RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 10 Profit and Loss Ex 10A
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 10 Profit and Loss Ex 10A.
Other Exercises
Question 1.
 Solution:
 (i) C.P. = Rs. 620
 S.P. = Rs. 713
 Gain = S.P. – C.P. = Rs. 713 – Rs. 620
 = Rs. 93
 
 
Question 2.
 Solution:
 (i) C.P. = Rs. 1650
 Gain% = 4%
 
 
 
You can also Download NCERT Solutions for Class 8 Maths to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Question 3.
 Solution:
 (i)S.P.= Rs 1596
 Gain % = 12%
 
 
Question 4.
 Solution:
 C.P. of iron safe = Rs 12160
 Paid for its transportation = Rs 340
 Total cost = Rs 12160 + Rs 340
 = Rs 12500
 
Question 5.
 Solution:
 C.P. of car = Rs 73500
 Overhead charges = Rs 10300 + 2600
 = Rs 12900
 
Question 6.
 Solution:
 C.P. of 20 kg @ Rs 36 per kg.
 = 20 x 36 = Rs 720
 C.P. of 25 kg @ Rs32 per kg.
 
Question 7.
 Solution:
 Ratio of the mixture = 5 : 2
 Let 5 kg of coffee is mixed with 2 kg of chicory
 
Question 8.
 Solution:
 Let CR of 17 water bottles = Rs. 17
 Then C.P. of one bottle
 
Question 9.
 Solution:
 Let C.P. of 12 candIes =Rs. 12
 C.P of 1 candle = Re. 1
 
Question 10.
 Solution:
 S.P. of 125 cassettes – gain = C.P. of 125 cassettes
 => S.P. of 125 cassettes – S.P. of 5 cassettes = C.P. of 125 cassettes
 => S.P. of 120 cassettes = C.P. of 125 cassettes
 
Question 11.
 Solution:
 S.P. of 45 lemons = C.P. of 45 lemons – loss
 
Question 12.
 Solution:
 CP. of 6 oranges = Rs 20
 and C.P of 1 orange = Rs \(\\ \frac { 20 }{ 6 } \) = Rs \(\\ \frac { 10 }{ 3 } \)
 
Question 13.
 Solution:
 C.P. of 12 bananas = Rs 40
 and C.P of 1 banana = Rs \(\\ \frac { 40 }{ 12 } \) = Rs \(\\ \frac { 10 }{ 3 } \)
 
Question 14.
 Solution:
 C.P. of 10 apples = Rs 75
 and C.P of 1 apple = Rs \(\\ \frac { 75 }{ 10 } \) = Rs \(\\ \frac { 15 }{ 2 } \)
 
Question 15.
 Solution:
 Let eggs purchased were = 3 x 16 = 48
 
Question 16.
 Solution:
 S.P. of camera = Rs 1080
 C.P. of camera + gain = S.P. of camera
 => C.P. of camera + \(\\ \frac { 1 }{ 8 } \) of C.P. = S.P. of camera
 = \(\\ \frac { 9 }{ 8 } \) x C.P. of camera = S.P. of camera = Rs 1080
 
Question 17.
 Solution:
 S.P. of a pen = Rs 54
 Loss = \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \) of her outlay
 
Question 18.
 Solution:
 Let C.P. of table = Rs 100
 In first case, loss = 10%
 S.P. = Rs 100 – 10 = Rs 90
 and in second case, gain = 10%
 
Question 19.
 Solution:
 Let C.P. of chair = Rs 100
 In first case, gain = 15%
 then S.P. = Rs 100 + 15 = Rs 115
 and in second case, gain = 8%
 
Question 20.
 Solution:
 Let the C.P. of cycle = Rs 100
 In first case, gain = 10%
 then S.P. = Rs 100 + 10 = Rs 110
 In second case, gain = 14%
 Difference between their S.P.s = Rs 114 – Rs 110 = Rs 4
 
Question 21.
 Solution:
 Cost price of 40 kg @ Rs 12.50 per kg.
 = 40 x 12.50 = Rs 500
 and cost price of 30 kg @ of Rs 14 per kg
 = 30 x 14 = Rs 420
 
Question 22.
 Solution:
 C.P. of first bat = Rs 840
 Gain% = 15%
 
 
Question 23.
 Solution:
 C.P. of first jean = Rs 1450
 Gain% = 8%
 
 
Question 24.
 Solution:
 Total quantity of rice = 200 kg.
 C.P. of 200 kg @ Rs 25 per kg.
 = Rs 200 x 25 = Rs 5000
 Gain% on total = 8%
 
 
Question 25.
 Solution:
 Let C.P. = Rs 100
 then S.P. = \(\\ \frac { 6 }{ 5 } \) of Rs 100
 
Question 26.
 Solution:
 Let C.P. of flower vase = Rs 100
 then S.P. \(\\ \frac { 5 }{ 6 } \) of C.P. = \(\\ \frac { 5 }{ 6 } \) of Rs 100
 = Rs \(\\ \frac { 500 }{ 6 } \)
 
Question 27.
 Solution:
 S.P. of a bouquet = Rs 322
 Gain = 15%
 
Question 28.
 Solution:
 In first case,
 S.P. of an umbrella = Rs 336
 Loss% = 4%
 
Question 29.
 Solution:
 S.P. of Radio = Rs 3120
 Loss% = 4%
 
Question 30.
 Solution:
 S.P. Of first sarees = Rs 1980
 Loss% = 10%
 
 
Question 31.
 Solution:
 S.P. of first fan = Rs 1140
 Gain% = 14%
 
 
Question 32.
 Solution:
 C.P. for Manoj = Rs 3990
 or S.P. for Arun = Rs 3990
 loss% = 5%
 C.P for Arun
 \(=\frac { S.P\times 100 }{ 100-losspercent} =\frac { 3990\times 100 }{ 100-5 } \)
 
Question 33.
 Solution:
 C.P. of plot of land = Rs 480000
 C.P. of \(\\ \frac { 2 }{ 5 } \)th part = Rs 480000 x \(\\ \frac { 2 }{ 5 } \)
 = Rs 192000
 
 
Question 34.
 Solution:
 C.P. of sugar = Rs 4500
 C.P. of \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \) of sugar
 
 
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 10 Profit and Loss Ex 10A are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.