.S.S. axiom)
 ∴ ∠OAB = ∠OAC (c.p.c.t.)
 Hence OA is the bisector of ∠ A.
 Hence proved.
Question 22.
 Solution:
 Given : ∆ PQR is an equilateral triangle and QRST is a square. PT and PS are joined.
 To Prove : (i) PT = PS
 (ii) ∠PSR = 15°
 Proof : In ∆ PQT and ∆ PRS,
 PQ = PR (Sides of equilateral ∆ PQR)
 QT = RS (sides of in square PRST) .
 
 ∠PQT = ∠PRS
 (each angle = 90° + 60° = 150°)
 ∴ ∆ PQT ≅ ∆ PRS (S.A.S. axiom)
 ∴ PT = PS (c.p.c.t)
 In ∆ PRS, ∠PRS = 60° + 90° = 150°
 ∠ RPS + ∠ PSR = 180° – 150° = 30°
 But ∠RPS = ∠PSR ( ∴PR = RS)
 ∴∠PSR + ∠PSR = 30°
 => 2∠PSR = 30°
 ∴ ∠PSR = \(\frac { { 30 }^{ o } }{ 2 } \) = 15°
 Hence proved.
Question 23.
 Solution:
 Given : In right angle ∆ ABC, ∠B is right angle. BCDE is square on side BC and ACFG is also a square on AC.
 AD and BF are joined.
 To Prove : AD = BF
 Proof : ∠ACF = ∠BCD (Each 90°)
 Adding ∠ ACB both sides,
 ∠ ACF + ∠ ACB = ∠ BCD + ∠ ACB
 => ∠ BCF = ∠ ACD
 Now in ∆ ACD and ∆ BCF,
 AC = CF (sides of a squares)
 CD = BC (sides of a square)
 ∴∠ ACD = ∠ BCF (proved)
 ∴ ∆ ACD ≅ ∆ BCF (S.A.S. axiom)
 AD = BF (c.p.c.t)
 Hence proved.
Question 24.
 Solution:
 Given : ∆ ABC is an isosceles in which AB = AC. and AD is the median which meets BC at D.
 
 To Prove : AD is the bisector of ∠ A
 Proof : In ∆ ABD and ∆ ACD,
 AD = AD (Common)
 AB = AC (Given)
 BD = CD (D is mid-point of BC)
 ∴ ∆ ABD ≅ ∆ ACD (S.S.S. axiom)
 ∠ BAD = ∠ CAD (c.p.c.t.)
 Hence, AD in the bisector of ∠ A.
Question 25.
 Solution:
 Given : ABCD is a quadrilateral in which AB || DC. P is mid-point of BC. AP and DC are produced to meet at Q.
 To Prove : (i) AB = CQ.
 (ii) DQ = DC + AB
 Proof:
 (i) In ∆ ABP and ∆ CPQ,
 BP = PC (P is mid-point of BC)
 ∠ BAP = ∠ PQC (Alternate angles)
 ∠ APB = ∠ CPQ
 (Vertically opposite angles)
 ∴ ∆ ABP ≅ ∆ CPQ (A.A.S. axiom)
 ∴ AB = CQ. (c.p.c.t.)
 (ii) Now DQ = DC + CQ
 => DQ = DC + AB ( CQ = AB proved)
 Hence proved.
Question 26.
 Solution:
 Given : In figure,
 OA = OB and OP = OQ.
 To Prove : (i) PX = QX (ii) AX = BX
 Proof : In ∆OAQ and ∆OBP,
 OA = OB. (Given)
 OQ = OP (Given)
 ∠O = ∠O (Common)
 ∴ ∆ OAQ ≅ ∆ OBP (SAS axiom)
 ∴ ∠ A = ∠ B (c.p.c.t)
 Now OA = OB and OP = OQ
 Subtracting
 OA – OP = OB – OQ
 =>PA = QB
 Now, in ∆ XPA and ∆ XQB,
 PA = QB (Proved)
 ∠AXP = ∠BXQ
 (Vertically opposite angles)
 ∠ A = ∠ B (Proved)
 ∴ ∆ XPA ≅ ∆ XQB (A.A.S. axiom)
 ∴ AX = BX (c.p.c.t.) and PX = QX (c.p.c.t.)
 Hence proved.
Question 27.
 Solution:
 Given : ABCD is a square in which a point P is inside it. Such that PB = PD.
 To prove : CPA is a straight line.
 Proof : In ∆ APB and ∆ ADP,
 AB = AD (Sides of a square)
 AP = AP (Common)
 PB = PD (Given)
 ∴ ∆ APB ≅ ∆ ADP (S.S.S. axiom)
 ∠APD = ∠ APB (c.p.c.t) …(i)
 Similarly, in ∆ CBP and ∆ CPD,
 CB = CD (Sides of a square)
 CP – CP (Common)
 PB = PD (Given)
 ∴ ∆ CBP ≅ ∆ CPD (S.S.S. axiom)
 ∴ ∠BPC = ∠CPD (c.p.c.t.) …(i)
 Adding (i) and (ii),
 ∴ ∠ APD + ∠ CPD = ∠ APB + ∠ BPC
 ∠APC = ∠APC
 ∠APC = 180°
 (v sum of angles at a point is 360°)
 APC or CPA is a straight line.
 Hence proved.
Question 28.
 Solution:
 Given :∆ ABC is an equilateral triangle PQ || AC and AC is produced to R such that CR = BP
 To prove : QR bisects PC
 Proof : ∴ PQ || AC
 ∴ ∠BPQ = ∠BCA
 (Corresponding angles)
 But ∠ BCA = 60°
 (Each angle of the equilateral triangle)
 and ∠ ABC or ∠QBP = 60°
 ∴ ∆ BPQ is also an equilateral triangle.
 ∴ BP = PQ
 But BP = CR (Given)
 ∴ PQ = CR
 Now in ∆ PQM and ∆ RMC,
 PQ = CR (proved)
 ∠QMP = ∠RMC
 (vertically opposite angles)
 ∠ PQM = ∠ MRC (alternate angles)
 ∴ ∆ PQM ≅ ∆ RMC (AAS axiom)
 ∴ PM = MC (c.p.c.t.)
 Hence, QR bisects PC.
 Hence proved
Question 29.
 Solution:
 Given : In quadrilateral ABCD,
 AB = AD and BC = DC
 AC and BD are joined.
 To prove : (i) AC bisects ∠ A and ∠ C
 (ii) AC is perpendicular bisector of BD.
 Proof : In ∆ ABC and ∆ ADC,
 AB = AD (given)
 BC = DC (given)
 AC = AC (common)
 ∴ ∆ ABC ≅ ∆ ADC (S.S.S. axiom)
 ∴ ∠BCA = ∠DCA (c.p.c.t.)
 and ∠BCA = ∠DAC (c.p.c.t.)
 Hence AC bisects ∠ A and ∠ C
 
 (ii) In ∆ ABO and ∆ ADO,
 AB = AD (given)
 AO = AO (common)
 ∠BAO = ∠DAO
 (proved that AC bisects ∠ A)
 ∴ ∆ ABO ≅ ∆ ADO (SAS axiom)
 ∴ BO = OD and ∠AOB = ∠AOD (c.p.c.t.)
 But ∠ AOB + ∠ AOD = 180° (linear pair)
 ∠AOB = ∠AOD = 90°
 Hence AC is perpendicular bisector of BD. Hence proved.
Question 30.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC,
 Bisectors of ∠ B and ∠ C meet at I
 From I, IP ⊥ BC. IQ ⊥ AC and IR ⊥ AB.
 IA is joined.
 To prove : (i) IP = IQ = IR
 (ii) IA bisects ∠ A.
 Proof : (i) In ∆ BIP and ∆ BIR
 BI = BI (Common)
 
 and ∠P = ∠R (Each 90°)
 ∴ ∠ IBP ≅ ∠ IBR
 ( ∴ IB is bisector of ∠ B)
 ∴ ∆ BIP = ∆ BIR (A.A.S. axiom)
 ∴ IP = IR (c.p.c.t) …(i)
 Similarly, in ∆ CIP and ∆ CIQ,
 CI = CI (Common)
 ∠P = ∠Q (each = 90°) and ∠ICP = ∠ ICR
 ( IC is bisector of ∠ C)
 ∴ ∆CIP ≅ ∆CIQ (A.A.S. axiom)
 ∴ IP = IQ (c.p.c.t.) …(ii)
 From (i) and (ii),
 IP = IQ = IR.
 (i) In right angled ∆ IRA and ∆ IQA,
 Hyp. IA = IA (Common)
 side IR = IQ (Proved)
 ∴ ∆ IRA ≅ ∆ IQA (R.H.S. axiom)
 ∴ ∠IAR = ∠ IRQ (c.p.c.t.)
 Hence IA is the bisector of ∠ A
 Hence proved.
Question 31.
 Solution:
 Given. P is a point in the interior of ∠ AOB
 PL ⊥ OA and PM ⊥ OC are drawn and PL = PM.
 
 To prove : OP is the bisector of ∠ AOB
 Proof: In right angled ∆ OPL and ∆ OPM,
 Hyp. OP OP (Common)
 Side PL = PM (Given)
 ∴ ∆ OPL ≅ ∆ OPM (R.H.S. axiom)
 ∴ ∠POL = ∠POM (c.p.c.t.)
 Hence, OP is the bisector of ∠AOB.
 [ Hence proved.
Question 32.
 Solution:
 Given : ABCD is a square, M is midpoint of AB.
 
 PQ is perpendicular to MC which meets CB produced at Q. CP is joined.
 To prove : (i) PA = BQ
 (ii) CP = AB + PA
 Proof : (i) In ∆ PAM and ∆ QBM,
 AM = MB (M is midpoint of AB)
 ∠AMP = ∠BMQ
 (vertically opposite angles)
 ∠ PAM = ∠ QBM
 (Each = 90° angles of a square)
 ∴ ∆ PAM ≅ ∆ QBM (A.S.A. axiom)
 ∴ AP = BQ
 => PA = BQ (c.p.c.t.)
 and PM = QM (c.p.c.t.)
 Now, in ∆ CPM and ∆ CQM,
 CM = CM (Common)
 PM = QM (Proved)
 ∠CMP =∠CMQ (Each 90° as PQ ⊥ MC)
 ∴ ∆ CPM ≅ ∆ CQM (SAS axiom)
 ∴ CP = CQ (c.p.c.t.)
 = CB + BQ
 = AB + PA
 ( CB = AB sides of squares and BQ = PA proved)
 Hence, CP = AB + PA.
Question 33.
 Solution:
 Construction. Let AB be the breadth of the river. Mark any point M on the bank on which B is situated. Let O be the midpoint of BM. From M move along the path MN perpendicular to BM to a point N such that A, O, N are on the same straight line. Then MN is the required breadth of the river.
 Proof : In ∆ ABO and ∆ MNO,
 BO = OM (const.)
 ∠ AOB = ∠ MON (vertically opposite angle)
 ∠B = ∠M (each 90°)
 ∴ ∆ ABO ≅ ∆ MNO (A.S.A. axiom)
 ∴ AB = MN. (c.p.c.t.)
 Hence, MN is the required breadth of the river.
Question 34.
 Solution:
 In ∆ ABC,
 ∠A = 36°, ∠B = 64°
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => 36° + 64° + ∠C = 180°
 => 100° + ∠C = 180°
 => ∠C = 180° – 100° = 80°
 ∴ ∠ C = 80° which is the greatest angle.
 ∴ The side AB, opposite to it is the longest side.
 ∴∠ A is the shortest angle
 ∴ BC is the shortest side.
Question 35.
 Solution:
 In ∆ ABC,
 ∴ ∠A = 90°
 ∴ ∠B + ∠C 180° – 90° = 90°
 Hence, ∠ A is the greatest angle of the triangle.
 Side BC, opposite to this angle be the longest side.
Question 36.
 Solution:
 In ∆ ABC,
 ∠ A = ∠ B = 45°
 ∴ ∠A + ∠B = 45° + 45° = 90°
 and ∠C= 180°-90° = 90°
 ∴ ∠ C is the greatest angle.
 ∴ Side AB, opposite to ∠ C will be the longest side of the triangle.
Question 37.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, side AB is produced to D such that BD = BC.
 ∠B = 60°, ∠A = 70°
 To Prove : (i) AD > CD (ii) AD > AC
 Proof : In ∆ BCD,
 Ext. ∠ B = 60°
 ∴ ∠ CBD = 180° – 60° = 120°
 and ∠ BCD + ∠ BDC = Ext. ∠ CBA = 60°
 But ∠BCD = ∠ BDC ( BC = BD)
 ∴ ∠BCD = ∠BDC = \(\frac { { 60 }^{ o } }{ 2 } \) = 30°.
 ∴ ∠ ACD = 50° + 30° = 80°
 (i) Now in ∆ ACD,
 ∴ ∠ ACD > ∠ CAD ( 80° > 70°)
 AD > CD .
 (ii) and ACD > ∠D (80° > 30°)
 ∴ AD > AC
 Hence proved.
Question 38.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, ∠B = 35°and ∠C = 65°
 AX is the bisector of ∠ BA C meeting BC in X
 ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => ∠ A + 35° + 65° = 180°
 => ∠A + 100° = 180°
 => ∠A = 180° – 100° = 80°
 ∴ AX is the bisector of ∠ BAC
 ∴ ∠ BAX = ∠ CAX = 40°
 In ∆ ABX,
 ∠BAX = 40° and ∠B = 35°
 ∴ ∠BAX > ∠B
 ∴ BX > AX …(i)
 and in ∆ AXC,
 ∠C = 65° and ∠CAX = 40°
 ∴ ∠C > ∠CAX
 ∴ AX > XC …(ii)
 From (i) and (ii),
 BX > AX > XC
 or BX > AX > CX
Question 39.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC,
 AD is the bisector of ∠ A
 To prove : (i) AB > BD and
 (ii) AC > DC
 Proof : (i) In ∆ ADC,
 Ext. ∠ ADB > ∠ CAD
 =>∠ ADB > ∠BAD ,
 ( AD is bisector of ∠ A)
 In ∆ ABD,
 AB > BD.
 (ii) Again, in ∆ ADB,
 Ext. ∠ADC > ∠BAD
 => ∠ADC > ∠CAD
 ( ∠ CAD = ∠BAD)
 Now in ∆ ACD.
 AC > DC.
 Hence proved
Question 40.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, AB = AC
 BC is produced to D and AD is joined.
 To Prove : AD > AC
 Proof : In ∆ ABC,
 AB = AC (given)
 ∴ ∠B = ∠C (Angles opposite to equal sides)
 Ext. ∠ ACD > ∠ ABC
 ∠ACB = ∠ABC
 ∴ ∠ABC > ∠ADC
 Now, in ∆ ABD,
 ∴ ∠ABC > ∠ADC or ∠ADB
 ∴ AD > AC
 Hence proved.
Question 41.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC,
 AC > AB and AD is the bisector of ∠ A which meets BC in D.
 To Prove : ∠ADC > ∠ADB
 Proof : In ∆ ABC,
 AC > AB
 ∴∠B > ∠C
 ∴∠ 1 = ∠ 2 (AD is the bisector of ∠ A)
 ∴ ∠B + ∠2 = ∠C + ∠1
 
 But in ∆ ADB
 Ext. ∠ADC = ∠B + ∠2
 and in ∆ ADC,
 Ext. ∠ADB > ∠C + ∠1
 ∴ ∠B + ∠2 > ∠C + ∠1 (Proved)
 ∴ ∠ ADC > ∠ ADB Hence proved.
Question 42.
 Solution:
 Given : In ∆ PQR,
 S is any point on QR and PS is joined
 To Prove : PQ + QR + RP > 2PS
 Proof : In ∆ PQS,
 PQ + QS > PS
 (Sum of two sides of a triangle is greater than the third side) …(i)
 Similarly, in ∆ PRS.
 PQ + SR > PS …(ii)
 Adding (i), and (ii),
 PQ + QS + PR + SR > PS + PS
 => PQ + QS + SR + PR > 2PS
 => PQ + QR + RP > 2PS
 Hence proved.
Question 43.
 Solution:
 Given : O is the centre of the circle and XOY is its diameter.
 XZ is the chord of this circle
 To Prove : XY > XZ
 Const. Join OZ
 Proof : OX, OZ and OY are the radii of the circle
 ∴ OX = OZ = OY
 In ∆ XOZ,
 OX + OZ > XZ (Sum of two sides of a triangle is greater than its third side)
 => OX + OY > XZ (∴ OZ = OY)
 => OXY > XZ
 Hence proved.
Question 44.
 Solution:
 Given : In ∆ ABC, O is any point within it OA, OB and OC are joined.
 To Prove : (i) AB + AC > OB + OC
 (ii) AB + BC + CA > OA + OB + OC
 (iii) OA + OB + OC > \(\frac { 1 }{ 2 } \)
 (AB + BC + CA)
 Const. Produce BO to meet AC in D.
 
 Proof : (i) In ∆ ABD,
 AB + AD > BD …(i)
 (Sum of two sides of a triangle is greater than its third side)
 => AB + AD > BO + OD …(i)
 Similarly in ∆ ODC
 OD + DC > OC. …(ii)
 Adding (i) and (ii)
 AB + AD + OD + DC > OB + OD + OC
 => AB + AD + DC > OB + OC
 AB + AC > OB + OC.
 (ii) In (i) we have proved that
 AB + AC > OB + OC
 Similarly, we can prove that
 AC + BC > OC + OA
 and BC + AB > OA + OB
 Adding, we get:
 AB + AC + AC + BC + B + AB > OB + OC + OC + OA + OA + OB
 => 2(AB + BC + CA) > 2(OA + OB + OC)
 => AB + BC + CA > OA + OB + OC.
 (iii) In ∆ AOB,
 OA + OB > AB
 Similarly, in ∆ BOC
 OB + OC > BC
 and in ∆ COA
 OC + OA > CA
 adding we get:
 OA + OB + OB + OC + OC + OA > AB + BC + CA
 => 2(OA + OB + OC) > (AB + BC + CA)
 => OA + OB + OC > \(\frac { 1 }{ 2 } \) (AB + BC + CA)
 Hence proved.
Question 45.
 Solution:
 Sides of ∆ ABC are AB = 3cm, BC = 3.5cm and CA = 6.5cm
 We know that sum of any two sides of a triangle is greater than its third side.
 Here, AB = 3 cm and BC = 3.5 cm
 ∴ AB + BC = 3cm + 3.5 cm = 6.5 cm and CA = 6.5 cm
 ∴ AB + BC = CA
 Which is not possible to draw the triangle.
 Hence, we cannot draw the triangle with the given data.
Hope given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 5 Congruence of Triangles and Inequalities in a Triangle Ex 5A are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.