RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry MCQS
These Solutions are part of RD Sharma Class 10 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry MCQS
Other Exercises
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry Ex 6.1
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry Ex 6.2
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry Ex 6.3
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry Ex 6.4
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry Ex 6.5
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry VSAQS
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry MCQS
Mark the correct alternative in each of the following :
 Question 1.
 The distance between the points (cosθ, sinθ) and (sinθ, -cosθ) is
 (a) √3
 (b) √2
 (c) 2
 (d) 1
 Solution:
 (b) Distance between (cosθ, sinθ) and (sinθ, -cosθ)
 
 
Question 2.
 The distance between the points (a cos 25°, 0) and (0, a cos 65°) is
 (a) a
 (b) 2a
 (c) 3a
 (d) None of these
 Solution:
 (a) Distance between (a cos 25°, 0) and (0, a cos 65°)
 
Question 3.
 If x is a positive integer such that the distance between points P (x, 2) and Q (3, -6) is 10 units, then x =
 (a) 3
 (b) -3
 (c) 9
 (d) -9
 Solution:
 (c) Distance between P (x, 2) and Q (3, -6) = 10 units
 
 => x (x – 9) + 3 (x – 9) = 0
 (x – 9) (x + 3) = 0
 Either x – 9 = 0, then x = 9 or x + 3 = 0, then x = -3
 x is positive integer
 Hence x = 9
Question 4.
 The distance between the points (a cosθ + b sinθ, 0) and (0, a sinθ – b cosθ) is
 (a) a² + b²
 (b) a + b
 (c) a² – b²
 (d) √(a²+b²)
 Solution:
 (d) Distance between (a cosθ + b sinθ, 0) and (0, a sinθ – b cosθ)
 
Question 5.
 If the distance between the points (4, p) and (1, 0) is 5, then p =
 (a) ±4
 (b) 4
 (c) -4
 (d) 0
 Solution:
 (a) Distance between (4, p) and (1, 0) = 5
 
 
Question 6.
 A line segment is of length 10 units. If the coordinates of its one end are (2, -3) and the abscissa of the other end is 10, then its ordinate is
 (a) 9, 6
 (b) 3, -9
 (c) -3, 9
 (d) 9, -6
 Solution:
 (b) Let the ordinate of other end = y
 then distance between (2, -3) and (10, y) = 10 units
 
Question 7.
 The perimeter of the triangle formed by the points (0, 0), (1, 0) and (0, 1) is
 (a) 1 ± √2
 (b) √2 + 1
 (c) 3
 (d) 2 + √2
 Solution:
 (d) Let the vertices of ∆ABC be A (0, 0), B(1, 0) and C (0, 1)
 
 
Question 8.
 If A (2, 2), B (-4, -4) and C (5, -8) are the vertices of a triangle, then the length of the median through vertices C is
 (a) √65
 (b) √117
 (c) √85
 (d) √113
 Solution:
 (c) Let mid point of A (2, 2), B (-4, -4) be D whose coordinates will be
 
Question 9.
 If three points (0, 0), (3, √3) and (3, λ) form an equilateral triangle, then λ =
 (a) 2
 (b) -3
 (c) -4
 (d) None of these
 Solution:
 (d) Let the points (0, 0), (3, √3) and (3, λ) from an equilateral triangle
 AB = BC = CA
 => AB² = BC² = CA²
 Now, AB² = (x2 – x1)² + (y2 – y1)²
 
Question 10.
 If the points (k, 2k), (3k, 3k) and (3, 1) are collinear, then k
 (a) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
 (b) \(\frac { -1 }{ 3 }\)
 (c) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
 (d) \(\frac { -2 }{ 3 }\)
 Solution:
 (b) Let the points A (k, 2k), B (3k, 3k) and C (3, 1) be the vertices of a ∆ABC
 
 
Question 11.
 The coordinates of the point on x-axis which are equidistant from the points (-3, 4) and (2, 5) are
 (a) (20, 0)
 (b) (-23, 0)
 (c) (\(\frac { 4 }{ 5 }\) , 0)
 (d) None of these
 Solution:
 (d)
 
Question 12.
 If (-1, 2), (2, -1) and (3, 1) are any three vertices of a parallelogram, then
 (a) a = 2, b = 0
 (b) a = -2, b = 0
 (c) a = -2, b = 6
 (d) a = 0, b = 4
 Solution:
 (d) In ||gm ABCD, diagonals AC and AD bisect each other at O
 O is mid-point of AC
 
Question 13.
 If A (5, 3), B (11, -5) and P (12, y) are the vertices of a right triangle right angled at P, then y =
 (a) -2, 4
 (b) -2, 4
 (c) 2, -4
 (d) 2, 4
 Solution:
 (c) A (5, 3), B (11, -5) and P (12, y) are the vertices of a right triangle, right angle at P
 
 
Question 14.
 The area of the triangle formed by (a, b + c), (b, c + a) and (c, a + b) is
 (a) a + b + c
 (b) abc
 (c) (a + b + c)²
 (d) 0
 Solution:
 (d) Vertices of a triangle are (a, b + c), (b, c + a) and (c, a + b)
 
Question 15.
 If (x, 2), (-3, -4) and (7, -5) are coliinear, then x =
 (a) 60
 (b) 63
 (c) -63
 (d) -60
 Solution:
 (c) Area of triangle whose vertices are (x, 2), (-3, -4) and (7, -5)
 
 
Question 16.
 If points (t, 2t), (-2, 6) and (3, 1) are collinear, then t =
 (a) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
 (b) \(\frac { 4 }{ 3 }\)
 (c) \(\frac { 5 }{ 3 }\)
 (d) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
 Solution:
 (b) The area of triangle whose vertices are (t, 2t), (-2, 6) and (3, 1)
 
Question 17.
 If the area of the triangle formed by the points (x, 2x), (-2, 6) and (3, 1) is 5 square units, then x =
 (a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
 (b) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
 (c) 2
 (d) 5
 Solution:
 (c) Area of triangle whose vertices are (x, 2x), (-2, 6) and (3, 1)
 
Question 18.
 If points (a, 0), (0, b) and (1, 1) are collinear, then \(\frac { 1 }{ a }\) + \(\frac { 1 }{ b }\) =
 (a) 1
 (b) 2
 (c) 0
 (d) -1
 Solution:
 (a) The area of triangle whose vertices are (a, 0), (0, b) and (1, 1)
 
 
Question 19.
 If the centroid of a triangle is (1, 4) and two of its vertices are (4, -3) and (-9, 7), then the area of the triangle is
 (a) 183 sq. units
 (b) \(\frac { 183 }{ 2 }\) sq. units
 (c) 366 sq. units
 (d) \(\frac { 183 }{ 4 }\) sq. units
 Solution:
 (b) Centroid of a triangle = (1, 4)
 and two vertices of the triangle are (4, -3) and (-9, 7)
 Let the third vertex be (x, y), then
 
 = \(\frac { 183 }{ 2 }\) sq. units
Question 20.
 The line segment joining points (-3, -4) and (1, -2) is divided by y-axis in the ratio
 (a) 1 : 3
 (b) 2 : 3
 (c) 3 : 1
 (d) 2 : 3
 Solution:
 (c) The point lies on y-axis
 Its abscissa will be zero
 Let the point divides the line segment joining the points (-3, -4) and (1, -2) in the ratio m : n
 
Question 21.
 The ratio in which (4, 5) divides the join of (2, 3) and (7, 8) is
 (a) -2 : 3
 (b) -3 : 2
 (c) 3 : 2
 (d) 2 : 3
 Solution:
 (d) Let the point (4, 5) divides the line segment joining the points (2, 3) and (7, 8) in the ratio m : n
 
Question 22.
 The ratio in which the X-axis divides the segment joining (3, 6) and (12, -3) is
 (a) 2 : 1
 (b) 1 : 2
 (c) -2 : 1
 (d) 1 : -2
 Solution:
 (a) The point lies on x-axis
 Its ordinate is zero
 Let this point divides the line segment joining the points (3, 6) and (12, -3) in the ratio m : n
 
Question 23.
 If the centroid of the triangle formed by the points (a, b), (b, c) and (c, a) is at the origin, then a3 + b3 + c3 =
 (a) abc
 (b) 0
 (c) a + b + c
 (d) 3 abc
 Solution:
 (d) Centroid of the triangle formed by the points (a, b), (b, c) and (c, a) is origin (0, 0)
 
Question 24.
 If points (1, 2), (-5, 6) and (a, -2) are collinear, then a =
 (a) -3
 (b) 7
 (c) 2
 (d) -2
 Solution:
 (b) The area of a triangle whose vertices are (1, 2), (-5, 6) and (a, -2)
 
 
Question 25.
 If the centroid of the triangle formed by (7, x), (y, -6) and (9, 10) is at (6, 3), then (x, y) =
 (a) (4, 5)
 (b) (5, 4)
 (c) (-5, -2)
 (d) (5, 2)
 Solution:
 (d) Centroid of (7, x), (y, -6) and (9, 10) is (6, 3)
 
Question 26.
 The distance of the point (4, 7) from the x-axis is
 (a) 4
 (b) 7
 (c) 11
 (d) √65
 Solution:
 (b) The distance of the point (4, 7) from x-axis = 7
Question 27.
 The distance of the point (4, 7) from the y-axis is
 (a) 4
 (b) 7
 (c) 11
 (d) √65
 Solution:
 (a) The distance of the point (4, 7) from y-axis = 4
Question 28.
 If P is a point on x-axis such that its distance from the origin is 3 units, then the coordinates of a point Q on OY such that OP = OQ, are
 (a) (0, 3)
 (b) (3, 0)
 (c) (0, 0)
 (d) (0, -3)
 Solution:
 (a) P is a point on x-axis and its distance from 0 is 3
 Co-ordinates of P will be (3, 0)
 Q is a point on OY such that OP = OQ
 Co-ordinates of Q will be (0, 3)
Question 29.
 If the point (x, 4) lies on a circle whose centre is at the origin and radius is 5, then x =
 (a) ±5
 (b) ±3
 (c) 0
 (d) ±4
 Solution:
 (b) Point A (x, 4) is on a circle with centre O (0, 0) and radius = 5
 
Question 30.
 If the point P (x, y) is equidistant from A (5, 1) and B (-1, 5), then
 (a) 5x = y
 (b) x = 5y
 (c) 3x = 2y
 (d) 2x = 3y
 Solution:
 (c)
 
Question 31.
 If points A (5, p), B (1, 5), C (2, 1) and D (6, 2) form a square ABCD, then p =
 (a) 7
 (b) 3
 (c) 6
 (d) 8
 Solution:
 (c) Vertices of a square are A (5, p), B (1, 5), C (2, 1) and D (6, 2)
 The diagonals bisect each other at O
 O is the mid-point of AC and BD
 O is mid-point of BD, then
 
Question 32.
 The coordinates of the circumcentre of the triangle formed by the points O (0, 0), A (a, 0) and B (0, b) are
 (a) (a, b)
 (b) (\(\frac { a }{ 2 }\) , \(\frac { b }{ 2 }\))
 (c) (\(\frac { b }{ 2 }\) , \(\frac { a }{ 2 }\))
 (d) (b, a)
 Solution:
 (b) Let co-ordinates of C be (x, y) which is the centre of the circumcircle of ∆OAB
 Radii of a circle are equal
 
 
Question 33.
 The coordinates of a point on x-axis which lies on the perpendicular bisector of the line segment joining the points (7, 6) and (-3, 4) are
 (a) (0, 2)
 (b) (3, 0)
 (b) (0, 3)
 (d) (2, 0)
 Solution:
 (d) The given point P lies on x-axis
 Let the co-ordinates of P be (x, 0)
 The point P lies on the perpendicular bisector of of the line segment joining the points A (7, 6), B (-3, 4)
 
Question 34.
 If the centroid of the triangle formed by the points (3, -5), (-7, 4), (10, -k) is at the point (k, -1), then k =
 (a) 3
 (b) 1
 (c) 2
 (d) 4
 Solution:
 (c) O (k, -1) is the centroid of triangle whose vertices are
 
Question 35.
 If (-2, 1) is the centroid of the triangle having its vertices at (x, 0), (5, -2), (-8, y), then x, y satisfy the relation
 (a) 3x + 8y = 0
 (b) 3x – 8y = 0
 (c) 8x + 3y = 0
 (d) 8x = 3y
 Solution:
 (-2, 1) is the centroid of triangle whose vertices are (x, 0), (5, -2), (-8, y)
 
Question 36.
 The coordinates of the fourth vertex of the rectangle formed by the points (0, 0), (2, 0), (0, 3) are
 (a) (3, 0)
 (b) (0, 2)
 (c) (-2, 3)
 (d) (3, 2)
 Solution:
 (c) Three vertices of a rectangle are A (0, 0), B (2, 0), C (0, 3)
 Let fourth vertex be D (x, y)
 The diagonals of a rectangle bisect eachother at O
 O is the mid-point of AC, then
 Coordinates of O will be (\(\frac { 0+0 }{ 2 }\) , \(\frac { 0+3 }{ 2 }\))
 
Question 37.
 The length of a line segment joining A (2, -3) and B is 10 units. If the abscissa of B is 10 units, then its ordinates can be
 (a) 3 or -9
 (b) -3 or 9
 (c) 6 or 27
 (d) -6 or-27
 Solution:
 (a) Abscissa of B is 10 and co-ordinates of A are (2, -3)
 Let ordinates of B be y, then
 
Question 38.
 The ratio in which the line segment joining P(x1, y1) and Q (x2, y2) is divided by x-axis is
 (a) y1 : y2
 (b) -y1 : y2
 (c) x1 : x2
 (d) -x1 : x2
 Solution:
 (b) Let a point A on x-axis divides the line segment joining the points P (x1, y1), Q (x2, y2) in the ratio m1 : m2 and
 let co-ordinates of A be (x, 0)
 
Question 39.
 The ratio in which the line segment joining points A (a1, b1) and B (a2, b2) is divided by y-axis is
 (a) -a1 : a2
 (b) a1 : a2
 (c) b1 : b2
 (d) -b1 : b2
 Solution:
 (a) Let the point P on y-axis, divides the line segment joining the point A (a1, b1) and B (a2, b2) is the ratio m1 : m2 and
 let the co-ordinates of P be (0, y), then
 
Question 40.
 If the line segment joining the points (3, -4) and (1, 2) is trisected at points P
 
 Solution:
 (b)
 
 
Question 41.
 If the coordinates of one end of a diameter of a circle are (2, 3) and the coordinates of its centre are (-2, 5), then the coordinates of the other end of the diameter are [CBSE 2012]
 (a) (-6, 7)
 (b) (6, -7)
 (c) (6, 7)
 (d) (-6, -7)
 Solution:
 (a) Let AB be the diameter of a circle with centre O
 
Question 42.
 The coordinates of the point P dividing the line segment joining the points A (1, 3) and B (4, 6) in the ratio 2 : 1 are
 (a) (2, 4)
 (b) (3, 5)
 (c) (4, 2)
 (d) (5, 3) [CBSE 2012]
 Solution:
 (b) Point P divides the line segment joining the points A (1, 3) and B (4, 6) in the ratio 2 : 1
 Let coordinates of P be (x, y), then
 
Question 43.
 In the figure, the area of ∆ABC (in square units) is [CBSE 2013]
 (a) 15
 (b) 10
 (c) 7.5
 (d) 2.5
 
 Solution:
 (c)
 
Question 44.
 The point on the x-axis which is equidistant from points (-1, 0) and (5, 0) is
 (a) (0, 2)
 (b) (2, 0)
 (c) (3, 0)
 (d) (0, 3) [CBSE 2013]
 Solution:
 (c) Let the point P (x, 0) is equidistant from the points A (-1, 0), B (5, 0)
 
Question 45.
 If A (4, 9), B (2, 3) and C (6, 5) are the vertices of ∆ABC, then the length of median through C is
 (a) 5 untis
 (b) √10 units
 (c) 25 units
 (d) 10 units [CBSE 2014]
 Solution:
 (b) A (4, 9), B (2, 3) and C (6, 5) are the vertices of ∆ABC
 Let median CD has been drawn C (6, 5)
 
Question 46.
 If P (2, 4), Q (0, 3), R (3, 6) and S (5, y) are the vertices of a paralelogram PQRS, then the value of y is
 (a) 7
 (b) 5
 (c) -7
 (d) -8 [CBSE 2014]
 Solution:
 (a) P (2, 4), Q (0, 3), R (3, 6) and S (5, y) are the vertices of a ||gm PQRS
 
 
Question 47.
 If A (x, 2), B (-3, -4) and C (7, -5) are collinear, then the value of x is
 (a) -63
 (b) 63
 (c) 60
 (d) -60 [CBSE 2014]
 Solution:
 (a) A (x, 2), B (-3, -4) and C (7, -5) are collinear, then area ∆ABC = 0
 Now area of ∆ABC
 
Question 48.
 The perimeter of a triangle with vertices (0, 4) and (0, 0) and (3, 0) is
 (a) 7 + √5
 (b) 5
 (c) 10
 (d) 12 [CBSE 2014]
 Solution:
 (d) A (0, 4) and B (0, 0) and C (3, 0) are the vertices of ∆ABC
 
Question 49.
 If the point P (2, 1) lies on the line segment joining points A (4, 2) and B (8, 4), then
 (a) AP = \(\frac { 1 }{ 3 }\) AB
 (b) AP = BP
 (c) BP = \(\frac { 1 }{ 3 }\) AB
 (d) AP = \(\frac { 1 }{ 2 }\) AB
 Solution:
 (d) Given that, the point P (2, 1) lies on the line segment joining the points (4, 2) and B (8, 4), which shows in the figure below:
 
 
Question 50.
 A line intersects the y-axis and x-axis at P and Q, respectively. If (2, -5) is the mid-point of PQ, then the coordinates of P and Q are, respectively
 (a) (0, -5) and (2, 0)
 (b) (0, 10) and (-4, 0)
 (c) (0, 4) and (-10, 0)
 (d) (0, -10) and (4, 0)
 Solution:
 (d) Let the coordinates of P and Q (0, y) and (x, 0), respectively.
 So, the mid-point of P (0, y) and Q (x, 0) is
 
 2 = \(\frac { x + 0 }{ 2 }\) and -5 = \(\frac { y + 0 }{ 2 }\)
 => 4 = x and -10 = y
 => x = 4 and y = -10
 So, the coordinates of P and Q are (0, -10) and (4, 0).
Hope given RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 6 Co-ordinate Geometry MCQS are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.