RS Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 1 Real Numbers Test Yourself
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 10. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Test Yourself.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Ex 1A
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Ex 1B
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Ex 1C
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Ex 1D
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Ex 1E
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers MCQs
- RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Test Yourself
Question 1.
 Solution:
 (b)
 
 Its decimal will be nonterminating repeating decimal.
Question 2.
 Solution:
 (b) \(\frac { p }{ q }\) is terminating decimal if q = 2m x 5n
 Now, 91 = 7 x 13, 45 = 32 x 5
 80 = 24 x 5, 42 = 2 x 3 x 7
 80 is of the form 2m x 5n
 \(\frac { 19 }{ 80 }\) is terminating decimal expansion,
Question 3.
 Solution:
 (b) Divisor = 9 and remainder = 7
 Let b be the divisor, then
 n = 9b + 7
 Multiplying both sides by 3 and subtracting 1.
 3n – 1 = 3(9b + 7) – 1
 3n – 1 = 27b + 21 – 1
 3n – 1 = 9(3b) + 9 x 2 + 2
 3n – 1 = 9(3b + 2) + 2
 Remainder = 2
Question 4.
 Solution:
 (b) \(0.\bar { 68 }\) + \(0.\bar { 73 }\)
 0.686868 ……… + 0.737373……
 = 1.424241 = \(1.\bar { 42 }\)
Short-Answer Questions (2 marks)
 Question 5.
 Solution:
 4n, n ∈ N
 41 = 4
 42 = 4 x 4 = 16
 43 = 4 x 4 x 4 = 64
 44 = 4 x 4 x 4 x 4 = 256
 45 = 4 x 4 x 4 x 4 x 4 = 1024
 We see that value of 4n, ends with 4 or 6 only.
 Hence, the value of 4n, n ∈ N, never ends with 0.
Question 6.
 Solution:
 HCF of two numbers = 27 and LCM =162
 One number = 81
 
Question 7.
 Solution:
 \(\frac { 17 }{ 30 }\) = \(\frac { 17 }{ 2 x 3 x 5 }\)
 Here, q is in the form of 2m x 5n
 It is not terminating decimal.
Question 8.
 Solution:
 
Question 9.
 Solution:
 
Question 10.
 Solution:
 Let (2 + √3) is rational and 2 is rational.
 Difference of them is also rational.
 => (2 + √3) – 2 = 2 + √3 – 2
 = √3 is rational
 But it contradicts the fact.
 (2 + √3) is irrational.
Short-Answer Questions (3 marks)
 Question 11.
 Solution:
 HCF of 12, 15, 18, 27
 12 = 2 x 2 x 3 = 22 x 3
 15 = 3 x 5
 18 = 2 x 3 x 3 = 2 x 32
 27 = 3 x 3 x 3 = 33
 Now, HCF = 3
 and LCM = 22 x 33 x 5 =2 x 2 x 3 x 3 x 3 x 5
 = 4 x 27 x 5 = 540
Question 12.
 Solution:
 Let 2 + √3 and 2 – √3 are two irrational number.
 Sum = 2 + √3 + 2 – √3 = 4 which is a rational.
Question 13.
 Solution:
 4620
 
Question 14.
 Solution:
 1008
 
Question 15.
 Solution:
 
Question 16.
 Solution:
 Give numbers are 546 and 764 and remainders are 6 and 8 respectively.
 Remaining number 546 – 6 = 540
 and 764 – 8 = 756
 Now, required largest number = HCF of 540 and 756 = 108
 
Long-Answer Questions (4 marks)
 Question 17.
 Solution:
 Let √3 is a rational number.
 Let √3 = \(\frac { p }{ q }\) where p and q are integers and have no common factor, other than 1 and q ≠ 0
 Squaring both sides.
 3 = \(\frac { { p }^{ 2 } }{ { q }^{ 2 } }\) => 3q2 – p2
 => 3 divides p2
 => 3 divides p
 Let p = 3c for some integer c
 3q2 = 9c2 => q2 – 3c2
 => 3 divides q2 (3 divides 3c2)
 => 3 divides q
 3 is common factors of p and q
 But it contradicts the fact that p and q have
 no common factors and also contradicts that √3 is a rational number.
 Hence, √3 is irrational number.
Question 18.
 Solution:
 Let n be an arbitrary odd positive integer on dividing n by 4, let m be the quotient and r be the remainder.
 By Euclid’s division lemma,
 n = 4q + r where 0 ≤ r < 4
 n = 4q or (4q + 1) or (4q + 2) or (4q + 3)
 Clearly, 4q and (4q + 2) are even number
 since n is odd.
 n ≠ 4q and n ≠ (4q + 2)
 n = (4 q + 1) or (4q + 3) for same integer n
 Hence, any positive odd integer of the form 4q + 1 or 4q + 3 for some integer q.
Question 19.
 Solution:
 On dividing n by 3, let q be the quotient and r be the remainder, then
 n = 3q + r where 0 ≤ r < 3 => n = 3q + r where r = 0, 1 or 2
 n = 3q or n = 3q + 1 or n = 3q + 2
 (i) Case (I)
 If n = 3q then n is divisible by 3
 (ii) Case (II)
 If n = (3q + 1) then n + 2 = 3q + 3 = 3q (q + 1) which is divisible by 3
 In this case, n + 2 is divisible by 3
 (iii) Case (III)
 If n = (3q + 2) then n + 1 (n + 1) = 3q + 3 = 3(q + 1) which also divisible by 3
 In this case, (n + 1) is divisible by 3
 Hence, one and only one out of n, (n + 1) and (n + 2) is divisible by 3.
Question 20.
 Solution:
 Let (4 + 3√2) is rational number and 4 is also a rational number.
 Difference of two rational numbers is also a rational number.
 4 + 3√2 – 4 = 3√2 is a rational number
 Product of two rational numbers is rational
 3 is rational and √2 is rational
 But it contradicts the fact
 √2 is irrational
 Hence, (4 + 3√2 ) is irrational.
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 1 Real Numbers Test Yourself are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.





























