RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6

Other Exercises

Question 1.
In ∆ABC, if ∠A = 40° and ∠B = 60°. Determine the longest and shortest sides of the triangle.
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 40°, ∠B = 60°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q1.1
⇒ 40° + 60° + ∠C = 180°
⇒ ∠C = 180° = (40° + 60°)
= 180° – 100° = 80°
∵ ∠C = 80°, which is the greatest angle and
∠A = 40° is the smallest angle
∴ Side AB which is opposite to the greatest angle is the longest and side BC which is opposite to the smallest angle is the shortest.

Question 2.
In a ∆ABC, if ∠B = ∠C = 45°. which is the longest side?
Solution:
In ∆ABC, ∠B = ∠C = 45°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q2.1
⇒ ∠A + 45° + 45° = 180°
⇒ ∠A + 90° = 180°
∴ ∠A = 180°-90° = 90°
∴∠A is the greatest
∴ Side BC opposite to it is the longest

Question 3.
In ∆ABC, side AB is produced to D so that BD = BC. If ∠B = 60° and ∠A = 70°, prove that :
(i) AD > CD
(ii) AD > AC
Solution:
Given : In AABC, side BC is produced to D such that BD = BC
∠A = 70° and ∠B = 60°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q3.1
To prove :
(i) AD > CD (ii) AD > AC
Proof: In ∆ABC,
∠A = 70°, ∠B = 60°
But Ext. ∠CBD + ∠CBA = 180° (Linear pair)
∠CBD + 60° = 180° 3
⇒ ∠CBD = 180° – 60° = 120°
But in ∆BCD,
BD = BC
∴ ∠D = ∠BCD
But ∠D + ∠BCD = 180° – 120° = 60°
∴∠D = ∠BCD = \(\frac { { 60 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 30°
and in ∆ABC,
∠A + ∠B + ∠C = 180°
⇒ 70° + 60° + ∠C = 180°
⇒ 130° + ∠C = 180°
∴ ∠C =180°- 130° = 50°
Now ∠ACD = ∠ACB + ∠BCD = 50° + 30° = 80°
(i) Now in ∆ACB,
∠ACD = 80° and ∠A = 70°
∴ Side AD > CD
(Greater angle has greatest side opposite to it)
(ii) ∵ ∠ACD = 80° and ∠D = 30°
∴ AD > AC

Question 4.
Is it possible to draw a triangle with sides of length 2 cm, 3 cm and 7 cm?
Solution:
We know that in a triangle, sum of any two sides is greater than the third side and 2 cm + 3 cm = 5 cm and 5 cm < 7 cm
∴ This triangle is not possible to draw

Question 5.
In ∆ABC, ∠B = 35°, ∠C = 65° and the bisector of ∠BAC meets BC in P. Arrange AP, BP and CP in descending order.
Solution:
In ∆ABC, ∠B = 35°, ∠C = 65° and AP is the bisector of ∠BAC which meets BC in P.
Arrange PA, PB and PC in descending order In ∆ABC,
∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q5.1
⇒ ∠A + 35° + 65° = 180°
∠A + 100°= 180°
∴ ∠A =180°- 100° = 80°
∵ PA is a bisector of ∠BAC
∴ ∠1 = ∠2 = \(\frac { { 80 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 40°
Now in ∆ACP, ∠ACP > ∠CAP
⇒ ∠C > ∠2
∴ AP > CP …(i)
Similarly, in ∆ABP,
∠BAP > ∠ABP ⇒ ∠1 > ∠B
∴ BP > AP …(ii)
From (i) and (ii)
BP > AP > CP

Question 6.
Prove that the perimeter of a triangle is greater than the sum of its altitudes
Solution:
Given : In ∆ABC,
AD, BE and CF are altitudes
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q6.1
To prove : AB + BC + CA > AD + BC + CF
Proof : We know that side opposite to greater angle is greater.
In ∆ABD, ∠D = 90°
∴ ∠D > ∠B
∴ AB >AD …(i)
Similarly, we can prove that
BC > BE and
CA > CF
Adding we get,
AB + BC + CA > AD + BE + CF

Question 7.
In the figure, prove that:
(i) CD + DA + AB + BC > 2AC
(ii) CD + DA + AB > BC
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q7.1
Solution:
Given : In the figure, ABCD is a quadrilateral and AC is joined
To prove :
(i) CD + DA + AB + BC > 2AC
(ii) CD + DA + AB > BC
Proof:
(i) In ∆ABC,
AB + BC > AC …(i)
(Sum of two sides of a triangle is greater than its third side)
Similarly in ∆ADC,
CD + DA > AC …(ii)
Adding (i) and (ii)
CD + DA + AB + BC > AC + AC
⇒ CD + DA + AB + BC > 2AC
(ii) In ∆ACD,
CD + DA > CA
(Sum of two sides of a triangle is greater than its third side)
Adding AB to both sides,
CD + DA + AB > CA + AB
But CA + AB > BC (in ∆ABC)
∴ CD + DA + AD > BC

Question 8.
Which of the following statements are true (T) and which are false (F)?
(i) Sum of the three sides of a triangle is less than the sum of its three altitudes.
(ii) Sum of any two sides of a triangle is greater than twice the median drawn to the third side.
(iii) Sum of any two sides of a triangle is greater than the third side.
(iv) Difference of any two sides of a triangle is equal to the third side.
(v) If two angles of a triangle are unequal, then the greater angle has the larger side opposite to it.
(vi) Of all the line segments that can be drawn from a point to a line not containing it, the perpendicular line segment is the shortest one.
Solution:
(i) False. Sum of three sides of a triangle is greater than the sum of its altitudes.
(ii) True.
(iii) True.
(iv) False. Difference of any two sides is less than the third side.
(v) True.
(vi) True.

Question 9.
Fill in the blanks to make the following statements true.
(i) In a right triangle, the hypotenuse is the ……. side.
(ii) The sum of three altitudes of a triangle is ……. than its perimeter.
(iii) The sum of any two sides of a triangle is …….. than the third side.
(iv) If two angles of a triangle are unequal, then the smaller angle has the ….. side opposite to it.
(v) Difference of any two sides of a triangle is……. than the third side.
(vi) If two sides of a triangle are unequal, then the larger side has ……… angle opposite to it.
Solution:
(i) In a right triangle, the hypotenuse is the longest side.
(ii) The sum of three altitudes of a triangle is less than its perimeter.
(iii) The sum of any two sides of a triangle is greater than the third side.
(iv) If two angles of a triangle are unequal, then the smaller angle has the smaller side opposite to it.
(v) Difference of any two sides of a triangle is less than the third side.
(vi) If two sides of a triangle are unequal, then the larger side has greater angle opposite to it.

Question 10.
O is any point in the interior of ∆ABC. Prove that
(i) AB + AC > OB + OC
(ii) AB + BC + CA > OA + OB + OC
(iii) OA + OB + OC > \(\frac { 1 }{ 2 }\) (AB + BC + CA)
Solution:
Given : In ∆ABC, O is any point in the interior of the ∆ABC, OA, OB and OC are joined
To prove :
(i) AB + AC > OB + OC
(ii) AB + BC + CA > OA + OB + OC
(iii) OA + OB + OC > \(\frac { 1 }{ 2 }\) (AB + BC + CA)
Construction : Produce BO to meet AC in D.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q10.1
Proof: In ∆ABD,
(i) AB + AD > BD (Sum of any two sides of a triangle is greater than third)
⇒ AB + AD > BO + OD …(i)
Similarly, in ∆ODC,
OD + DC > OC …(ii)
Adding (i) and (ii)
AB + AD + OD + DC > OB + OD + OC
⇒ AB + AD + DC > OB + OC
⇒ AB + AC > OB + OC
(ii) Similarly, we can prove that
BC + AB > OA + OC
and CA + BC > OA + OB
(iii) In ∆OAB, AOBC and ∆OCA,
OA + OB > AB
OB + OC > BC
and OC + OA > CA
Adding, we get
2(OA + OB + OC) > AB + BC + CA
∴ OA + OB + OO > \(\frac { 1 }{ 2 }\) (AB + BC + CA)

Question 11.
Prove that in a quadrilateral the sum of all the sides is greater than the sum of its diagonals.
Solution:
Given : In quadrilateral ABCD, AC and BD are its diagonals,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 Q11.1
To prove : AB + BC + CD + DA > AC + BD
Proof: In ∆ABC,
AB + BC > AC …(i)
(Sum of any two sides of a triangle is greater than its third side)
Similarly, in ∆ADC,
DA + CD > AC …(ii)
In ∆ABD,
AB + DA > BD …(iii)
In ∆BCD,
BC + CD > BD …(iv)
Adding (i), (ii), (iii) and (iv)
2(AB + BC + CD + DA) > 2AC + 2BD
⇒ 2(AB + BC + CD + DA) > 2(AC + BD)
∴ AB + BC + CD + DA > AC + BD

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.6 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A

RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 10. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 12 Circles Ex 12A.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
PT is the tangent to the circle with centre O and radius OT = 20 cm.
P is a point 29 cm away from O.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 1
OP = 29 cm, OT = 20 cm
OT is radius and PT is the tangent
OT ⊥ PT
Now, in right ∆OPT,
OP² = OT² + PT² (Pythagoras Theorem)
⇒ (29)² = (20)² + PT²
⇒ 841 = 400 + PT²
⇒ PT² = 841 – 400
⇒ PT² = 441 = (21)²
⇒ PT = 21
Length of tangent PT = 21 cm

Question 2.
Solution:
P is a point outside the circle with centre O and OP = 25 cm
PT is the tangent to the circle and OT is the radius
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 2
OT ⊥ PT
PT = 24 cm
Now, in right ∆OPT,
OP² = OT² + PT² (Pythagoras Theorem)
⇒ 25² = OT² + (24)²
⇒ 625 = OT² + 576
⇒ OT² = 625 – 576 = 49 = (7)²
OT = 7 cm
or radius of the circle is 7 cm.

Question 3.
Solution:
Given : Two concentric circles with centre O and radii 6.5 cm and 2.5 cm respectively.
AB is a chord of the larger circle which touches the smaller circle at C.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 3
To find : The length of AB.
Join OC, OA.
AB is tangent to the smaller circle and OC is the radius.
OC ⊥ AB and OC bisects AB at C.
AC = CB
OA = 6.5 cm, OC = 2.5 cm
Now, in right ∆OAC,
OA² = OC² + AC² (Pythagoras Theorem)
6.5² = 2.5² + AC²
⇒ 42.25 = 6.25 + AC²
⇒ AC² = 42.25 – 6.25 = 36 = (6)²
⇒ AC = 6
Length of chord AB = 2 x AC = 2 x 6 = 12 cm

Question 4.
Solution:
Given : In the given figure, a circle is inscribed in a triangle ABC which touches the sides AB, BC, CA at D, E and F respectively.
AB = 12 cm, BC = 8 cm and AC = 10 cm.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 4
To find : Lengths of AD, BE and CF.
AD and AF are tangents to the circle from A.
AD = AF = x.
Similarly, BD and BE are tangents to the circle.
BD = BE = y
and CE and CF are tangents to the circle
CE = CF = z
x + y + 12 …(i)
y + z = 8 …(ii)
z + x = 10 …(iii)
Adding, 2(x + y + z) = 12 + 8 + 10 = 30
x + y + z = 15 …(iv)
Now, subtracting (ii), (iii) and (i) respectively from (iv)
x = 15 – 8 = 7
y = 15 – 10 = 5
z = 15 – 12 = 3
AD = 7 cm, BE = 5 cm and CF = 3 cm

Question 5.
Solution:
Given : In the given figure,
PA and PB are the tangents drawn from P to the circle with centre O.
OA and OB are joined.
To prove : A, O, B and P are concyclic.
Proof : PA is tangent and OA is the radius.
OA ⊥ PA
∠OAP = 90° …(i)
Similarly, OB is the radius and PB is the tangent
OB ⊥ PB
∠OBP = 90° …(ii)
Adding (i) and (ii)
∠OAP + ∠OBP = 90° + 90° = 180°
But these are the opposite angles of the quadrilateral AOBP
Quadrilateral AOBP is a cyclic
Hence A, O, B and P are concylic

Question 6.
Solution:
Given : In the given figure, chord AB of larger circle of the two concentric circles with centre O, touches the smaller circle at C.
To prove : AC = CB.
Construction : Join OC, OA and OB.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 5
Proof: AB is tangent to the smaller circles and OC is the radius.
OC ⊥ AB.
In right ∆OAC and ∆OBC,
Hypotenuse OA = OB (radii of the same circle)
Side OC = OC (common)
∆OAC = ∆OBC (RHS axiom)
AC = CB (c.p.c.t.)

Question 7.
Solution:
Given : In the figure, from an external point P of the circle, PA and PB are tangents to the circle with centre O.
CD is a tangent at E.
PA = 14 cm.
To find : Perimeter of ∆PCD.
Proof: PA and PB are tangents from P to the circle.
PA = PB …(i)
CA and CE are tangents to the circle.
CA = CE …(ii)
Similarly,
DB = DE
Now, perimeter of ∆PCD
= PC + CD + PD
= PC + CE + ED + PD
= PC + CA + BD + PD
= PA + PB [From (i) and (ii)]
= 14 + 14 = 28 cm

Question 8.
Solution:
A circle with centre O, is inscribed in a ∆ABC touching it at P, Q, R respectively
AB = 10 cm, AR = 7 cm and CR = 5 cm
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 6
To find, the length of BC
AP and AR are the tangents to the circle
AP = AR = 7 cm
BP = AB – AP = 10 – 7 = 3 cm
BP and BQ are the tangents to the circle
BQ = BP = 3 cm
Similarly, CQ = CR = 5 cm
BC = BQ + CQ = 3 + 5 = 8 cm

Question 9.
Solution:
In the figure, a circle with centre O, touches the sides of a quadrilateral ABCD at P, Q, R and S respectively.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 7
AB = 6 cm, BC = 7 cm and CD = 4 cm
To find, the length of AD.
We know that tangents from an external point to a circle are equal.
AP = AS, BP = BQ
CR = CQ and DR = DS
Now, AP + BP + CR + DR = AS + BQ + CQ + DC
⇒ (AP + BP) + (CR + DR) = (AS + DS) + (BQ + CQ)
⇒ AB + CD = AD + BC
⇒ AD = (AB + CD) – BC = (6 + 4 – 7) = 3 cm (AB = 6 cm, CD = 4 cm and BC = 7 cm)
Hence, AD = 3 cm.

Question 10.
Solution:
In the given figure, an isosceles ∆ABC in which AB = AC, is circumscribed a circle.
The circle touches its sides BC, CA and AB at P, Q and R respectively.
To prove : P bisects the base BC.
i.e. BP = PC
Proof : AR and AQ are tangents to the circle.
AR = AQ But AB = AC
AB – AR = AC – AQ
⇒ BR = CQ …(i)
BR and BP are tangents to the circle.
BR = BP …(ii)
Similarly,
CP and CQ are tangents
CP = CQ …(iii)
BR = CQ (proved)
From (ii) and (iii),
BP = CP or BP = PC
Hence, P is midpoint of BC.

Question 11.
Solution:
In the given figure, O is the centre of two concentric circles with radii 4 cm and 6 cm respectively.
PA and PB are the tangents drawn from P, to the outer circle and inner circle respectively.
PA = 10 cm
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 8
To find, the length of PB (upto one place of decimal)
OA and OB are the radii and PA and PB are two tangents to the circles respectively
OA ⊥ PA and OB ⊥ PB
In right ∆OAP,
OP² = OA² + PA² (Pythagoras Theorem)
= (6)² + (10)² = 36 + 100 = 136
Similarly, in right ∆OBP,
OP² = OB² + PB²
136 = (4)² + PB²
⇒ 136 = 16 + PB²
⇒ PB² = 136 – 16 = 120
PB = √120 cm = 2√30 cm = 2 x 5.47 = 10.94 = 10.9 cm

Question 12.
Solution:
In the given figure, ∆ABC circumscribed the circle with centre O.
Radius OD = 3 cm
BD = 6 cm, DC = 9 cm
Area of ∆ABC = 54 cm²
To find : Lengths of AB and AC.
Construction : Join OA, OB, OC, OE and OF.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 9
Proof : OE = OF = OD = 3 cm, radii of the same circle.
BD and BF are tangents to the circle.
BD = BF = 6 cm
Similarly, CD = CE = 9 cm and AE = AF = x (Suppose)
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 10
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 11
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 12

Question 13.
Solution:
In the given figure, PQ is a chord of the circle with centre O.
TP and TQ are tangents, OP and OT are joined.
Radius of the circle is 3 cm and PQ = 4.8 cm.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 13
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 14

Question 14.
Solution:
PQ and RS are two parallel tangents which
touches the circle at A and B. O is the centre of the circle.
OA and OB are joined.
To prove : AB passes through the centre O of the circle.
Construction : Draw OC || PQ or RS.
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 15
Proof : OA is radius and PQ is tangent.
OA ⊥ PQ ⇒ ∠OAP = 90°
Similarly, OB is radius and RS is the tangent
OB ⊥ RS ⇒ ∠OBR = 90°
PQ || OC
∠AOC + ∠OAP = 180° (Co-interior angles)
∠AOC + 90° = 180°
∠AOC = 180° – 90° = 90°
Similarly, ∠BOC = 90°
∠AOC + ∠BOC = 90° + 90° = 180°
AOB is a straight line.
Hence, AB passes through the centre of the circle.

Question 15.
Solution:
In the given figure, a circle with centre O, is inscribed in a quadrilateral ABCD.
The circle touches the siaes of quadrilateral at P, Q, R and S respectively.
AB = 29 cm, AD = 23 cm, ∠B = 90°
DS = 5 cm
To find : The radius of the circle.
Construction : Join OP and OQ.
Proof: Let OP = OQ = r
∠B = 90°
PBQO is a square.
DR and DS are the tangents to the circle.
DR = DS = 5 cm
AR = AD – DR = 23 – 5 = 18 cm
AR and AQ are tangents to the circle.
AQ = AR = 18 cm
QB = AB – AQ = 29 – 18 = 11 cm
PBQO is a square.
OP = OQ = BQ = 11 cm
Hence, radius of the circle (r) = 11 cm

Question 16.
Solution:
In the given figure, TP is the tangent from an external point T and ∠PBT = 30°.
To prove : BA : AT = 2 : 1
Proof: ∠APB = 90° (Angle in a semicircle)
∠PBT = 30° (given)
∠PAB = 90° – 30° = 60°
But, ∠PAT + ∠PAB = 180° (Linear pair)
⇒ ∠PAT + 60° = 180°
⇒ ∠PAT = 180° – 60° = 120°
and ∠APT = ∠PBA = 30° (Angles in the alternate segment)
In ∆PAT,
∠PTA = 180° – (120° + 30°) = 180° – 150° = 30°
PA = AT
In right ∆APB,
RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 12 Circles Ex 12A 16

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 12 Circles Ex 12A are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5

Other Exercises

Question 1.
ABC is a triangle and D is the mid-point of BC. The perpendiculars from D to AB and AC are equal. Prove that the triangle is isosceles.
Solution:
Given : In ∆ABC, D is mid-point of BC and DE ⊥ AB, DF ⊥ AC and DE = DF
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 Q1.1
To Prove : ∆ABC is an isosceles triangle
Proof : In right ∆BDE and ∆CDF,
Side DE = DF
Hyp. BD = CD
∴ ∆BDE ≅ ∆CDF (RHS axiom)
∴ ∠B = ∠C (c.p.c.t.)
Now in ∆ABC,
∠B = ∠C (Prove)
∴ AC = AB (Sides opposite to equal angles)
∴ AABC is an isosceles triangle

Question 2.
ABC is a triangle in which BE and CF are, respectively, the perpendiculars to the sides AC and AB. If BE = CF, prove that ∆ABC is an isosceles.
Solution:
Given : In ∆ABC,
BE ⊥ AC and CF ⊥ AB
BE = CF
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 Q2.1
To prove : AABC is an isosceles triangle
Proof : In right ABCE and ABCF Side
BE = CF (Given)
Hyp. BC = BC (Common)
∴ ∆BCE ≅ ∆BCF (RHS axiom)
∴ ∠BCE = ∠CBF (c.p.c.t.)
∴ AB = AC (Sides opposite to equal angles)
∴ ∆ABC is an isosceles triangle

Question 3.
If perpendiculars from any point within an angle on its arms are congruent, prove that it lies on the bisector of that angle.
Solution:
Given : A point P lies in the angle ABC and PL ⊥ BA and PM ⊥ BC and PL = PM. PB is joined
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 Q3.1
To prove : PB is the bisector ∠ABC,
Proof : In right ∆PLB and ∆PMB
Side PL = PM (Given)
Hyp. PB = PB (Common)
∴ ∆PLB ≅ ∆PMB (RHS axiom)
∴ ∆PBL = ∆PBM (c.p.c.t.)
∴ PB is the bisector of ∠ABC

Question 4.
In the figure, AD ⊥ CD and CB ⊥ CD. If AQ = BP and DP = CQ, prove that ∠DAQ = ∠CBP.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 Q4.1
Solution:
Given : In the figure,
AD ⊥ CD and CB ⊥ CD, AQ = BP and DP = CQ
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 Q4.2
To prove : ∠DAQ = ∠CBP
Proof : ∵ DP = CQ
∴ DP + PQ = PQ + QC
⇒ DQ = PC
Now in right ∆ADQ and ∆BCP
Side DQ = PC (Proved)
Hyp. AQ = BP
∴ ∆ADQ ≅ ∆BCP (RHS axiom)
∴ ∠DAQ = ∠CBP (c.p.c.t.)

Question 5.
Which of the following statements are true (T) and which are false (F):
(i) Sides opposite to equal angles of a triangle may be unequal.
(ii) Angles opposite to equal sides of a triangle are equal.
(iii) The measure of each angle of an equilateral triangle is 60°.
(iv) If the altitude from one vertex of a triangle bisects the opposite side, then the triangle may be isosceles.
(v) The bisectors of two equal angles of a triangle are equal.
(vi) If the bisector of the vertical angle of a triangle bisects the base, then the triangle may be isosceles.
(vii) The two altitudes corresponding to two equal sides of a triangle need not be equal.
(viii)If any two sides of a right triangle are respectively equal to two sides of other right triangle, then the two triangles are congruent.
(ix) Two right triangles are congruent if hypotenuse and a side of one triangle are respectively equal to the hypotenuse and a side of the other triangle.
Solution:
(i) False : Sides opposite to equal angles of a triangle are equal.
(ii) True.
(iii) True.
(iv) False : The triangle is an isosceles triangle.
(v) True.
(vi) False : The triangle is an isosceles.
(vii) False : The altitude an equal.
(viii) False : If one side and hypotenuse of one right triangle on one side and hypotenuse of the other right triangle are equal, then triangles are congruent.
(ix) True.

Question 6.
Fill in the blanks in the following so that each of the following statements is true.
(i) Sides opposite to equal angles of a triangle are …….
(ii) Angle opposite to equal sides of a triangle are …….
(iii) In an equilateral triangle all angles are …….
(iv) In a ∆ABC if ∠A = ∠C, then AB = …….
(v) If altitudes CE and BF of a triangle ABC are equal, then AB = ……..
(vi) In an isosceles triangle ABC with AB = AC, if BD and CE are its altitudes, then BD is ……… CE.
(vii) In right triangles ABC and DEF, if hypotenuse AB = EF and side AC = DE, then ∆ABC ≅ ∆……
Solution:
(i) Sides opposite to equal angles of a triangle are equal.
(ii) Angle opposite to equal sides of a triangle are equal.
(iii) In an equilateral triangle all angles are equal.
(iv) In a ∆ABC, if ∠A = ∠C, then AB = BC.
(v) If altitudes CE and BF of a triangle ABC are equal, then AB = AC.
(vi) In an isosceles triangle ABC with AB = AC, if BD and CE are its altitudes, then BD is equal to CE.
(vii) In right triangles ABC and DEF, it hypotenuse AB = EF and side AC = DE, then ∆ABC ≅ ∆EFD.

Question 7.
ABCD is a square, X and Y are points on sides AD and BC respectively such that AY = BX. Prove that BY = AX and ∠BAY = ∠ABX.
Solution:
Given : In square ABCD, X and Y are points on side AD and BC respectively and AY = BX
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 Q7.1
To prove : BY = AX
∠BAY = ∠ABX
Proof: In right ∆BAX and ∆ABY
AB =AB (Common)
Hyp. BX = AY (Given)
∴ ∆BAX ≅ ∆ABY (RHS axiom)
∴ AX = BY (c.p.c.t.)
∠ABX = ∠BAY (c.p.c.t.)
Hence, BY = AX and ∠BAY = ∠ABX.

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.5 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4

Other Exercises

Question 1.
In the figure, it is given that AB = CD and AD = BC. Prove that ∆ADC ≅ ∆CBA.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4 Q1.1
Solution:
Given : In the figure, AB = CD, AD = BC
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4 Q1.2
To prove : ∆ADC = ∆CBA
Proof : In ∆ADC and ∆CBA
CD = AB (Given)
AD = BC (Given)
CA = CA (Common)
∴ ∆ADC ≅ ∆CBA (SSS axiom)

Question 2.
In a APQR, if PQ = QR and L, M and N are the mid-points of the sides PQ, QR and RP respectively. Prove that LN = MN.
Solution:
Given : In ∆PQR, PQ = QR
L, M and N are the mid-points of sides PQ, QR and RP respectively. Join LM, MN and LN
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4 Q2.1
To prove : ∠PNM = ∠PLM
Proof : In ∆PQR,
∵ M and N are the mid points of sides PR and QR respectively
∴ MN || PQ and MN = \(\frac { 1 }{ 2 }\) PQ …(i)
∴ MN = PL
Similarly, we can prove that
LM = PN
Now in ∆NML and ∆LPN
MN = PL (Proved)
LM = PN (Proved)
LN = LN (Common)
∴ ∆NML = ∆LPN (SSS axiom)
∴ ∠MNL = ∠PLN (c.p.c.t.)
and ∠MLN = ∠LNP (c.p.c.t.)
⇒ ∠MNL = ∠LNP = ∠PLM = ∠MLN
⇒ ∠PNM = ∠PLM

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.4 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3

Other Exercises

Question 1.
In two right triangles one side an acute angle of one are equal to the corresponding side and angle of the other. Prove that the triangles are congruent.
Solution:
Given : In ∆ABC and ∆DEF,
∠B = ∠E = 90°
∠C = ∠F
AB = DE
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q1.1
To prove : ∆ABC = ∆DEF
Proof : In ∆ABC and ∆DEF,
∠B = ∠E (Each = 90°)
∠C = ∠F (Given)
AB = DE (Given)
∆ABC = ∆DEF (AAS axiom)

Question 2.
If the bisector of the exterior vertical angle of a triangle be parallel to the base. Show that the triangle is isosceles.
Solution:
Given : In ∆ABC, AE is the bisector of vertical exterior ∠A and AE \(\parallel\) BC
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q2.1
To prove : ∆ABC is an isosceles
Proof: ∵ AE \(\parallel\) BC
∴ ∠1 = ∠B (Corresponding angles)
∠2 = ∠C (Alternate angle)
But ∠1 = ∠2 (∵ AE is the bisector of ∠CAD)
∴ ∠B = ∠C
∴ AB = AC (Sides opposite to equal angles)
∴ ∆ABC is an isosceles triangle

Question 3.
In an isosceles triangle, if the vertex angle is twice the sum of the base angles, calculate the angles of the triangle.
Solution:
Given : In ∆ABC, AB = AC
∠A = 2(∠B + ∠C)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q3.1
To calculate: Base angles,
Let ∠B = ∠C = x
Then ∠A = 2(∠B + ∠C)
= 2(x + x) = 2 x 2x = 4x
∵ Sum of angles of a triangle = 180°
∴ 4x + x + x – 180° ⇒ 6x = 180°
⇒ x= \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 6 }\)  = 30° o
∴ ∠B = ∠C = 30 and ∠A = 4 x 30° = 120

Question 4.
Prove that each angle of an equilateral triangle is 60°. [NCERT]
Solution:
Given : ∆ABC is an equilateral triangle
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q4.1
Proof: In ∆ABC,
AB = AC (Sides of an equilateral triangle)
∴ ∠C = ∠B …(i)
(Angles opposite to equal angles)
Similarly, AB = BC
∴ ∠C = ∠A …(ii)
From (i) and (ii),
∠A = ∠B = ∠C
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
∴ ∠A = ∠B = ∠C = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 3 }\)= 60°

Question 5.
Angles A, B, C of a triangle ABC are equal to each other. Prove that ∆ABC is equilateral.
Solution:
Given : In ∆ABC, ∠A = ∠B = ∠C
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q5.1
To prove : ∆ABC is an equilateral
Proof: In ∆ABC,
∴ ∠B = ∠C (Given)
∴ AC = AB …(i) (Sides opposite to equal angles)
Similarly, ∠C = ∠A
∴ BC =AB …(ii)
From (i) and (ii)
AB = BC = CA
Hence ∆ABC is an equilateral triangle

Question 6.
ABC is a right angled triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 90°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q6.1
AB =AC (Given)
∴ ∠C = ∠B (Angles opposite to equal sides)
But ∠B + ∠C = 90° (∵ ∠B = 90°)
∴ ∠B = ∠C = \(\frac { { 90 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 45°
Hence ∠B = ∠C = 45°

Question 7.
PQR is a triangle in which PQ = PR and S is any point on the side PQ. Through S, a line is drawn parallel to QR and intersecting PR at T. Prove that PS = PT.
Solution:
Given : In ∆PQR, PQ = PR
S is a point on PQ and PT || QR
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q7.1
To prove : PS = PT
Proof : ∵ST || QR
∴ ∠S = ∠Q and ∠T = ∠R (Corresponding angles)
But ∠Q = ∠R (∵ PQ = PR)
∴ PS = PT (Sides opposite to equal angles)

Question 8.
In a ∆ABC, it is given that AB = AC and the bisectors of ∠B and ∠C intersect at O. If M is a point on BO produced, prove that ∠MOC = ∠ABC.
Solution:
Given : In ∆ABC, AB = AC the bisectors of ∠B and ∠C intersect at O. M is any point on BO produced.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q8.1
To prove : ∠MOC = ∠ABC
Proof: In ∆ABC, AB = BC
∴ ∠C = ∠B
∵ OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C
∴ ∠1 =∠2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\)∠B
Now in ∠OBC,
Ext. ∠MOC = Interior opposite angles ∠1 + ∠2
= ∠1 + ∠1 = 2∠1 = ∠B
Hence ∠MOC = ∠ABC

Question 9.
P is a point on the bisector of an angle ∠ABC. If the line through P parallel to AB meets BC at Q, prove that triangle BPQ is isosceles.
Solution:
Given : In ∆ABC, P is a point on the bisector of ∠B and from P, RPQ || AB is draw which meets BC in Q
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q9.1
To prove : ∆BPQ is an isosceles
Proof : ∵ BD is the bisectors of CB
∴ ∠1 = ∠2
∵ RPQ || AB
∴ ∠1 = ∠3 (Alternate angles)
But ∠1 == ∠2 (Proved)
∴ ∠2 = ∠3
∴ PQ = BQ (sides opposite to equal angles)
∴ ∆BPQ is an isosceles

Question 10.
ABC is a triangle in which ∠B = 2∠C, D is a point on BC such that AD bisects ∠BAC = 72°.
Solution:
Given: In ∆ABC,
∠B = 2∠C, AD is the bisector of ∠BAC AB = CD
To prove : ∠BAC = 72°
Construction : Draw bisector of ∠B which meets AD at O
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q10.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q10.2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 Q10.3

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.3 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.