RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1G
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1G.
Other Exercises
Question 1.
 Solution:
 Total length of rope = 11 m.
 Sum of lengths of two parts
 
Question 2.
 Solution:
 Total weight of rice and drum
 = \(40\frac { 1 }{ 6 } \) kg
 = \(13\frac { 3 }{ 4 } \)
 
Question 3.
 Solution:
 Total weight of three types of fruits
 = \(19\frac { 1 }{ 3 } \) kg
 = \(\\ \frac { 58 }{ 3 } \) kg
 
Question 4.
 Solution:
 Total earnings = Rs 160
 
 
Question 5.
 Solution:
 Cost of 1m cloth = Rs \(63\frac { 3 }{ 4 } \)
 
Question 6.
 Solution:
 Distance covered in 1 hour
 = \(60\frac { 2 }{ 5 } \)
 = \(\\ \frac { 302 }{ 5 } \)
 
Question 7.
 Solution:
 Length of rectangular park
 = \(36\frac { 3 }{ 5 } \) m
 = \(\\ \frac { 183 }{ 5 } \)
 and breadth = \(16\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\\ \frac { 50 }{ 3 } \) m
 
Question 8.
 Solution:
 Side of a square plot = \(8\frac { 1 }{ 2 } \) m
 = \(\\ \frac { 17 }{ 2 } \) m
 Area = (Side)² = Side x Side
 = \(\\ \frac { 17 }{ 2 } \) x \(\\ \frac { 17 }{ 2 } \) m²
 = \(\\ \frac { 289 }{ 4 } \) m²
 = \(72\frac { 1 }{ 4 } \) m²
Question 9.
 Solution:
 Cost of 1 litre petrol = Rs \(63\frac { 3 }{ 4 } \)
 = Rs \(\\ \frac { 255 }{ 4 } \)
 Cost of 34 litres of petrol
 = \(\\ \frac { 255 }{ 4 } \) x 34
 = \(\\ \frac { 255X17 }{ 2 } \)
 = \(\\ \frac { 4335 }{ 2 } \)
 = Rs \(2167\frac { 1 }{ 2 } \)
Question 10.
 Solution:
 Distance covered in 1 hour = 1020 km.
 Distance covered in \(4\frac { 1 }{ 6 } \) hours
 = 1020 x \(4\frac { 1 }{ 6 } \)
 = 1020 x \(\\ \frac { 25 }{ 6 } \) km
 = \(\\ \frac { 25500 }{ 6 } \)
 = 4250 km. Ans.
Question 11.
 Solution:
 Cost of \(3\frac { 1 }{ 2 }\) metres cloth
 = Rs \(166\frac { 1 }{ 4 }\)
 
Question 12.
 Solution:
 Total length of piece of chord
 = \(71\frac { 1 }{ 2 }\)
 No. of pieces = 26
 
Question 13.
 Solution:
 Area of a room = \(65\frac { 1 }{ 4 }\) m²
 Breadth = \(5\frac { 7 }{ 16 }\) m
 
Question 14.
 Solution:
 Product of two fractions = \(9\frac { 3 }{ 5 }\)
 = \(\\ \frac { 48 }{ 5 } \)
 One fraction = \(9\frac { 3 }{ 7 }\) = \(\\ \frac { 66 }{ 7 } \)
 
Question 15.
 Solution:
 Let total number of students =1
 and no.of boys = \(\\ \frac { 5 }{ 8 } \)
 
Question 16.
 Solution:
 Let no of pages = 1
 Then no. of pages read = \(\\ \frac { 7 }{ 9 } \)
 
Question 17.
 Solution:
 Total amount, Rita has = Rs 300
 Amount spent on notebooks = \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \) of 300
 
Question 18.
 Solution:
 Total amount earned by Amit = Rs 32000
 Amount spent on food = \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \) of Rs 32000
 
Question 19.
 Solution:
 Let number = 1
 Then difference between \(\\ \frac { 3 }{ 5 } \) and \(\\ \frac { 2 }{ 7 } \)
 
Question 20.
 Solution:
 Let total number of spectators = 1
 No. of spectators in covered place = \(\\ \frac { 2 }{ 7 } \) of
 1 = \(\\ \frac { 2 }{ 7 } \)
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1G are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.