RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.4
These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.4
Other Exercises
Factorize each of the following expressions :
 Question 1.
 qr-pr + qs – ps
 Solution:
 qr- pr + qs-ps
 Arranging in suitable groups = r(q-p) +s (q-p)    {(q – p) is common}
 = (q-p) (r + s)
Question 2.
 p2q -pr2-pq + r2
 Solution:
 p2q -pr2-pq + r2
 = p2q -pq-pr2 + r2 (Arranging in group)
 = pq(p- 1)-r2(p-1) {(p – 1) is common}
 = (p – 1) (pq – r2)
Question 3.
 1 + x + xy + x2y
 Solution:
 1 + x + xy + x 2y
 = 1 (1 + x) +xy (1 +x)
 = (1 + x) (1 + xy) {(1 + x) is common}
Question 4.
 ax + ay – bx – by
 Solution:
 ax + ay – bx – by
 = a (x + y) – b (x + y)   {(x + y) is coinmon}
 = (x+y) (a- b)
Question 5.
 xa2 + xb2 -ya2 – yb2
 Solution:
 xa2 + xb2 – ya2 – yb2
 = x (a2 + b2) -y (a2 + b2)   {(a2 + b2) is common}
 = {a2 + b2) (x -y)
Question 6.
 x2 + xy + xz + yz
 Solution:
 x2 + xy + xz + yz
 = x (x + y) + z(x + y) {(x + y) is common}
 = (x + y) (x + z)
Question 7.
 2ax + bx + 2ay + by
 Solution:
 2ax + bx + 2ay + by
 = x {2a + b) + y (2a + b)      {(2a + b) is common}
 = (2a + b) (x + y)
Question 8.
 ab- by- ay +y2 
 Solution:
 ab – by – ay + y2
 = b(a-y)-y(a-y)    {(a -y) is common}
 = (a-y) (b – y)
Question 9.
 axy + bcxy -az- bcz
 Solution:
 axy + bcxy – az – bcz
 = xy (a + bc) – z (a + bc)       {(a + bc) is common}
 = (a + bc) (xy – z)
Question 10.
 lm2 – mn2 – lm + n2 
 Solution:
 lm2 – mn2 – lm + n2
 = m (lm – n2)- 1 (lm – n2)  {(lm – n2) is common}
 = (lm – n2) (m – 1)
Question 11.
 x3 – y2 + x – x2y2
 Solution:
 x3 -y2 + x – x2y2
 ⇒ x3 + x – x2y2 – y2
 = x(x2+ 1)-y2(x2+ 1)        {(x2 + 1) is common}
 = (x2 + 1) (x -y2)
Question 12.
 6xy + 6 – 9y – 4x
 Solution:
 6xy + 6 – 9y – 4x
 = 6 xy – 4x – 9y + 6
 = 2x (3y – 2) – 3 (3y – 2)    {(3y – 2) is common}
 = (3y-2) (2x – 3)
Question 13.
 x2 – 2ax – 2ab + bx
 Solution:
 x2 – 2ax – 2ab + bx
 ⇒ x2 – 2ax + bx – 2ab
 = x (x – 2a) + b (x – 2a)   {(x – 2a) is common}
 = (x – 2a) (x + b)
Question 14.
 x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3 
 Solution:
 x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3
 = x2 (x – 2y) + 3y2 (x – 2y)     {(x – 2y) is common}
 = (x – 2y) (x2 + 3y2)
Question 15.
 abx2 + (ay – b) x-y
 Solution:
 abx2 + (ay – b) x-y
 = abx2 + ayx – bx -y 
 = ax (bx + y) – 1 (bx + y)               {(bx +y) is common}
 = (bx + y) (ax – 1)
Question 16.
 (ax + by)2 + (bx – ay)2 
 Solution:
 (ax + by)2 + (bx – ay)2
 = a2x2 + b2y2 + 2abxy + b2x2 + a2y2 – 2abxy
 = a2x2 + b2y2 + b2x2 + a2y2
 = a2x2 + b2x2 + a2y2 + by2
 = x2 (a2 + b2) + y2 (a2 + b2)         {(a2 + b2) is common}
 = (a2 + b2) (x2 + y2)
Question 17.
 16 (a – b)3 -24 (a- b)2 
 Solution:
 16 (a – b)3 -24 (a- b)2
 HCF of 16, 24 = 8
 and HCF of (a – b)3, (a – b)2 = (a – b)2
 ∴16 (a – b)3 – 24 (a – b)2
 = 8 (a-b)2 {2 (a-b)- 3}
 {8 (a – b)2 is common}
 = 8 (a – b)2 (2a – 2b – 3)
Question 18.
 ab (x2 + 1) + x (a2 + b2)
 Solution:
 ab (x2 + 1) + x (a2 + b2)
 = abx2 + ab + a2x + b2x
 = abx2 + b2x + a2x + ab
 = bx (ax + b) + a (ax + b)  {(ax + b) is common}
 = (ax + b) (bx + a)
Question 19.
 a2x2 + (ax2 + 1) x + a
 Solution:
 a2x2 + (ax2 + 1) x + a
 = a2x2 + ax3 + x + a
 = ax3 + a2x2 + x + a
 = ax2 (x + a) + 1 (x + a) {(x + a) is common}
 = (x + a) (ax2 + 1)
Question 20.
 a(a- 2b -c) + 2bc
 Solution:
 a(a- 2b -c) + 2bc
 = a2– 2ab -ac +2bc
 = a (a – 2b) – c (a – 2b) {(a – 2b) is common}
 = (a – 2b) (a – c)
Question 21.
 a (a + b – c)- bc
 Solution:
 a (a + b – c) – bc
 = a2 + ab – ac – bc
 = a (a + b) – c (a + b)   {(a + b) is common}
 = (a + b) (a – c)
Question 22.
 x2 – 11xy – x +11y
 Solution:
 x2 – 11xy-x + 11y
 = x2 -x – 11 xy + 11 y
 = x (x – 1) – 11y (x – 1)   {(x – 1) is common}
 = (x- 1) (x- 11y)
Question 23.
 ab – a – b + 1 
 Solution:
 ab – a-b + 1
 = a (b – 1) – 1 (b – 1)    {(b – 1) is common}
 = (b – 1) (a – 1)
Question 24.
 x2 + y – xy – x
 Solution:
 x2 + y – xy – x
 = x2 – x- xy + y
 = x (x – 1) – y (x – 1)   {(x – 1) is common}
 = (x- 1) (x-y)
Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.4 are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.