RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 8 Linear Equations Ex 8C
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 8 Linear Equations Ex 8C.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 8 Linear Equations Ex 8A
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 8 Linear Equations Ex 8B
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 8 Linear Equations Ex 8C
Objective Questions :
 Tick the correct answer in each of the following:
Question 1.
 Solution:
 2x – 3 = x + 2
 => 2x – x
 = 2 + 3
 = 5 (c)
Question 2.
 Solution:
 5x + \(\\ \frac { 7 }{ 2 } \) = \(\\ \frac { 3 }{ 2 } \) x – 14
 => 5x – \(\\ \frac { 3 }{ 2 } \) x = – 14 – \(\\ \frac { 7 }{ 2 } \)
 
Question 3.
 Solution:
 z = \(\\ \frac { 4 }{ 5 } \)(z + 10)
 => 5z = 4z + 40
 => 5z – 4z = 40
 => z = 40 (a)
Question 4.
 Solution:
 3m = 5m – \(\\ \frac { 8 }{ 5 } \)
 => 3m – 5m = \(\\ \frac { -8 }{ 5 } \)
 => – 2m = \(\\ \frac { -8 }{ 5 } \)
 => m = \(\\ \frac { -8 }{ -5×2 } \) = \(\\ \frac { 4 }{ 5 } \) (c)
Question 5.
 Solution:
 5t – 3 = 3t, – 5
 => 5t – 3t = – 5 + 3
 => 2t = – 2
 => t = \(\\ \frac { -2 }{ 2 } \) = – 1 (b)
Question 6.
 Solution:
 2y + \(\\ \frac { 5 }{ 3 } \) = \(\\ \frac { 26 }{ 3 } \) – y
 
Question 7.
 Solution:
 \(\\ \frac { 6x+1 }{ 3 } \) +1 = \(\\ \frac { x-3 }{ 6 } \)
 \(\\ \frac { 12x+2+6=x-3 }{ 6 } \)
 12x – x = – 3 – 2 – 6
 11x – 11
 => x = \(\\ \frac { -11 }{ 11 } \) = – 1 (b)
Question 8.
 Solution:
 \(\\ \frac { n }{ 2 } \) – \(\\ \frac { 3n }{ 4 } \) + \(\\ \frac { 5n }{ 6 } \) = 21
 \(\\ \frac { 6n-9n+10n= 252 }{ 12 } \)
 LCM of 2, 4, 6 = 12
 16n – 9n = 252
 => 7n = 252
 => n = \(\\ \frac { 252 }{ 7 } \) = 36 (c)
Question 9.
 Solution:
 \(\\ \frac { x+1 }{ 2x+3 } \) = \(\\ \frac { 3 }{ 8 } \)
 => 8 (x + 1) = 3 (2x + 3)
 (By cross multiplication)
 x + 8x + 9 = 8x – 6x = 9 – 8
 => 2x = 1
 => x = \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
 x = \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \) (d)
Question 10.
 Solution:
 \(\\ \frac { 4x+8 }{ 5x+8 } \) = \(\\ \frac { 5 }{ 6 } \)
 6(4x + 8) = 5(5x + 8)
 (By cross multiplication)
 24x + 48 = 25x + 40
 => 24x – 25x = 40 – 48
 => – x = – 8
 => x = 8 (c)
Question 11.
 Solution:
 \(\\ \frac { n }{ n+15 } \) = \(\\ \frac { 4 }{ 9 } \)
 9n = 4n + 60
 (By cross multiplication)
 9n – 4n = 60
 => 5n = 60
 => n = \(\\ \frac { 60 }{ 5 } \) = 12
 n = 12 (d)
Question 12.
 Solution:
 3(t – 3) = 5 (2t + 1)
 3t – 9 = 10t + 5
 => 3t – 10t = 5 + 9
 => – 7t = 14
 => t = \(\\ \frac { 14 }{ -7 } \) = – 2
 t = – 2 (a)
Question 13.
 Solution:
 Let number = x
 Then \(\\ \frac { 4 }{ 5 } \)x = \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)x + 4
 => \(\\ \frac { 16x=15x+80 }{ 20 } \)
 16x – 15x = 80
 => x = 80
 :. Number = 80 (c)
Question 14.
 Solution:
 Ages of A : B = 5 : 7
 Let A’s age = 5x
 Then B’s age = 7x
 After 4 years
 A’s age = 5x + 4
 and B’s age = 7x + 4
 \(\\ \frac { 5x+4 }{ 7x+5 } \) = \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)
 => 3(7x + 4) = 4(5x + 4)
 21x + 12 = 20x + 16
 =>21x – 20x = 16 – 12
 x = 4
 B’s age = 7x
 = 7 x 4
 = 28 years (b)
Question 15.
 Solution:
 Perimeter of an isosceles triangle = 16 cm
 and base = 6 cm
 Let each equal side = x cm
 x + x + 6 = 16
 => 2x = 16 – 6 = 10
 => x = \(\\ \frac { 10 }{ 2 } \) = 5
 Each equal side = 5 cm (b)
Question 16.
 Solution:
 Let first number = x
 Then second number = x + 1
 and third number = x+ 2
 x + x + 1 + x + 2 = 51
 => 3x + 3 = 51
 => 3x = 51 – 3 = 48
 => x = \(\\ \frac { 48 }{ 3 } \) = 16
 Middle number = x + 1 = 16 + 1 = 17 (b)
Question 17.
 Solution:
 Let first number = x
 Then second number = x + 15
 x + x + 15 = 95
 => 2x = 95 – 15 = 80
 => x= \(\\ \frac { 80 }{ 2 } \) = 40
 => Smaller number = 40
Question 18.
 Solution:
 Ratio in boys and girls in a class = 7:5
 Let no. of boys = 7x
 Then no. of girls = 5x
 7x – 5x = 8
 => 2x = 8
 x = \(\\ \frac { 8 }{ 2 } \) = 4
 Total strength = 7x + 5x = 12x
 = 12 x 4
 = 48 (c)
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 8 Linear Equations Ex 8C are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.




















