NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectEnglish Footprints Without Feet
ChapterChapter 7
Chapter NameThe Necklace
CategoryNCERT Solutions

The Necklace Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 Questions and Answers

The Necklace Class 10 English Textual Exercises Questions and Answers

Read and Find Out (Pages 39, 41 & 42)

Question 1.
What kind of a person is Mme Loisel—why is she always unhappy ? (V. Imp.)
Or
Why was Matilda always unhappy ? (CBSE 2015, 2016)
Answer:
Matilda had a romantic nature. She was lost in dreams. Matilda was unhappy because she had no dowry. She had no hope, no means of becoming known. She was pretty. She wanted to be known and loved by rich men. But she was born in a poor family.

Question 2.
What kind of a person is her husband ?
Answer:
Her husband is a very simple-hearted person. He is an ordinary person. He is a caring husband. He wants to see Mme Loisel happy.

Question 3.
What fresh problem now disturbs Mme Loisel ?
Answer:
The fresh problem is : Mme Loisel doesn’t have a pretty and proper dress for the party.

Question 4.
How is the problem solved ?
Answer:
The problem is solved when her husband gives her four hundred francs. It is to buy a pretty dress for the said party.

Question 5.
What do M. and Mme Loisel do next ?
Answer:
M. and Mme Loisel decide to borrow a diamond necklace. It is from her friend Mme Forestier.

Question 6.
How do they replace the necklace ?
Answer:
They borrow money. They shift to a cheap house. They save every sou possible. Mme Loisel does all her work herself. They buy a new real diamond necklace to replace the lost one which is fake.

Think About It (Page 46)

Question 1.
The course of the Loisels’ life changed due to the necklace. Comment.
Answer:
It is true that the course of the Loisels’ life changed due to the necklace. After the loss of the necklace, the Loisels shifted to a cheap house. Mme Loisel started doing all work herself. She went to buy things. She haggled for the last sou. She wore ordinary clothes. Her husband worked evenings. He copied at five sous a page. They somehow saved every sou. This life of hardships went on for ten years.

Question 2.
What was the cause of Matilda’s ruin ? How could she have avoided it ?
Or
What was the cause of Matilda’s ruin ? (CBSE 2015)
Answer:
The cause of Matilda’s ruin was her great love for her dreams. She dreamt to be loved by rich men. She wanted to be known as she was pretty. But in reality she was from an ordinary family.

She could have avoided it if she had not always remained in her dreamy world. She should have seen the realities of life also. The dreamy world can’t be the real one.

Question 3.
What would have happened to Matilda if she had confessed to her friend that she had lost her necklace ? (V. Imp.)
Answer:
It could have changed her life. She could not have seen the day of want and misery. She was the woman of the people. She grew old in her youth. She suffered a lot due to the harsh life of want. If she had confessed before Mme Forestier, she could have been excused. It was because the lost necklace was a fake one.

Question 4.
If you were caught in a situation like this, how would you have dealt with it?
Answer:
First of all, I would not have given much importance to dreams. For me dreams are alway deceptive. I would have cared much for the realities of life.

If I were caught in such a situation, I could have confessed before Mme Forestier at once. I could have done whatever she had asked me to do.

Talk About It

Question 1.
The characters in this story speak in English. Do you think this is their language ? What clues are there in the story about the language its characters must be speaking in ?
Answer:
The characters in this story speak in English. But this is not their language. There are many clues in the story that show this. The characters speak French because the story was originally written in French. It is translated into English. These clues are :

  • names of characters : Mme Loisel, Mme Forestier, minister’s name is George Ramponneau
  • currency : franc, sou
  • shop’s location : Palais-Royal
  • walk in the Champs Elysees

Question 2.
Honesty is the best policy.
Answer:
Honesty is really the best policy. If a man is honest, he will not do anything wrong. Any wrong thing has a harmful effect. Honesty always pays in the end. We should recognise that dishonesty and deception never pay. They cause troubles to others. To give troubles to others due to our selfishness is very bad. We should learn to be content within our means.

Question 3.
We should be content with what life gives us.
Answer:
It is a great virtue that we should be content with what life gives us. Life doesn’t give equal to all people. Some are bom great, some are born in poverty. We should not overlook the fact that life is different for different people.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Class 10 Civics Chapter 8 Extra Questions and Answers Challenges to Democracy

CBSE Class 10 Civics Chapter 8 Extra Questions and Answers Challenges to Democracy Pdf free download are part of Extra Questions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Extra Questions for Class 10 Social Science SST Civics Chapter 8 Challenges to Democracy.

Learnintsa.com Committed to provides Extensive NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 8 Challenges to Democracy, Students can read and score more marks in your CBSE board examination.

Challenges to Democracy Class 10 Extra Questions and Answers Civics Chapter 8

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Answers should not exceed 30 words.

Question 1.
What is a challenge ?
Answer:
A challenge is a difficulty that carries within it an opportunity for progress. Once we overcome a challenge we go up to a higher level than before.

Question 2.
How many countries of the world are not under democratic government or have no democracy even today ?
Answer:
At least one-fourth of the world countries are not under democratic governments.

Question 3.
What are different types of challenges that are being faced today ?
Answer:

  1. Foundational challenge.
  2. Challenge for expansion.
  3. Challenge of deepening of democracy.

Question 4.
What is a foundational challenge ? State one example.
Answer:
Foundational challenge is related to making the transition to democracy and then instituting democratic government. This involves bringing down the existing non-democratic regimes, keeping military away from controlling government.

Question 5.
What is the challenge of deepening of democracy ? Give examples.
Answer:
The challenge of deepening of democracy involves strengthening of the institutions and practices of democracy e.g., institutions that help people’s participation and control, to bring down the control and influence of the rich.

Question 6.
What is the kind of challenge in Saudi Arabia where women are not allowed to take part in public activities ?
Answer:
Challenge of expansion.

Question 7.
What are the ways and means for political reforms in India ? Mention any two.
Answer:

  1. To think of legal ways of reforming politics.
  2. To strengthen political practice.

QUESTION OF 3/5 MARKS

Answers should be in about 801100 words.

Question 1.
What is the challenge of expansion ? Give example.
Answer:

  1. The challenge of expansion involves applying the basic principles of democratic government across all regions, different social groups and-various institutions,
  2. Examples are greater power to local governments and representation to women and minorities, extension of federal principles to all the units of the federation.
  3. This also means less arid less decisions should remain outside the arena of democratic control,
  4. Most of the countries including India and democracies like the US face this challenge.

Question 2.
“The challenge of deepening of democracy is faced by every democracy in one form or another.” Support the statement with suitable examples.   [CBSE 2016]
Answer:

  1. The challenge of deepening of democracy involves strengthening of the institutions and practices of democracy.
  2. This challenge is being faced by every democracy in one form or the other.
  3. This should happen in such a way that people can realise their expectations of democracy. But ordinary people have different expectations from democracy in different societies.
  4. This challenge takes different meanings and paths in different parts of the world.
  5. In general terms, it usually means strengthening those institutions that help people’s participation and control.
  6. This requires an attempt to bring down the control and influence of the rich and powerful people in making governmental decision. For example in Saudi Arabia, women should be allowed to take part in public activities. There should be freedom of religion for minorities.

Question 3.
What do you understand by ‘democracy reform’ or ‘political reform’ ? Why a list of desirable reforms cannot be prepared ? Describe broad guidelines for devising ways and means for political reforms in India ?
Answer:
(a) Generally all suggestions or proposals about overcoming various challenges to democracy are called ‘democracy reform’ or ‘political reform’.
(b) The list of desirable political reforms cannot be prepared because all the countries do not have the same challenges. Thus only broad guidelines can be devised.
(c) The broad guidelines that can be devised for political reforms in India are as given below :
(1) Legal ways :

  1. Law has important role to play in political reform. But legal constitutional changes by themselves cannot overcome challenges to democracy.
  2. Democratic reforms are to be carried out mainly by political activists, parties, movements and politically conscious citizens.
  3. Care should be taken in making laws because some laws may result in denial of political opportunity to the people. For example the law banning people who have more than two children from contesting panchayat elections has such effect. A large number of poor people and women could not seek election.
  4. The best laws are those which empower people to carry out democratic reforms. For example the Right to Information Act empowers the people to find out what is happening in government. It acts as a watch dog of democracy. Such laws help to control corruption and supplements the existing laws that banned corruption and imposed strict penalties.

(2) Reforms through political practice : Reforms should be made through political practice e., by increasing and improving the quality of political participation by ordinary citizens.

(3) Reforms keeping in mind their implementation : At the time of proposals for reform it should be kept in mind that how it will be implemented. We cannot expect that the legislature will pass an act that goes against the interests of all the political parties and MPs/MLAs. Thus the measures that rely on democratic movements, citizens’ organisations and media are likely to succeed.

We hope the Extra Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 8 Challenges to Democracy help you. If you have any query regarding Extra Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 8 Challenges to Democracy, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Class 10 Geography Chapter 3 Extra Questions and Answers Water Resources

CBSE Class 10 Geography Chapter 3 Extra Questions and Answers Water Resources Pdf free download are part of Extra Questions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Extra Questions for Class 10 Social Science SST Geography Chapter 3 Water Resources.

Learnintsa.com Committed to provides Extensive NCERT Solutions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources, Students can read and score more marks in your CBSE board examination.

Water Resources Class 10 Extra Questions Geography Chapter 3

QUESTIONS OF 1 MARK

Answers should not exceed 30 words.

Question 1.
What kind of resource is water
Answer:
Renewable resource.

Question 2.
How much world’s water exists as oceans and fresh water ?
Answer:

  1. As oceans – 96.5 per cent.
  2. As freshwater – 2.5 per cent.

Question 3.
Which are the sources of freshwater ?
Answer:

  1. Precipitation
  2. Surface run off
  3. Groundwater.

Question 4.
Which is the major source of freshwater in India ?
Answer:
Groundwater.

Question 5.
Mention two causes of water scarcity.
Answer:

  1. Rapid growth of population.
  2. Uneven distribution of water resources.

Question 6.
How much hydroelectric power is produced in India ?
Answer:
In India hydroelectric power contributes approximately 22 per cent of the total electricity produced.

Question 7.
State any one reason for conservation of water resources.
Answer:
To ensure food security because water is needed for production of crops.

Question 8.
State any two sources from which freshwater can be obtained under the hydrological cycle.
Answer:

  1. Precipitation.
  2. Ground water.

Question 9.
In whose kingdom in ancient India, dams and lakes were built ?
Answer:
During the time of Chandragupta Maurya, dams, lakes and irrigation systems were extensively built.

Question 10.
What is a dam ?
Answer:
A dam is a barrier across flowing water that obstructs, directs or retards the flow, often creating a reservoir, lake or impoundment.

Question 11.
How dams are classified on the basis of structure and the material used ?
Answer:
Based on structure and the material used, dams are classified as timber dams, embankment dams or masonry dams with several subtypes.

Question 12.
What did Nehru say about dams and why ?
Answer:
Jawaharlal Nehru proudly proclaimed the dams as the ‘temples of modern India’ because the dams would integrate development of agriculture and the village economy with rapid industrialisation and growth of the urban economy.

Question 13.
Which project has been constructed in the Satluj-Beas River Basin ?
Answer:
Bhakra-Nangal Project has been constructed in the Satluj-Beas river basin.

Question 14.
Where is the Hirakud Project and what is its advantage ?
Answer:
The Hirakud Project is in the Mahanadi basin. It integrates conservation of water with flood control.

Question 15.
Why multi-purpose projects and large dams have been opposed ? State one reason.
Answer:
These projects and dams have been opposed because they lead to the large scale displacement of local people and communities. They have to give up their land and livelihood and their meager access to resources.

Question 16.
Which river is called as ‘river of sorrow’ ?
Answer:
Damodar River.

Question 17.
In which state the farmers were agitated over the higher priority given to the water supply in
urban areas ?
Answer:
In Gujarat, the Sabarmati basin farmers were agitated and almost caused a riot over the higher priority given to water supply in urban areas, particularly during droughts.

Question 18.
Which state governments have raised objections over the diversion of more water and where ?
Answer:
Karnataka and Andhra Pradesh governments have raised objections regarding the diversion of more water of Koyna by the Maharashtra government for a multi-purpose project. The reason was that this would reduce downstream flow in their states with adverse consequences for agriculture and industry.

Question 19.
Why the dams have triggered floods ?
Answer:
The dams have triggered floods due to sedimentation in the reservoir.

Question 20.
Which are the two social movements that have been started against multi-purpose projects ?
Answer:

  1. Narmada BachaoAndolan.
  2. Tehri Dam Andolan.

Question 21.
On which river Salal Dam is built ?
Answer:
River Chenab.

Question 22.
Who gets benefits from multi-purpose projects ? State any two sections of society
Answer:

  1. Land owners
  2. Large farmers
  3. Industrialists.

Question 23.
What is an ecological consequence of irrigation under multi-purpose projects ?
Answer:
Salinisation of the soil that has transformed the social landscape i.e., increasing the social gap between the richer landowners and the landless poor.

Question 24.
What was the position of rainwater harvesting system in ancient India ?
Answer:
In ancient India, along with the sophisticated hydraulic structures, there existed an extraordinary tradition of water harvesting system.

Question 25.
Give any one example of rainwater harvesting system in ancient India.
Answer:
In the hill and mountainous region, people built diversion channels like the ‘guls’ or ‘kuls’ of the Western Himalayas for agriculture.

Question 26.
What method was developed in the flood plains of Bengal to irrigate their fields ?
Answer:
In the floodplain of Bengal, people developed inundation channels to irrigate their fields.

Question 27.
Which methods were used in arid and semi-arid regions for irrigation ?
Answer:
In arid and semi-arid regions, agricultural fields were converted into rain fed storage structures that allowed the water to stand and moisten the soil like the ‘khadins’ in Jaisalmer and ‘Johads’ in other parts of Rajasthan.

Question 28.
What are tankas ?
Answer:
Tankas are underground tanks for storing drinking water.

Question 29.
What was length and breadth of a tank in Phalodi ?
Answer:

  1. Length : 4.27 meters
  2. Width : 2.44 meters
  3. Depth : 6.1 meters

Question 30.
What is remarkable about Gendathur a remote backward village in Mysore ?
Answer:
Nearly 200 households have installed rooftop rainwater harvesting system to meet r their water needs. The village has earned the rare distinction of being rich in rainwater.

Question 31.
What makes Tamil Nadu to stand out with regard to rainwater harvesting ?
Answer:
Tamil Nadu is the first and the only state in India which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state.

Question 32.
Which system of tapping stream water is prevalent in Meghalaya ?
Answer:
In Meghalaya, a 200-year-old system of tapping stream and spring water by using bamboo pipes is prevalent.

QUESTIONS OF 3/5 MARKS

Answers should be in about 80/100 words.

Question 1.
Give some facts and figures about water in the world.
Answer:
Some facts and figures about water are given below :

  1. 96.5 per cent of the total volume of world’s water exists as oceans.
  2. 2.5 per cent of the total volume of world’s water exists as freshwater. 70 per cent of the fresh water occurs as ice-sheets and glaciers in Antarctica, Greenland and the mountainous
    regions of the world. Only less than 30 per cent is stored as groundwater in the world’s aquifers.
  3. The total renewable water resources of India are estimated at 1,897 sq. km per annum.
  4. India receives nearly 4 per cent of the global precipitation and ranks 133 in the world r in terms of water availability per person per annum.
  5. By 2025, it is predicted that large parts of India will join countries or regions having absolute water scarcity.

Question 2.
In Israel average annual rainfall is 25 cm but there is no shortage of water but in India, average rainfall is 114 cm but here we find drought in one region or the other every year. Why ?
Answer:
In Israel large scale projects to desalinate sea water, direct water from rivers and reservoirs in the north, make optimal use of groundwater and reclaim flood overflow and sewage have been undertaken. On the other hand, in India there is no proper arrangement of using rainwater. As a result of it, most of the water flows in to drains and to the sea. The rainy season is only for three months. Thereafter there is no rain for remaining nine months. As a result of these conditions we, in India, face shortage of water.

Question 3.
Explain three causes of water scarcity.
                                     Or
Water scarcity in most cases is caused by over-exploitation, excessive use and unequal access to water among different social groups.” Explain the meaning of statement with the help of
examples. [CBSE 2016-17]
Answer:
The statement means that there are various reasons for the scarcity of water as mentioned below :

  1. Over-exploitation
  2. Excessive use
  3. Unequal access of water among different social groups.
    See Textbook Question 2(2).

Question 4.
Is it possible that an area or region may have ample water resources but is still facing water scarcity ? Explain with the help of three relevant examples.
Answer:
It is possible that an area or region may have ample water resources, but is still facing water scarcity.

  1. Such scarcity may be due to bad quality of water. The available water may be polluted by domestic and industrial wastes, chemicals, pesticides and fertilisers used in agriculture, thus making it harmful for human use.
  2. Growing population and consequent greater demands for water.
  3. Own wells/tubewells and falling groundwater level affecting water availability.
    See Textbook Question 2(2).

Question 5.
Why is it important to conserve and manage our water resources ? Give any three reasons.
Answer:
It is necessary to conserve and manage our water resources due to the following reasons :

  1. To safeguard ourselves from health hazards : Polluted water is not good for health. It may cause various kinds of water borne diseases. Water polluted by domestic and industrial wastes, chemicals, pesticides and fertilisers makes it hazardous for human use.
  2. To ensure food security : Sufficient water is required for growing crops to meet the food requirement in the country. Shortage of water may lead to condition of drought and failure of crops.
  3. To prevent degradation of our natural ecosystems : Over exploitation and mismanage¬ment of water resources will impoverish this resource and cause ecological crisis that may have profound impact on our lives.
    We cannot imagine a life without water. Thus it is very necessary to conserve and manage our water without which there can be no life on earth.

Question 6.
How was the water conserved in ancient India ? Give some examples in support of your answer.
Answer:
The water was conserved in ancient India by constructing sophisticated hydraulic structures like dams built of stone rubble, reservoirs or lakes, embankments and canals for irrigation.
Some of the hydraulic structures in ancient India were as follows :

  1. In the first century B.C., Sringaverapura near Allahabad, had sophisticated water harvesting system channelling the flood water of the river Ganga.
  2. During the reign of Chandragupta Maurya, dams, lakes and irrigation systems were extensively built.
  3. Irrigation works have been found in many places viz., Kalinga (Orissa), Nagarjunakonda (Andhra Pradesh), Bennur (Karnataka) and Kolhapur (Maharashtra).
  4. In the 11th century, Bhopal Lake was built. It was one of the largest artificial lakes of its time.
  5. In the 14th century, the tank in Hauz Khas, Delhi was constructed by Iltutmish. It supplied water to Siri Fort area.

Question 7.
Name any two multipurpose projects of India. State four objectives of multipurpose projects.
Answer:
(1)

  1. Bhakra-Nangal Project in the Satluj-Beas river basin.
  2. Hirakud Project in the Mahanadi basin.

(2) Four objectives of multipurpose projects are as given below :

  1. Electricity generation
  2. Irrigation
  3. Flood control
  4. Inland navigation
  5. Fish breeding.

See Textbook Question 2(3) also.

Question 8.
What is a dam ? How are they classified ?
                                         Or
What is a dam ? Describe the classification of dams on the basis of their structure and materials used and height.
Answer:
(1) A dam is a barrier across flowing water that obstructs, directs or retards the flow, often creating a reservoir, lake or impoundment. It has a section called a spillway or weir over which or through which water flows intermittently or continuously.
(2)

  1. Based on structure and the materials used, dams are classified as timber dams, embankment dams or masonry dams.
  2. According to the height, dams can be categorised as large dams and major dams or alternatively as low dams, medium height dams and high dams.

Question 9.
Describe the factors that are responsible for the poor condition of India’s rivers – both smaller and big rivers.
Answer:
The following factors are responsible for the poor condition of India’s rivers :
(1) Smaller rivers :

  1. The growing domestic, municipal, industrial and agricultural demand it water from rivers has affected the quality of water. The volume of rivers has been reduced as more and more water is being drained out of them.
  2. A heavy load of untreated sewage and industrial effluents are emptied into the rivers. This also affects the self-cleansing capacity of the rivers leading to rising pollution of their water. As a result of above factors, the smaller rivers have all turned into toxic streams.

(2) Big rivers : These rivers have been affected by the following factors :

  1. Population growth
  2. Agricultural modernisation
  3. Urbanisation
  4.  Industrialisation : Industries are heavy users of water and also require hydroelectric power to run them.
    For example in Delhi, a large amount of domestic and industrial waste falls in the Yamuna river that leads to water pollution. Thus, even the big”rivers like the Ganga and Yamuna are far from being pure and efforts are being made to clean the rivers.

Question 10.
What is a multi-purpose river project ? Give four objectives of these projects ?
Answer:
(1) Dams are referred to as multi-purpose projects where the many uses of the impounded water are integrated with one another. Dams are now built not just for irrigation but for electricity generation, water supply for domestic and industrial uses, flood control and recreation.
(2) The objectives of the projects were as mentioned below :

  1. It would integrate development of agriculture and the village economy with rapid industrialisation and growth of the urban economy. It was thought that they would lead the nation to development and progress, overcoming the handicap of its colonial past.
  2. These projects generate hydro-electricity. For example the Bhakra-Nangal project water is being used for hydel power production.
  3. The projects are useful for irrigation as is the case of Bhakra project.
  4. Flood control : These projects help in the control of floods. For example the Hirakud project in the Mahanadi basin integrates conservation of water with flood control.
  5. The other objectives are navigation, fish breeding, water supply for domestic and industrial uses and to encourage tourism.
    Also see Textbook Question 2(Hi).

Question 11.
Describe the factors that are responsible for the various objections against the multi-purpose projects.
Answer:
The factors that are responsible for the various objections against the various multi-purpose projects are as given below :

  1. Failure of the projects to achieve their objectives.
  2. Some dams that were constructed to control floods were responsible for the floods due to sedimentation in the reservoir.
  3. Generally, big dams are not successful in controlling flood at the time of heavy and excessive rainfall because in such cases the release of water from dams aggravated the flood situation. This has happened in Maharashtra and Gujarat in 2006. The floods have not only devastated life and property but also caused extensive soil erosion.
  4. Sedimentation deprived flood plains of silt, a natural fertiliser and was responsible for land degradation.
  5. Multi-purpose projects induce earthquakes, cause water-borne diseases and pests and pollution resulting from excessive use of water.

Question 12.
What is rainwater harvesting ? How was it used in ancient times ?
                                                          Or
How is rainwater harvesting carried out in semi-arid regions of Rajasthan ? Explain. [CBSE 2016-17]
                                                          Or
What is rainwater harvesting ? Explain any two different methods of rainwater harvesting in different regions of India.
                                                        Or
Why are different water harvesting systems considered a viable alternative both socio-economically and environmentally in a country like India ?
Answer:
(1) Rainwater harvesting is a technique of increasing the recharge of groundwater by capturing and storing rainwater by constructing structures, such as dugwells, percolation pits, checkdams.
(2) Keeping into view the disadvantages and rising resistance against the multi-purpose projects, water harvesting system is considered a viable alternative both socio-economically and environmentally.
(3) Ancient Times :

  1. In ancient India, along with the sophisticated hydraulic structures, there existed an extraordinary tradition of water-harvesting system.
  2. People had in-depth knowledge of rainfall regimes and soil types.
  3. They had developed wide ranging techniques to harvest rainwater, groundwater, river water and flood water in keeping with the local ecological conditions and their water needs.
  4. In hilly and mountainous regions, people built diversion channels like the ‘guls’ or ‘kuls’ of the western Himalayas for agriculture. Rooftop rainwater harvesting wras commonly practised to store drinking water.
  5. In the flood plains of Bengal, people developed inundation channels to irrigate their fields.
  6. In arid and semi-arid regions, agricultural fields were converted into rain fed storage structures that allowed the water to stand and moisten the soil like the ‘Khadins’ in Jaisalmer and ‘Johads’ in other parts of Rajasthan.
  7. In Bikaner, Phalodi and Barmer, almost all the houses had underground tanks for storing drinking water.
    Also see Textbook Question 3(1) and (2).

Question 13.
What is rooftop rainwater harvesting system ? In which state is it compulsory to follow this system ?
Answer:
(1) Rooftop rainwater harvesting means the rainwater that falls on the sloping roofs of houses is taken through pipe into an underground tanka (circular holes in the ground), built in the main house or in the courtyard.
(2) In the semi-arid and arid regions of Rajasthan, particularly Bikaner, this practice was followed.
(3)

  1. Roof top rainwater harvesting is the most common practice in Shillong, Meghalaya.
  2. Tamil Nadu is the first and the only state in India which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state. There are legal provisions to punish the defaulters.

Question 14.
What is Bamboo Drip Irrigation system ?
Answer:
In Meghalaya, a 200-year-old system of tapping stream and spring water by using bamboo pipes is prevalent. About 10-20 litres of water enters the bamboo pipe system, gets transported over hundreds of meters, and finally reduced to 20-80 drops per minute at the site of the plant. Bamboo pipes are used to divert perennial springs on the hilltops to the lower reaches by gravity.

MAP QUESTION

Question 1.
On the map of India show the following multi-purpose projects :
(1) Bhakra-Nangal
(2) Hirakud
(3) Nagarjunasagar
(4) Tungabhadra
(5) Sardar Sarovar.
Answer:
See map given below :

Class 10 Geography Chapter 3 Extra Questions and Answers Water Resources 1

We hope the Extra Questions for Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources help you. If you have any query regarding Extra Questions for Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Class 10 History Chapter 8 Extra Questions and Answers Novels, Society and History

CBSE Class 10 History Chapter 8 Extra Questions Novels, Society and History Pdf free download are part of Extra Questions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Extra Questions for Class 10 Social Science SST History Chapter 8 Novels, Society and History.

Learnintsa.com Committed to provides Extensive NCERT Solutions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History, Students can read and score more marks in your CBSE board examination.

Novels, Society and History Class 10 Extra Questions History Chapter 8

QUESTIONS OF 1 MARK

Answers should not exceed 30 words.

Question 1.
What is a novel ?
Answer:
The novel is a modern form of literature. It is born from print, a mechanical invention.

Question 2.
Which novel was serialised in a magazine in 1836 ? [CBSE 2016-17]
Answer:
Charles Dickens’s Pickwick Papers.

Question 3.
Why the novels were widely read and became popular very quickly ?
Answer:
The novels were being printed and therefore these were widely read and became popular very quickly.

Question 4.
‘Novels produced a number of common interests among their scattered and varied readers.’ State any one common interest.
Answer:
By identifying with the lives of the fictitious characters, the readers could think about issues such as relationship between love and marriage, the proper conduct for men and women.

Question 5.
What do you understand by gentlemanly classes in the 18th century Europe ?
Answer:
Gentlemanly classes were people who claimed noble birth and high social position. They were supposed to set the standard for proper behaviour.

Question 6.
Who was author of Tom Jones (1749) and how was it published and what was its price ?
Answer:
‘Tom Jones was written by Henry Fielding. It was published in six volumes priced at three shilling each.

Question 7.
Which novel was written by Samuel Richardson that told much of its story through an exchange of letters between two lovers ?
Answer:
Pamela.

Question 8.
What did Henry Fielding, a novelist of early eighteenth century claim ?
Answer:
He claimed that he was ‘the founder of a new province of writing’ where he could make his own laws.

Question 9.
What is Epistolary ?
Answer:
It is written in the form of series of letters.

Question 10.
Describe any one result of increase in the readership of novels and expansion of market for books. 4
Answer:
With the increase in the earning of authors, their financial dependence on the patronage of aristocrats came to an end.

Question 11.
State any one change that took place in the eighteenth century making people’s access easier to books.
Answer:

  1. Introduction of circulating libraries.
  2. Hiring out novels by the hour.

Question 12.
What do you mean by serialised ?
Answer:
Serialised is a format in which the story is published in instalments, each part in a new issue of a journal.

Question 13.
Which novel was serialised in 1836 ?
Answer:
Charles Dickens’s Pickwick Papers.

Question 14.
State one advantage of serialisation of novel.
Answer:
Serialisation allowed readers to relish the suspense, discuss the characters of a novel and live for weeks with their stories – like viewers of television soaps today.

Question 15.
What was subject matter of Charles Dickens’s novel ‘Hard Times’ ?
Answer:
The subject matter related to the terrible effects of industrialisation on people’s lives and characters.

Question 16.
Who wrote Germinal (1855) ? What was its subject ?
Answer:
Emile Zola wrote Germinal on grim conditions on the life of a young miner in France.

Question 17.
Mention any one novel written by Thomas Hardy.
Answer:
Mayor of Casterbridge.

Question 18.
What is Vernacular language ?
Answer:
The normal spoken form of a language rather than the formal literary form.

Question 19.
Who wrote Jane Eyre and when was it published ?
Answer:
Jane Eyre was written by Charlotte Bronte. It was published in 1847.

Question 20.
Who is the author of the ‘ Jungle Book’ ?
Answer:
Rudyard Kipling.

Question 21.
Describe one advantage of novels.
Answer:
Novels produce the sense of a shared world between diverse people in a nation.

Question 22.
Why women in the eighteenth century had more involvement in the novels ?
Answer:
In the eighteenth century, the middle classes had become more prosperous. Thus women got more leisure to read as well as write novels.

Question 23.
What was the subject matter of novels of Jane Austen ?
Answer:
The novels of Jane Austen give us a glimpse of the world of women in general rural society in early nineteenth century Britain.

Question 24.
Who was George Eliot ? What was her main idea about novels ?
Answer:
George Eliot (1819-1880) was the pen-name of Mary Ann Evans. She believed that novels gave women a special opportunity to express themselves freely.

Question 25.
Which side of colonialism was shown by Joseph Conrad in his novels ?
Answer:
Joseph Conrad showed the darker side of colonialism in his novels.

Question 26.
Mention one novel written by Jane Austen.
Answer:
Pride and Prejudice.

Question 27.
What type of man was idealised in the novels for the young ?
Answer:
Novels for young boys idealised a new type of man. Some one who was powerful, assertive, independent and daring.

Question 28.
Which was the earliest novel in lilarathi ?
Answer:
The earliest novel in Marathi was Baba Padmanji’s Yamuna Paryatan (1857), which used a simple style of story telling to speak about the plight of widows.

Question 29.
When was Kadambari written and by whom ?
Answer:
Kadambari was written by Banabhatta in Sanskrit in the seventh century.

Question 30.
What was the object of novels written by the Indian novelists in the 19th century ?
Answer:
Indian novelists wrote to develop a modern literature of the country that could produce a sense of national belonging and cultural equality with their colonial masters.

Question 31.
Which Indian novelist tried to translate English novel Henrietta Temple written by Benjamin Disraeli ?
Answer:
O. Chandu Menon.

Question 32.
Which was the first modern novel in Malayalam ?
Answer:
Indulekha.

Question 33.
What is the place of Bharatendu Harishchandra in Hindi literature in north India ?
Answer:
Bharatendu Harishchandra is considered the pioneer of modern Hindi literature.

Question 34.
Who wrote the first proper modern novel ?
Answer:
Srinivas Das of Delhi worte Pariksha-Guru (The Master Examiner) that was published in 1882. It was the first proper modem novel.

Question 35.
Why the novel Pariksha-Guru could not win many readers ?
Answer:
It was perhaps too moralising in style.

Question 36.
Whose writings did create a novel-reading public in Hindi ?
Answer:
Devki Nanadan Khatri’s best seller, Chandrakanta — a romance with dazzling ele-ments of fantasy – is believed to have contributed immensely in popularising the novel reading public in Hindi.

Question 37.
What is the place of Premchand in Hindi novel ?
Answer:
It was with the writing of Premchand that the Hindi novel achieved excellence.

Question 38.
What is the subject matter of Premchand’s novel Sewasadan and what is its ‘ place in Hindi novels ?
Answer:

  1. Sewasadan deals mainly with the poor condition of women in society. Issues like child marriage and dowry are discussed in the novel.
  2. Many critics think that Sewasadan lifted the Hindi novel from the realm of fantasy, moralising and simple entertainment to a serious reflection on the lives of ordinary people and social issues.

Question 39.
Which was the first novel of Bankim Chandra Chattopadhyay ? What is its place in Bengali novel ?
Answer:
Bankim Chandra Chattopadhyay’s first novel was Durgeshnandini (1865) and people realised that with this the Bengali novel had achieved excellence so quickly.

Question 40.
Describe two uses of novels.
Answer:

  1. Novels had descriptions of domestic life.
  2. Novels were a powerful medium to criticise tile defects in the society.

Question 41.
How Indulekha was portrayed by Chandu Menon in his novel ?
Answer:
Chandu Menon portrayed Indulekha as a women of breathtaking beauty, high intellec¬tual abilities, artistic talent and with an education in English and Sanskrit.

Question 42.
What is satire ?
Answer:
Satire is a form of representation through writing, drawing, painting etc. that provides a criticism of society in a manner that is witty and clever.

Question 43.
Name a satiric fantasy written by Rokeya Hossain.
Answer:
Sultana’s Dream (1905).

Question 44.
Who was Potheri Kunjambu and which novel was written by him ? [CBSE 2016-17]
Answer:
Potheri Kunjambu, a ‘lower-caste’ writer from north Kerala wrote a novel called Saraswativijayam in 1892, mounting a strong attack on caste oppression.

Question 45.
What are the features of Basheer’s novels ? Write any one feature.
Answer:
His novels had details from the everyday life of Muslim households.

Question 46.
Who wrote Titash Ekti Nadir Naarn (1956) ? What was its subject matter ? [CBSE 2016-17]
Answer:
Titash Ekti Nadir Naam (1956) was written by Advaita Malla Burman. It is an epic about the Mallas, a community of fisherfolk who live off fishing in the river Titash.

Question 47.
Which was the first historical novel written in Bengal and what was its theme ?
Answer:
Bhudeb Mukhopadhyay’s Anguriya Binimoy (1857) was the first historical novel written in Bengal dealing with the battles of Shivaji against Aurangzeb.

Question 48.
What was the subject of Bankim’s Anandamath (1882) ?
Answer:
It is a novel about a secret Hindu militia that fights Muslims to establish a Hindu kingdom.

Question 49.
Mention any two novels of Premchand.
Answer:

  1. Rangbhumi
  2. Godan.

Question 50.
Which is Premchand’s best known work and what is it about ?
Answer:
Godan (The Gift of Cow) published in 1936, is Premchand’s best known work. It is an epic of the Indian peasantry and tells us the moving story of Hori and his wife Dhania.

QUESTIONS OF 3/4 MARKS

Answers should be in about 80/100 words.

Question 1.
What do you understand by novel ? Why were the novels widely read and become popular very quickly ?
                               Or
Outline the changes in technology and society which led to increase in readers of the novels in 18th century ?
                               Or
What were the reasons for the popularity of novels ?
Answer:
(1) The novel is a modern form of literature that is born from print, a mechanical invention.
(2) The reasons for the popularity of novels and increase in readers were as mentioned below :

  1. It was one of the first mass produced printed item to be sold.
  2. he big cities like London were girting rapidly and becoming connected to small towns and rural areas through print and improved communications.
  3. Novels produced a number of common interests among their scattered and varied readers.
  4. Technological improvements such as power-driven cylindrical press in printing brought down the prices of books.
  5. In France, publishers hired out novel by the hour.
  6. The worlds created by novels were absorbing and believable and real.
  7. While reading novels, the reader was transported to another person’s world and began looking at life as it was experienced by the characters of the novel.
  8. Novels could be read in private as well as in public. Its stories could be discussed with friends and relatives. For example, in rural areas people would collect to hear one of them reading a novel aloud. People were generally deeply involved in the lives of the characters. For example, a group at Slough in England were very pleased to hear that the heroine of Richardson’s popular novel Pamela had got married in their village. They went to the parish church and began to ring the church bells!
  9. Serialisation of novels : In 1836, Charles Dickens’s Pickwick Papers was serialised in a magazine. As the magazines were attractive and cheap, it helped in the popularity of the novels. At the same time serialisation allowed readers to relish the suspense, discuss the characters of a novel and live for weeks with their stories – like viewers of television soaps today.

Question 2.
What were the effects of growth in readership and expansion of the market for books in 18th century ?
Answer:
The effects of growth in readership and expansion in the market for books were as mentioned below :

  1. With the expansion of market, the earnings of authors increased.
  2. This freed the authors from financial dependence on the patronage of aristocrats, and gave them independence to experiment with different literary styles.
  3. Henry Fielding, a novelist, claimed he was ‘the founder of a new province of writing’ where he could make his own laws.
  4. The novel allowed flexibility in the form of writing.
  5. Walter Scott remembered and collected popular Scottish ballads which he used in his historical novels about wars between Scottish clans.
  6. The epistolary novel used the private and personal form of letters to tell its story. For example Samuel Richardson’s Pamela told much of its story through an exchange of letters between two lovers. These letters tell the reader of the hidden conflicts in the heroine’s mind.

Question 3.
How did serialisation of novels increase the popularity of novels and maga¬zines ?
Answer:
Serialisation of novels increased the popularity of novels and magazines in the following ways :

  1. Magazines were attractive since they were illustrated and cheap.
  2. Serialisation allowed readers to relish the suspense, discuss the characters of a novel and live for weeks with their stories like viewers of television soaps today.
  3. Serialisation increased the circulation of magazines as well.

Question 4.
What was the condition of Europe in the nineteenth century ?
                                      Or
Describe the main features of condition of Europe hi the nineteenth century.
Answer:
Main features of condition of Europe in the nineteenth century were as mentioned below :

  1. 19th century was an age of industrialisation.
  2. Factories came up in the cities.
  3. Business profits had increased and the economy grew.
  4. Cities expanded in an unregulated way.
  5. Cities were full of overworked and underpaid workers.
  6. Unemployment had increased. Unemployed poor roamed the streets for jobs.
  7. The homeless were forced to seek shelter in workhouses.
  8. The growth of industry was accompanied by an economic philosophy which celebrated the pursuit of profit and undervalued the lives of workers. Deeply critical of these developments, novelists such as Charles Dickens wrote about terrible effects of industrialisation on people’s lives and characters.

Question 5.
Explain the contribution of Charles Dickens in the field of English literature.
                                               Or
Which problem of society was focused in the novel ‘Hard TYmes’written by Charles Dickens?
[CBSE 2016-17]
                                             Or
Novels of Charles Dickens deal with which changes of the 19th century Britain ? Mention any three such changes.
                                             Or
Discuss some of the changes in the 19th century Britain which Charles Dickens wrote about.
Answer:
Charles Dickens dealt with the following changes :

  1. He wrote about the terrible effects of industrialisation on people’s lives and characters.
  2. His novels Hard Times describes Coketown, a fictitious industrial town, as a grim place full of machinery, smoking chimneys, rivers polluted purple and buildings that looked the same.
  3. Workers are known as ‘hands’ and had no identity other than as operators of machines.
  4. The main object of the industrialists was to earn profit.
  5. Human beings were reduced as simple instruments of production.
  6. In other novels too, Dickens focused on the terrible conditions of urban life under industrial capitalism. His Oliver Twist (1838) is the tale of a poor orphan who lived in a world of petty criminals and beggars. Brought up in a cruel workhouse, Oliver was finally adopted by a wealthy man and lived happily thereafter. But not all novels about the lives of the poor gave readers the comfort of a happy ending.

Question 6.
Who wrote Germinal and when ? What is the subject of the novel ?
Answer:

  1. Germinal (1885) was written by Emile Zola.
  2. It is written on the life of a young minor in France. Here the author explores in harsh detail the grim conditions of miners’ lives. It ends on a note of despair because the strike the hero leads fails. His co-workers turn against him, and hopes are shattered.

Question 7.
“Thomas Hardy wrote about traditional rural communities of England.” Discuss.
Answer:
In the nineteenth century England, the vast majority of readers of the novel lived in the city. However, the novel created in them a feeling of connection with the fate of rural communities. It was under these conditions that Thomas Hardy, the nineteenth century British novelist wrote about traditional rural communities of England.
These were vanishing due to the reasons as mentioned below :

  1. This was the time when large farmers fenced off land.
  2. Big farmers/landlords were enclosing a number of small landholdings to create one larger farm.
  3. Once enclosed, use of the land became restricted to the owner and it ceased to be common land for communal use.
  4. The wealthy farmers bought machines and employed labourers to produce for the market. The old rural culture was coming to an end.
    Thomas Hardy wrote about the above changes in his novel Mayor of Casterbridge (1886). In it Hardy mourns the loss of the more personalised world, that is disappearing, even as he is aware of its problems and advantages of the new order.

Question 8.
“The Novels bring together many cultures.” Explain.
                                   Or
Highlight any three advantages of using vernacular languages in novels.
Answer:
The vernacular is the language that is spoken by common people. Its use has the following advantages :

  1. By coming closer to the different spoken languages of the people, the novel produces the sense of a shared world between diverse people in a nation.
  2. Novels also draw from different styles of language.
  3. A novel may take a classical language and combine with the language of the streets and make them all a part of the vernacular that it uses. Thus like the nation, the novel brings together many cultures.

Question 9.
How did novels explore and depict the world of woman ? Explain it by giving examples.
Answer:
See Textbook Question 1(a) and 3(b).

Question 10.
How do novels of Jane Austen give a glimpse of the world of women in the 18th century Britain ?
[CBSE 2016-17]
Answer:
See Textbook Question 3(6).

Question 11.
Explain any three popular themes on which women in England wrote novels in the nineteenth century. [CBSE 2016-17]
                                          Or
In what ways was woman depicted in Charlotte Bronte’s novel Jane Eyre ?
Answer:
Three popular themes on which women in England wrote novels in the nineteenth century were as mentioned below :

  1. Many novels were about domestic life.
  2. Jane Austen give us a glimpse of the world of women in genteel rural society in early nineteenth century.
  3. Some novels dealt with women who broke established norms of society before adjusting to them. Such stories allowed women readers to sympathise with rebellious actions.
    In Charlotte Bronte’s Jane Eyre published in 1874, young Jane is shown as independent and assertive. While girls other time were expected to be quiet and well behaved, Jane at the age of ten protests against the hypocrisy of her elders with startling bluntness. She tells her Aunt who is always unkind to her : “People think you a good woman but you are bad…. You are deceitful! I will never call you aunt as long as I live.’
    See also Textbook Question 1(a) and 3(b).

Question 12.
What were the views of George Eliot on women novelists ?
Answer:

  1. George Eliot (1819-1880) was the pen-name of Mary Ann Evans.
  2. She was a very popular novelist and believed that novels gave women a special opportunity to express themselves freely.
  3. She believed that every woman could see herself as capable of writing fiction. She said,
    “Fiction is a department of literature in which women can, after their kind fully equal men
    No educational restrictions can shut women from the materials of fiction, and there is no species of art that is so free from rigid requirements.”

Question 13.
How did the novels for the young boys idealise a new type of man ? Support your answer with suitable examples from the novels published in the nineteenth century. [CBSE 2016-17]
                             Or
What kind of novels were written for young boys and girls in the 19th century ? Explain.
                            Or
What did GA Henty write about in his novel ?
                            Or
Describe the features of the novels which were written for the young boys and girls in the late nineteenth century in Europe.
Answer:
The main features of the novels written for the young boys and girls in the late nineteenth century were as mentioned below :

  1. New type of man : Novels for young boys idealised a new type of man who was powerful, assertive, independent and daring.
  2. Most of these novels were adventurous.
  3. These novels were set in places remote from Europe.
  4. The colonisers appear heroic and honourable – confronting native peoples and strange unknown surroundings.
  5.  They adapted to native life as well as changed it, colonised and developed nations there. Thus books like R L Stevenson’s Treasure Island (1883) or Rudyard Kipling’s Jungle Book became very popular.
  6.  Historical : Some novels were historical adventure about conquering new lands in Mexico, Alexandria, Siberia and other countries. It threw light on historical events, military action and courage of the English people. For example, G.A. Henty’s novel Under Drake’s Flag (1883) two young Elizabethan adventurers faced death, but still remembered to assert their Englishness. His novels were wildly popular during the height of the British Empire. They aroused the excitement and adventure of conquering strange lands.
  7. Love stories : Love stories were written for adolescent girls and became popular
    especially in the US. Examples are Ramona (1884) by Helen Hunt Jackson and a series entitled What Katy Did (1872) by Sarah Chauncey Woolsey, who wrote under the pen-name Susan Coolidge.

Question 14.
When did the novels develop in India and why ?
Answer:
(1) The novels developed in India in the 19th century.
(2) Causes for development of novels :

  1. India became familiar with the Western novel.
  2. Development of the vernaculars, print and a reading public helped in the development of novel. One of the earliest Indian novels in Marathi was Baba Padmanji’s Yamuna Paryatan (1857) which used a simple style of storytelling to speak about the plight of widows.
  3. Translation of novels into different languages too helped in the development.

Question 15.
Who tried to translate the novel Henrietta Temple written by Benjamin Disraeli ? Why did the translator gave up the idea of translating English novel ? What was written by him thereafter ?
Answer:

  1. O. Chandu Menon, a subjudge from Malabar tried to translate the English novel Henrietta Temple written by Benjamin Disraeli into Malayalam.
  2. He gave up the idea due to reasons as mentioned below 
    • He realised that his readers in Kerala w’ere not familiar with the way in which the characters in English novels lived : their clothes, way of speaking and manners were unknown to them.
    • They would find a direct translation of an English novel dreadfully boring.
    • So he gave up this idea and wrote instead a story in Malayalam in the ‘manner of English book novels’. His novel Indulekha published in 1889, was the first modern novel in Malayalam.

Question 16.
Who wrote novel Pariksha-Guru ? Explain two features of it.
                                                   Or
Describe the picture of the new middle class as portrayed in the novel Pariksha- Guru.
Answer:
(1) The first proper modern novel in Hindi was Pariksha-Guru’ published in 1882.
(2) It was written by Srinivas Das of Delhi.
(3) The characteristics of the novel are as mentioned below :

  • It reflects the inner and outer world of the newly emerging middle classes.
  • The characters are caught in the difficulty of adopting to colonised society and at the same time preserving their own cultural identity.
  • The world of colonial modernity seems to be both frightening and irresistible to the characters.
  • The novel tries to teach the reader the ‘right way’ to live and expects all ‘sensible men’ to be worldly-wise and practical.
  • It expects them to remain rooted in the values of their own tradition and culture and to
    live with dignity and honour.

Question 17.
How did novel Pariksha-Guru bridge the two different worlds of modern education and traditional
ethics ? [CBSE 2016-17]
                                                Or
“In the novel iPariksha-Guru’ the characters attempt to connect two different worlds through their actions.” Justify the statement.
Answer:
See Textbook Question 3(c).

Question 18.
Mention the main features of the first Hindi modern novel.
                                           Or
Describe the importance of writings of Devaki Nanclan Khatri in Hindi.
Answer:
The importance of writings of Devaki Nand-an Khatri is as mentioned below :

  1. His writings created a novel reading public in Hindi.
  2. Chandrakanta is a romance with dazzling
    elements of fantasy, contributed immensely in popularising the Hindi language and the Nagari script among the educated classes of those times.
  3. It was written purely for ‘pleasure of reading but it also gives some interesting insights into the fears and desires of its reading public.

Question 19.
What is referred to as Kissa-goi ?
                          Or
Examine the main features of the novel Sewasadan written by Munshi Premchand. [CBSE 2016-17]
                          Or
“It was with the writing of Premchand that the Hindi novel achieved excellence.” Explain.
Answer:
With the writings of Premchand, the Hindi novel achieved excellence as mentioned below :

  1. He began writing in Urdu and then shifted to Hindi.
  2. He drew on the traditional art of kissa-goi i.e., storytelling.
  3. His novel Sewasadan (The Abode of Service) was published in 1916, lifted the Hindi novel from the realm of fantasy, moralising and simple entertainment to a serious reflection on the lives of ordinary people and social issues.
  4. Sewasadan deals with the poor condition of women in society, child marriage and dowry. It also shows how upper classes tried to govern themselves under the colonial government.

Question 20.
Write a short note on novel in Assam.
Answer:

  1. The first novels in Assam were written by missionaries.
  2. Two of them were translations of Bengali including Phulmoni and Karuna.
  3. In 1888, Assamese students in Kolkata formed the ‘Asamya Bhasar Unnatisadhan’ that brought out a journal called Jonaki.
  4. The journal Jonaki opened up the opportunities for new authors to develop the novel.
    1.  Rajanikanta Bardoloi wrote the first major historical novel in Assam called Manomati (1900).
    2. It is set in the Burmese invasion, stories of which the author had probably heard from old soldiers who had faught in the 1819 campaign.
    3. It is a tale of two lovers belonging to two hostile families who are separated by the war and finally reunited.

Question 21.
Describe two kinds of novels that came to be written in Bengali in the 19th century. Name any two famous novelists of Bengal.
                                        Or
Describe the development of novels in Bengal.
Answer:

  1. Two types of novels : In the nineteenth century, early Bengali novels were categorised into two types – one based on historical events and second dealt with domestic life, social problems and romantic relationships between men and women.
  2. Two famous novelists are Bankim Chandra Chattopadhyay and Sarat Chandra Chattopadhyay.
  3. Two types of people in society : There were two types of people in Calcutta. The old merchant elite patronised public forms of entertainment e.g., kabirlarai, musical soirees and dance performances. On the other hand, new bhadralok read novels at home individually. They could also be read in select groups.
  4. Bankim Chandra Chattopadhyay’s contribution : Bankim would host a jatra in his courtyard where members of the family would be gathered. In Bankim’s room, his literary friends would collect to read, discuss and judge literary works. Bankim read out Durgeshnandini (1865) to such a group of friends. They were surprised to realise that the Bengali novel had achieved excellence so quickly. Thus, the contribution of Bankim was significant in the
    development of novels in Bengal.
    (a) Style : (a) The prose style was enjoyed by the readers.
    (b) Initially the Bengali novel used a colloquial style associated with urban life. It also used meyeli. It was replaced by Bankim’s prose which was Sanskritised but also contained a more vernacular style.Thus, novel became popular in Bengal. It was enjoyed due to ingenious twists, and turns of the plot and the suspense and its language. In the twentieth century, Sarat Chandra Chattopadhyay told stories in simple language and became most popular novelist in Bengal and probably in the rest of India.

Question 22.
In what ways were the novels in colonial India useful for both coloniser as well as the Indians ?
                                              Or
“Colonial administrators found vernacular novels a valuable source of information on native life and customs.” Support the statement with suitable examples.
Answer:
(1) Colonial administrators :

  1. It helped the colonial administrators to get information ‘ on native life and customs which was very useful for them in governing Indian society with its
    large variety of communities and castes.
  2. The British knew little about life inside Indian households. The new novels in Indian languages often had descriptions of domestic life.
  3. They showed how people dressed, their forms of religious worship, their beliefs and practices, and so on.

(2) Indians :

  1. Indians used the novel as a powerful medium to criticise what they considered defects in their society and to suggest remedies.
  2. Writers like Viresalingam used the novel mainly to propagate their ideas about society among a wider readership.
  3. Novels glorified the past and helped in creating a sense of national pride among their readers.
  4. Different types of people read novels in the same language. This created a sense of collective belonging on the basis of one’s language.
  5. Generally, people living in different regions speak the same language in different ways. With the coming of novels, such variations were used in the print and novels. This made readers familiar with the ways in which people in other parts of the land spoke their language.
    Thus, the novels brought different peoples from different regions closer to each other.

Question 23.
“Many novels carried a clear message df social reform.” Explain with an example from Kannada novels in Karnataka.
Answer:
It is a fact that many early novels carried a clear message of social reform. For example, in Indirabai, a Kannada novel written by Gulavadi Venkata Rao in 1899, the heroine is given away in marriage at a very young age to an elderly man. Her husband dies soon after. She is forced to lead a life of a widow. In spite of opposition from her family and society, Indirabai succeeds in continuing her education. Eventually she marries again, this time a progressive, English-educated man. Thus women’s education, the plight of widow, and problems created by the early marriage of girls were the important issues for social reformers in Karnataka.

Question 24.
Explain any three issues raised by the Malayalam novel Indulekha. [CBSE 2016-17]
                                                      Or
‘Indian novels successfully showed how to be modern without rejecting traditions.’ Explain with the help of example.
                                                      Or
How was the problem of being modern addressed by the Indian novelists ? Support your answer with two examples.
                                                     Or
In what ways did the characters of the novel ‘Indulekha’ show that Indian and foreign life style could be brought together in an ideal combination ? Explain.
Answer:
Under colonial rule, many of the English educated class found new Western ways of living and thinking attractive. However, at the same time they did not want to loose their own identity and traditions. To such people, novels like Indulekha showed the way. The hero of Indulekha was Madhavan, an English educated class of Nayars. He was also a first class Sanskrit scholar. He dressed in Western clothes. But he kept a long tuft of hair, according to the Nayar custom. Indulekha was a woman of breathtaking beauty, high intellectual abilities, artistic talent and with education in English and Sanskrit. The heroes and heroines in most of the novels were people who lived in the modern world. Thus they were different from the ideal or mythological characters of the earlier poetic literature of India. The characters like Indulekha and Madhavan showed how Indian and foreign lifestyles could be brought together in an ideal combination.

Question 25.
Why did novel reading become popular in India ? [CBSE 2016-17]
Answer:
Reading novels became popular due to the reasons as mentioned below :

  1. The novels offered a popular medium of entertainment. The circulation of printed books allowed people to amuse themselves in new ways. Among new forms of entertainment, such as picture books, translations from other languages, stories in newspapers, etc. novels became very popular. For example in Tamil, detective and mystery novels became very popular. They were printed again and again to meet the demand of readers.
  2. The novel spread the way of silent reading because novels are generally read alone and in silence. Individuals sitting at home or travelling in trains enjoy them. A reader can even read a novel in a crowded room and be all alone. It was like day dreaming.
  3. Some times the written texts were read aloud for several people to hear for their entertainment.

Question 26.
Summarise the concern in both nineteenth century Europe and India about women reading novels. What does this suggest about how women were viewed ? What were its effects ?
                                                      Or
Analyse the reasons for women being prevented from reading or writing novels. Explain.
                                                     Or
Why were women prevented from reading navels in the beginning of twentieth century in India ? Explain any three reasons.
Answer:
(1) In Europe, images of women reading novel silently, in the privacy of the room became common in European painting. In India, when women began reading or writing novels many people feared that they would now neglect their traditional role as wives and mothers and homes would be in disorder. Thus some people were worried about the ill-effects of novels.
Thus women were prevented from reading novels due to the following reasons :

  1. The concerns about women suggest that they should stay away from novels because
    they were easily corruptible or could be influenced.
  2. Their divine purpose was to become mothers and lead a happy life.
  3. They should not ruin their life by going crazy after despicable novels.
  4. By reading novels, women would dwell in imaginary world and forget their duties.

(2) Effects :

  1. Some parents kept novels in the lofts in their houses, out of their children’s
  2. Young people often read them in secret.
  3. Older women – some of whom could not read – listened with fascinated attention to popular Tamil novels read out to them by their grandchildren – a nice reversal of the familiar grandma’s tales.

Question 27.
“In spite of restrictions on reading novels by women, novels not only became popular but women began to write novels.” Explain with examples.
Answer:
In spite of restrictions on reading novels by women, novels became popular. The women started to write novels as mentioned below :

  1. In some languages, the early creations of women were poems, essays or auto-biographical pieces.
  2. In the early decades of the twentieth century, women in south India also began writing novels and short stories because novels allowed for a new conception of womanhood.
  3. Stories of love – which was a staple theme of many novels – showed women who could choose or refuse their partners and relationships.
  4. It showed women who could to some extent control their lives. Some women authors also wrote about women who changed the world of both men and women.
  5. Hannah Mullens, a Christian missionary and author of Karuna O Phulmonir Bibaran (1852), reputedly the first novel in Bengali, tells her readers that she wrote in secret.
  6.  In the 20th century, Sailabala Ghosh Jaya, a popular novelist, could only write because her husband protected her.

Question 28.
Give a brief description of Rokeya Hossein and her novels.
Answer:
Rokeya Hossein (1880-1932) was a reformer who wrote a satiric fantasy in English called Sultana’s Dream (1905) which shows a topsy-turvy world in which women take the place of men. Her novel Padmarag also showed the need for women to reform their condition by their own actions.

Question 29.
Describe the social issues raised by the novel ‘Indulekha’ written in Malayalam.
                                                     Or
What were the issues raised by the novel Indulekha written in Malayalam ?
Answer:
Indulekha is a love story. It is concerned with the marriage practices of upper-caste Hindus in Kerala, especially the Nambuthiri Brahmins and the Nayars. Nambuthiris were also major landlords in Kerala at that time and a large section of Nayars were their tenants. Younger generation of English-educated Nayar wanted new laws regarding marriage and property. In the novel, Indulekha refuses to marry the foolish landlord and marries an educated Nayar.

Question 30.
Who wrote the novel Sarasivativijayam ? Highlight any two messages given to the people through the novel.
Answer:
Potheri Kunjambu, a ‘lower-caste’ writer wrote a novel Saraswativijayam in 1892 against caste oppression. It is about an untouchable who leaves his village and ultimately returns as a judge in his own village. On revealing his identity the upper-caste —the Nambuthiris repent and reform their ways. Thus, the novel shows the importance of education for the upliftment of the lower castes. It stresses that the upper caste people should mend their ways.

Question 31.
Who was the author of novel ‘Titash Ekti Nadir Naam’ ? Describe the theme of the novel. [CBSE 2016-17]
Answer:
(1) The author of novel ‘Titash Ekti Nadir Naam’ was Advaita Malla Burman.
(2) Theme :

  1. The novel is about three generations of the Mallas, about their recurring tragedies and the story of Ananta.
  2. The novel describes the community life of the Mallas in great detail, their Holi and Kali Puja festivals, boat races, bhatiali songs, their relationships of friendship and animosity with the peasants and the oppression of the upper castes.
  3. In the end as the river dries up, the community dies too.
  4. Titash is special because the author is himself from a ‘low caste’, fisher folk community.

Question 32.
Describe any three features of novels written by the Malayalam writer Vaikkom Muhammad Basheer.
Answer:
In his early years as a writer, Basheer had great difficulty earning a living from his books. He often sold them himself, carrying copies personally to houses and shops. In some of his stories Basheer wrote about his days as a vendor of his own books.
Three features of novels written by the Malayalam writer Basheer are as mentioned below :

  1. Most of his works based on his own experience rather than on books from the past.
  2. His short novels and stories were written in the ordinary language of conversation.
  3. His novels give details from the everyday life of Muslim households.
  4. He wrote about poverty, insanity and life in prisons.

Question 33.
“Premchand’s novels are filled with all kinds of powerful characters from all levels of society.” Support the statement by giving suitable examples.
Answer:
The above statement is true.

  1. His characters are drawn from all levels of society.
  2. His characters include aristocrats and landlords, middle level peasants, landless labourers, middle class professionals and people from margins of society.
  3. The women characters are strong individuals, especially those who come from the lower classes and- are not modernised.
  4. His characters create a community based on democratic values. In his Rangbhoomi, Surdas, an ‘untouchable’ is hero who struggles against the forcible take over of his land for establishing a tobacco factory. This reflects the impact of industrialisation on society and people.
  5. The story of Surdas was inspired by Gandhi’s personality and ideas. Thus, novel played significant role in the nation making.
  6. His novel Sewasadan deals with the poor condition of women in society as well as tells us how the upper classes used the opportunities they got to govern themselves.
  7. Godan (the Gift of Cow), published in 1936 is Premchand’s best known work. It is an epic of the Indian peasantry. It is about the story of Hori and his wife Dhania, a peasant couple and landlords, moneylenders, priests and colonial bureaucrats.’These people rob their land and make them into landless labourers but they retain their dignity to the end.

We hope the Extra Questions for Class 10 Social Science History Chapter 8 Novels, Society and History help you. If you have any query regarding Extra Questions for Class 10 Social Science History Chapter 8 Novels, Society and History, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

 

Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Political Parties

CBSE Class 10 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Political Parties Pdf free download are part of Extra Questions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Extra Questions for Class 10 Social Science SST Civics Chapter 6 Political Parties.

Learnintsa.com Committed to provides Extensive NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 6 Political Parties, Students can read and score more marks in your CBSE board examination.

Political Parties Class 10 Extra Questions and Answers Civics Chapter 6

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Answers should not exceed 30 words.

Question 1.
Who is a partisan ?
Answer:
A person who is strongly committed to a party, group or faction.

Question 2.
What is partisanship ?
Answer:
Partisanship is marked by a tendency to take a side and inability to take a balanced view on an issue.

Question 3.
How candidates for contesting elections are chosen in the USA and India ?
Answer:
In the USA, members and supporters of a party choose its candidates. In India top party leaders choose candidates for contesting elections.

Question 4.
Which are three components of a political party ?
Answer:

  1. The leaders
  2. The active members
  3. The followers.

Question 5.
State any one function of the political parties in a democracy.
Answer:
Political parties contest elections by putting up their candidates.

Question 6.
What are the reasons for the rise of political parties ? Mention any one.
Answer:
The rise of political parties is due to the emergence of representative democracies in the world.

Question 7.
Which country has one-party system ?
Answer:
China because there is only one political party i.e., Communist Party.

Question 8.
What is bi-party system ?
Answer:
In countries, like USA and UK, power usually changes between two main parties. It is bi-party system. Several other parties exist, contest elections and win a few seats in the elections but only the two main parties have a chance to form a government.

Question 9.
What is multi-party system ?
Answer:
If several parties compete for power, and more than two parties have a reasonable chance of coming to power either on their own strength or in alliance with others, it is multiparty system e.g., in India.

Question 10.
What is a coalition government ?
Answer:
When none of the political parties gets majority of seats in the elections, the government is formed by various parties coming together. It is a coalition government.

Question 11.
What is front or alliance ?
Answer:
When several parties in a multi-party system join hands for the purpose of contesting elections and winning power, it is called an alliance front. For example in India there were three major alliances in 2004 elections – The National Democratic Alliance, The United Progressive Alliance and The Left Front.

Question 12.
What do you understand by a ‘recognised party’ ?
Answer:
A party that gets some privilege such as a unique symbol and other special facilities is called a ‘recognised’ party by the Election Commission.

Question 13.
Which party is recognised as a national party ?   [CBSE 2016]
Answer:
A party that secures at least 6 per cent of the total votes in Lok Sabha elections or Assembly elections in four states and wins at least four seats in the Lok Sabha is recognised as a national party; e.g., Indian National Congress.

Question 14.
Which party is recognised as a state party ? [CBSE 2016]
Answer:
A party that secures at least 6 per cent of the total votes in an election to the Legislative Assembly of a state and wins at least two seats is recognised as a state party e.g., Telugu Desam.

Question 15.
Which are six national political parties in India ?
Answer:

  1.  Indian National Congress
  2. Bharatiya Janata Party
  3. Bahujan Samaj Party
  4. Communist Party of India (CPI-M)
  5. Communist Party of India (CPI)
  6. Nationalist Congress Party (NCP)

Question 16.
Mention one regional political party in Jammu and Kashmir.
Answer:
Jammu and Kashmir National Conference.

Question 17.
Which party is a regional political party in Haryana ?
Answer:
Indian National Lok Dal.

Question 18.
Which are regional political parties in Goa ? Name any two.
Answer:
Regional political parties in Goa are as mentioned below :

  • United Goans Democratic Party.
  • Maharashtrawadi Gomantak Party.

Question 19.
In which state Trinamool Congress is a regional party and in power ?
Answer:
West Bengal.

Question 20.
Who was founder of Telugu Desam and in which state ?
Answer:
N T Rama Rao was the founder of Telugu Desam in Karnataka.

Question 21.
State any one challenge that is being faced by the political parties in India.
Answer:
The political parties are facing the challenge of dynastic succession. In some parties, top positions are always controlled by members of one family.

Question 22.
What is defection ?
Answer:
Defection implies changing party allegiance from the party on which a person got elected to a legislature to a different party.

Question 23.
Answer:
The law says that if any MLA or MP changes partied, he or she will lose the seat in the legislature.

Question 24.
What is an affidavit ?
Answer:
Affidavit is a signed document submitted to an officer, where a person makes a sworn statement regarding her personal information.

Question 25.
To reduce the influence of money and criminals which order has been passed by the Supreme Court ?
Answer:
The Supreme Court has passed the order under which it is mandatory for every candidate who contests elections to file an affidavit giving details of his property and criminal cases pending against him.

Question 26.
Which order has been passed by the Election Commission to follow the democratic principles in the party ?
Answer:
The Election Commission has passed an order making it necessary for political parties to hold their organisational elections and file their income tax returns.

Question 27.
How people can put pressure on political parties to reform them ?
Answer:
People can do this by petitions, publicity, and agitations. Ordinary citizens, pressure groups, movements and media can play an important role in this.

Question 28.
Name any one political party that has national level political organisation but not recognised as the national party.
Answer:
Samajwadi Party, Samta Party, Rashtriya Janta Dal.

QUESTIONS OF 3/5 MARKS

Answers should he in about 80/100 words.

Question 1.
Why modern democracies cannot exist without political parties ?
 Or
What is the necessity of political parties in democratic politics ?
Answer:
Political parties perform various functions such as contesting elections, formation of government, act as opposition party. We, therefore, need political parties in a democracy. But still question is raised why modern democracies cannot exist without political parties. The reasons for this are as mentioned below :

  1. In the absence of political parties, every candidate in the elections will be independent. There will be no promises, no party manifestos. People will not be able to know about the future programme/policies of the new government after the elections.
  2. The government may be formed but there will be no unity among the members of the legislature unless they are members of one political party.
  3. Elected representatives will be accountable to the voters /people of their constituency for their problems and promises made to them. No one will be held responsible for the foreign and defence policies of the country because these are decisions that are taken by majority or unanimously. The question may also be raised to whom the members will be responsible and why for national policies.
  4. It may be mentioned here that even during the non-party based elections to the panchayats, the parties do not contest formally but it is generally noticed that the village gets split into more than one faction, each of which puts up a ‘panel’ of its candidates. This function is performed by political parties in a democracy.
  5. Modern large scale societies need representative democracy which in turn need some agency to gather different views on various issues and present these to the government. This function is done by political parties. Thus, parties are a necessary condition for democracy as well as modern democracies cannot exist without political parties.

Question 2.
Why is one-party system not considered a good democratic government ? [CBSE2016]
Or
What is one-party system ? What are its merits and demerits ?
Answer:
(1) In some countries only one-party is allowed to control and run the government. These are called one-party system. For example in China only the Communist Party is allowed to rule.

(2) Merits :

  1. It helps in the establishment of stable governments.
  2. It helps in the fast development of the country as there are no conflicts among the classes.
  3. The administration becomes efficient as the powers are concentrated in the hands of party leaders.
  4. There is unity and discipline in the country.
  5. Time is not wasted in unnecessary criticism and propaganda.

(c) Demerits :

  1. There is no freedom of expression. No one can speak against the party.
  2. Democracy is eroded and one-party dictatorship is established.
  3. There is no respect for the views of different classes and interests.
  4. The administration becomes irresponsible due to lack of criticism and opposition.
  5. Political and social freedoms are crushed. This hinders the development of the personality.

Question 3.
What is bi-party system ? Describe its merits.
Answer:
(a)

  1. Bi-party system means that there are two major political parties and the rest of the parties are less important.
  2. Only two main parties have a serious chance of winning majority of seats to form government.
  3. The examples are USA and UK.

(b)
Merits :

(1) Government is more stable : The government is more stable in a bi-party system, because the majority party in the legislature forms the government and the other party acts as opposition.Coalition governments are not formed in a bi-party system. If the ruling party loses the majority in the legislature, the Cabinet tenders its resignation. In such a case the opposition forms the government. It becomes ruling party and the party which was hitherto fore the ruling party, becomes the opposition party.

(2) Formation of government is easier : In this system, the formation of the government is easier because one party gets majority and head of state invites their leader to form the government. If in any case, the majority party loses the majority support in the legislature, the other party i.e., opposition party, is invited to form the government.

(3) It ensures a strong government and continuity of policy : As there is a stable government, it can pursue a good policy continuously. The government can formulate long term plans for the welfare of the people.

(4) Responsibility can be fixed easily : In this system the government is in the hands of one party. So it can be given credit for its success and if fails on any front, it earns bad name. It is thus easy to fix the responsibility and the ruling party cannot shift responsibility to others.

(5) Constructive criticism : In this system, the opposition party indulges in constructive criticism of the government, because it knows that in case of the failure of the government, it will have to form the government. In such an eventually, it will have to remove all those defects for which it had criticised the ruling party.

(6) Commanding position of the Prime Minister : In a bi-party system, the Prime Minister enjoys the confidence of his own party. If the Prime Minister has sufficient influence on his party and if his party has sufficient majority in the legislature, he will have no difficulty in running the government.

Question 4.
Describe the demerits of bi-party system.
Answer:
The demerits/disadvantages of the bi-party system are as mentioned below :

(1) Dictatorship of the cabinet : In a bi-party system, the dictatorship of the cabinet is established because it has the majority support in the Parliament. In such the situation the ruling party does not care much for the opposition.

(2) Limited choice before the voters : When there are only two parties before the electorate, they have to elect one even if they do not like both the parties. In this way the voter loses its freedom of choice.

(3) The prestige of the legislature is lowered : In a bi-party system, the Prime Minister with majority of his party and his influence over the party, can get the bills, budget, treaties etc. passed as he likes. In case he is not supported by legislature, he can recommend its dissolution. Therefore the legislature is a puppet in the hands of the Prime Minister.

(4) Dictatorship of the majority party : In bi-party system there is dictatorship of the majority party and it cares little for the opposition because it enjoys a majority in the legislature (Parliament).

(5) It divides the nations into irreconcilable camps : Where there are only two parties in a country, there is a great difference in their ideologies and there is a great controversy over the basic policies in the country.

(6) All shades of opinion are not represented in the legislature : Where there are only two parties, the voters have no freedom to express their views as all shades of opinion are given representation.

Question 5.
Define multi-party system. What are the advantages of this system ?
Answer:
1. Multi-party system is that where there are more than two political parties as in India, France, Italy and Germany.
2. Advantages :

  1. The nation is not divided into two camps : Under multi-party system there are many types of ideologies. There is no rigid discipline among the parties. One person can leave one party and join another party of his choice.
  2. Parliament does not become puppet in the hands of the cabinet : Under multi-party system, sometimes a coalition government of several parties is formed. So there cannot be cabinet dictatorship. The cabinet cannot get the work done at will.
  3. All shades of opinion are represented in the house : In a multi-party system all shades of opinion get representation in the parliament. Views of different classes are heard in the House.
  4. Wider choice before the electorate : Where there are many parties, there is a wider choice before the electorate because they can cast their votes in favour of only the like-minded parties.
  5. The workers are more free in this system because if their own party does not care for them they can join another party of their choice.

3. Disadvantages :

  1. Weak government : The coalition governments are basically weak. The Prime Minister has to consult the leaders of other coalition partners. In case of differences the governments are dissolved soon.
  2. Indefiniteness of Policy : There is indefiniteness of the policy due to rapid change in the government. With the change of government, the policy is also changed.
  3. No long term planning : Due to rapid changes in the governments, long term planning is not possible. It is not in the interest of development in the country.
  4. Lack of administrative efficiency : In a multiple party system administrative efficiency suffers because the governments change very often.
  5. In this system trading in votes and formation of government undermines the political morality as has happened in our country on different occasions e.g., Ayaram Gayaram episode in Haryana.

Question 6.
What is a multi-party system ? Why has India adopted a multi-party system ? [CBSE2015]
Or
Give your opinion about which party system should be adopted in a country.
Answer:

  1. It is not possible to say which party system should be adopted in a country because party system is not something any country can choose.
  2. It evolves over a long time.
  3. It depends on the nature of society, its social and regional divisions, its history of politics and its system of elections.
  4. Each country develops a party system that is conditioned by its special circumstances. For example in India we have multi-party system because the social and geographical diversity in such a large country is not easily absorbed by two or even three parties. Thus, it may be concluded that no system is ideal for all countries and all situations.
    Also see Question 5 above.

Question 7.
Give a brief description of six national parties in India.
Answer:
(1) Indian National Congress :

  • It is one of the oldest parties in the world,
  • It was founded by A.O. Hume in 1885.
  • It has played an important role in freedom struggle.
  • Under the leadership of Jawaharlal Nehru, it laid foundation for a modern India,
  • It is a centrist party in its ideology,
  • It supports liberalisation and globalisation,
  • In the elections held in 2004, it emerged as the single largest party with 145 seats,
  • In 2009 elections too the party was the single largest party securing 205 seats and headed the govt,
  • In 2014 elections the party has lost power at the center.

(2) Bharatiya Janata Party :

  • It was founded in 1980 by reviving the old Bharatiya Jana Sangh. It believes in India’s ancient culture and values,
  • It believes in cultural nationalism or Hindustan.
  • The party favours full integration of Jammu and Kashmir with India, a uniform civil code for all people in the country.
  • BJP came to power in 1998 as the leader of the National Democratic Alliance but lost in 2004 elections,
  • In 2014 elections BJP and its allies (NDA) have got the majority aria formed the government at the center.

(3) Bahujan Samaj Party :

  • Kanshi Ram formed this party in 1984 for the welfare of bahujan samaj which included dalits, adivasis, OBCs and religious minorities,
  • It was inspired from the ideas and teachings of Sahu Maharaj, Mahatma Phule, Dr. B.R. Ambedkar and others.
  • It has main base in UP, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Uttarakhand, Delhi and Punjab.
  • It has formed government in UP several times with the help of other parties,
  • In 2004 elections, it has won 19 seats in the Lok Sabha.
  • Party is an expression of dalit

(4) Communist Party of India (Marxist) :

  • Founded in 1964, it believes in Marxism- Leninism. It opposes imperialism and communalism.
  • It stresses on the need for India to become self-dependent economically and to escape from the clutches of the World Bank and International Monetary Fund,
  • It is critical of liberalisation of economy,
  • The party has been in power for 30 years in West Bengal without a break.
  • In 2004 elections, it won 43 seats in the Lok Sabha and supported the UPA government from outside.

(5) Communist Party of India :

  • It was founded in 1925 and believes in Marxism- Leninism, secularism and democracy.
  • It has accepted parliamentary democracy as a means of promoting the interests of the working class, farmers and the poor,
  • It became weak due to split in 1964 that led to the formation of CPI(M).
  • Party favours communal harmony, secularism and prevention of misuse of religious places for disruptive activities,
  • The party has achieved success in the states of Kerala, West Bengal, Punjab, Andhra Pradesh and Tamil Nadu. In 2004, Lok Sabha elections, it had secured 1.4 per cent votes and 10 seats.
  • It supported the UPA government from outside.

(6) Nationalist Congress Party :

  • It was formed in 1999 due to split in the Congress party.
  • It favours democracy, Gandhian secularism, equity, social justice and federalism,
  • It advocates that high offices like Prime Minister should be confined to natural born citizens of the country,
  • It is a major party in Maharashtra and coalition partner of Congress,
  • It was part of UPA government at the Center.

Question 8.
Describe in brief the recent efforts that have been made in India to reform political parties and its leaders.
Answer:
Recent efforts to reform political parties and its leaders are as given below :

(1) Anti-defection law : In India, many elected representatives started indulging in changing party allegiance from the party on which a person got elected to a different party in order to become ministers or for cash rewards. So in order to curb this tendency, anti-defection law was passed. It says that if any MLA or MP changes parties, he or she will lose the seat in the legislature. Now MPs and MLAs have to obey the decisions of the party.

(2) Filing of an affidavit : The Supreme Court has made it mandatory for every candidate who contests an election to file an affidavit giving details of his property and criminal cases pending against him. This has been done to reduce the influence of money and criminals.

(3) Hold organisational elections : The Election Commission has made it necessary for political parties to hold their organisational elections and file their income tax returns.

Question 9.
What is a political party ? State any two points of the ideology of BJP.
Answer:

  1. Political Party – See Textbook Question 4.
  2. Ideology of BJP – See Question 7 above.

Question 10.
“Lack of internal democracy within parties is the major challenge to political parties all over the world.” Analyse the statement.  [CBSE-2015]
Answer:
See Textbook Question 2.                                                                                .

Question 11.
“Dynastic succession is one of the most serious challenges before the political parties.” Analyse the
statement. [CBSE 2015]
Answer:
See Textbook Question 2.

We hope the Extra Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 6 Political Parties help you. If you have any query regarding Extra Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 6 Political Parties drop a comment below and we will get back to you at the earliest.