The School Boy Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The School Boy Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://mcqquestions.guru/the-school-boy-class-8-mcq-questions/

Students can also visit the most accurate and elaborate The School Boy Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy with Answers

The School Boy MCQ Class 8 Question 1.
Who is he talking to when he says “if buds are nip’d…”
(a) His parents
(b) Teacher
(c) Caged bird
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) His parents


The School Boy Class 8 MCQ Question 2.
“Nor in my _____ can I take delight”
(a) Book
(b) Learning bower
(c) Dreary shower
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Book


MCQ Of The School Boy Class 8 Question 3.
What drives all the joy away?
(a) Caged bird
(b) Nip in the bud
(c) Blown blossoms
(d) School on a summer morning

Answer

Answer: (d) School on a summer morning


The School Boy MCQ Questions Class 8 Question 4.
What does the boy like about the huntsman?
(a) Sound of his horn
(b) Hunting skills
(c) His personality
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Sound of his horn


Class 8 English The School Boy MCQ Question 5.
Who is the poet of the poem “The School Boy”?
(a) William Blake
(b) Thomas Wilde
(c) Rabindranath Tagore
(d) T.S. Eliot

Answer

Answer: (a) William Blake


School Boy MCQ Class 8 Question 6.
How shall the summer arise in joy, Or the summer fruits appear if _____.
(a) Buds are nipped
(b) Blossoms are blown
(c) Plants are stripped
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Class 8 The School Boy MCQ Question 7.
Who does he compare himself to when he says “How can a child when fears annoy, But droop his tender wing, And forget his youthful spring.”?
(a) Book
(b) Flower
(c) Nip in the bud
(d) Caged bird

Answer

Answer: (d) Caged bird


Question 8.
“The little ones spend the day, in _____ and _____”
(a) Sighing, dismay
(b) Happiness, glory
(c) Happiness, joy
(d) Sighing, sorrow

Answer

Answer: (a) Sighing, dismay


Question 9.
Who sings along with the school boy?
(a) His parents
(b) Huntsman
(c) Skylark
(d) His friends

Answer

Answer: (c) Skylark


Question 10.
“I _____ to rise on a sunday morn”
(a) Hate
(b) Despise
(c) Regret
(d) Love

Answer

Answer: (d) Love


(1)

I love to rise in a summer morn,
When the birds sing on every tree ;
The distant huntsman winds his horn,
And the skylark sings with me.
O ! what sweet company.

Question 1.
The birds sing in
(a) summer
(b) winter
(c) rainy season
(d) autumn.

Answer

Answer: (a) summer


Question 2.
On a summer morning the poet sings with
(a) the hunter’s horn
(b) the birds
(c) the skylark
(d) the summer.

Answer

Answer: (c) the skylark


Question 3.
The summer morning is full of
(a) birds
(b) hunters
(c) music
(d) skylarks

Answer

Answer: (c) music


Question 4.
The word ‘winds’ means
(a) airs
(b) sounds by blowing of horn
(c) fans
(d) songs.

Answer

Answer: (b) sounds by blowing of horn


(2)

Ah ! then at times I drooping sit,
And spend many an anxious hour.
Nor in my book can I take delight,
Nor sit in learning’s bower,
Worn thro’ with the dreary shower.

Question 1.
At times the school boy sits drooping because
(a) he is always unhappy
(b) he does not want to study
(c) the atmosphere in the class is not good
(d) he has dropped something, good

Answer

Answer: (c) the atmosphere in the class is not good


Question 2.
He cannot take delight in his books because
(a) he is attracted towards nature
(b) he is dull
(c) he doesn’t like to study
(d) the books are uninteresting.

Answer

Answer: (a) he is attracted towards nature


Question 3.
The speaker in the poem is
(a) very happy
(b) unhappy
(c) playing
(d) enjoying.

Answer

Answer: (b) unhappy


Question 4.
The word anxious means
(a) carefree
(b) playful
(c) happy
(d) worried.

Answer

Answer: (d) worried.


(3)

O ! Father and Mother, if buds are nip’d,
And blossoms blown away,
And if the tender plants are strip’d
Of their joy in the springing day,
By sorrow and cares dismay.

Question 1.
The poet of this poem is
(a) R.N. Tagore
(b) William Blake
(c) T.S. Eliot
(d) Zulfikar Ghose.

Answer

Answer: (b) William Blake


Question 2.
Whose parents are being referred to here?
(a) the bird’s parents
(b) all parents
(c) of the poet
(d) of the school-boy.

Answer

Answer: (d) of the school-boy.


Question 3.
The phrase ‘tender plants’ refers to
(a) the young plants
(b) the young birds
(c) the young children
(d) the tender buds.

Answer

Answer: (c) the young children


Question 4.
The word strip’d means
(a) deprived
(b) uprooted
(c) cut
(d) watered.

Answer

Answer: (a) deprived


(4)

But to go to school in a summer morn,
O ! it drives all joy away ;
Under a cruel eye outworn,
The little ones spend the day,
In sighing and dismay.

Question 1.
What is the joy of a summer morning ?

Answer

Answer: The joy of a summer morning is to watch the birds and the trees from close quarters.


Question 2.
What is it that he hates to do in a summer morning ?

Answer

Answer: The child hates to go to school in a summer morning.


Question 3.
Whose eye is being referred to ?

Answer

Answer: The ‘cruel eye’ of the unfeeling teacher is being referred to here.


Question 4.
Who shies and where ?

Answer

Answer: The child shies at school.


(5)

How can the bird that is born for joy,
Sit in a cage and sing.
How can a child when fears annoy,
But droop his tender wing,
And forget his youthful spring.

Question 1.
What is natural for a bird ?

Answer

Answer: It is natural for a bird to sing joyfully.


Question 2.
Who is being compared to a caged bird ?

Answer

Answer: A child in school is being compared to a caged bird.


Question 3.
What does the phrase ‘tender wing’ refer to ?

Answer

Answer: The phrase ‘tender wing’ refers to the simple and playful nature of childhood.


Question 4.
Find the phrase which means ‘childhood days of joy’.

Answer

Answer: The phrase ‘youthful spring’ refers to the ‘childhood days of joy’.


(6)

How shall the summer arise in joy,
Or the summer fruits appear ?

Question 1.
Who is the author of the poem ?

Answer

Answer: William Blake is the name of the poet.


Question 2.
What is the summer a symbol of ?

Answer

Answer: The summer is the symbol of youth.


Question 3.
What is meant by ‘summer fruits’ ?

Answer

Answer: The phrase ‘summer fruits’ means the ‘beautiful deeds done by the youth’.


Question 4.
Find the word in the passage which means, ‘emerge’.

Answer

Answer: ‘arise’.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem The School Boy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

The Last Bargain Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 4

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Last Bargain Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://mcqquestions.guru/the-last-bargain-class-8-mcq-questions/

Students can also visit the most accurate and elaborate The Last Bargain Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain with Answers

The Last Bargain MCQ Class 8 Question 1.
With what emotion did he accept the child’s offer?
(a) Happiness
(b) Sacrifice
(c) Sadness
(d) Boredom

Answer

Answer: (a) Happiness


Last Bargain MCQ Class 8 Question 2.
What did the child offer to hire him with
(a) Power
(b) smile
(c) Money
(d) Nothing

Answer

Answer: (d) Nothing


Class 8 English The Last Bargain MCQ Question 3.
Whose offer did he accept?
(a) King
(b) Old man
(c) Young maiden
(d) None of the Above

Answer

Answer: (d) None of the Above


MCQ Of The Last Bargain Class 8 Question 4.
What do you mean by the word “naught”?
(a) Nothing
(b) Knot
(c) Naughty
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Nothing


The Last Bargain Class 8 MCQ Question 5.
Who is the poet of the poem, “The Last Bargain”?
(a) Rabindranath Tagore
(b) T.S. Eliot
(c) S.D. Sawant
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Rabindranath Tagore


The Last Bargain MCQ Questions Class 8 Question 6.
What was the child doing?
(a) Playing with flowers
(b) Playing with sand
(c) Playing with sea
(d) Playing with sea shells

Answer

Answer: (d) Playing with sea shells


The Last Bargain MCQs Class 8 Question 7.
Why does the man accept the child’s offer?
(a) It made him a free man
(b) It made him a noble man
(c) It made him selfless
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) It made him a free man


Class 8 The Last Bargain MCQ  Question 8.
What did the young maiden offer to hire him with?
(a) power
(b) money
(c) smile
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) smile


Question 9.
“An old man came out with his bag of _____”
(a) Sword
(b) Gold
(c) Notes
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Gold


Question 10.
“_____ in hand the King came in his chariot”
(a) Power
(b) Sword
(c) Gold
(d) Wealth

Answer

Answer: (b) Sword


(1)

“Come and hire me,” I cried, while in the morning
I was walking on the stone-paved road.
Sword in hand the King came in his chariot.
He held my hand and said, “I will hire you with
my power,”
But his power counted for naught, and he went away in
his chariot.

Question 1.
The poet wanted
(a) money
(b) food
(c) work and freedom
(d) work and money.

Answer

Answer: (c) work and freedom


Question 2.
The king in the poem was
(a) rich
(b) powerful
(c) kind
(d) just.

Answer

Answer: (b) powerful


Question 3.
The king wanted to give the poet
(a) his power
(b) his sword
(c) his money
(d) hins kingdom

Answer

Answer: (a) his power


Question 4.
The poet did not accept the king’s offer because he wanted
(a) more money
(b) more power
(c) work
(d) freedom.

Answer

Answer: (d) freedom.


(2)

It was evening. The garden hedge was all aflower.
The fair maid came out and said, “I will hire you with
a smile.”
Her smile paled and melted into tears, and she went
back alone into the dark.

Question 1.
The evening scene was
(a) unattractive
(b) hot
(c) cold
(d) beautiful

Answer

Answer: (d) beautiful


Question 2.
The fair maid wanted the poet
(a) to go away
(b) to stay with her
(c) to hire her
(d) to praise her smiles.

Answer

Answer: (d) to praise her smiles.


Question 3.
The fair maid had come
(a) from the garden
(b) from the hedge
(c) out of the darkness
(d) from the road.

Answer

Answer: (c) out of the darkness


Question 4.
The word ‘aflower’ means
(a) covered with flowers
(b) without flowers
(c) with withered flowers
(d) with falling flowers.

Answer

Answer: (a) covered with flowers


(3)

In the heat of the mid-day the houses stood with
shut doors.
I wandered along the crooked lane.
An old man came out with his bag of gold.
He pondered and said, “I will hire you with my money.”
He weighed his coins one by one, but I turned away.

Question 1.
Why were the houses shut ?

Answer

Answer: The houses were shut as it was very hot outside.


Question 2.
What did the poet want ?

Answer

Answer: The poet wanted to be hired.


Question 3.
Why did he turn down the offer of money ?

Answer

Answer: The poet was not interested in money, so he turned down the offer.


Question 4.
Which word in the poem means ‘thought deeply’.

Answer

Answer: ‘pondered’.


(4)

The sun glistened on the sand, and the sea waves broke
waywardly.
A child sat playing with shells.
He raised his head and seemed to know me and said,
“I hire you with nothing.”
From henceforward that bargain struck in child’s play
made me a free man.

Question 1.
Where was the child playing ?

Answer

Answer: The child was playing on the sea-shore.


Question 2.
Describe the scene.

Answer

Answer: It was a beautiful scene. The sun glistened on the sand and the waves played on the beach.


Question 3.
Why did the poet let himself be hired for nothing ?

Answer

Answer: When one is hired for nothing, one remains free. The poet loved his freedom and so he let himself be hired for nothing.


Question 4.
Find a word in the passage which means ‘deal’.

Answer

Answer: bargain.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem The Last Bargain MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Geography Lesson Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Geography Lesson Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://mcqquestions.guru/geography-lesson-class-8-mcq-questions/

Students can also visit the most accurate and elaborate Geography Lesson Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson with Answers

Geography Lesson MCQ Class 8 Question 1.
Why men found reasons to kill each other was _____.
(a) Easier to understand
(b) Difficult to understand
(c) Not needed to be understood
(d) Not mentioned in the poem

Answer

Answer: (b) Difficult to understand


Geography Lesson Class 8 MCQ Question 2.
When did it become clear that the earth was round?
(a) At a height of ten thousand miles
(b) At a height of six miles
(c) At a height of six inches to the mile
(d) At a height of six thousand miles

Answer

Answer: (b) At a height of six miles


Geography Lesson Poem MCQ Class 8 Question 3.
What became clear when the jet reached ten thousand feet?
(a) Why cities ran along the river
(b) Why valleys are populated
(c) Logic of geography
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Class 8 English Geography Lesson MCQ Question 4.
“There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “haphazard”?
(a) That cannot be avoided
(b) That can be avoided
(c) Without plan or order
(d) With plan or order

Answer

Answer: (c) Without plan or order


The Geography Lesson MCQ Class 8 Question 5.
Who is the poet of the poem “Geography Lesson”?
(a) Zulfikar Ghose
(b) Zulfikar Khosla
(c) Aesop
(d) Roald Dahl

Answer

Answer: (a) Zulfikar Ghose


MCQ Of Geography Lesson Class 8 Question 6.
What was not clear from the sky?
(a) Why men on earth found causes to hate each other
(b) Why men on earth built walls to divide cities
(c) Why men on earth kill each other
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Class 8 English Poem Geography Lesson MCQ Question 7.
The earth has more _____ than _____.
(a) Land, sea
(b) Water, forest
(c) Life, land
(d) Sea, land

Answer

Answer: (d) Sea, land


Question 8.
What was the “logic of geography”?
(a) Land and water attracted man
(b) Why valleys were populated
(c) Why cities ran along the river
(d) How cities are developed

Answer

Answer: (a) Land and water attracted man


Question 9.
“There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “inevitability”?
(a) That cannot be avoided
(b) That can be avoided
(c) Without plan or order
(d) With plan or order

Answer

Answer: (a) That cannot be avoided


Question 10.
When did it become clear as to why the city had developed the way it is?
(a) At a height of ten thousand miles
(b) At a height of six miles
(c) At a height of six inches to the mile
(d) At a height of six thousand miles

Answer

Answer: (c) At a height of six inches to the mile


(1)

When the jet sprang into the sky,
it was clear why the city
had developed the way it had,
seeing it scaled six inches to the mile.

Question 1.
The ‘jet’ in the passage refers to :
(a) jet black
(b) jet engine
(c) jet liner
(d) jet stream.

Answer

Answer: (c) jet liner


Question 2.
The poet realised why
(a) he was in the sky
(b) the city had developed
(c) there were new ways in the city
(d) the city had taken the shape it had.

Answer

Answer: (d) the city had taken the shape it had.


Question 3.
The city appeared from the sky
(a) very big
(b) very small
(c) very wide
(d) very beautiful.

Answer

Answer: (b) very small


Question 4.
The word ‘scaled’ in the passage means :
(a) measured
(b) spotted
(c) climbed
(d) like a scale.

Answer

Answer: (a) measured


(2)

When the jet reached ten thousand feet,
it was clear why the country
had cities where the rivers ran
and why the valleys were populated.

Question 1.
From the height of ten thousand feet the poet was observing
(a) his city
(b) his country
(c) the earth
(d) the sky.

Answer

Answer: (b) his country


Question 2.
The cities are developed
(a) in the open space
(b) on the hill-side
(c) by the river-side
(d) in the deserts.

Answer

Answer: (c) by the river-side


Question 3.
The valleys are populated because
(a) the climate is good
(b) people love the hills
(c) the life is safe there
(d) the water is easily available.

Answer

Answer: (d) the water is easily available.


Question 4.
The word ‘valley’ means the same as
(a) vale
(b) valet
(c) valour
(d) value.

Answer

Answer: (a) vale


(3)

When the jet rose six miles high,
it was clear the earth was round
and that it had more sea than land.
But it was difficult to understand

Question 1.
The passage has been taken from :
(a) Geography Lesson
(b) The ant and the Cricket
(c) The Last Bargains
(d) Macavity: The Mystery Cat.

Answer

Answer: (a) Geography Lesson


Question 2.
From that height the poet saw that
(a) the earth is full of people
(b) the earth has hills and deserts
(c) the earth has much water
(d) the earth has much land.

Answer

Answer: (c) the earth has much water


Question 3.
From the height of the jet, the earth
(a) flat
(b) round
(c) rectangular
(d) triangular.

Answer

Answer: (b) round


Question 4.
The noun form of ‘difficult’ is
(a) difference
(b) diffident
(c) diffract
(d) difficulty

Answer

Answer: (d) difficulty


(4)

There seemed an inevitability
about what on ground had looked haphazard,
unplanned and without style
When the jet sprang into the sky.

Question 1.
What did the poet see from the jet ?

Answer

Answer: From the jet the poet saw how his city had developed.


Question 2.
What seemed inevitable ?

Answer

Answer: The way the city had developed seemed inevitable.


Question 3.
Why is logic not seen on the earth ?

Answer

Answer: On the earth one cannot have the whole view. One can see only a part at a time. So the logic of geography is not seen on the earth.


(5)

The logic of geography
that land and water attracted man
was clearly delineated
When the jet reached ten thousand feet.

Question 1.
What did the poet see from the height of ten thousand feet ?

Answer

Answer: From the height of ten thousand feet man saw the logic of geography.


Question 2.
Where did man settle ?

Answer

Answer: Man settled on the land which was close to the water.


Question 3.
Name the poet.

Answer

Answer: The poet is ‘Zulfikar Ghose’.


Question 4.
What does the word ‘delineated’ mean ?

Answer

Answer: The word ‘delineated’ means ‘drawn’.


(6)

that the men on the earth found
causes to hate each other, to build
walls across cities and to kill.
From that height, it was not clear why.

Question 1.
What did the poet understand from ‘that height’ ?

Answer

Answer: From ‘that height’, the poet could understand how the cities developed.


Question 2.
What did he not understand ?

Answer

Answer: The poet could not understand why people on the earth quarrelled. He could also not understand why they separate themselves from their fellow beings.


Question 3.
What does the phrase ‘building walls’ mean ?

Answer

Answer: The phrase ‘building walls’ indicates man’s desire to segregate.


Question 4.
Give the adjective form of ‘height’.

Answer

Answer: high.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem Geography Lesson MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Macavity: The Mystery Cat Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity: The Mystery Cat with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Macavity: The Mystery Cat Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://mcqquestions.guru/macavity-the-mystery-cat-class-8-mcq-questions/

Students can also visit the most accurate and elaborate Macavity: The Mystery Cat Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity: The Mystery Cat with Answers

Macavity The Mystery Cat MCQ Class 8 Question 1.
“His brow is deeply lined with _____”
(a) Sleep
(b) Caution
(c) Thought
(d) Suspicion

Answer

Answer: (c) Thought


Macavity The Mystery Cat Class 8 MCQ Question 2.
What happens when you think he is half asleep?
(a) He if half asleep
(b) He is wide awake
(c) He is in deep sleep
(d) He is dreaming about another crime

Answer

Answer: (b) He is wide awake


MCQ Of Macavity The Mystery Cat Class 8 Question 3.
How would you identify Macavity when you see him?
(a) Ginger colour
(b) Tall height
(c) Thin looking
(d) Sunken eyes

Answer

Answer: (d) Sunken eyes


Class 8 English Macavity The Mystery Cat MCQ Question 4.
“For he’s the _________ who can defy the Law”
(a) Macavity
(b) master criminal
(c) None of the above
(d) master

Answer

Answer: (c) None of the above


Macavity Is Never Punished Because Class 8 Question 5.
Who is the poet of the poem “Macavity: The Mystery Cat”?
(a) T.S. Eliot
(b) Macavity
(c) S. D Sawant
(d) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (a) T.S. Eliot


MCQ On Macavity The Mystery Cat Class 8 Question 6.
How does the poet describe him?
(a) Hidden paw
(b) Master criminal
(c) Monster of depravity
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Macavity The Mystery Cat MCQ Questions Class 8 Question 7.
“He’s a _____ in feline shape”
(a) Monster
(b) Hidden paw
(c) Fiend
(d) Cat

Answer

Answer: (c) Fiend


Macavity The Mystery Cat Objective Questions Class 8 Question 8.
He sways his head from side to side like a __________.
(a) Swing
(b) Snake
(c) Duck
(d) Swan

Answer

Answer: (b) Snake


Class 8 Macavity The Mystery Cat MCQ Question 9.
Which of his powers would make a fakir stare?
(a) Levitation
(b) leeping
(c) Disappearing
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Levitation


Macavity’s A Mystery Cat Because Class 8 Question 10.
“He’s the bafflement of __________”
(a) Flying Squad
(b) Scotland Yard
(c) Scotyard Squad
(d) Flying yard

Answer

Answer: (b) Scotland Yard


(1)

Macavity’s a Mystery Cat: he’s called the Hidden
Paw—
For he’s the master criminal who can defy the Law.
He’s the bafflement of Scotland Yard, the Flying Squad’s
despair :
For when they reach the scene of crime—Macavity’s
not there !

MCQ Macavity The Mystery Cat Class 8 Question 1.
Macavity is a mystery cat because
(a) he has hidden powers
(b) no-one understands his ways
(c) Scotland Yard is baffled by him
(d) he has a hidden paw.

Answer

Answer: (b) no-one understands his ways


Question 2.
Macavity is never punished because
(a) he disappears into thin air
(b) he has a hidden paw
(c) he is never found at the scene of crime
(d) Scotland Yard does not understand him.

Answer

Answer: (c) he is never found at the scene of crime


Question 3.
Macavity breaks
(a) the pots
(b) the wall
(c) a fakir’s honour
(d) human laws.

Answer

Answer: (d) human laws.


Question 4.
The adjective from the word mystery is
(a) mysterious
(b) mystic
(c) mystify
(d) mysticism.

Answer

Answer: (a) mysterious


(2)

You may seek him in the basement, you
may look up in the air—
But I tell you once and once again,
Macavity’s not there !
Macavity’s a ginger cat, he’s very tall and
thin ;
You would know him if you saw him, for
his eyes are sunken in.

Question 1.
The great difficulty is that Macavity
(a) is easily found
(b) is very difficult to be found
(c) is a ginger cat
(d) is tall and thin.

Answer

Answer: (b) is very difficult to be found


Question 2.
Ginger in the passage is
(a) a thing that Macavity likes
(b) something which resembles Macavity
(c) the colour of Macavity
(d) the breed of Macavity.

Answer

Answer: (c) the colour of Macavity


Question 3.
The poet’s name is
(a) R.N. Tagore
(b) Zulfikar Ghose
(c) William Blake
(d) T.S. Eliot.

Answer

Answer: (d) T.S. Eliot.


Question 4.
The word ‘sunken’ in the passage means
(a) deep-set
(b) drowned
(c) floating
(d) attractive.

Answer

Answer: (a) deep-set


(3)

Macavity, Macavity, there’s no one like Macavity,
For he’s a fiend in feline shape, a monster of depravity.
You may meet him in a by-street, you may see him in
the square—
But when a crime’s discovered, then Macavity’s not there !

Question 1.
The fiend in feline shape is
(a) Macavity
(b) a dog
(c) a human being
(d) the poet

Answer

Answer: (a) Macavity


Question 2.
It is difficult to find Macavity when id) the poet.
(a) he lives in the square
(b) he lives in a by-street
(c) he is a fiend
(d) he commits a crime

Answer

Answer: (d) he commits a crime


Question 3.
Macavity is compared to
(a) man
(b) a dog
(c) a cat
(d) a devil

Answer

Answer: (d) a devil


Question 4.
The word depravity means
(a) deep thought
(b) moral corruption
(c) bad actions
(d) mystery

Answer

Answer: (b) moral corruption


(4)

Macavity, Macavity, there’s no one like
Macavity,
He’s broken every human law, he breaks
the law of gravity.
His powers of levitation would make a fakir
stare,
And when you reach the scene of crime
—Macavity’s not there !

Question 1.
Who is Macavity ?

Answer

Answer: Macavity is a cat.


Question 2.
What does Macavity do ?

Answer

Answer: Macavity does not follow any human law. He is a criminal.


Question 3.
Do people like Macavity ?

Answer

Answer: No, the people do not like Macavity.


Question 4.
What does the word ‘levitation’ mean ?

Answer

Answer: The word ‘levitation’ means ‘floating in the air’.


(5)

His brow is deeply lined with thought, his
head is highly domed ;
His coat is dusty from neglect, his whiskers are uncombed.
He sways his head from side to side, with movements
like a snake ;
And when you think he’s half asleep, he’s always wide awake.

Question 1.
What is the passage about ?

Answer

Answer: The passage is about a cat named ‘Macavity’.


Question 2.
What is he doing with his deeply lined brow ?

Answer

Answer: He is thinking of his new criminal act.


Question 3.
What does the word ‘coat’ refers to in the passage ?

Answer

Answer: The word ‘coat’ refers to the skin.


Question 4.
Find word in the passage which is the opposite of ‘heed’.

Answer

Answer: ignore.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity: The Mystery Cat with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem Macavity: The Mystery Cat MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

The Ant and the Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Ant and the Cricket Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://mcqquestions.guru/the-ant-and-the-cricket-class-8-mcq-questions/

Students can also visit the most accurate and elaborate The Ant and the Cricket Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers

The Ant And The Cricket MCQ Class 8 Question 1.
What was the policy of the ants?
(a) Never borrow, never lend
(b) Always give and take
(c) Share and grow
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Never borrow, never lend


The Ant And The Cricket Class 8 MCQ Question 2.
What would he die of, if the ant didn’t help him?
(a) Starvation and famine
(b) Starvation and sorrow
(c) Starvation and poverty
(d) Starvation and weakness

Answer

Answer: (b) Starvation and sorrow


Ant And The Cricket Class 8 MCQ Question 3.
What did he want from the ant?
(a) Mouthful of grain
(b) Shelter from rain
(c) New clothes
(d) Only a and b

Answer

Answer: (d) Only a and b


Ant And The Cricket MCQ Class 8 Question 4.
When did the cricket begin to complain?
(a) Summers and spring
(b) When he was drenched in rain
(c) When he found his cupboard was empty
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) When he found his cupboard was empty


MCQ Of The Ant And The Cricket Class 8 Question 5.
Whose fables is the poem “The Ant and The Cricket” adapted from?
(a) Rudyard Kipling
(b) Paulo Coelho
(c) Dan Brown
(d) Aesop

Answer

Answer: (d) Aesop


Class 8 English The Ant And The Cricket MCQ Question 6.
What did the ant advise him to do all winter?
(a) Sing
(b) Dance
(c) Sleep
(d) Rest

Answer

Answer: (b) Dance


The Ant And The Cricket Class 8 Quiz Question 7.
Who said “I am your servant and friend”?(a) ant
(b) cricket
(c) both
(d) no one

Answer

Answer: (a) ant


The Ant And The Cricket MCQ With Answers Class 8 Question 8.
Did he wish to repay the ant?
(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) Not mentioned in the poem

Answer

Answer: (a) Yes


The Ant And The Cricket Poem MCQ Class 8 Question 9.
Which word is closest to the meaning ‘scarcity of food’?
(a) Sarvation
(b) Hunger
(c) Misery
(d) Famine

Answer

Answer: (d) Famine


Question 10.
The poet has described the cricket as-
(a) Silly
(b) Young
(c) Accustomed to sing
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


(1)

A silly young cricket, accustomed to sing
Through the warm, sunny months of gay summer and spring,
Began to complain when he found that, at home,
His cupboard was empty, and winter was come.

Question 1.
The passage is taken from
(a) Geography Lesson
(c) The Ant and the Cricket
(b) On the Grasshopper and Cricket
(d) The Duck and the Kangaroo.

Answer

Answer: (c) The Ant and the Cricket


Question 2.
The two qualities Of the Cricket described here are
(a) foolish and a singer
(b) wise and a singer
(c) foolish and a writer
(d) intelligent and a speaker.

Answer

Answer: (a) foolish and a singer


Question 3.
The weather in the poem is
(a) warm and gay
(b) cold and dry
(c) rainy and stormy
(d) hot and sunny.

Answer

Answer: (b) cold and dry


Question 4.
‘Accustomed to’ means
(a) happy
(b) unhappy
(c) used to
(d) irritated.

Answer

Answer: (c) used to


(2)

At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold,
Away he set off to a miserly ant,
To see if, to keep him alive, he would grant

Question 1.
Who was suffering from starvation and famine ?
(a) the Ant
(b) the Cricket
(c) the poet
(d) a man.

Answer

Answer: (b) the Cricket


Question 2.
Why was he ‘dripping with wet’ ?
(a) It was raining hard.
(b) He had dived in a pond.
(c) He had no shelter.
(d) He had taken a bath.

Answer

Answer: (c) He had no shelter.


Question 3.
What did he expect to get from the miserly ant ?
(a) good advice
(b) food
(c) shelter
(d) food and shelter.

Answer

Answer: (d) food and shelter.


Question 4.
What does the word ‘grant’ mean ?
(a) kind
(b) generous
(c) take
(d) give.

Answer

Answer: (d) give.


(3)

Says the ant to the
cricket, “I’m your servant
and friend,
But we ants never
borrow ; we ants never
lend.
But tell me, dear cricket,
did you lay nothing by
When the weather was
warm ?” Quoth the cricket,
“Not I !

Question 1.
What do you think that of the ant’s behaviour ? What was it like ?
(a) a servant
(b) a friend
(c) both
(d) neither

Answer

Answer: (d) neither


Question 2.
What do the ants not do according to the passage?
(a) don’t borrow
(b) neither borrow nor lend
(c) don’t lend
(d) don’t help.

Answer

Answer: (b) neither borrow nor lend


Question 3.
The ant scolded the Cricket because
(a) he never lent
(b) he never borrowed
(c) he never saved
(d) he was foolish.

Answer

Answer: (c) he never saved


Question 4.
The word ‘Quoth’ means
(a) wept
(b) laughed
(c) said
(d) asked.

Answer

Answer: (c) said


(4)

Thus ending, he hastily lifted the wicket,
And out of the door turned the poor little cricket.
Folks call this a fable. I’ll warrant it true :
Some crickets have four legs, and some have two.

Question 1.
Who lifted the wicket ?
(a) the Ant
(b) the Cricket
(c) the poet
(d) a man.

Answer

Answer: (a) the Ant


Question 2.
Why did he lift the wicket ?
(a) because it was so light.
(b) because he was tired.
(c) because he wanted his visitor to go.
(d) because it was cold.

Answer

Answer: (c) because he wanted his visitor to go.


Question 3.
What does the poet mean when he says that ‘some crickets have two legs’ ?
(a) These are some strange crickets with two legs.
(b) The poet dislikes all crickets.
(c) The poet is referring to people who do not save for a rainy day.
(d) All men are crickets with two legs.

Answer

Answer: (c) The poet is referring to people who do not save for a rainy day.


Question 4.
The word ‘fable’ here means
(a) able
(b) poem
(c) epilogue
(d) story with a moral.

Answer

Answer: (d) story with a moral.


(5)

Not a crumb to be found
On the snow-covered ground ;
Not a flower could he see,
Not a leaf on a tree.

Question 1.
Who was looking for the crumbs ?

Answer

Answer: The Cricket was looking for the crumbs.


Question 2.
What did the Cricket usually do ?

Answer

Answer: Usually the Cricket sang.


Question 3.
Why was the Cricket worried ?

Answer

Answer: The Cricket was worried because he had no food.


(6)

Him shelter from rain,
And a mouthful of grain.
He wished only to borrow ;
He’d repay it tomorrow ;
If not, he must die of starvation and sorrow.

Question 1.
Who is ‘him’ in the first line ?

Answer

Answer: ‘Him’ refers to the Cricket.


Question 2.
What did he want ?

Answer

Answer: He wanted food and shelter.


Question 3.
From whom did he hope to borrow ?

Answer

Answer: He hoped to borrow from the ant.


Question 4.
Give the opposite of the word ‘borrow’.

Answer

Answer: lend.


(7)

My heart, was so light
That I sang day and night,
For all nature looked gay.”
“You sang, Sir, you say ?
Go then,” says the ant, “and dance the winter away.”

Question 1.
Whose heart was it ? How did it feel ?

Answer

Answer: It was Cricket’s heart. It felt very happy.


Question 2.
What did he do ?

Answer

Answer: He sang day and night.


Question 3.
How was the weather ?

Answer

Answer: The weather was fine.


Question 4.
Who questions the wisdom of his action ?

Answer

Answer: The ant questions the wisdom of his action.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem The Ant and the Cricket MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.