NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions and Decimals
ExerciseEx 2.6
Number of Questions Solved5
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

Question 1.
Find:

  1. 0.2 × 6
  2. 8 × 4.6
  3. 2.71 × 5
  4. 20.1 × 4
  5. 0.05 × 7
  6. 211.02 × 4
  7. 2 × 0.86

Solution:

  1. 0.2 × 6 = 1.2
  2. 8 × 4.6 = : 36.8
  3. 2.71 × 5 = 13.55
  4. 20.1 × 4 = 80.4
  5. 0.05 × 7 = 0.35
  6. 211.02 × 4 = 844.08
  7. 2 × 0.86 = 1.72

Question 2.
Find the area of rectangle whose length is 5.7 cm and breadth is 3 cm.
Solution:
Length of the rectangle = 5.7 cm
Breadth of the rectangle = 3 cm
∴ Area of the rectangle
= Length × Breadth
= 5.7 × 3 = 17.1 cm2

Question 3.
Find:

  1. 1.3 × 10
  2. 36.8 × 10
  3. 153.7 × 10
  4. 168.07 × 10
  5. 31.1 × 100
  6. 156.1 × 100
  7. 3.62 × 100
  8. 43.07 × 100
  9. 0.5 × 10
  10. 0.08 × 10
  11. 0.9 × 100
  12. 0.03 × 1000

Solution:

  1. 1.3 × 10 = 13.0
  2. 36.8 × 10 = 368.0
  3. 153.7 × 10 = 1537.0
  4. 168.07 × 10 = 1680.70
  5. 31.1 × 100 = = 3110.0
  6. 156.1 × 100 = 15610.0
  7. 3.62 × 100 = = 362.00
  8. 43.07 × 100 = 4307.00
  9. 0.5 × 10 = 5 .0
  10. 0.08 × 10 = 0.80
  11. 0.9 × 100 = 90.0
  12. 0.03 × 1000 = 30.0.

Question 4.
A two-wheeler covers a distance of 55.3 km in one litre of petrol. How much distance will it cover in 10 litres of petrol?
Solution:
Distance covered in one liter of petrol = 55.3 km
Distance covered in 10 litres of petrol = (55.3 × 10) km = 553 km

Question 5.
Find:

  1. 2.5 × 0.3
  2. 0.1 × 51.7
  3. 0.2 × 316.8
  4. 1.3 × 3.1
  5. 0.5 × 0.05
  6. 11.2 × 0.15
  7. 1.07 × 0.02
  8. 10.05 × 1.05
  9. 101.01 × 0.01
  10. 100.01 × 1.1

Solution:

  1. 2.5 × 0.3 = 0.75
  2. 0.1 × 51.7 = 5 .17
  3. 0.2 × 316.8 = 63.36
  4. 1.3 × 3.1 = 4.03
  5. 0.5 × 0.05 = 0 .025
  6. 11.2 × 0.15 = 1.680
  7. 1.07 × 0.02 = 0.0214
  8. 10.05 × 1.05 = 10.5525
  9. 101.01 × 0.01 = 1.0101
  10. 100.01 × 1.1 = 110.011

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions and Decimals
ExerciseEx 2.5
Number of Questions Solved9
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 1.
Which is greater?

  1. 0.5 or 0.05
  2. 0.7 or 0.5
  3. 7 or 0.7
  4. 1.37 or 1.49
  5. 2.03 or 2.30
  6. 0.8 or 0.88

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 1

Question 2.
Express as rupees using decimals:

  1. 7 paise
  2. 7 rupees 7 paise
  3. 77 rupees 77 paise
  4. 50 paise
  5. 235 paise.

Solution:

  1. 7 paise = ₹ 0.07
  2. 7 rupees 7 paise = ₹ 7.07
  3. 77 rupees 77 paise = ₹ 77.77
  4. 50 paise – ₹ 0.50
  5. 235 paise = ₹ 2.35

Question 3.

  1. Express 5 cm in metre and kilometre
  2. Express 35 mm in cm, m and km?

Solution:

  1. 5 cm = 0.05 m = 0.00005 km
  2. 35 mm = 3.5 cm = 0.035 m = 0.000035 km

Question 4.
Express in kg:

  1. 200 g
  2. 3470 g
  3. 4 kg 8 g

Solution:

  1. 200 g = 0.200 kg = 0.2 kg
  2. 3470 g = 3.470 kg
  3. 4 kg 8 g = 4.008 kg.

Question 5.
Write the following decimal numbers in the expanded form:

  1. 20.03
  2. 2.03
  3. 200.03
  4. 2.034

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 2

Question 6.
Write the place value of 2 in the following decimal numbers:

  1. 2.56
  2. 21.37
  3. 10.25
  4. 9.42
  5. 63.352

Solution:
(i) Place value of 2 in the decimal number 2.56 = 2 × 1 = 2
(ii) Place value of 2 in decimal number 21.37 = 2 × 10 = 20
(iii) Place value of 2 in the decimal number
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 3

Question 7.
Dinesh went from place A to place t B and from there to place C. A is 7.5 km from B and B is 12.7 km from C. Ayub went from place A to place D and from there to place C. D is 9.3 km from A and C is 11.8 km from D. f Who travelled more and by how much?
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 5
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 6

Question 8.
Shyama bought 5 kg 300 g apples and 3 kg 250 g mangoes. Sarala bought 4 kg 800 g oranges and 4 kg 150 g bananas. Who bought more fruits?
Solution:
For Shyama
Apples bought = 5 kg 300 g = 5.300 kg
Mangoes bought = 3 kg 250 g = 3.250 kg
∴ Fruits bought = Apples bought
+ Mangoes bought = 5.300 kg + 3.250 kg
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 7
For Sarala
Oranges bought = 4 kg 800 g = 4.800 kg
Bananas bought = 4 kg 150 g = 4.150 kg
∴ Fruits bought = Oranges bought
+ Bananas bought
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 8

Question 9.
How much less is 28 km than 42.6 km?
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 9
So, 28 km is less than 42.6 km by 14.6 km.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions and Decimals
ExerciseEx 2.4
Number of Questions Solved4
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4

Question 1.
Find:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 4

Question 2.
Find the reciprocal of each of the following fractions. Classify the reciprocals as proper fractions, improper fractions and whole numbers.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 5
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 6
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 7

Question 3.
Find:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 8

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 9

Question 4.
Find:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 10
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 11
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 12
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 13

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.4, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions and Decimals
ExerciseEx 2.3
Number of Questions Solved8
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3

Question 1.
Find:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 2

Question 2.
Multiply and reduce to lowest form (if possible):
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 4
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 5

Question 3.
Multiply the following fractions:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 6
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 7NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 9

Question 4.
Which is greater:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 10
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 11
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 12
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 13

Question 5.
Saili plants 4 saplings, in a row, in her garden. The distance between two adjacent saplings is \(\frac { 3 }{ 4 } \) m. Find the distance between the first and the last sapling.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 14
Let A, B, C and D be the four saplings planted in a row.
Distance between two adjacent saplings = \(\frac { 3 }{ 4 } \) m
∴ Distance between the first and the last sapling = AD = 3 × AB
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 15

Question 6.
Lipika reads a book for 1 \(\frac { 3 }{ 4 } \) hours everyday. She reads the entire book in 6 days. How many hours in all were required by her to read the book?
Solution:
Hours in all required by Lipika to read the book
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 16

Question 7.
A car runs 16 km using 1 litre of petrol. How much distance will it cover using 2 \(\frac { 3 }{ 4 } \) litres of petrol?
Solution:
Distance covered by the car using 2 \(\frac { 3 }{ 4 } \) litres of petrol
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 17

Question 8.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 18
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 19

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2.

BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions and Decimals
ExerciseEx 2.2
Number of Questions Solved8
CategoryNCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2

Question 1.
Which of the drawings (a) to (d) show:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 1
Solution:
(i) (d)
(ii) (b)
(iii) (a)
(iv) (c)

Question 2.
Some pictures (a) to (c) are given below. Tell which of them show:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 3
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 4

Question 3.
Multiply and reduce to lowest form and convert into a mixed fraction:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 5
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 6
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 7

Question 4.
Shade

  1. \(\frac { 1 }{ 2 } \) of the circles in box (a)
  2. \(\frac { 2 }{ 3 } \) of the triangles in box (b)
  3. \(\frac { 3 }{ 5 } \) of the squares in box (c)

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 8

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 10

Question 5.
Find:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 11
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 12
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 13

Question 6.
Multiply and express as a mixed fraction:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 14
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 15
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 16

Question 7.
Find
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 17.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 18
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 19

Question 8.
Vidya and Pratap went for a picnic. Their mother gave them a water bottle that contained 5 liters of water. Vidya consumed \(\frac { 2 }{ 5 } \) of the water. Pratap consumed the remaining water.
(i) How much water did Vidya drink?
(ii) What fraction of the total quantity of water did Pratap drink?
Solution:
(i) Quantity of water drank by Vidya
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 20
(ii) Quantity of water drank by Pratap
= 5 litres – 2 litres = 3 litres
∴ The fraction of the total quantity of water drank by Pratap
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 21

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.2, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.