Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3C
These Solutions are part of Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions. Here we have given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3C.
Other Exercises
- Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A
- Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3B
- Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3C
Question 1.
 By investing 745,000 in 10% 7100 shares, Sharad gets 73,000 as divided. Find the market value of each share.
 Solution:
 Total investment = ₹ 45000 at 10% of ₹ 100 shares
 and amount of dividend = ₹ 3000
 
Question 2.
 Mrs. Kulkarni invests ₹ 1,31,040 in buying ₹ 100 shares at a discount of 9%. She sells shares worth ₹ 72,000 at a premium of 10% and the rest at a discount of 5%. Find her total gain or loss on the whole.
 Solution:
 Total investment = ₹ 1,31,040 in ₹ 100 share at discount of 9%
 Market value of each share = ₹ 100 – ₹ 9 = ₹ 91
 
Question 3.
 A man invests a certain sum in buying 15% ₹ 100 shares at 20% premium. Find:
 (i) his income from one share.
 (ii) the number of shares bought to have an income, from the dividend, ₹ 6,480.
 (iii) sum invested.
 Solution:
 Face value of each share = ₹ 100
 Market value of each share = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120
 Rate of dividend = 15%
 (i) Income from one share = ₹ 15
 (ii) and number of shares when amount of dividend
 = \(\frac { 6480 }{ 15 }\) = 432
 (iii) and sum invested = ₹ 432 x 120 = ₹ 51,840
Question 4.
 Gagan invested 80% of his savings in 10% ₹ 100 shares at 20% premium and the rest of his savings in 20% ₹ 50 shares at 20% discount. If his incomes from these shares is ₹ 5,600, calculate:
 (i) his investment in shares on the whole.
 (ii) the number of shares of first kind that he bought
 (iii) percentage return, on the shares bought, on the whole.
 Solution:
 (i) Total income = ₹ 5600
 Let total investment = ₹ x
 
 
Question 5.
 Aishwarya bought 496, ₹ 100 shares at ₹ 132 each. Find:
 (i) investment made by her.
 (ii) income of Aishwarya from these shares, if the rate of dividend is 7.5%.
 (iii) how much extra must Aishwarya invest in order to increase her income by ₹ 7,200?
 Solution:
 Number of shares = 496
 Market value of each share = ₹ 132
 (i) Total investment = 496 x 132 = ₹ 65472
 (ii) Rate of dividend = 7.5%
 Income = 496 x 7.5 = ₹ 3720
 (iii) New income (increase in income) = ₹ 7200
 Market value of share = ₹ 132
 Rate of income = 7.5%
 Exit investment
 
Question 6.
 Gopal has some ₹ 100 shares of company A, paying 10% dividend. He sells a certain number of these shares at a discount of 20% and invests the proceeds in ₹ 100 shares at ₹ 60 of company B paying 20% dividend. If his income, from the shares sold, increases by ₹ 18,000, find the number of shares sold by Gopal.
 Solution:
 Let number of share purchased = x
 Face value of these shares = ₹ 100 x x = 100x
 dividend = 10%
 
Question 7.
 A man invests a certain sum of money in 6% hundred rupee shares at ₹ 12 premium. When the shares fell to ₹ 96, he sold out all the shares bought and invested the proceed in 10%, ten rupee shares at ₹ 8. If the change in his income is ₹ 540, find the sum invested originally.
 Solution:
 Let investment = ₹ x
 Dividend at the rate of 6% at 12% premium
 
 
Question 8.
 Mr. Gupta has a choice to invest in ten rupee shares of two firms at ₹ 13 or at 716. If the first firm pays 5% dividend and the second firm pays 6% dividend per annum, find:
 (i) which firm is paying better ?
 (ii) If Mr. Gupta invests equally in both the firms and the difference between the returns from them is ₹ 30, Find how much in all does he invest ?
 Solution:
 Face value of each share = ₹ 10
 Market value of first firm’s share = ₹ 13
 and market value of second firm’s share = ₹ 16
 Dividend from first firm = 5%
 and dividend from second firm = 6%
 (i) Let investment in each firm = ₹ 13 x 16
 Income from first firm’s shares
 
 It is clear from the above that first firm’s shares are better.
 (ii) Difference in income = ₹ 8.00 – ₹ 7.80 = ₹ 0.20
 If difference is ₹ 0.20 then investment in each firm = ₹ 13 x 16
 and if difference is ₹ 30, then investment
 
 Total investment in both firms = ₹ 31200 x 2 = ₹ 62,400
Question 9.
 Ashok invested ₹ 26,400 in 12%, ₹ 25 shares of a company. If he receives a dividend of ₹ 2,475, find the :
 (i) number of shares he bought.
 (ii) market value of each share.
 Solution:
 (i) Given,
 Investment = ₹ 26400
 Rate of dividend = 12%
 Dividend earned = ₹ 2475
 Face value of one share = ₹ 25
 Total dividend earned = No. of shares x Rate of dividend x Face value of one share
 
Question 10.
 A man invested ₹ 45,000 in 15% ₹ 100 shares quoted at ₹ 125. When the market value of these shares rose to Rs. 140, he sold some shares, just enough to raise ₹ 8,400. calculate :
 (i) the number of shares he still holds;
 (ii) the dividend due to him on these remaining shares. [2004]
 Solution:
 
Question 11.
 Mr. Tiwari invested ₹ 29,040 in 15% ₹100 shares quoted at a premium of 20%. Calculate :
 (i) the number of shares bought by Mr. Tiwari.
 (ii) Mr. Tiwari’s income from the investment.
 (iii) the percentage return on his investment.
 Solution:
 Mr. Tiwari’s investment = ₹ 29040
 Face value of each share = ₹ 100
 Market value of each share = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120
 Rate of income = 15%
 (i) Number of shares purchased
 
Question 12.
 A dividend of 12% was declared on ₹ 150 shares selling at a certain price. If the rate of return is 10%, calculate :
 (i) the market value of the shares.
 (ii) the amount to be invested to obtain an annual dividend of ₹ 1,350.
 Solution:
 Let market value of each share = x
 Rate of return on investment = 10%
 Face value of each share = ₹ 150
 Dividend rate = 12%
 (i) Now, rate of return x market value = Rate of dividend x Face value
 ⇒ 10 x x = 12 x 150
 
 Amount of investment in ₹ 5 shares = ₹ 5 x ₹ 180 = ₹ 13500
Question 13.
 Divide ₹ 50,760 into two parts such that if one part is invested in 8% ₹ 100 shares at 8% discount and the other in 9% ₹ 100 shares at 8% premium, the annual incomes from both the investments are equal.
 Solution:
 Total investment = ₹ 50,760
 Let first part of investment = x
 Then second part = ₹ 50,760 – x
 Rate of dividend in first part = 8% ₹100 at discount = 8%
 M.V. of each share = ₹ 100 – 8 = ₹ 92
 Rate of dividend second part = 9% ₹ 100 at premium = 8%
 M.V. of each share = 100 + 8 = ₹ 108
 But annual income from both part is same
 
Question 14.
 Mr. Shameem invested 33\(\frac { 1 }{ 3 }\) % of his savings in 20% ₹ 50 shares quoted at ₹ 60 and the remainder of the savings in 10% ₹ 100 shares quoted at ₹ 110. If his total income from these investments is ₹ 9,200 ; find :
 (i) his total savings
 (ii) the number of ₹ 50 shares.
 (iii) the number of ₹ 100 shares.
 Solution:
 Let total investment = x
 
 
Question 15.
 Vivek invests ₹ 4500 in 8% ₹ 10 shares at ₹ 15. He sells the shares when the price rises to ₹ 30, and invests the proceeds in 12% ₹ 100 shares at ₹ 125. Calculate,
 (i) the sale proceeds
 (ii) the number of ₹ 125 shares he buys.
 (iii) the change in his annual income from dividend.
 Solution:
 (i) By investing ₹ 15, share bought = ₹ 10
 By investing ₹ 4500, share bought = \(\frac { 10 }{ 15 }\) x 4500 = ₹ 3000
 Total face value of ₹ 10 shares = ₹ 3000, Income = 8%
 = \(\frac { 8 }{ 100 }\) x 3000 = ₹ 240
 By selling Rs. 10 share money received = ₹ 30
 By selling Rs. 3000 shares money = \(\frac { 30 }{ 10 }\) x 3000 = ₹ 9000
 (ii) By investing ₹ 125, no. of share of ₹ 100 bought = 1
 By investing ₹ 9000, no. of share of ₹ 100 bought = \(\frac { 1 }{ 125 }\) x 9000 = 72
 No. of ₹ 125 shares bought = 72
 (iii) By investing ₹ 125 in Rs. 100 share, income = ₹ 12
 By investing ₹ 9000 in ₹ 100 share, income = \(\frac { 12 }{ 125 }\) x 9000 = ₹ 864
 Increase in income = ₹ 864 – ₹ 240 = ₹ 624
Question 16.
 Mr. Parekh invested ₹ 52,000 on ₹ 100 shares at a discount of ₹ 20 paying 8% dividend. At the end of one year he sells the shares at a premium of ₹ 20. Find
 (i) The annual dividend.
 (ii) The profit earned including his dividend.
 Solution:
 Investment = ₹ 52000,
 N.V. of 1 share = ₹ 100
 M.V. of 1 share for 1 st year = ₹ 100 – 20 = ₹ 80
 No. of shares = \(\frac { 52000 }{ 80 }\) = 650
 (i) Annual dividend = \(\frac { 8 }{ 100 }\) x 650 x 100 = ₹ 5200
 (ii) S.P of 1 share = ₹ 100 + 20 = ₹ 120
 S.P. of 650 shares = ₹ 120 x 650 = ₹ 78000
 C.P. of 650 shares = ₹ 100 x 650 = ₹ 65000
 Profit = S.P. – C.P. = ₹ 78000 – ₹ 65000 = ₹ 13000
 Profit including dividend = ₹ 13000 + ₹ 5200 = ₹ 18200
Question 17.
 Salman buys 50 shares of face value ₹ 100 available at ₹ 132.
 (i) What is his investment ?
 (ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income ?
 (iii) If he wants to increase his annual income by ₹ 150, how many extra shares should he buy?
 Solution:
 F.V. = ₹ 100
 (i) M. V. = ₹ 132,
 no. of shares = 50
 Investment = no. of shares x M.V. = 50 x 132 = ₹ 6600
 (ii) Income per share = 7.5% of N.V.
 = \(\frac { 75 }{ 10 x 100 }\) x 100 = ₹ 7.5
 Annual incomes = 7.5 x 50 = ₹ 375
 (iii) New annual income = 375 + 150 = ₹ 525
 No. of shares = \(\frac { 525 }{ 7.5 }\) = 70
 No. of extra share = 70 – 50 = 20
Question 18.
 Salman invests a sum of money in ₹ 50 shares, paying 15% dividend quoted at 20% premium. If his annual dividend is ₹ 600, calculate:
 (i) the number of shares he bought
 (ii) his total investment
 (iii) the rate of return on his investment. (2014)
 Solution:
 Nominal value = ₹ 50
 
Question 19.
 Rohit invested ₹ 9,600 on ₹ 100 shares at ₹ 20 premium paying 8% dividend. Rohit sold the shares when the price rose to ₹ 160. He invested the proceeds (excluding dividend) in 10% ₹ 50 shares at ₹ 40. Find the :
 (i) original number of shares.
 (ii) sale proceeds.
 (iii) new number of shares.
 (iv) change in the two dividends. (2015)
 Solution:
 Investment by Rohit = ₹ 9600
 Rate of dividend = 8% on 100 shares at ₹ 20 premium
 Market value = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120
 
Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3C are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.