MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Staffing Class 12 MCQ Questions With Answers

Staffing MCQ Class 12 Chapter 6 Question 1.

staffing is a process which involves a series of steps. arrange the following steps in correct order:

(i) Placement and Orientation
(ii) Recruitment
(iii) Selection
(iv) Estimating manpower requirement

(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (iv), (iii), (ii), (i)
(C) (i), (ii), (iii), (iv)
(D) (ii), (iv), (iii), (i)
Answer:
(A) (iv), (ii), (iii), (i)

Explanation:
The staffing process is a systematic attempt to implement the human resource plan by recruiting, evaluating and selecting qualified candidates for the job-positions in the organization.

Question 2.

Which of the following steps in the process of staffing involves the process of searching for prospective employees and stimulating them to apply for respective jobs in the organization?

(A) Recruitment
(B) Selection
(C) Training and Development
(D) Placement and Orientation
Answer:
(A) Recruitment

Explanation:
Recruitment refers to searching for suitable candidates for the various job positions to be filled up from time to time in the organisation. It is the process of finding and attracting suitable applicants for I employment.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 3.

Which aspect of staffing is concerned with upgradation of the knowledge and skills of the employees?

(A) Placement and Orientation
(B) Training and Development
(C) Selection
(D) Estimating manpower requirement
Answer:
(B) Training and Development

Explanation:
Training helps employees to improve their knowledge and skill and make them perform their tasks more efficiently. It also helps them in promotion and improves their attitudes and confidence levels.

Question 4.

What does workforce analysis reveal?

(A) Number of human resources available.
(B) Type of human resources available.
(C) Both number and type of human resources available.
(D) None of the above.
Answer:
(C) Both number and type of human resources available.

Question 5.

‘Workload Analysis’ includes which of the following.

(A) The number and type of human resources already available.
(B) The number and type of human resources necessary in future.
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer:
(B) The number and type of human resources necessary in future.

Explanation:
Workload analysis would enable an assessment of the number and types of human resources necessary for the performance of various jobs and accomplishment of organisational objectives. Workforce analysis would reveal the number and type available.
Answer:
(D) Neither (A) nor (B)

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 6.

For an enterprise, staffing is the ……………………function in the series of management functions?

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth
Answer:
(C) Third

Explanation:
After planning and organising of the organisation structure, the next step in the management process is to fill the various posts provided in the organisation. This is termed as the management of staffing function. Thus, it is the third function in the series of management functions.

Question 7.

Staffing is considered as a ………………… process.

(A) Continuous
(B) One-time
(C) Random
(D) None of these
Answer:
(A) Continuous

Question 8.

Match the STEPS in the staffing process in Column with their correct EXPLANATION in Column II:

Column I Column II
(a) Placement and Orientation (i) Opportunity for higher position with more pay, responsibility, etc.
(b) Performanc Appraisal (ii) Employee occupies the post and gets familiar with the organisation.
(c) Promotion and Career Planning (iii) Search prospective employees and stimulate them to apply for the job.
(d) ┬áRecruitment (iv) Employee’s performance is evaluated for salary hike, promotion, etc.

(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (i), (iii), (iv)
Answer:
(B) (ii), (iv), (i), (iii)

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 9.

Which of the following internal sources of recruitment involves shifting of an employee from one job to another, one department to another?

(A) Transfer
(B) Promotion
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer:
(A) Transfer

Explanation:
Transfer involves shifting of an employee from one job to another, one department to another or from one shift to another, without a substantive change in the responsibilities and status of the employee.

Question 10.

Which of the following statements is true with respect to internal source of recruitment?

(A) Simplifies the process of selection and placement.
(B) Employees are motivated to improve their performance.
(C) This is a more reliable way of recruitment.
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 11.

In which of the following external source of recruitment, applicants are introduced by the present employees:

(A) Labour Contractors
(B) Recommendations of Employees
(C) Campus Recruitment
(D) lacement Agencies and Management Consultants
Answer:
(B) Recommendations of Employees

Explanation:
Applicants introduced by present employees, or their friends and relatives may prove to be a good source of recruitment. Such applicants are likely to be good employees because their background is sufficiently known.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 12.

Real Tech Builders has to deliver the flats to its buyers for possession on time. Due to this, there is a sudden increase in workload. Therefore, the company needs to arrange workers to work at the sites at a short notice. The source of recruitment which may be used by the company to tap the casual vacancy is:

(A) Direct recruitment
(B) Advertisement
(C) Recommendation of employees
(D) Employment exchange
Answer:
(A) Direct recruitment

Explanation:
Under the direct recruitment, a notice is placed on the notice-board of the enterprise specifying the details of the jobs available. It is suitable for filling casual vacancies when there is a rush of work or when some permanent workers are absent.

Question 13.

Which of the following is true regarding Transfers?

(A) Involves shifting of an employee from one job to another.
(B) Involves shifting of an employee from one department to another or from one shift to another.
(C) There is no substantive change in the responsibilities and status of the employee.
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 14.

Which of the following is true regarding Promotion?

(A) Involves more pay
(B) Involves higher responsibility
(C) Gives job satisfaction
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 15.

Which of the following statements is incorrect?

(A) Through internal sources of recruitment employees may become lethargic if they are sure of time-bound promotions.
(B) A new enterprise cannot use internal sources of recruitment.
(C) Frequent transfers of employees improves the productivity of the organization.
(D) None of the above.
Answer:
(C) Frequent transfers of employees improves the productivity of the organization.

Explanation:
Transfer is a tool of training the employees to prepare them for higher jobs.Frequent transfers of employees may often reduce the productivity of the organisation.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 16.

…………………. source of recruitment brings in new blood in the organisation ?

(A) Transfers
(B) Promotions
(C) Campus recruitment
(D) All of these
Answer:
(C) Campus recruitment

Explanation:
Campus recruitment is a external source of recruitment.

Question 17.

Match the EXTERNAL SOURCE of recruitment in Column I with its correct EXPLANATION in Column II:

Column I Column II
(a) Direct Recruitment (i) List of job-seekers is prepared from a database of unsolicited applicants and is screened to fill the vacancies.
(b) Casual Callers (ii) Help to match personnel demand and supply by serving as link between job-seekers and employers.
(c) Advertisement (iii) Job-seekers assemble outside the premises of the organisation on the specified date and selection is done on the spot.
(d) Employment Exchange (iv) Vacancies are published in newspapers or trade and professional journals.

(A) (i),(iii),(ii),(iv)
(B) (ii),(iv),(i),(iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (i), (iii), (iv)
Answer:
(C) (iii), (i), (iv), (ii)

Question 18.

Which of the following type of selection test provides clues to a person’s emotions, reactions, maturity and value system, etc.?

(A) Aptitude Tests
(B) Personality Tests
(C) Intelligence Tests
(D) Interest Tests
Answer:
(B) Personality Tests

Explanation:
These tests judge the psychological make up of any person. These tests check a person’s motivational level, emotions, integrity, sympathy, sensitivity, etc. These traits in an individual provide the manager with an overall picture of his personality.

Question 19.

Which of the following steps in the process of selection, helps the manager to eliminate unqualified or unfit job-seekers based on the information supplied in the application form?

(A) Preliminary Screening
(B) Employment Interview
(C) Reference and Background Checks
(D) Selection Decision
Answer:
(A) Preliminary Screening

Explanation:
Preliminary screening help reject misfits for reasons, which did not appear in the application forms.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 20.

Selection is a process which involves a series of steps. Arrange the following steps in correct order.

(i) Interview
(ii) References check
(iii) Preliminary screening
(iv) Selection test

(A) (iii), (iv), (i), (ii)
(B) (iv), (iii), (ii), (i)
(C) (i), (ii), (iii), (iv)
(D) (ii), (iv), (iii), (i)
Answer:
(A) (iii), (iv), (i), (ii)

Question 21.

Rajan Ltd. decided to change their organization structure and shift to functional structure. So, it decided to hire four different Heads for Sales, Accounts, Purchase and Production from outside the company to bring fresh talent. It publishes advertisement and shortlists 20 candidates for each position after conducting various selection tests. Out of the following, identify the next step to be followed by Rajan Ltd.

(A) Employment interview
(B)Preliminary screening
(C) Reference and background check
(D) Selection decision
Answer:
(A) Employment interview

Explanation:
Interview is a formal, in-depth conversation conducted to evaluate the applicant’s suitability for the job. The role of the interviewer is to seek information and that 1 B of the interviewee is to provide the same.

Question 22.

Security Agents Ltd. provides security services. They gave an advertisement in newspaper for hiring males for the post of Security Guard who are reliable and keep client information confidential. 75 candidates approached them and Security Agents Ltd. finalized 10 candidates to be selected after conducting required test and interview. Out of the following, identify the next step to be followed by Security Agents Ltd.

(A) Medical examination
(B) Job offer
(C) Reference and background check
(D) Selection decision
Answer:
(C) Reference and background check

Explanation:
After interview, reference and background of the employee is checked. Many employers request names, addresses, and telephone numbers of references for the purpose of verifying information and, gaining additional information on an applicant. Previous employers, known persons, teachers and university professors can act as references.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 23.

Which of the following is correct about Aptitude Tests?

(A) Measures individual’s potential for learning new skills
(B) Measures person’s capacity to develop
(C) Good index of a person’s future success score
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 24.

The last step in the selection process is ………………… .

(A) Selection decision
(B) Medical examination
(C) Job offer
(D) Contract of employment
Answer:
(D) Contract of employment

Explanation:
After the job offer has been made and candidate accepts the offer, certain documents need to be executed by the employer and the candidate. There is also a need for preparing a contract of employment. Basic information that should be included in a written contract of employment will vary according to the level of the job.

Question 25.

Interest Tests measures ……………………… .

(A) Actual skills possessed
(B) Potential skills to be acquired
(C) Involvement of inclination of a person
(D) None of the above
Answer:
(C) Involvement of inclination of a person

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 26.

Match the SELECTION TEST in Column I with its correct EXPLANATION in Column II:

Column I Column II
(a) Intelligence Tests (i) Measure of individual’s potential for learning new skills.
(b) Aptitude Test (ii) Provide clues to a person’s emotions, his reactions, maturity and value system.
(c) Personality Tests (iii) Measure the level of knowledge and proficiency in the area of professions or technical training.
(d) Trade Test (iv) Indicator of a person’s learning ability or the ability to make decisions and judgements.

(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (i), (iii), (iv)
Answer:
(B) (ii), (iv), (i), (iii)

Question 27.

Which of the following statements is false with respect to training ?

(A) Enhances employee productivity
(B) Equips the future manager
(C) Increases employee morale
(D) None of the above
Answer:
(D) None of the above

Question 28.

Which of the following on-the-job training method puts the trainee under the guidance of a master worker ?

(A) Apprenticeship Programmes
(B) Coaching
(C) Internship Training
(D) Job Rotation
Answer:
(A) Apprenticeship Programmes

Explanation:
Apprenticeship programmes put the trainee under the guidance of a master worker. These are designed to acquire a higher level of skill.

Question 29.

Which of the following statements is incorrect ?

(A) When jobs are simple, easy to learn and influenced to only a small degree by technological changes, there is little need for employees to upgrade or alter their skills.
(B) Training and development help only the organisation and not the individual.
(C) Training attempts to improve their performance on the current job or prepare them for any intended job.
(D) Development is any process by which the aptitudes, skills and abilities of employees to perform specific jobs are increased.
Answer:
(B) Training and development help only the organisation and not the individual.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 30.

Which of the following is true about development ?

(A) It increases executive’s professional talent.
(B) It helps in tackling the complex management working problems.
(C) It is wider than training.
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 31.

The quality of production is not as per standards. On investigation, it was observed that most of the workers were not fully aware of the proper operation of the machinery. What could be the way to improve the accuracy ?

(A) Training
(B) Development
(C) Both training and development
(D) Neither training nor development
Answer:
(A) Training

Explanation:
Training is any process by which the aptitudes, skills and abilities of employees to perform specific jobs are increased. It is a f process of learning new skills and application of knowledge. It attempts to improve their performance on the current job or prepare them for any intended job.

Question 32

……………………. method of training is suitable when employees are required to handle sophisticated machinery.

(A) Apprenticeship Programmes
(B) Internship Training
(C) Vestibule Training
(D) Induction Training
Answer:
(C) Vestibule Training

Explanation:
Employees learn their jobs on the equipment they will be using, but the training is conducted away from the actual work floor. Actual work environments are created in a class rooom and employees use the same materials, files and equipment. This is usually done when employees are required to handle sophisticated machinery and equipment.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 33.

Match the TERMS in Column I with their correct EXPLANATION in Column II:

Column I Column II
(a) Education (i) Process by which the aptitudes, skills and abilities of employees to perform specific jobs are increased.
(b) Training (ii) Process of increasing the knowledge and understanding of employees.
(c) Development (iii) Learning opportunities designed to help employees grow towards maturity and actualisation of their potential.

(A) (i), (ii), (ii)
(B) (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (i), (ii)
(D) (ii), (i), (ii)
Answer:
(D) (ii), (i), (ii)

Question 34.

Soler Horse Ltd. decided to import new hi-tech machines from Korea to decrease the cost of production and increase quality of work. It decided to give one month training to 5 supervisors and 10 workers to provide technical knowledge and skills to operate those machines. For this, dummy models of machinery were provided to them to practice on it. Identify the type of training provided by Soler Horse Ltd.

(A) Internship Training
(B) Apprenticeship Training
(C) Induction Training
(D) Vestibule Training
Answer:
(D) Vestibule Training

Explanation
In vestibule training, the workers are trained in a prototype environment on specific jobs in a special part of the plant. An attempt is made to create working condition similar to the actual workshop conditions.

Assertion and Reason Based MCQs

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Question 1.

Assertion (A): Staffing is the most fundamental and critical drive of organisational performance.
Reason (R): No organisation can be successful unless it can fill and keep filled the various positions
provided for in the structure with the right kind of people.

Answer:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

Explanation:
Staffing is ‘putting people to jobs’. Human resources are the foundation of any business. The right people can help you take your business to the top; the wrong people can break your business. Hence, staffing is the most fundamental and critical drive of organisational performance.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 2.

Assertion (A): Internal recruitment simplifies the process of selection and placement.
Reason (R): Filling vacancies in higher jobs from within the organisation motivates the employees to improve their performance through learning and practice.

Answer:
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Explanation:
Internal recruitment also simplifies the process of selection and placement. The candidates that are already working in the enterprise can be evaluated more accurately and economically. This is a more reliable way of recruitment since the candidates are already known to the organisation.

Question 3.

Assertion (A): Direct method of recruitment is very inexpensive as it does not involve any cost of advertising for the vacancies.
Reason (R): Under direct recruitment, a notice is placed on the notice-board of the enterprise specifying the details of the jobs available.

Answer:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

Explanation:
Job seekers assemble outside the premises of the organisation on the specified date and selection is done on the spot. Certain workers present themselves at the factory gate every day for employment. Thus, it does not involve any cost of advertising for the vacancies.

Question 4.

Assertion (A): Advertisement is an internal source of recruitment.
Reason (R): Advertisement gives the management a wider range of candidates from which to choose.

Answer:
(D) (A) is false, but (R) is true.

Explanation:
Advertising is an external source of recruitment. Advertisement in newspapers or trade and professional journals is generally used when a wider choice is required.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 5.

Assertion (A): Trade tests are used to know the pattern of interests or involvement of a person.
Reason (R): Selection test is a mechanism that attempts to measure certain characteristics of individuals.

Answer:
(D) (A) is false, but (R) is true.

Explanation:
Every individual has fascination for some job than the other. Interest tests are used to know the pattern of interests or involvement of a person.

Question 6.

Assertion (A): Training helps the employees in promotion.
Reason (R): Training makes employees perform their tasks more efficiently.

Answer:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

Explanation:
Training helps employees to improve their knowledge and skill and make them perform their tasks more efficiently It also helps them in promotion and improves their attitude and confidence levels.

Question 7.

Assertion (A): On-the-job methods refer to the methods that are applied to the workplace, while the employee is actually working.
Reason (R): On-the-job methods means learning before doing.

Answer:
(C) (A) is true, but (R) is false.

Explanation:
In these methods, the employees learn about their jobs while doing the work duly assisted by their supervisors or seniors. These methods encourage self-learning through practice. On-the-job methods means learning while doing.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 8.

Assertion (A): Staffing ensures the continuous survival and growth of the enterprise through the succession planning for managers.
Reason (R): The function of staffing enables the manager to find out as to how many workers are required and with what qualifications and experience.

Answer:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

Explanation:
Staffing helps in getting right people for the right job at the right time. Staffing contributes to improved organisational productivity. Through proper selection the organisation gets quality workers, and through proper training the performances level of the workers can be improved.

Case-Based MCQs

I. Read the following text and answer the following questions on the basis of the same:

Mr. Vikas Goel is an H.R. Manager of “Sanduja Furniture Private Limited.” At the beginning of the new year he anticipated that the company will need 30 new additional persons to fill up different vacancies. He gave an advertisement in the newspaper inviting applications for filling up different vacant posts. As many as 120 applications were received. The same were scrutinized. Out of these, conditions of 15 applicants were not acceptable to the company. Letters of regret, giving reasons, were sent to them. Remaining candidates were called for preliminary interview.

The candidates called for were asked to fill up blank application forms. Thereafter, they were given four tests. The objective of the first test was to find out how much interest the applicant takes in his work. The objective of the second test was to find out ‘specialization’ of the applicant in any particular areaThird test aimed at making sure whether the applicant was capable of learning through training or not. The purpose of the fourth test was to find out how much capability a person has to mix-up with other persons, and whether he can influence other persons and get influenced by them.

Question 1.

“The purpose of the fourth test was too find out how much capability a person has to mix-up with other persons, and whether he can influence other persons and get influenced by them.” Which tests is indicated in this situation?

(A) Personality Test
(B) Intelligent Test
(C) Aptitude Test
(D) Trade Test
Answer:
(A) Personality Test

Explanation:
Personality tests provide clues to a person’s emotions, his reactions, maturity and value system, etc. These tests probe the overall personality.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 2.

“At the beginning of the new year he anticipated that the company will need 30 new additional persons to fill up different vacancies.” Identify the first step of staffing.

(A) Placement and Orientation
(B) Training and Development
(C) Recruitment
(D) Estimating Manpower Requirement
Answer:
(D) Estimating Manpower Requirement

Explanation:
Manpower planning refers to the process of estimating the manpower requirement of an organisation. While estimating the manpower requirement, the management generally keeps in mind the available infrastructure including the technology, production schedule, market fluctuation, demand forecasts, government’s policies and so on.

Question 3.

From the given lines, ‘Out of these, conditions of 15 applicants were not acceptable to the company. Letters of regret, giving reasons, were sent to them’. Which aspect of staffing is highlighted in the statement?

(A) Recruitment
(B) Selection
(C) Training
(D) Education
Answer:
(B) Selection

Explanation:
Selection is the process of identi fying and choosing the best person out of a number of prospective candidates for a job.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 4.

The applicants were given four tests like intelligent test to interest test after filling up blank application form. Identify which step of selection process was followed by the management.

(A) Selection decision
(B) Selection test
(C) Job offer
(D) Medical examination
Answer:
(B) Selection test

II. Read the following text and answer the questions given below:

Motorcycles Rides Pvt. Ltd. decided to modernize the plant as they are going to manufacture on large scale and cater to the export market as weE as the domestic market. So, it has become necessary to provide knowledge and skills to the existing workers to cope with new technology. The company believes that training wEl help its workers to improve their functioning and performance in many areas. Thus, the company has decided to train its workers so as to equip them with the latest production technology. But the company is in a dilemma with respect to the training method to be adopted. The HR department wants to adopt a training method which is more suitable for a manufacturing concern than a trading concern as the workers will be involved in operating many sophisticated machines, majority of which the company is planning to import from Japan.

Thus, they have decided to create actual work environments in a class room and employees to use the same materials, files and equipment in order to equip themselves with the imported new technology. Some of the employees are kept under guidance of a master worker for a prescribed period of time. This will enable firm to reduce accidents as employees will be more efficient to handle machines. They also plan to recruit more people especially freshers to meet the rise in demand and train them accordingly. For this purpose they have decided to select candidates who are studying but will also work in their factory or office to acquire practical knowledge and skills.

Question 1.

Identify the benefit of training stated in the above paragraph.

(A) Makes employees more efficient to handle machines.
(B) Prepare them for any intended job.
(C) Equips the future manager who can take over in case of emergency.
(D) All of the above
Answer:
(A) Makes employees more efficient to handle machines.

Question 2.

Which training method has been choosen by Motorcycles Rides Pvt. Ltd. to train its existing workers?

(A) Apprenticeship Training
(B) Internship Training
(C) Vestibule Training
(D) None of the above
Answer:
(C) Vestibule Training

Explanation:
In vestibule training, the workers are trained in a prototype environment on specific jobs in a special part of the plant. An attempt is made to create working condition similar to the actual workshop conditions. After training workers in such condition, the trained workers may be put on similar jobs in the actual workshop.

Question 3.

Which training method has been chosen by Motorcycles Rides Pvt. Ltd to train its new workers?

(A) Lectures
(B) Internship Training
(C) Vestibule Training
(D) Apprenticeship Training
Answer:
(B) Internship Training

Explanation:
It is a joint programme of training in which educational institutions and business firms cooperate. Selected candidates carry on regular studies for the prescribed period. They also work in some factory or office to acquire practical knowledge and skills.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 4.

“Some of the employees are kept under guidance of a master worker for a prescribed period of time.”Which method is the company following?

(A) Internship Training
(B) Vestibule Training
(C) Apprenticeship Training
(D) None of the above
Answer:
(B) Vestibule Training

Explanation:
This kind of training involves shifting the trainee from one department to another or from one job to another.
This enables the trainee to gain a broader understanding of all parts of the business and how the organisation as a whole functions. The trainee gets fully involved in the departments operations and also gets a chance to test her own aptitude and ability.

III. Read the following text and answer the questions given below:

Mrs. Ambika Lamba founded ‘Professional University’ for undergraduate and postgraduate courses in diverse disciplines. The University is among the top universities of India and has a tie-up with many other organizations which visit the campus annually in order to hire its future employees during its placement season and offer handsome salary packages. On the basis of the reputation and performance of its students performance in the practical world, the Information Technology department of the Lalit Power Ltd., had few vacancies related to Cyber Security. The Human Resource Department of the company decided to recruit fresh engineering graduates from ‘Professional University’ for the same after they received certain recommendations from other industry players about the institution.

For this purpose, they conducted ’employment interviews’ of many engineering graduates who applied and were keen to join their company. There were five vacant positions which were duly filled after the company undertook approximately 60 employment interviews. Thus, they gave a ‘job offer’ to the final five students who cleared all the steps they undertook in order to till the vacancies. They also decided to hire a Chartered Accountant for their Finance and Accounts department. For this the company plans to undertake a series of steps in order to ensure that a person with sound knowledge and experience is selected. They finally hired Satnam who worked only for four months and left the company citing his inability to continue further on account of not having adequate experience to handle huge projects. This proved costly for the Finance and Accounts department of Lalit Power Ltd. and they realized that they went wrong in the initial step to select the candidate. Thus, they had to conduct the whole process again in order to select a new Chartered Accountant.

Question 1.

What is the source of recruitment chosen by Lalit Power Ltd. for hiring engineering graduates?

(A) Direct Recruitment
(B) Campus Recruitment
(C) Placement Agencies and Management Consultants
(D) Employment Exchange
Answer:
(B) Campus Recruitment

Explanation:
Colleges and institutes of management and technology have become a popular source of recruitment for technical, professional and managerial jobs. Many big organisations maintain a close liaison with the universities, vocational schools and management institutes to recruit qualified personnel for various jobs.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 2.

What was the company’s first or initial step towards hiring a Chartered Accountant where they went wrong?

(A) Selection Tests
(B) Interview
(C) Preliminary Screening
(D) Selection Decision
Answer:
(C) Preliminary Screening

Explanation:
Preliminary screening helps the manager eliminate unqualified or unfit job seekers based on the information supplied in the application forms. Preliminary interviews help reject misfits for reasons, which did not appear in the application forms.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing

Question 3.

Why did Lalit Power Ltd. conduct ’employment interviews’ in the process of selection of the cyber security professionals?

(A) To evaluate the applicant’s suitability for the job.
(B) To ask for names, addresses, and telephone numbers of references for the purpose of verifying information.
(C) To check if the candidate is medically fit.
(D) To give the candidate the letter of appointment.
Answer:
(A) To evaluate the applicant’s suitability for the job.

Question 4.

Which of the following is true about the job offer which Lalit Power Ltd. provided to its five prospective employees hired for the IT department?

(A) Only those applicants were given the job offer who passed all the previous hurdles.
(B) Job offer was made through a letter of appointment.
(C) It contains a date by which the appointee must report on duty.
(D) All of the above.
Answer:
(D) All of the above.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers