RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 18 Area of a Trapezium and a Polygon Ex 18A
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 18 Area of a Trapezium and a Polygon Ex 18A.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 18 Area of a Trapezium and a Polygon Ex 18A
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 18 Area of a Trapezium and a Polygon Ex 18B
- RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 18 Area of a Trapezium and a Polygon Ex 18C
Question 1.
Solution:
In trapezium ABCD,
Length of parallel sides
AB = 24 cm, DC = 20 cm
and distance between them = 15 cm

Question 2.
Solution:
Parallel sides of a trapezium ABCD are
l1 = 38.7 cm. and l2 = 22.3 cm

Question 3.
Solution:
Parallel sides of the trapezium = 1 m, 1.4 m

Question 4.
Solution:
Area of trapezium = 1080 cm²
Lengths of parallel sides are
l1 = 55 cm and l2 = 35 cm
Let h be the distance between them

Question 5.
Solution:
Area of trapezium shaped field = 1586m²
Distance between parallel sides = 26 m
Sum of the parallel sides = \(\frac { Area\times 2 }{ Altitude }\)
= \(\frac { 1586\times 2 }{ 26 } \) = 122 m
One side = 84 m
Second side = 122 – 84
= 38 m
Question 6.
Solution:
Area of trapezium = 405 cm²
Ratio in parallel sides = 4:5
and distance between them = 18 cm

Question 7.
Solution:
Area of trapezium = 180 cm²
Height (h) = 9 cm.
Let l1 and l2 be the parallel sides,

Question 8.
Solution:
Let one of parallel sides = x
Then second sides = 2x
Area = 9450 m²
Distance between them = 84 m

Question 9.
Solution:
Perimeter of trapezium ABCD = 130 m
AB ⊥ AD and BC
BC = 54 m, CD = 19 m, AD = 42 m

Question 10.
Solution:
In the given trapezium ABCD, AC is

Question 11.
Solution:
In trapezium ABCD,



Question 12.
Solution:
In trapezium ABCD,

AB || DC
AB = 25 cm DC = 1 cm
AD = 13 cm and BC = 15 cm


Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 18 Area of a Trapezium and a Polygon Ex 18A are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.