RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 11 Circle Ex 11B
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 11 Circle Ex 11B.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 11 Circle Ex 11A
- RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 11 Circle Ex 11B
- RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 11 Circle Ex 11C
Question 1.
 Solution:
 (i) O is the centre of the circle
 ∠OAB = 40°, ∠OCB = 30°
 Join OB.
 
 
 
Question 2.
 Solution:
 O is the centre of the cirlce and ∠AOB = 70°
 ∵ Arc AB subtends ∠AOB at the centre and ∠ACB at the remaining part of the circle.
 ∵ ∠ACB = \(\frac { 1 }{ 2 } \) ∠AOB = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 70°
 => ∠ACB = 35°
 or ∠OCA = 35°
 In ∆OAC,
 OA = OC (radii of the same circle)
 ∴ ∠OAC = ∠OCA = 35° Ans.
Question 3.
 Solution:
 In the figure, O is the centre of the circle. ∠PBC = 25°, ∠APB =110°
 ∠ APB + ∠ BPC = 180° (Linear pair)
 => 110° + ∠ BPC = 180°
 
 
Question 4.
 Solution:
 O is the centre of the circle
 ∠ABD = 35° and ∠B AC = 70°
 BOD is the diameter of the circle
 ∠BAD = 90° (Angle in a semi circle)
 But ∠ADB + ∠ABD + ∠BAD = 180° (Angles of a triangle)
 => ∠ADB + 35° + 90° = 180°
 => ∠ADB + 125° = 180°
 => ∠ADB = 180° – 125° = 55°
 But ∠ACB = ∠ADB (Angles in the same segment of the circle)
 ∠ACB = 55° Ans.
Question 5.
 Solution:
 O is the centre of a circle and ∠ACB = 50°
 ∴ arc AB subtends ∠ AOB at the centre and ∠ ACB at the remaining part of the circle.
 ∴ ∠ AOB = 2 ∠ ACB
 = 2 x 50° = 100
 ∴ OA = OB (radii of the same circle)
 ∴ ∠ OAB = ∠ OBA (Angles opposite to equal sides)
 Now in ∆ OAB,
 ∠ OAB + ∠ OBA + ∠ AOB = 180°
 => ∠ OAB + ∠ OAB + ∠ AOB = 180° (∠OAB = ∠OBA)
 => 2 ∠ OAB + 100°= 180°
 => 2 ∠ OAB = 180° – 100° = 80°
 => ∠OAB = \(\frac { { 80 }^{ o } }{ 2 } \) = 40°
 Hence, OAB = 40° Ans.
Question 6.
 Solution:
 (i) In the figure,
 ∠ABD = 54° and ∠BCD = 43°
 ∠BAD = ∠BCD (Angles in the same segment of a circle)
 ∠BAD = 43°
 
 
Question 7.
 Solution:
 Chord DE || diameter AC of the circle with centre O.
 ∠CBD = 60°
 ∠CBD = ∠ CAD
 (Angles in the same segment of a circle)
 ∠CAD = 60°
 Now in ∆ ADC,
 
Question 8.
 Solution:
 In the figure,
 chord CD || diameter AB of the circle with centre O.
 ∠ ABC = 25°
 Join CD and DO.
 AB || CD
 ∠ ABC = ∠ BCD (alternate angles)
 
 
Question 9.
 Solution:
 AB and CD are two straight lines passing through O, the centre of the circle and ∠AOC = 80°, ∠CDE = 40°
 ∠ CED = 90° (Angle in a semi circle)
 
 
Question 10.
 Solution:
 O is the centre of the circle and ∠AOB = 40°, ∠BDC = 100°
 Arc AB subtends ∠AOB at the centre and ∠ ACB at the remaining part of the circle
 ∠ AOB = 2 ∠ ACB
 
 
Question 11.
 Solution:
 Chords AC and BD of a circle with centre O, intersect each other at E at right angles.
 ∠ OAB = 25°. Join OB.
 In ∆ OAB,
 OA = OB (radii of the same circle)
 
 
Question 12.
 Solution:
 In the figure, O is the centre of a circle ∠ OAB = 20° and ∠ OCB = 55° .
 In ∆ OAB,
 
 
Question 13.
 Solution:
 Given : A ∆ ABC is inscribed in a circle with centre O and ∠ BAC = 30°
 To Prove : BC = radius of the circle
 Const. Join OB and OC
 
 
Question 14.
 Solution:
 In a circle with centre O and PQ is its diameter. ∠PQR = 65°, ∠SPR = 40° and ∠PQM = 50°
 (i) ∠PRQ = 90° (Angle in a semicircle) and ∠PQR + ∠RPQ + ∠PQR = 180° (Angles of a triangle)
 
 
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 9 Chapter 11 Circle Ex 11B are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.


























































































































