RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS
These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS
Other Exercises
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS
- RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS
Question 1.
 Define a triangle.
 Solution:
 A figure bounded by three lines segments in a plane is called a triangle.
Question 2.
 Write the sum of the angles of an obtuse triangle.
 Solution:
 The sum of angles of an obtuse triangle is 180°.
Question 3.
 In ∆ABC, if ∠B = 60°, ∠C = 80° and the bisectors of angles ∠ABC and ∠ACB meet at a point O, then find the measure of ∠BOC.
 Solution:
 In ∆ABC, ∠B = 60°, ∠C = 80°
 OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C
 ∵ ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
 ⇒ ∠A + 60° + 80° = 180°
 ⇒ ∠A + 140° = 180°
 ∴ ∠A = 180°- 140° = 40°
 
 = 90° + – x 40° = 90° + 20° = 110°
Question 4.
 If the angles of a triangle are in the ratio 2:1:3. Then find the measure of smallest angle.
 Solution:
 Sum of angles of a triangle = 180°
 Ratio in the angles = 2 : 1 : 3
 Let first angle = 2x
 Second angle = x
 and third angle = 3x
 ∴ 2x + x + 3x = 180° ⇒ 6x = 180°
 ∴ x = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 6 }\)  = 30°
 ∴ First angle = 2x = 2 x 30° = 60°
 Second angle = x = 30°
 and third angle = 3x = 3 x 30° = 90°
 Hence angles are 60°, 30°, 90°
Question 5.
 State exterior angle theorem.
 Solution:
 Given : In ∆ABC, side BC is produced to D
 
 To prove : ∠ACD = ∠A + ∠B
 Proof: In ∆ABC,
 ∠A + ∠B + ∠ACB = 180° …(i) (Sum of angles of a triangle)
 and ∠ACD + ∠ACB = 180° …(ii) (Linear pair)
 From (i) and (ii)
 ∠ACD + ∠ACB = ∠A + ∠B + ∠ACB
 ∠ACD = ∠A + ∠B
 Hence proved.
Question 6.
 The sum of two angles of a triangle is equal to its third angle. Determine the measure of the third angle.
 Solution:
 In ∆ABC,
 ∠A + ∠C = ∠B
 
 But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
 ∴ ∠B + ∠A + ∠C = 180°
 ⇒ ∠B + ∠B = 180°
 ⇒ 2∠B = 180°
 ⇒ ∠B = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 90°
 ∴ Third angle = 90°
Question 7.
 In the figure, if AB || CD, EF || BC, ∠BAC = 65° and ∠DHF = 35°, find ∠AGH.
 
 Solution:
 Given : In figure, AB || CD, EF || BC ∠BAC = 65°, ∠DHF = 35°
 
 ∵ EF || BC
 ∴ ∠A = ∠ACH (Alternate angle)
 ∴ ∠ACH = 65°
 ∵∠GHC = ∠DHF
 (Vertically opposite angles)
 ∴ ∠GHC = 35°
 Now in ∆GCH,
 Ext. ∠AGH = ∠GCH + ∠GHC
 = 65° + 35° = 100°
Question 8.
 In the figure, if AB || DE and BD || FG such that ∠FGH = 125° and ∠B = 55°, find x and y.
 
 Solution:
 In the figure, AB || DF, BD || FG
 
 ∠FGH = 125° and ∠B = 55°
 ∠FGH + FGE = 180° (Linear pair)
 ⇒ 125° + y – 180°
 ⇒ y= 180°- 125° = 55°
 ∵ BA || FD and BD || FG
 ∠B = ∠F = 55°
 Now in ∆EFG,
 ∠F + ∠FEG + ∠FGE = 180°
 (Angles of a triangle)
 ⇒ 55° + x + 55° = 180°
 ⇒ x+ 110°= 180°
 ∴ x= 180°- 110° = 70°
 Hence x = 70, y = 55°
Question 9.
 If the angles A, B and C of ∆ABC satisfy the relation B – A = C – B, then find the measure of ∠B.
 Solution:
 In ∆ABC,
 ∠A + ∠B + ∠C= 180° …(i)
 and B – A = C – B
 
 ⇒ B + B = A + C ⇒ 2B = A + C
 From (i),
 B + 2B = 180° ⇒ 3B = 180°
 ∠B = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 3 }\) = 60°
 Hence ∠B = 60°
Question 10.
 In ∆ABC, if bisectors of ∠ABC and ∠ACB intersect at O at angle of 120°, then find the measure of ∠A.
 Solution:
 In ∆ABC, bisectors of ∠B and ∠C intersect at O and ∠BOC = 120°
 
 But ∠BOC = 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\)
 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A= 120°
 ⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A= 120°-90° = 30°
 ∴ ∠A = 2 x 30° = 60°
Question 11.
 If the side BC of ∆ABC is produced on both sides, then write the difference between the sum of the exterior angles so formed and ∠A.
 Solution:
 In ∆ABC, side BC is produced on both sides forming exterior ∠ABE and ∠ACD
 Ext. ∠ABE = ∠A + ∠ACB
 and Ext. ∠ACD = ∠ABC + ∠A
 
 Adding we get,
 ∠ABE + ∠ACD = ∠A + ∠ACB + ∠A + ∠ABC
 ⇒ ∠ABE + ∠ACD – ∠A = ∠A 4- ∠ACB + ∠A + ∠ABC – ∠A (Subtracting ∠A from both sides)
 = ∠A + ∠ABC + ∠ACB = ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
Question 12.
 In a triangle ABC, if AB = AC and AB is produced to D such that BD = BC, find ∠ACD: ∠ADC.
 Solution:
 In ∆ABC, AB = AC
 AB is produced to D such that BD = BC
 DC are joined
 In ∆ABC, AB = AC
 ∴ ∠ABC = ∠ACB
 In ∆ BCD, BD = BC
 ∴ ∠BDC = ∠BCD
 and Ext. ∠ABC = ∠BDC + ∠BCD = 2∠BDC (∵ ∠BDC = ∠BCD)
 ⇒ ∠ACB = 2∠BCD (∵ ∠ABC = ∠ACB)
 Adding ∠BDC to both sides
 ⇒ ∠ACB + ∠BDC = 2∠BDC + ∠BDC
 ⇒ ∠ACB + ∠BCD = 3 ∠BDC (∵ ∠BDC = ∠BCD)
 ⇒ ∠ACB = 3∠BDC
 
Question 13.
 In the figure, side BC of AABC is produced to point D such that bisectors of ∠ABC and ∠ACD meet at a point E. If ∠BAC = 68°, find ∠BEC.
 
 Solution:
 In the figure,
 
 side BC of ∆ABC is produced to D such that bisectors of ∠ABC and ∠ACD meet at E
 ∠BAC = 68°
 In ∆ABC,
 Ext. ∠ACD = ∠A + ∠B
 ⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠ACD = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠B
 ⇒ ∠2= \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + ∠1 …(i)
 But in ∆BCE,
 Ext. ∠2 = ∠E + ∠l
 ⇒ ∠E + ∠l = ∠2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + ∠l [From (i)]
 ⇒ ∠E = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = \(\frac { { 68 }^{ \circ } }{ 2 }\)  =34°
Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.