RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10B
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10B.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10A
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10B
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10C
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10D
Question 1.
 Solution:
 (i) 4, 6, 8, 12
 If it is in proportion, then
 If ad = bc if 4 x 12 = 6 x 8
 If 48 = 48
 Which is true
 ∴ 4, 6, 8, 12 are in proportion
 (ii) 7, 42, 13, 78
 7 : 42 :: 13 : 78
 If ad = bc if 7 x 78 = 42 x 13
 If 546 = 546
 Which is true
 ∴ 7, 42, 13, 78 are in proportion
 (iii) 33, 121, 9, 96 or 33 : 121 :: 9 : 96
 are in proportion
 If ad = bc
 If 33 x 96 = 121 x 9
 If 3168 = 1089
 Which is not true
 ∴ 33, 121,9, 96 are not in proportion
 (iv) 22, 33, 42, 63 or 22 : 33 :: 42 : 63
 are in proportion
 If ad = bc
 If 22 x 63 = 33 x 42
 If 1386 = 1386
 Which is true
 ∴ 22, 33, 42, 63 are in proportion
 (v) 32, 48, 70, 210 or 32 : 48 :: 70 : 210
 are in proportion
 If ad = bc
 If 32 x 210 = 48 x 70
 If 6720 = 3360
 Which is not true
 ∴ 32, 48, 70, 210 are not in proportion
 (vi) 150, 200, 250, 300 or
 150 : 200 :: 250 : 300 are in proportion
 If ad = bc if 150 x 300 = 200 x 250
 If 45000 = 50000
 Which is not true
 ∴ 150, 200,250, 300 are not in proportion
Question 2.
 Solution:
 (i) We have 60 : 105 :: 84 : 147
 Product of means = 105 x 84 = 8820
 Product of extremes = 60 x 147 = 8820
 ∴ Product of means = Product of extremes
 Hence 60 : 105 :: 84 : 147 is verified.
 (ii) We have 91 : 104 :: 119 : 136
 Product of means = 104 x 119 = 12376
 Product of extremes = 91 x 136 = 12376
 Product of means = Product of extremes
 Hence 91 : 104 :: 119 : 136 is verified.
 (iii) We have 108 : 72 :: 129 : 86
 Product of means = 72 x 129 = 9288
 Product of extremes = 108 x 86 = 9288
 Product of means = Product of extremes
 Hence 108 : 72 :: 129 : 86 is verified.
 (iv) We have 39 : 65 :: 141 : 235
 Product of means = 65 x 141 = 9165
 Product of extremes = 39 x 235 = 9165
 ∴ Product of means = Product of extremes
 Hence 39 : 65 :: 141 : 235 is verified.
Question 3.
 Solution:
 (i) We have 55 : 11 :: x : 6
 Product of means = 11 × x = 11x
 Product of extremes = 55 x 6 = 330
 
 
Question 4.
 Solution:
 (i) We have, 51 : 68 = \(\\ \frac { 51 }{ 68 } \)
 = \(\\ \frac { 3 }{ 4 } \)
 
 
 
Question 5.
 Solution:
 (i) 25 cm : 1 m and Rs. 40 : Rs. 160
 = \(\\ \frac { 25cm }{ 1000cm } \) = \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \),
 \(\\ \frac { Rs.40 }{ Rs.160 } \) = \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
 
 
 
Question 6.
 Solution:
 Let the third term be x.
 Then 51 : 68 :: x : 108
 Now, product of means = x × 68
 And, product of extremes = 51 × 108
 x × 68 = 51 × 108
 => x = \(\\ \frac { 51\times 108 }{ 68 } \)
 = 3 × 27 = 81
 x = 81
 Hence the third term of the given proportion is 81
Question 7.
 Solution:
 1st term =12, third term = 8 and fourth term = 14
 Let 2nd term = x, then
 
Question 8.
 Solution:
 (i) The given numbers 48, 60, 75 are in
 continued proportion if 48 : 60 :: 60 : 75.
 Now, product of means = 60 x 60 = 3600
 And, product of extremes = 48 x 75 = 3600
 ∴ Product of means = Product of extremes
 So, 48 : 60 :: 60 : 75
 Hence, the numbers 48, 60, 75 are in continued proportion.
 (ii) The given numbers 36, 90, 225 are in
 continued proportion of 36 : 90 :: 90 : 225
 Now, product of means = 90 x 90 = 8100
 And, product of extremes = 36 x 225 = 8100
 ∴ Product of means = Product of extremes
 So, 36 : 90 :: 90 : 225
 Hence, the numbers 36, 90, 225 are in continued proportion.
 (iii)The given numbers 16, 84, 441 are in
 continued proportion if 16 : 84 :: 84 : 441.
 Now, product of means = 84 x 84 = 7056
 And, product of extremes = 16 x 441 = 7056
 Product of means = Product of extremes.
 So, 16 : 845 :: 84 : 441
 Hence 16, 84, 441 are in continued proportion.
 (iv) The given numbers 27, 36, 48 are
 in continued proportion if 27 : 36 :: 36 : 48
 Now, product of means = 36 x 36 = 1296
 And, product of extremes = 27 x 48 = 1296
 ∴ Product of means = Product of extremes.
 So, 27 : 36 :: 36 : 48
 Hence, the numbers 27, 36, 48 are in continued proportional.
Question 9.
 Solution:
 It is given that 9, x, x, 49 are in proportion, that is, 9 : x :: x : 49
 ∴ Product of means = Product of extremes
 
Question 10.
 Solution:
 Let the height of the pole be x metres.
 
Question 11.
 Solution:
 5 : 3 :: x : 6
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 10 Ratio, Proportion and Unitary Method Ex 10B are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.





































