NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Ex 13.1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Ex 13.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Ex 13.1.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 13
Chapter NameExponents and Powers
ExerciseEx 13.1
Number of Questions Solved8
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Ex 13.1

Question 1.
Find the value of:

  1. 26
  2. 93
  3. 112
  4. 54.

Solution:

  1. 26 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 64
  2. 93 = 9 × 9 × 9 = 729
  3. 112 = 11 × 11 = 121
  4. 54 = 5 × 5 × 5 × 5 = 625.

Question 2.
Express the following in exponential form:

  1. 6 × 6 × 6 × 6
  2. t × t
  3. b × b × b × b
  4. 5 × 5 × 7 × 7 × 7
  5. 2 × 2 × a × a
  6. a × a × a × c × c × c × c × d.

Solution:

  1. 6 × 6 × 6 × 6 = 64
  2. t × t = t2
  3. b × b × b × b = b4
  4. 5 × 5 × 7 × 7 × 7 = 52 × 73
  5. 2 × 2 × a × a = 22 × a2
  6. a × a × a × c × c × c × c × d = a3 × c4 × d.

Question 3.
Express each of the following numbers using the exponential notation:
(i) 512
(ii) 343
(iii) 729
(iv) 3125.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 3

Question 4.

Identify wherever possible, in each of the following?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 4
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 5
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 6

Question 5.
Express each of the following as a product of powers of their prime factors:
(i) 648
(ii) 405
(iii) 540
(iv) 3600
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 10

Question 6.
Simplify:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 11
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 12

Question 7.
Simplify:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 13
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 14
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 15

Question 8.
Compare the following numbers:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 16
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers 17

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Ex 13.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Ex 13.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6

These Solutions are part of RD Sharma Class 11 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 11 Solutions 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.1
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.2
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.3
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.4
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.5
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.6
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.7
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6 1.8

We hope the RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6, help you. If you have any query regarding RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.6, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5

These Solutions are part of RD Sharma Class 11 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 11 Solutions 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5 1.1
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5 1.2
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5 1.3

We hope the RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5, help you. If you have any query regarding RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.5, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.4

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.4

These Solutions are part of RD Sharma Class 11 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 11 Solutions 31 Mathematical Reasoning Ex 31.4.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.4 1.1

We hope the RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.4, help you. If you have any query regarding RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.4, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3

These Solutions are part of RD Sharma Class 11 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 11 Solutions 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3.

RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3 1.1
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3 1.2
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3 1.3
RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3 1.4

We hope the RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3, help you. If you have any query regarding RD Sharma Class 11 Solutions Chapter 31 Mathematical Reasoning Ex 31.3, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.