RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8C
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8C.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8A
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8B
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8C
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8D
Question 1.
 Solution:
 (i) The required sum
 = 3x + 7x
 = (3 + 7) x
 = 10x
 
 
Question 2.
 Solution:
 (i) Adding columnwise,
 we get
 
 
Question 3.
 Solution:
 (i) Arranging the like terms columnwise and adding, we get :
 
 
 
Question 4.
 Solution:
 (i) We have :
 2x – 5x = (2 – 5)x = – 3x
 (ii) We have :
 6x – y – (- xy) = 6xy + xy = 7xy
 (iii) We have : 5b – 3a
 (iv) We have : 9y – ( – 7x) = 9y + 7x
 (v) We have : – 7x2 – 10x2 = ( – 7 – 10)x2
 = – 17x2
 (vi) We have : b2 – a2 – (a2 – b2)
 = b2 – a2 – a2 + b2
 = b2 + b2 – a2 – a2
 = (1 + 1) b2 + ( – 1 – 1) a2
 = 2b2 – 2a2
Question 5.
 Solution:
 (i) Arranging the like terms columnwise, we get :
 
 
 
 
Question 6.
 Solution:
 (i) Rearranging and collecting the like terms, we get :
 
 
Question 7.
 Solution:
 We have:
 
Question 8.
 Solution:
 We have :
 A = 7x2 + 5xy – 9y2
 B = – 4x2 + xy + 5y2
 C = 4y2 – 3x2 – 6xy
 
 = 0+0+0 = 0
 Hence the result
Question 9.
 Solution:
 Required expression
 
Question 10.
 Solution:
 Substituting the values of P, Q, R and S, we have :
 P + Q + R + S = (a2 – b2 + 2ab)
 
Question 11.
 Solution:
 Required expression
 
Question 12.
 Solution:
 Required expression
 
Question 13.
 Solution:
 Required expression
 
Question 14.
 Solution:
 Required expression
 
Question 15.
 Solution:
 Sum of 5x – 4y + 6z and – 8x + y – 2z
 = 5x – 4y + 6z – 8x + y – 2z
 = 5x – 8x – 4y + y + 6z – 2z
 = – 3x – 3y + 4z
 Sum of 12x – y + 3z and – 3x + 5y – 8z
 = 12x – y + 3z – 3x + 5y – 8z
 = 12x – 3x – y + 5y + 3z – 8z
 = 9x + 4y – 5z
 
Question 16.
 Solution:
 Required expression
 
Question 17.
 Solution:
 Required expression
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 8 Algebraic Expressions Ex 8C are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.
































