RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4D
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4D.
Other Exercises
RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4A
 RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4B
 RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4C
 RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4D
Question 1.
 Solution:
 In ∆ABC,
 ∠B = 76° and ∠C = 48°
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => ∠A + 76° + 48° = 180°
 => ∠ A + 124° = 180°
 => ∠A= 180° – 124° = 56°
Question 2.
 Solution:
 Angles of a triangle are in the ratio = 2:3:4
 Let first angle = 2x
 then second angle = 3x
 and third angle = 4x
 2x + 3x + 4x = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 => 9x = 180°
 => x = \(\frac { { 180 }^{ o } }{ 9 } \) = 20°
 First angle = 2x = 2 x 20° = 40°
 Second angle = 3x = 3 x 20° = 60°
 and third angle = 4x = 4 x 20° = 80° Ans.
Question 3.
 Solution:
 In ∆ABC,
 3∠A = 4∠B = 6∠C = x (Suppose)
 
 
Question 4.
 Solution:
 In ∆ABC,
 ∠ A + ∠B = 108° …(i)
 ∠B + ∠C – 130° …(ii)
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180° …(iii)
 (sum of angles of a triangle)
 Subtracting (i) from (iii),
 ∠C = 180° – 108° = 72°
 Subtracting (ii) from (iii),
 ∠A = 180°- 130° = 50°
 But ∠ A + ∠B = 108° (from i)
 50° + ∠B = 108°
 => ∠B = 108° – 50° = 58°
 Hence ∠A = 50°, ∠B = 58° and ∠C = 72° Ans.
Question 5.
 Solution:
 In ∆ABC,
 ∠A+∠B = 125° …(i)
 ∠A + ∠C = 113° …(ii)
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180° …(iii)
 (sum of angles of a triangles) Subtracting, (i), from (iii),
 ∠C = 180°- 125° = 55°
 Subtracting (ii) from (iii),
 ∠B = 180°- 113° – 67°
 ∠A + ∠B = 125°
 ∠ A + 67° = 125°
 => ∠ A = 125° – 67°
 ∠A = 58°
 Hence ∠A = 58°, ∠B = 67° and ∠ C = 55° Ans.
Question 6.
 Solution:
 In ∆ PQR,
 ∠ P – ∠ Q = 42°
 => ∠P = 42°+∠Q …(i)
 ∠Q – ∠R = 21°
 ∠Q – 21°=∠R …(ii)
 But ∠P + ∠Q + ∠R = 180°
 (Sum of angles of a triangles)
 42° + ∠Q + ∠Q + ∠Q – 21°= 180°
 => 21° + 3∠Q = 180°
 => 3∠Q = 180°- 21° = 159°
 from ∠Q = \(\frac { { 159 }^{ o } }{ 3 } \) = 53°
 (i)∠P = 42° + ∠Q = 42° + 53° = 95°
 and from (ii) ∠R = ∠Q – 21°
 = 53° – 25° = 32°
 Hence ∠P = 95°, ∠Q = 53° and ∠R = 32° Ans.
Question 7.
 Solution:
 Let ∠ A, ∠ B and ∠ C are the three angles of A ABC.
 and ∠A + ∠B = 116° …(i)
 
Question 8.
 Solution:
 Let ∠ A, ∠ B and ∠ C are the three angles of the ∆ ABC
 Let ∠ A = ∠ B = x
 then ∠C = x + 48°
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (Sum of angles of a triangle)
 x + x + x + 18° = 180°
 => 3x + 18° = 180°
 => 3x = 180° – 18° = 162°
 x = \(\frac { { 162 }^{ o } }{ 3 } \) = 54°
 ∠A = 54°, ∠B = 54° and ∠C = 54° + 18° = 72°
 Hence angles are 54°, 54 and 72° Ans.
Question 9.
 Solution:
 Let the smallest angle of a triangle = x°
 their second angle = 2x°
 and third angle = 3x°
 But sum of angle of a triangle = 180°
 x + 2x + 3x = 180°
 => 6x = 180°
 => x – \(\frac { { 180 }^{ o } }{ 6 } \) = 30°
 Hence smallest angle = 30°
 Second angle = 2 x 30° = 60°
 and third angle = 3 x 30° = 90° Ans.
Question 10.
 Solution:
 In a right angled triangle.
 one angle is = 90°
 Sum of other two acute angles = 90°
 But one acute angle = 53°
 Second acute angle = 90° – 53° = 37°
 Hence angle of the triangle with be 90°, 53°, 37° Ans.
Question 11.
 Solution:
 
 Given : In ∆ ABC,
 ∠ A = ∠B + ∠C
 To Prove : ∆ABC is a right-angled
 Proof : We know that in ∆ABC,
 ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (angles of a triangle)
 But ∠ A = ∠ B + C given
 ∠A + (∠B + ∠C) = 180°
 => ∠A + ∠A = 180°
 => 2∠A = 180°
 => ∠ A = \(\frac { { 180 }^{ o } }{ 2 } \) = 90°
 ∠ A = 90°
 Hence ∆ ABC is a right-angled Hence proved.
Question 12.
 Solution:
 Given. In ∆ ABC, ∠A = 90°
 AL ⊥ BC.
 
 To Prove : ∠BAL = ∠ACB
 Proof : In ∆ ABC, AL ⊥ BC
 In right angled ∆ALC,
 ∠ ACB + ∠ CAL = 90° …(i)
 ( ∴∠L = 90°)
 But ∠ A = 90° ‘
 => ∠ BAL + ∠ CAL = 90° …(ii)
 From (i) and (ii),
 ∠BAL + ∠ CAL= ∠ ACB+ ∠CAL
 => ∠ BAL = ∠ ACB Hence proved.
Question 13.
 Solution:
 Given. In ∆ABC,
 Each angle is less than the sum of the other two angles
 ∠A< ∠B + ∠C
 ∠B < ∠C + ∠A
 and ∠C< ∠A + ∠C
 Proof : ∠ A < ∠B + ∠C
 Adding ∠ A both sides,
 ∠A + ∠A < ∠A + ∠B + ∠C => 2 ∠ A < 180°
 (∴ ∠A+∠B+∠C=180°)
 ∠A < \(\frac { { 180 }^{ o } }{ 2 } \) => ∠A< 90
 Similarly, we can prove that,
 ∠B < 90° and ∠C < 90°
 ∴ each angle is less than 90°
 Hence, triangle is an acute angled triangle. Hence proved.
Question 14.
 Solution:
 Given. In ∆ABC,
 ∠B > ∠A + ∠C
 
Question 15.
 Solution:
 In ∆ABC
 ∠ ABC = 43° and Ext. ∠ ACD = 128°
 
 
Question 16.
 Solution:
 ∠ ABC + ∠ ABD = 180°
 (Linear pair)
 
Question 17.
 Solution:
 (i)In the figure, ∠BAE =110° and ∠ACD = 120°.
 
 
 
 
 
 
Question 18.
 Solution:
 In the figure,
 ∠A = 55°, ∠B = 45°, ∠C = 30° Join AD and produce it to E
 
Question 19.
 Solution:
 In the figure,
 ∠EAC = 108°,
 AD divides ∠ BAC in the ratio 1 : 3
 and AD = DB
 ∠EAC + ∠ BAC = 180°
 (Linear pair)
 
 
Question 20.
Solution:
 Sides BC, CA and AB
 are produced in order forming exterior
 angles ∠ ACD,
 
 
Question 21.
 Solution:
 Given : Two ∆ s DFB and ACF intersect each other as shown in the figure.
 To Prove : ∠A + ∠B + ∠C + ∠D + ∠E + ∠F = 360°
 Proof : In ∆ DFB,
 ∠D + ∠F + ∠B = 180°
 (sum of angles of a triangle)
 Similarly,in ∆ ACE
 ∠A + ∠C + ∠E = 180° …(ii)
 Adding (i) and (ii), we get :
 ∠D + ∠F + ∠B+ ∠A+ ∠C + ∠E = 180° + 180°
 => ∠A+∠B+∠C+∠D+∠E + ∠ F = 360°
 Hence proved.
Question 22.
 Solution:
 In the figure,
 ABC is a triangle
 and OB and OC are the angle
 bisectors of ∠ B and ∠ C meeting each other at O.
 ∠ A = 70°
 In ∆ ABC,
 ∠A + ∠B + ∠C = 180°
 (sum of angles of a triangle)
 
 
Question 23.
 Solution:
 In ∆ABC, ∠ A = 40°
 Sides AB and AC are produced forming exterior angles ∠ CBD and ∠ BCE
 
 
 
Question 24.
 Solution:
 In the figure, ∆ABC is triangle and ∠A : ∠B : ∠C = 3 : 2 : 1
 AC ⊥ CD.
 ∠ A + ∠B + ∠C = 180°
 (sum of angles of a triangle)
 But ∠A : ∠B : ∠C = 3 : 2 : 1
 
 
Question 25.
 Solution:
 In ∆ ABC
 AN is the bisector of ∠ A
 ∠NAB =\(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠A.
 Now in right angled ∆ AMB,
 ∠B + ∠MAB = 90° (∠M = 90°)
 
 
Question 26.
 Solution:
 (i) False: As a triangle has only one right angle
 (ii) True: If two angles will be obtuse, then the third angle will not exist.
 (iii) False: As an acute-angled triangle all the three angles are acute.
 (iv) False: As if each angle will be less than 60°, then their sum will be less than 60° x 3 = 180°, which is not true.
 (v) True: As the sum of three angles will be 60° x 3 = 180°, which is true.
 (vi) True: A triangle can be possible if the sum of its angles is 180°
 But the given triangle having angles 10° + 80° + 100° = 190° is not possible.
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 4 Lines and Triangles Ex 4D are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.








































