NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem Chapter 3 The Quarrel

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem Chapter 3 The Quarrel are part of NCERT Solutions for Class 6 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem Chapter 3 The Quarrel.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectEnglish Honeysuckle Poem
ChapterChapter 3
Chapter NameThe Quarrel
Number of Questions Solved15
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem Chapter 3 The Quarrel

Stanzas For Comprehension

Read the following extracts and answer the questions that follow choosing the best option from among the given ones.
1.
I quarrelled with my brother
I don’t know what about,
One thing led to another
And somehow we jell out.
The start of it was slight,
The end of it was strong,
He said he was right,
I knew he was wrong !

Word – Notes : Black – unhappy, कष्टकारी। Thumped – hit hard, जोर से मारा।

हिन्दी अनुवाद : हम एक दूसरे से घृणा करते थे। तीसरा प्रहर बुरा बीता। फिर अचानक मेरे भाई ने मेरी पीठ पर धौल जमाया और बोला, “अरे, आओ भी हम सारी रात इस तरह नहीं बिता सकते। ग़लती मेरी थी।” अतः वह सही था।

Paraphrase :
I quarrelled with my brother. I don’t know the reason. One thing led to another. Somehow it ended in the quarrel. It started as a small matter but it ended bitterly. He said that he was right. I was sure of his being wrong.

Multiple Choice Questions.
1.
The Passage has been taken from the poem

(a) A House, A Home
(b) The Kite
(c) The Quarrel
(d) Beauty

2.
The author of the above poem is

(a) L.M. Halli
(b) Harry Behn
(c) Eleanor Farjeon
(d) Y-Yeh-Shure

3.
It seems that the brothers quarrelled on

(a) a petty matter
(b) some very important matter
(c) money matter
(d) property

4.
Both the brothers felt that the other was

(a) right
(b) wrong
(c) honest
(d) dishonest

5.
The phrase ‘fell out’ means that the brothers

(a) fell on the ground
(b) fell from the roof
(c) fell on the road
(d) became unfriendly

Answers :

  1. (c) The Quarrel
  2. (c) Eleanor Farjeon
  3. (a) a petty matter
  4. (b) wrong
  5. (d) became unfriendly

2.
We hated one another.
The afternoon turned black.
Then suddenly my brother
Thumped me on the back,
And said, “Oh come along !
We can’t go on all night –
I was in the wrong. ”
So he was in the right.

Word – Notes : Black – unhappy, कष्टकारी। Thumped – hit hard, जोर से मारा।

हिन्दी अनुवाद : हम एक दूसरे से घृणा करते थे। तीसरा प्रहर बुरा बीता। फिर अचानक मेरे भाई ने मेरी पीठ पर धौल जमाया और बोला, “अरे, आओ भी हम सारी रात इस तरह नहीं बिता सकते। ग़लती मेरी थी।” अतः वह सही था।

Paraphrase :
We hated each other. Afternoon passed in a bitter mood. Then, all of a sudden, my brother hit me strongly on my back and said. “Come on! This can’t go on all night. I admit my mistake.” Thus he was right.

Multiple Choice Questions.
1.
Those who hated one another were

(a) friends
(b) enemies
(c) brothers
(b) strangers

2.
The afternoon turned black because the two of them

(a) were angry
(b) were disappointed
(c) had lost the way
(d) had quarrelled

3.
The initiative to end the quarrel was taken by

(a) the speaker
(b) the speaker’s brother
(c) their mother
(d) their father

4.
The one in the wrong was

(a) the speaker
(b) the speaker’s brother
(c) neither of the brothers
(d) a third person

5.
The word ‘thumped’ means the same as

(a) hit hard
(b) put hand on
(c) turned
(d) massaged

Answers :

  1. (c) brothers
  2. (d) had quarrelled
  3. (b) the speaker’s brother
  4. (c) neither of the brothers
  5. (a) hit hard

Textual Questions

Working with the Poem

Question 1.
With your partner try to guess the meaning of the underlined phrases.

  1. And somehow we fell out.
  2. The afternoon turned black.

Answer :

  1. And there was something on which we quarrelled.
  2. The afternoon became unpleasant and bad.

Question 2.
Read these lines from the poem :

  1. One thing led to another
  2. The start of it was slight
  3. The end of it was strong
  4. The afternoon turned black
  5. Thumped me on the back

Discuss with your partner what these lines mean.

Answer :

  1. The quarrel began from a certain point and then they quarrelled on some other point and so on.
  2. It had all started on some very petty matter.
  3. The malice which it generated was, however, strong.
  4. The afternoon time passed in great tension.
  5. Patted me on the back with a show of affection.

Question 3.
Describe a recent quarrel that you have had with your brother, sister or friend. How did it start ? What did you quarrel about ? How did it end ?
Answer :
Recently, I had a quarrel with my best friend Ramesh. It was over a small thing. I had asked Ramesh to accompany me to the Railway Station where I had to go to receive a visitor. Ramesh refused. I went alone but later on I did not speak to Ramesh in the class. He needed my help in his homework but I refused to help him. He was very angry and he too stopped talking to me.

Two days passed, we were on the playground playing cricket. Suddenly a ball hit me and I fell down. Ramesh ran, took me on his scooter to the doctor and then brought me home. I thanked Ramesh and we were friends again.

We hope the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem Chapter 3 The Quarrel help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem Chapter 3 The Quarrel, drop a comment below and we will get back to you at the earliest

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance are part of NCERT Solutions for Class 6 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectEnglish
ChapterChapter 8
Chapter NameA Game of Chance
Number of Questions Solved10
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

TEXTUAL QUESTIONS
(Page 103)
Working with the Text

A. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.

1. ____________ was held at the time of the Eid festival. (A big show, A big fair, A big competition)
2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods ____________ ____________ (to display, to buy, to sell)
3. Uncle told me ____________ while he was away. (not to buy anything, not to go anywhere, not to talk to anyone)
4. The owner of the Lucky Shop wanted everybody present ____________ (to play the game, to win a prize, to try their luck)
5. The first time I took a chance I got ____________ (a bottle of ink, two pencils, a trifle)
6. Uncle told me that the shopkeeper had made ____________ . ( a fool of me, a good profit, friends with many people)

Solution:

1. A big fair
2. to sell
3. not to buy anything
4. to try their luck
5. two pencils
6. a fool of me.

B. Answer the following questions.

Question 1.
Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence ? (3)
Solution:
Rasheed’s uncle knew that many tradesmen and shopkeepers made a fool of the gullible persons. Therefore, he asked Rasheed not to buy anything in his absence.

Question 2.
Why was the shop called ‘Lucky Shop’ ? (4)
Solution:
The shop allowed the people to try their luck. The lucky ones only won prizes. Therefore, the shop was called ‘Lucky Shop’.

Question 3.
An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make ? (5)
Solution:
The old man won a clock. He sold ii back to the shopkeeper. He made 15 rupees.

Question 4.
How many prizes did the boy win ? What were they ? (6)
Solution:
The boy won four prizes. They were a comb, a fountain pen, a wrist watch and a table lamp.

Question 5.
Why was Rasheed upset ? (7, 8, 9)
Solution:
Rasheed was upset. He did not win any prize. All his money was lost at the ‘Lucky Shop’.

Question 6.
In what way did the shopkeeper make a fool of Rasheed ? (11)
Solution:
The old man and the boy had won big prizes. They were the shopkeeper’s friends. They played tricks. They tempted Rasheed to try his luck. They got his money when Rasheed tried his luck. In this way, the shopkeeper made a fool of Rasheed. eper made a money when Raticks. They tem prizes.

Working with Language

I. The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.

  1. (i) The two teams have three matches ____________ already. (play)
    (ii) The last day’s ____________ was excellent.
  2. (i) (She has a lovely ____________ (face)
    (ii) India ____________ a number of problems these days.
  3. (i) He made his ____________ in essay-writing. (mark)
    (ii) Articles ____________ ‘sold’ are reserved.
  4. (i) The police are ____________ the area to catch the burglars. (comb)
    (ii) An ordinary plastic ____________ costs five rupees.
  5. (i) He gave a ____________ in answer to my question. (smile)
    (ii) We also ____________ to see him smile.
  6. (i) He said he ____________ to be invited to the party. (hope)
    (ii) We gave up ____________ of his joining the party.
  7. (i) The boys put up a good athletic ____________ (show)
    (ii) The soldiers ____________ great courage in saving people from floods.
  8. (i) You deserve a ____________ on the back for your good · performance. (pat)
    (ii) The teacher ____________ the child on the cheek to encourage her.

Solution:

  1. (i) played
    (ii) play
  2. (i) face
    (ii) is facing
  3. (i) mark
    (ii) marked
  4. (i) combing
    (ii) comb
  5. (i) smile
    (ii) smiled
  6. (i) hoped
    (ii) hope
  7. (i) show
    (ii) showed
  8. (i) pat
    (ii) patted.

B. Notice the use of ‘there’ in the following sentences.

  • There was a big crowd at the fair.
  • There were many things I’d have liked to buy.

Now rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning. Look at the following examples.

  • I can do nothing to help you.
  • There is nothing I can do to help you.
  • A man at the door is asking to see you.
  • There is a man at the door asking to see you.

1. This park has beautiful roses.
2. Your story has no fun in it.
3. We have no secrets between us.
4. My village has two primary schools.
5. This problem can be solved in two ways.

Solution:

1. There are beautiful roses in this park.
2. There is nothing funny in your story.

Or

There is no fun in your story.

3. There are no secrets between us.
4. There are two primary schools in my village.
5. There are two ways to solve this problem.

Or

There are two ways in which this problem can be solved.

C. Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance image 1

There was a _____ (a) _____ Eid fair in our village. We could buy anything from a _____ (b) toy to a _____ (C) _____ camel. I went to the fair on its _____ (d) _____ day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very _____ (e) _____ I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more _____ (f) _____ than _____ (g) _____
Solution:

(a) big
(b) tiny
(c) huge
(d) last
(e) interesting
(f) foolish
(g) unlucky

Speaking and Reading Aloud

A.
Question 1.
Suppose you are Rasheed. Describe in your own words your visit to the fair. Do not refer to the Lucky Shop.

Solution:
One day my uncle, Bhaiya (our domestic help) and I went to see the Eid fair. It was held in our own village. My uncle led us through the thick crowd. Just then, a few of his friends met him. My uncle went with his friends. Bhaiya and I looked around the fair. We went from shop to shop. My uncle returned soon after. He bought a beautiful umbrella, biscuits, sweets and some other gifts for me. Then we returned home.

Question 2.
Read aloud the two paragraphs that describe the boy and the old man at the Lucky Shop.
Solution:
Please read paragraph no. 3 and 4.

Question 3.
Listen to these children. What are they talking about ?
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance image 2
B. Work in pairs. One of you is an agent and the other is a client looking for accommodation in a hotel. Talk to each other. Use the clues given below.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance image 3
Solution:
For self attempt.

Dictation

Question 1.
Some words are given below. Listen carefully to the word from the list the teacher speaks, and write against it another word that has the same pronunciation but different spelling. The first is an example.

fair              fare
buy     (a) ____________
one     (b) ____________
which  (c) ____________
two     (d) ____________
no       (e) ____________
here    (f) ____________
see      (g) ____________
there   (h) ____________
hare     (i) ____________
nun      (j) ____________
Solution:

(a) bye
(b) won
(c) witch
(d) too
(e) know
(f) hear
(g) sea
(h) their
(i) hair
(f) none.

We hope the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure are part of NCERT Solutions for Class 6 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectEnglish A Pact with the Sun
ChapterChapter 3
Chapter NameThe Shepherds Treasure
Number of Questions Solved7
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

TEXTUAL QUESTIONS

Question 1.
The shepherd hadn’t been to school because
(i) he was very poor.
(ii) there were very few schools in those days.
(iii) he wasn’t interested in studies.
Choose the right answer.
Answer :
(ii) there were very few schools in those days.

Question 2.
Who visited the shepherd one day, and why ?
Answer :
The king of that country visited the shepherd one day. He wanted to know whether he was actually as wise and friendly as he had heard.

Question 3.
Why did the other governors grow jealous of the shepherd ?
Answer :
The shepherd lived humbly. His wisdom, sympathy and goodness made him popular among the people. He was honoured for his justice and fairness. His fame made other governors grow jealous of him.

Question 4.
Why was the new governor called to the palace ?
Answer :
The governors of other provinces had reported against the new governor. They said that he kept a part of the money collected by him as tax from the people. Therefore, he was called to the palace.

Question 5.
Why was everyone delighted to see the iron chest on the camel’s back ?
Answer :
Those who were present believed that the chest contained valuables. They thought that it contained the money which rightly belonged to the king. In that case it could be the proof of the new governor’s dishonesty. So being jealous of the new governor, they were all happy to see the chest.

Question 6.

  1. What did the iron chest contain ?
  2. Why did the shepherd always carry it ?
  3. Is it an example of the shepherd’s humility or wisdom or both ?

Answer :

  1. The iron chest contained an old blanket.
  2. The shepherd always carried the old blanket in the iron chest because it was his oldest and tested friend. It would protect him in case the king takes away his new cloaks.
  3. Yes, it is an example of both of the shepherd’s humility and wisdom.

Question 7.
How did the king reward the new governor ?
Answer :
The king was highly pleased by the new governor’s humbleness, honesty and wisdom. He rewarded him by making him the governor of a much bigger district the same day.

We hope the NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles are part of NCERT Solutions for Class 6 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectEnglish A Pact with the Sun
ChapterChapter 9
Chapter NameWhat Happened to the Reptiles
Number of Questions Solved7
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter Chapter 9 What Happened to the Reptiles

TEXTUAL QUESTION

Question 1.
In what way is Pambupatti different from any other village ?
Answer :
Unlike other villages, people of Pambupatti lived in peace. They did not fight in the name of religion or language.

Question 2.
Why is Prèm determined not to return to his village ?
Answer :
Prem is determined not to return to his village because of the violence there. In his village people burnt others’ houses and killed one another. These memories of his village made him bum with shame. So he did not want to go back there.

Question 3.
Why did Makara dislike tortoises, snakes and lizards ? Write a line about each.
Answer :
Makara disliked tortoises because they were stupid and slow. They carried their houses on their back. He disliked snakes because they were very slimy and weird. He disliked lizards because of their strange habits. Moreover, some of them changed colour.

Question 4.
What went wrong when the tortoises, snakes and lizards left the forest ?
Answer :
Many awful things happened. With no tortoises the jungle seemed to be rotting. Earlier, the tortoises used to eat the rotting fruit and the rotting animals in the river. When the snakes left, the rats increased. They became the biggest nuisance. Similarly, when the lizards left, there was no fear to the insects. There were now millions of them growing bigger and nastier by the day. So the whole forest seemed to have gone crazy when the tortoises, snakes and lizards left it.

Question 5.
Why do you think Prem wants to tell the story of the reptiles to the people of his village ?
Answer :
The people of Prem’s village quarrelled with one another. The stoiy of Pambupatti gives a message of peace and cooperation. It tells why it is necessary for different kinds to live together. So Prem wanted to tell the stoiy of Pambupatti to the people of his village.

Question 6.
Do you agree that it is difficult not to go along with someone who is very strong and powerful ? Express your views frankly and clearly.
Answer :
Of course, it is difficult not to go along with someone who is very strong and powerful. It is human nature to be on the safe side. Disagreeing with a powerful person is likely to call for trouble. Moreover, even if someone is bold enough to oppose him, his becomes a lone fight. Such idealists may leave an impact on the society. But they do so at the cost of their own ruin.

Question 7.
If you were a baby crocodile, would you tell Makara that he was wrong ? What would you say to convince him ?
Answer :
As a baby croçodile, I would certainly tell Makara that he was wrong. The elders can be frightened into silence more easily as Makara did in his meetings. It is, however, not so easy to shout at a baby. It is because this lets a person down in the public image.

To convince Makara that he was wrong, I would make three important points. First, it is the duty of the strong to protect the weak and not to torture them. Secondly, a strong animal is strong only when there are the weak. Eliminate the weak and the strong become the ordinary. Thirdly, all creatures together form the environment and the loss of one may be the loss of all.

We hope the NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play are part of NCERT Solutions for Class 6 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectEnglish
ChapterChapter 7
Chapter NameFair Play
Number of Questions Solved11
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play

TEXTUAL QUESTIONS
(Page 91)
Working with the Text

A. Match the sentences under I with those under II.

I

1. Jumman and Algu were the best of friends.
2. Jumman’s aunt transferred her property to him.
3. The aunt decided to appeal to the panchayat.
4. Algu was unwilling to support the aunt.
5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.

II

1. He believed that his friend would never go against him.
2. She wanted justice.
3. In the absence of one, the other took care of his family.
4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play image 1

B. Who says this to whom and why ?

  1. “My wife knows best how to run the house.”
  2. “But is it right, my son, to keep mum and not say what you consider just and fair ?”
  3. “What have you to say in your defence ?”
  4. “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me.”
  5. “Victory to the panchayat. This is justice.”

Solution:

  1. Jumman says these words to his aunt. He did not want to give his aunt a monthly allowance.
  2. Jumman’s aunt said these words to Algu Chowdhry. Algu had showed his inability to speak against Jumman’s injustice.
  3. Algu Chowdhry said this to Jumman when he was made the Panch in the case which Jumman’s aunt had brought against him.
  4. Samjhu Sahu said this to Algu Chowdhry. The latter had demanded the money for the bullock he had sold to Samjhu Sahu. Samjhu Sahu said so because he had become dishonest and did not want to pay Algu’s money.
  5. Algu said this when Jumman gave the verdict in his favor. Jumman was the Panch in the case between Algu and Sahu. Jumman had a grudge against Algu. Yet he gave justice to Algu. So Algu could not contain himself and said this.

C. Answer the following questions.

Question 1.
“Then the situation changed.” What is being referred to ? (2)
Solution:
The reference, here, is to the situation in which Jumman’s aunt transferred her property to him.

Question 2.
When Jumman’s aunt released that she was not welcome in his house, what arrangement did she suggest ? (3)
Solution:
Jumman’s aunt suggested that Jumman should give her a monthly allowance. With that she could set up a separate kitchen.

Question 3.
What was the villagers’ reaction when the aunt explained her case to them ? (4)
Solution:
The reaction of the villagers was varied. Some sympathized with her. Some laughed at her. Others advised her to make it up with her nephew and his wife.

Question 4.
Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch? (6)
Solution:
Algu was Jumman’s best friend. Jumman felt confident that Algu would judge in his favor. So he was happy over Algu’s nomination as head Panch.

Question 5.
“God lives in the heart of the Panch,” the aunt said. What did she mean ? (6)
Solution:
The aunt meant that a man in the seat of a judge represents God. Everyone is equal for him. Hence, he cannot do injustice to anyone.

Question 6.
What was Algu’s verdict as head Panch ? How did Jumman take it ? (7, 8)
Solution:
Algu’s verdict was that Jumman must pay his aunt a monthly allowance or else the property went back to her. Jumman was stunned. From that day he began to count Algu as one of his enemies. He was burning with the desire to take revenge on him.

Question 7.
Algu found himself in a tight spot. What was his problem ? (9)
Solution:
Algu’s problem was that he had sold his bullock to Samjhu Sahu. The bullock had died before Algu could receive payment from Sahu. Sahu now, refused to pay.

Question 8.
Why was Algu upset over Jumman’s nomination as head Panch ? (12, 13)
Solution:
Algu was upset over Jumman’s nomination as head Panch. He did not hope for any justice from Jumman. Since the day, he gave a verdict against Jumman, the latter had become inimical to him.

Question 9.
What was Jumman’s verdict as head Panch ? How did Algu take it ? (14, 15)
Solution:
Jumman’s verdict was that Sahu should pay Algu the price of the bullock. He said that Algu could not be blamed for the bullock’s death. Algu was delighted. He could not contain himself and cried, “Victory to the Panchayat. This is justice. God lives in the voice of the panch”.

Question 10.
Which of the following sums up the story best ?

  1. “I also know that you will not kill your conscience for the sake of friendship.”
  2. “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.”
  3. “The voice of the Panch is the voice of God.”

Give a reason for your choice.
Solution:
3. It sums up the story best because the theme of the story is that a Panch or a judge has no friends and no enemies: In the seat of panch one can give justice against one’s friend or in favour of one’s enemy. Panch delivers the justice and so (iii) sums up the story best.

Working with Language

A. Replace the italicised portion of each sentence below with a suitable phrase from the box. Make necessary changes, wherever required.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play image 2

  1. The best way to avoid an unnecessary argument is to remain silent.
  2. Unfortunately, the train I was trying to catch was cancelled.
  3. He has been told not to take risks while driving a car through a crowded street.
  4. The patient needs to be properly taken care of.
  5. Why don’t the two of you end your quarrel by shaking hands ?
  6. I was in a difficult situation till my friends came to my rescue.
  7. When I saw a pile of dirty dishes. I felt very disappointed.
  8. I will examine the matter carefully before commenting on it.
  9. They criticised him in the meeting but he accepted without protest all the criticism.
  10. It will free me from worry to know that I had done nothing wrong.

Solution:

  1. keep mum
  2. As ill luck would have it
  3. take chances
  4. looked after
  5. make it up
  6. tight spot
  7. my heart sank
  8. go into
  9. swallowed
  10. ease my conscience

B. Look at the following phrases and their meanings. Use the phrases to fill in the blanks in the sentences given below.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play image 3

  1. Why don’t you _____________ your ideas on papers?
  2. A fund has been _____________ for the soldiers’ families.
  3. We should _____________ a little money every month.
  4. You should buy some woollens before winter _____________
  5. They _____________ on the last stage of their journey.

Solution:

  1. set down
  2. set up
  3. set aside
  4. sets in
  5. set out

Speaking and Writing

A. Look at the following picture. One asks a question, the other answers it. Then the answer is noted in a form as shown below.
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play image 4NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play image 5

B. Work in small groups. Ask your partner the questions given below. If possible, ask him/her a reason for saying Yes or No. Then tick Yes/ No, whichever is proper.

1. Do you have a separate room for sleep and study ? ” Yes/No
2. Would you prefer to live in a joint family ? Yes/No
3. Do you get on with people ? Yes/No
4. Do you like the area you live in ? Yes/No
5. Do you find the place overcrowded ? Yes/No
6. Do you use public transport ? Yes/No
7. Would you like a vehicle of our own ? Yes/No
8. Do you like reading ? Yes/No
9. Would you like to be a teacher/doctor/engineer/architect? Yes/No

Solution:
For self-attempt.

C. Now that you have completed the above project, write a brief report stating what you did, how you did it and the conclusion.
Solution:
I asked my friend if he had a separate room for sleep and study. He said that he didn’t because he lived in a joint family. The house was not big enough to give every member of the family a room. To my question whether he got on with people, his answer was positive. He liked the area he lived in because it was not overcrowded. He used the public transport very often as the house was at some distance from the main city. He would like to have his own vehicle because it would make him feel good. He likes reading and intends to become an engineer.

Dictation

Question 1.
Your teacher will speak the words listed below. Write against each a word of the opposite meaning.
Examples :
liquid solid
hard soft

1. old _____________
2. wet _____________
3. open _____________
4. blunt _____________
5. forget _____________

Solution:

1. young
2. dry
3. close
4. sharp
5. remember

We hope the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.