RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 5 Playing with Numbers Ex 5C
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 5 Playing with Numbers Ex 5C.
Other Exercises
Replace A, B, C by suitable numerals.
Question 1.
 Solution:
 Here A can be as 6 + 7 = 13
 Now 1 + 5 + 8 = 14
 ∴C = 1, B = 4, A = 6
Question 2.
 Solution:
 Here A can be 7, as 6+7 = 13
 1 + B + 9 = 10 + B
 ∴B can be 7
 ∴10 + 7 = 17
 1 + C + 6 = 7 + C
 ∴C can be 4
 ∴1 + 4 + 6 = 11
 and 1 + 4 + 3 = 8
 ∴A = 7, B = 7, C = 4
Question 3.
 Solution:
 Here A + A + A = A
 ∴A can = 5
 ∴5 + 5 + 5 = 15
 ∴B = 1
 Hence A = 5, B = 1
Question 4.
 Solution:
 6 – A = 3
 1 + 5 – A = 3
 5 – A = 3
 ∴A = 5 – 3 = 2
 Now 2 – B = 7
 =>12 – B = 7
 ∴B = 5
 Hence A = 2, B = 5
Question 5.
 Solution:
 – 5 – A = 9 =>A = 5 – 9 or 15 – 9
 = 6
 ∴A = 6
 Now B – 1 – 8 = 5 =>B – 9 = 5
 =>B = 5 + 9 = 14
 ∴B = 4
 Now C – 1 – 2 = 2 =>C – 3 = 2
 C = 2 + 3 = 5
 ∴A = 6, B = 4, C = 5
Question 6.
 Solution:
 B x 3 = B
 ∴B can be 5 or 0
 ∴5 x 3 = 15 => B = 5 or 3 x 0 =0
 If B = 0, then A can be 5
 ∴3 x 5 = 15
 ∴A = 5 and C = 1
 Hence A = 5, B = 0, C = 1
Question 7.
 Solution:
 
 ∴AB = B
 =>A = 1
 and A² + B² – 1 + B² + C
 ∴B² +1 = C
 ∴B² in one digit
 If B = 3
 ∴3² + 1 = 9 + 1 = 10 = C
 ∴C = 0
 B x 1 + 1 = B + 1 = 3 + 1
 Hence A = 1, B = 3, C = 0
Question 8.
 Solution:
 Here we see that 6 x 9 = 54
 ∴A – 4 = 3 => A = 3 + 4 = 7
 and 6 x 6 = 36
 3B = 36 => B = 6
 and C = 6
 Hence A = 7, B = 6, C = 6
Question 9.
 Solution:
 Product of two numbers = 1 -digit number
 and sum = 2-digit numbers
 Let first number = x
 and second number = y
 ∴x X y = 1-digit number
 x + y = 2-digit number
 By hit and hail, we sec that
 1 x 9 = 9 which is I-digit number
 and 1 + 9 = 10 which is 2-digit number
Question 10.
 Solution:
 By hit and trail method, we see that
 1 + 2 + 3 = 6 and 1 x 2 x 3 = 6
 1, 2 and 3 are the required whole numbers
 whose sum and product is same
Question 11.
 Solution:
 In the given square, we have to interest the numbers from 1 to 9, such that the sum in each raw, column on diagonal to be 15
 So, we complete it as given here

Question 12.
 Solution:
 We shall complete the triangle by intersecting the numbers from 1 to 6 without repetition so that the sum in each side be 12
 
Question 13.
 Solution:
 The given numbers are
 a, b (a + b), (a + 2b), (2a + 3b), (3a + 5b), (5a + 8b), (8a + 13b), (13a + 21b), and (21a + 34b)
 Sum of there numbers = 11 (5a + 8b)
 = 11 x 7th number
 Now taking a = 8, b = 13, then the 10 number be 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610
 Whose 7th number = 144
 By adding these 10 numbers, we get the
 sum
 = 8+ 13 + 21 + 34 + 55 + 89 + 144 + 233 + 377 + 610 = 1584 and 11 x 7th number =11 x 144 , = 1584
 Which is same in each case
Question 14.
 Solution:
 We see that in the magic box sum of 0 + 11 + 7 + 12 = 30
 Now we shall complete this magic square, to get 30 as the sum in each row and column and also diagonal wise
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 5 Playing with Numbers Ex 5C are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.