NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 12
Chapter NameAlgebraic Expressions
ExerciseEx 12.1
Number of Questions Solved7
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1

Question 1.
Get the algebraic expressions in the following cases using variables, constants, and arithmetic operations.
(i) Subtraction of z from y.
Solution:
y – z

(ii) One-half of the sum of numbers x and y.
Solution:
\(\frac{1}{2}\)  (x -y)

(iii) The number z multiplied by itself.
Solution:
z × z i.e., z2

(iv) One-fourth of the product of numbers p and q.
Solution:
\(\frac{1}{4}\) pq

(v) Numbers x and y both squared and added.
Solution:
x2 + y2

(vi) Number 5 added to three times the product of numbers m and n.
Solution:
3mn + 5

(vii) Product of numbers y and z subtracted from 10.
Solution:
10 – yz

(viii) Sum of numbers a and 6 subtracted from their product.
Solution:
ab – (a + b)

Question 2.
(i) Identify the terms and their factors in the following expressions. Show the terms and factors by tree diagrams :

(a) x – 3
(b) 1 + x + x2
(c) y – y3
(d) 5xy2 + 7x2y
(e) -ab + 2b2 -3a2

(ii) Identify terms and factors in the expressions given below :

(a) – 4x + 5
(b) – 4x + 5y
(c) 5y + 3y2
(d) xy + 2x2y2
(e) pq + q
(f) 1.2 ab -2.4 b + 3.6 a
(g) \(\frac { 3 }{ 4 } \) x + \(\frac { 1 }{ 4 } \)
(h) 0.1 p2 + 0.2 q2

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 5

Question 3.
Identify the numerical coefficients of terms (other than constants) in the following expressions :

  1. 5 – 3t2
  2. 1 + t + t2 + t3
  3. x + 2xy + 3y
  4. 100m + 1000n
  5. -p2q2 + 7pq
  6. 1.2 a + 0.8 b
  7. 3.14 r2
  8. 2 (l + b)
  9. 0.1 y + 0.01 y2.

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 6
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 7

Question 4.
(a) Identify terms which contain x and give the coefficient of x.

  1. y2x + y
  2. 13y2 – 8yx
  3. x + y + 2
  4. 5 + z + zx
  5. 1 + x + xy
  6. 12xy2 + 25
  7. 7x + xy2.

(b) Identify terms which contain y2 and give the coefficient of y2.

  1. 8 – xy2
  2. 5y2 + 7x
  3. 2x2y – 15xy2 + 7y2

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 9

Question 5.
Classify into monomials, binomials and trinomials.

  1. 4y – 7z
  2. y2
  3. x + y – xy
  4. 100
  5. ab – a – b
  6. 5 – 3t
  7. 4p2q – 4pq2
  8. 7mn
  9. z2 – 3z + 8 a2 + b2
  10. z2 + z
  11. 1 + x+ x2

Solution:
We know that an algebraic expression containing only one term is called a monomial. So, the monomials are : (ii), (iv), and (viii).

We know that an algebraic expression containing two terms is called a binomial. So, the binomials are : (i), (vi), (vii), (x) and (xi).

We know that an algebraic expression containing three terms is called a trinomial. So, the trinomial are : (iii), (v), (ix) and (xii).

Question 6.
State whether a given pair of terms is of like or unlike terms :
(i) 1, 100
Solution:
Like

(ii) -7x, \(\frac{5}{2}\)x
Solution:
Like

(iii) – 29x, – 29y
Solution:
Unlike

(iv)14xy, 42yx
Solution:
Like

(v) 4m2p, 4mp2
Answer:
Unlike

(vi) 12xz, 12x2z2
Solution:
Unlike

(i) 4y – 7z.
This expression is a binomial because it contains two terms: 4y and – Iz.
(ii) y2.
This expression is a monomial because it contains only one term: y2
(iii) x + y – xy.
This expression is a trinomial because it contains three terms: x, y, and – xy.
(iv) 100.
This expression is a monomial because it contains only one term: 100
(v) ab – a – b.
This expression is a trinomial because it contains three terms: ab, -a, and -b
(vi) 5 – 3t.
This expression is a binomial because it contains two terms : 5 and – 31.
(vii) 4p2q – 4pq2.
This expression is a binomial because it contains two terms: 4p2q and – 4pq2.
(viii) 7mn.
This expression is a monomial because it contains only one term : 7mn.
(ix) z2 – 3z + 8.
This expression is a trinomial because it contains three terms : z2, – 3z and 8.
(x) a2 + b2.
This expression is a binomial because it contains two terms: a2 and b2.
(xi) z2 + z.
This expression is a binomial because it contains two terms : z2 and z.
(xii) 1 + x + x2.
This expression is a trinomial because it contains three terms: 1, x, and x2.

Question 6.
State whether a given pair of terms is of like or unlike terms :
(i) 1, 100
Solution:
Like

(ii) -7x, \(\frac{5}{2}\)x
Solution:
Like

(iii) – 29x, – 29y
Solution:
Unlike

(iv)14xy, 42yx
Solution:
Like

(v) 4m2p, 4mp2
Answer:
Unlike

(vi) 12xz, 12x2z2
Solution:
Unlike

Question 7.
Identify like terms in the following :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 10
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 11

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 11
Chapter NamePerimeter and Area
ExerciseEx 11.1
Number of Questions Solved8
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1

Question 1.
The length and the breadth of a rectangular piece of land is 500 m and 300 m respectively. Find
(i) its area
(ii) the cost of the land, if 1 m2 of the land cost ₹ 10,000.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 1

Here, length = 500 m, breadth = 300 m
(i) Area = length × breadth = (500 × 300) m2 = 1,50,000 m2
(ii) Cost of land at the rate of ₹ 10,000 per 1 m2 = ₹ (10,000 × 1,50,000) = ₹ 1,50,00,00,000.

Question 2.
Find the area of a square park whose perimeter is 320 m.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 2

Question 3.
Find the breadth of a rectangular plot of land, if its area is 440 m2 and the length is 22 m. Also, find its perimeter.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 3

Question 4.
The perimeter of a rectangular sheet is 100 cm. If the length is 35 cm, find its breadth. Also find the area.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 4
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 5

Question 5.
The area of a square park is the same as a rectangular park. If the side of the square park is 60 m and the length of the rectangular park is 90 m, find the breadth of the rectangular park.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 6
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 8
Hence, the breadth of the rectangular park is 40 m.

Question 6.
A wire is in the shape of a rectangle. Its length is 40 cm and breadth is 22 cm. If the same wire is rebent in the shape of a square, what will be the measure of each side? Also, find which shape encloses more area?
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 9

Question 7.
The perimeter of a rectangle is 130 cm. If the breadth of the rectangle is 30 cm, find its length. Also, find the area of the rectangle.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 10
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 11a
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 12a

Question 8.
A door of length 2 m and breadth 1 m is fitted in a wall. The length of the wall is 4.5 m and the breadth is 3.6 m (figure). Find the cost of whitewashing the wall, if the rate of whitewashing the wall is ₹ 20 per m2.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 13a
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 14a

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NamePractical Geometry
ExerciseEx 4.1
Number of Questions Solved1
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1

Question 1.
Construct the following quadrilaterals:
(i) Quadrilateral ABCD
AB = 4.5 cm
BC = 5.5 cm
CD = 4 cm
AD = 6 cm
AC = 7 cm

(ii) Quadrilateral JUMP
JU = 3.5 cm
UM = 4 cm
MP = 5 cm
PJ = 4.5 cm
PU 6.5 cm

(iii) Parallelogram MORE
OR = 6 cm
RE = 4.5 cm
EO = 7.5 cm

(iv) Rhombus BEST
BE = 4.5 cm
ET = 6 cm
Solution.
(i) Steps of Construction

  1. Draw AB 4.5 cm
  2. With A as centre and radius AC = 7 cm, draw an arc.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 1
  3. With B as center and radius BC = 5.5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step (2) at C.
  4. With A as center and radius AD = 6 cm, draw an arc on the side of AC, opposite to that of B.
  5. With C as center and radius CD = 4 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step (4) at D.
  6. Join BC, CD, DA, and AC.

Then, ABCD is the required quadrilateral.

(ii) Steps of Construction

  1. Draw JU = 3.5 cm
  2. With J as center and radius JP = 4.5 cm, draw an arc.
  3. With U as center and radius UP = 6.5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 2 at P.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 2
  4. With U as center and radius UM = 4 cm, draw an arc on the side of PU opposite to that of J.
  5. With P as center and radius PM = 5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 4 at M.
  6. Join UM, MP, PJ, and UP.

Then, JUMP is the required quadrilateral.

(iii) Steps of Construction
[We know that in a parallelogram, opposite sides are equal in length.
∴ MO = ER = 4.5 cm and ME – OR = 6 cm]

  1. Draw MO = 4.5 cm
  2. With M as center and radius ME = 6 cm, draw an arc.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 3
  3. With O as center and radius OE = 7.5 cm, draw an arc to intersect the arc drawn in step 2 at E.
  4. With O as center and radius OR = 6 cm, draw an arc on the side of OE opposite to that of M.
  5. With E as center and radius ER = 4.5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 4 at R.
  6. Join OR, RE, EM, and EO.

Then, MORE is the required parallelogram.

(iv) Steps of Construction
[We know that in a rhombus, all the sides are equal in length.
∴ BE = ES = ST = TB = 4.5 cm]

  1. Draw BE = 4.5 cm
  2. With B as centre and radius BT = 4.5 cm, draw an arc.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 4
  3. With E as center and radius
    ET = 6 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 2 at T.
  4. With E as center and radius
    ES = 4.5 cm, draw an arc on the side of ET opposite to that of B.
  5. With T as center and radius
    TS = 4.5 cm, draw another arc to
    intersect the arc drawn in step 4 at S.
  6. Join ES, ST, TB, and TE.

Then, BEST is the required rhombus.

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 3
Chapter NameUnderstanding Quadrilaterals
ExerciseEx 3.1
Number of Questions Solved7
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1

Question 1.
Given here are some figures :
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 1
Classify each of them on the basis of the following :
(a) Simple curve
(b) Simple closed curve
(c) Polygon
(d) Convex polygon
(e) Concave polygon
Solution.
(a) ⟷ 1, 2, 5, 6, 7
(b) ⟷ 1, 2, 5, 6, 7

Question 2.
How many diagonals does each of the following have?
(a) A convex quadrilateral
(b) A regular hexagon
(c) A triangle.
Solution.
(a) → 2
(b) → 9
(c) → 0

Question 3.
What is the sum of the measures of the angles of a convex quadrilateral? Will this property hold if the quadrilateral is not convex? (Make a non-convex quadrilateral and j try!)
Solution.
The sum of the measures of the angles of a convex quadrilateral is 360°.
Yes! this property will hold if the; quadrilateral is not convex.
If the quadrilateral is not convex, then it will be concave.
Split the concave quadrilateral ABCD into two triangles ABD and CBD by joining BD.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 2

Question 4.
Examine the table. (Each figure is divided into triangles and the sum of the angles deduced from that.)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 3
What can you say about the angle sum of a convex polygon with number of sides ?
(a) 7
(b) 8
(c) 10
(d) n
Solution.
(a) 7
Angle sum = \(\left( 7-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)
= \(5\times { 180 }^{ \circ }={ 900 }^{ \circ }\)

(b) 8
Angle sum = \(\left( 8-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)
= \(6\times { 180 }^{ \circ }={ 1080 }^{ \circ }\)

(c) 10
Angle sum = \(\left( 10-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)
= \(8\times { 180 }^{ \circ }={ 1440 }^{ \circ }\)

(d) n
Angle sum = \(\left( n-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)

Question 5.
What is a regular polygon? State the name of a regular polygon of
(i) 3 slides
(ii) 4 slides
(iii) 6 slides
Solution.
A polygon, which is both ‘equilateral’ and ‘equiangular’, is called a regular polygon.
(i) 3 slides
The name of the regular polygon of 3 slides is an equilateral triangle.
(ii) 4 slides
The name of the regular polygon of 4 slides is square
(iii) 6 slides
The name of the regular polygon of 6 slides is a regular hexagon

Question 6.
Find the angle measure x in the following figures.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 4NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 5
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 6
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 7

Question 7.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 8
(a) Find x+y+z
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 9
(b) Find x+y+z+w.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 10

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 10
Chapter NamePractical Geometry
ExerciseEx 10.1
Number of Questions Solved3
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1

Question 1.
Draw a line, say, AB, take a point C outside it. Through C, draw a line parallel to AB using ruler and compasses only.
Solution:
Steps of Construction

  1. Draw a line AB.
  2. Take a point C outside it.
  3. Take any point D on AB.
  4. Join C to D.
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1 1
  5. with D as centre and a convenient radius, draw an arc cutting AB at F and CD at E.
  6. Now with C as centre and the same radius as in step 5, draw an arc GH cutting CD at I.
  7. Place the pointed tip of the compasses at F and adjust the opening so that the pencil tip is at E.
  8. With the same opening as in step 7 and with I as centre, draw an arc cutting the arc GH at J.
  9. Now join CJ to draw a line ‘KL’. Then KL is the required line.

Question 2.
Draw a line l. Draw a perpendicular to l at any point on l. On this perpendicular choose a point X, 4 cm away from l. Through X, draw a line m parallel to l.
Solution:
Steps of Construction

  1. Draw a line l.
  2. Take any point A on line l.
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1 2
  3. Construct an angle of 90° at point A of line l and draw a line AL perpendicular to line l.
  4. Mark a point X on AL such that AX = 4 cm.
  5. At X construct an angle of 90° and draw a line XC perpendicular to line AL.
  6. Then line XC (line m) is the required line through X such that m || l.

Question 3.
Let l be a line and P be a point not on l. Through P, draw a line m parallel to l. Now join P to any point Q on l. Choose any other point R on m. Through R, draw a line parallel to PQ. Let this meet l at S. What shape do the two sets of parallel lines enclose?
Solution:
Steps of Construction

  1. Draw a line l and take a point P not on it.
  2. Take any point Q on l.
  3. Join Q to P.
    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1 3
  4. Draw a line m parallel to line l, as shown in the figure. Then line m || line l.
  5. Join P to any point Q on l.
  6. Choose any point R on m.
  7. Join R to Q.
  8. Through R, draw a line n parallel to the line PQ.
  9. Let the line n meet the line l at S.
  10. Then, the shape enclosed by the two sets of parallel lines is a parallelogram.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Ex 10.1 helps you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry EX 10.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.