RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11D
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11D.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11A
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11B
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11C
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11D
Tick the correct answer in each of the following
Question 1.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 5000
 Rate (R) = 8% p.a.
 Period (n) = 2 years
 
Question 2.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 10000
 Rate (R) = 10% p.a.
 Period (n) = 3 years
 
Question 3.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 10000
 Rate (R) = 12% p.a.
 
Question 4.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 4000
 Rate (R) = 10% p.a.
 Period (a) = 2 years 3 months
 
Question 5.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 25000
 Rate (R1) = 5% for the first year
 R2 = 6% for the second year
 R3 = 8% for the third year
 
Question 6.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 6250
 Rate (R) = 8% p.a. or 4% half yearly
 Period (n) = 1 year or 2 half years
 
Question 7.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 40000
 Rate (R) = 6% p.a. \(\\ \frac { 6 }{ 4 } \) = \(\\ \frac { 3 }{ 2 } \) % quarterly
 Period (n) = 6 months = 2 quarters
 
Question 8.
 Solution:
 Present population (P) = 24000
 Rate of increase (R) = 5% p.a.
 Period (n) = 2 years
 
Question 9.
 Solution:
 3 years ago, the value of machine = Rs. 60000
 Rate of depreciation (R) = 10%
 Period (n) = 3 years
 
Question 10.
 Solution:
 Present value = Rs. 40000
 Rate of depreciation (R) = 20% p.a.
 Value of machine 2 years ago
 
Question 11.
 Solution:
 Rate of growth in population (R) = 10%
 Present population = 33275
 Population 3 years ago = A
 
Question 12.
 Solution:
 S.I. = Rs. 1200
 Rate (R) = 5%
 Period (T) = 3 years
 
Question 13.
 Solution:
 C.I. on a sum = Rs. 510
 Rate (R) = \(12\frac { 1 }{ 2 } \) % = \(\\ \frac { 25 }{ 2 } \) % p.a.
 Period (n) = 2 years
 
 
Question 14.
 Solution:
 Amount = Rs. 4913
 Rate (R) = \(6\frac { 1 }{ 4 } \) = \(\\ \frac { 25 }{ 4 } \) %
 Period (n) = 3 years
 
Question 15.
 Solution:
 Sum (P) = Rs. 7500
 Amount (A) = 8427
 Period = 2 years
 Let R be the rate of p.a., then
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11D are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.









































































