RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Ratios of Complementary Angles Ex 7
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 10. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Ratios of Complementary Angles Ex 7.
Other Exercises
Question 1.
Solution:
(i)

(ii)
![]()
(iii)

(iv)
![]()
(v)
![]()
(vi)
![]()
Question 2.
Solution:
(i) LHS = cos81° – sin9°
= cos(90° -9°)- sin9° = sin9° – sin9°
= 0 = RHS
(ii) LHS = tan71° – cot19°
=tan(90° – 19°) – cot19° =cot19° – cot19°
=0 = RHS
(iii) LHS = cosec80° – sec10°
= cosec(90° – 10°) – sec(10°)
= sec10° – sec10° = 0
= RHS
(iv) LHS = cosec2 72° − tan2 18°

(v) LHS = cos2 75° + cos2 15°

(vi) LHS = tan2 66° − cot2 24°

(vii) LHS = sin2 48° + sin2 42°

(viii) LHS = cos2 57° − sin2 33°

(ix) LHS = (sin 65° + cos 25°)(sin 65° − cos 25°)

Question 3.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Question 4.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Question 5.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

Question 6.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Question 7.
Solution:
(i) LHS = sin (70° + θ) − cos (20° − θ)

(ii) LHS = tan (55° − θ) − cot (35° + θ)

(iii) LHS = cosec (67° + θ) − sec (23° − θ)

(iv) LHS = cosec (65 °+ θ) sec (25° − θ) − tan (55° − θ) + cot (35° + θ)

(v) LHS = sin (50° + θ ) − cos (40° − θ) + tan 1° tan 10° tan 80° tan 89°

Question 8.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Question 9.
Solution:

Question 10.
Solution:

Question 11.
Solution:

Question 12.
Solution:

Question 13.
Solution:

Question 14.
Solution:

Question 15.
Solution:

We hope the RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Ratios of Complementary Angles Ex 7 help you. If you have any query regarding RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Ratios of Complementary Angles Ex 7, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.