## Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A

These Solutions are part of Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions. Here we have given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A.

**Other Exercises**

- Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A
- Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3B
- Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3C

**Question 1.**

**How much money will be required to buy 400, ₹ 12.50 shares at a premium of ₹ 1?**

**Solution:**

Number of shares purchased = 400

Rate of each share = ₹ 12.50

M.V. = ₹ 1 premium = ₹ 12.50 + ₹ 1 = ₹ 13.50

Amount of in vestment = ₹ 400 x ₹ 13.50 = ₹ 5400

**Question 2.**

**How much money will be required to buy 250, ₹ 15 shares at a discount of ₹ 1.50?**

**Solution:**

Number of shares = 250

M.V. = at ₹ 15 at a discount of ₹ 1.50 = ₹ 15 – ₹ 1.50 = ₹ 13.50

Amount of investment = ₹ 13.50 x 250 = ₹ 3375

**Question 3.**

**A person buys 120 shares at a nominal value of ₹ 40 each, which he sells at ₹ 42.50 each. Find his profit and profit percent.**

**Solution:**

No. of shares = 120

Nominal value of each share = ₹ 40.00

Profit at each share = ₹ 42.50 – ₹ 40.00 = ₹ 2.50

Total profit = 2.50 x 120 = ₹ 300

Cost price of 120 shares = ₹ 40 x 120 = ₹ 4,800

**Question 4.**

**Find the cost of 85 shares of Rs. 60 each when quoted at ₹ 63.25**

**Solution:**

No. of shares = 85

Market value of cach share = ₹ 63.25

Total cost = ₹ 63.25 x 85 = ₹ 5,376.25

**Question 5.**

**A man invests ₹ 800 in buying 75 shares and when they are selling at a premium of ₹ 1.15, he sells all the shares. Find his profit and profit percent.**

**Solution:**

Investment = ₹ 800

In first case face value of each share = ₹ 5

and market value of each share = ₹ 5.00 + ₹ 1.15 = ₹ 6.15

Gain on each share of ₹ 5 = ₹ 1.15

**Question 6.**

**Find the annual income derived from 125, ₹ 120 shares paying 5% dividend.**

**Solution:**

Amount of investment = ?

Number of shares purchased = 125 at ₹ 120, 5% dividend

Amount of investment = ₹ 125 x 120 = ₹ 15000

His annual income = 15000 x \(\frac { 5 }{ 100 }\) = ₹ 750

**Question 7.**

**A man invests ₹ 3,072 in a company paying 5% per annum when its ₹ 10 share can be bought for ₹ 16 each. Find:**

**(i) his annual income;**

**(ii) his percentage income on his investment.**

**Solution:**

Total investment = ₹ 3,072

Market value of each shares = ₹ 16

**Question 8.**

**A man invests ₹ 7,770 in a company paying 5 percent dividend when a share of nominal value of ₹ 100 sells at a premium of ₹ 5. Find :**

**(i) the number of shares bought;**

**(ii) annual income ;**

**(iii) percentage income ;**

**Solution:**

Investment = ₹ 7770

Nominal value of each share = 100

Market value = 100 + 5 = 105

**Question 9.**

**A man buys ₹ 50 shares of a company paying 12 percent dividend, at a premium of ₹ 10. Find :**

**(i) the market value of 320 shares ;**

**(ii) his annual income ;**

**(iii) his profit percent.**

**Solution:**

(i) Market value of each share = ₹ 50 + ₹ 10 = ₹ 60

Market value of 320 shares = ₹ 60 x 320 = ₹ 19,200

(ii) Rate of dividend = 12%

Face value of 320 shares = Rs. 50 x 320 = Rs. 16,000

**Question 10.**

**A man buys of Rs. 75 shares at a discount of Rs. 15 of a company paying 20% dividend. Find :**

**(i) the market value of 120 shares ;**

**(ii) his annual income ;**

**(iii) his profit percent.**

**Solution:**

(i) Market value of one share = Rs. 75 – 15 = Rs. 60

Market value of 120 shares = Rs. 60 x 120 = Rs. 7,200

(ii) Rate of dividend = 20%

Face value of 120 shares = Rs. 75 x 120 = Rs. 9,000

**Question 11.**

**A man has 300, ₹ 50 shares of a company paying 20% dividend. Find his net income after paying 3% income tax.**

**Solution:**

No. of shares = 300

Face value of 50 shares = Rs. 50 x 300 = Rs. 15,000

Rate of dividend = 20%

**Question 12.**

**A company pays dividend of 15 % on its ten-rupee shares from which it deducts income tax at the rate of 22%. Find the annual income of a man who owns one thousand shares of this company.**

**Solution:**

No. of shares = 1,000

Face Value of each share = Rs. 10

Rate of dividend = 15%

Rate of income tax = 22%

Face value of 1,000 shares = 1,000 x 10 = Rs. 10,000

Total dividend = Rs. 10,000 x \(\frac { 15 }{ 100 }\) = Rs. 1,500

Income tax deducted = Rs. 1500 x \(\frac { 22 }{ 100 }\) = Rs. 330

Net income = Rs.1500 – Rs. 330 = Rs. 1170

**Question 13.**

**A man invests Rs. 8,800 in buying shares of a company of face value of rupees hundred each at a premium of 10%. If he earns Rs. 1,200 at the end of the year as dividend find:**

**(i) the number of shares he has in the company;**

**(ii) the dividend percent per share. [2001]**

**Solution:**

Investment = Rs. 8,800

Face value of each share = Rs. 100

Market value of each share = Rs. 100 + 10 = Rs. 110

**Question 14.**

**A man invests Rs. 1,680 in buying shares of nominal value Rs. 24 and selling at 12% premium. The dividend on the shares is 15% per annum. Calculate :**

**(i) The number of shares he buys ;**

**(ii) The dividend he receives annually. [1999]**

**Solution:**

Investment = Rs. 1680

Nominal value of each share = Rs. 24

Market value of each share = Rs. 24 + 12% of 24

= Rs. 24 + 2.88 = Rs. 26.88

Rate of dividend = 15%

(i) No. of shares = \(\frac { 1680 }{ 26.88 }\) = 62.5

(ii) Face value of 62.5 shares = 62.5 x 24 = Rs. 1500

Amount of dividend = 1500 x \(\frac { 15 }{ 100 }\) = Rs. 225

**Question 15.**

**By investing Rs. 7,500 in a company paying 10 percent dividend, an annual income of Rs. 500 is received. What price is paid for each of Rs. 100 share? ****[1990]**

**Solution:**

Investment = Rs. 7,500

Rate of dividend = 10%

Total income = Rs. 500

Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.