RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 2 Factors and Multiples Ex 2D
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 2 Factors and Multiples Ex 2D.
Other Exercises
Find the H.C.F. of the numbers in each of the following, using the prime factorization method :
Question 1.
 Solution:
 We have
 
 84 = 2 x 2 x 3 x 7
 = 22 x 3 x 7
 98 = 2 x 7 x 7 = 2 x 72
 ∴H.C.F. =2 x 7 = 14.
Question 2.
 Solution:
 We have
 
 So, 170 = 2 x 5 x 17
 238 = 2 x 7 x 17
 ∴ H.C.F. of 170 and 238 = 2 x 17 = 34
Question 3.
 Solution:
 We have
 
 So, 504 = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 7 = 23 x 32 x 7
 980 = 2 x 2 x 5 x 7 x 7 = 22 x 5 x 72
 ∴ H.C.F. of 504 and 980 = 22 x 7
 = 4 x 7 = 28.
Question 4.
 Solution:
 We have
 
 So, 72 = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 = 23 x 32
 108 = 2 x 2 x 3 x 3 x 3 = 22 x 33
 180 = 2 x 2 x 3 x 3 x 5 = 22 x 32 x 5
 ∴ H.C.F. of 72, 108,
 180 = 22 x 32
 = 4 x 9 = 36
Question 5.
 Solution:
 We have
 
 84 = 2 x 2 x 3 x 7 = 22 x 3 x 7
 120 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5 = 23 x 3 x 5
 138 = 2 x 3 x 23
 ∴ H.C.F. of 84, 120 and 138 = 2 x 3 = 6
Question 6.
 Solution:
 We have
 
 106 = 2 x 53
 159 = 3 x 53
 371 = 7 x 53
 ∴ H.C.F. of 106, 159, 371 = 53
Question 7.
 Solution:
 We have
 
 272 = 2 x 2 x 2 x 2 x 17 = 24 x 17
 425 = 5 x 5 x 17
 = 52 x 17
 ∴ H.C.F. of 272 and 425 = 17.
Question 8.
 Solution:
 We have
 
 So, 144 = 2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 3 = 24 x 32
 252 = 2 x 2 x 3 x 3 x 7 = 22 x 32 x 7
 630 = 2 x 3 x 3 x 5 x 7 = 2 x 32 x 5 x 7
 ∴ H.C.F. of 144, 252 and 630 = 2 x 32
 = 2 x 9 = 18.
Question 9.
 Solution:
 We have
 
 So, 1197 = 3 x 3 x 7 x 19 = 32 x 7 x 19
 5320 = 2 x 2 x 2 x 5 x 7 x 19 = 23 x 5 x 7 x 19
 4389 = 7 x 3 x 11 x 19
 ∴ H.C.F. of 1197, 5320,
 4389 = 7 x 19 = 133.
Find the H.C.F. of the numbers in each of the following using division method:
Question 10.
 Solution:
 By division method, we have :
 
 ∴ H.C.F. of 58 and 70 = 2.
Question 11.
 Solution:
 By division method, we have
 
 ∴ H.C.F. of 399 and 437 = 19
Question 12.
 Solution:
 By division method, we have
 
 ∴ H.C.F. of 1045 and 1520 = 95.
Question 13.
 Solution:
 By division method, we have
 
 ∴ H.C.F. of 1965 and 2096 = 131
Question 14.
 Solution:
 By division method, we have
 
 ∴ H.C.F. of 2241 and 2324 = 83.
Question 15.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 658 and 940
 
 ∴ H.C.F. of 658 and 940 is 94.
 Now, we find the H.C.F. of 94 and 1128.
 
 ∴ H.C.F. of 94 and 1128 = 94
 Hence, H.C.F. of 658, 940 and 1128 = 94.
Question 16.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 754 and 1508
 
 ∴ H.C.F. of 754 and 1508 is 754
 Now, we find the H.C.F. of 754 and 1972
 
 ∴ H.C.F. of 754 and 1972 = 58
 Hence, the H.C.F. of 754,1508 and 1972 = 58.
Question 17.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 391 and 425
 
 ∴ H.C.F. of 391 and 425 is 17.
 Now, we find the H.C.F. of 17 and 527
 
 ∴ H.C.F. of 17 and 527 is 17 Hence, H.C.F. of 391, 425 and 527 = 17.
Question 18.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 1794 and 2346
 
 H.C.F. of 1794 and 2346 is 138.
 Now, we find the H.C.F. of 138 and 4761
 
 ∴ H.C.F. of 138 and 4761 is 69.
 Hence, the H.C.F. of 1794, 2346 and 4761 = 69.
Show that the following pairs are co-primes :
Question 19.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 59, 97.
 
 ∴H.C.F. of 59 and 97 is 1.
 Hence 59 and 97 are co-prime.
Question 20.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 161 and 192.
 
 ∴ H.C.F. of 161 and 192 is 1.
 Hence 161 and 192 are co-prime.
Question 21.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 343 and 432
 
 ∴ H.C.F. of 343 and 432 is 1.
 Hence 343 and 432 are co-prime.
Question 22.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 512 and 945.
 
 ∴ H.C.F. of 512 and 945 is 1.
 Hence 512 and 945 are co-prime.
Question 23.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of385 and 621
 
 ∴ H.C.F. of 385 and 621 is 1.
 Hence the numbers 385 and 621 are co-prime
Question 24.
 Solution:
 First, we find the H.C.F. of 847 and 1014.
 
 ∴ H.C.F. of 847 and 1014 is 1.
 Hence 847 and 1014 are co-prime.
Question 25.
 Solution:
 Clearly, we have to find the greatest number which divides (615 – 6) and (963 – 6) exactly.
 So, the required number = H.C.F. of 615 – 6 = 609 and 963 – 6 = 957
 
 The required greatest number = 87.
Question 26.
 Solution:
 Clearly, we have to find the greatest number which divides 2011 – 9 = 2002 and 2623 – 5 = 2618.
 So, the required greatest number = H.C.F. of 2002 and 2618
 
 ∴ Required greatest number = 154.
Question 27.
 Solution:
 Clearly, we have to find the greatest number which divides (445 4), (572 – 5) and (699 – 6). So, the required number = H.C.F. of 441, 567 and 693. First we find the H.C.F. of 441 and 567
 
 ∴ H.C.F. of 441 and 567 is 63
 
 So H.C.F. of 63 and 693 is 63
 Hence the required number = 63.
Question 28.
 Solution:
 (i) The given fraction = \(\\ \frac { 161 }{ 207 } \)
 First we find the H.C.F. of 161 and 207
 
 
 
Question 29.
 Solution:
 Lengths of three pieces of timber = 42 metres, 49 metres, 63 metres Greatest possible length of each plank = H.C.F. of 42 metres, 49 metres and 63 metres
 First we find the H.C.F. of 42 and 49
 
 ∴ H.C.F. of 42 and 49 = 7
 Now we find the H.C.F. of 7 and 63
 
 So, the H.C.F. of 7 and 63 is 7
 ∴ H.C.F. of 42 metres, 49 metres of 63 metres = 7 metres
 Hence required possible length of each plank = 7 metres.
Question 30.
 Solution:
 Quantity of milk in three different containers = 403 L, 434 L and 465 L Clearly, the maximum capacity of the required container = H.C.F. of 403 L, 434 L, 465 L, we have
 
 ∴ 403 = 13 x 31
 434 = 2 x 7 x 31
 465 = 5 x 3 x 31
 So the H.C.F. of 403 L, 434 L and 465 L = 31 L
 Maximum capacity of the required container = 31 L.
Question 31.
 Solution:
 The given fruits = 527 apples, 646 pears and 748 oranges
 Clearly, the greatest number of fruits in each heap = H.C.F. of 527, 646 and 748 we have
 
 ∴ 527 = 17 x 31
 646 = 2 x 17 x 19
 748 = 2 x 2 x 11 x 17
 So, the H.C.F. of 527, 646 and 748 = 17
 ∴ Required number of fruits in each heap = 17
 Total number of fruits = 527 + 646 + 748 = 1921
 Number of heaps = \(\frac { Total\quad number\quad of\quad fruits }{ Number\quad of\quad fruits\quad in\quad one\quad heap } \)
 = \( \frac { 1921 }{ 17 } \)
 =113
Question 32.
 Solution:
 The given lengths are :
 7 metres = 7 x 100 cm
 = 700 cm 3 metres 85 cm
 = (3 x 100 + 85) cm
 = 385 cm
 12 metres 95 cm = (12 x 100 + 95) cm
 = 1295 cm
 Clearly, the length of the required longest tape = H.C.F. of 700 cm, 385 cm and 1295 cm
 We have
 
 So, 700 = 2 x 2 x 5 x 5 x 7
 = 22 x 52 x 7
 385 = 5 x 7 x 11
 1295 = 5 x 7 x 37
 ∴ H.C.F. of 700, 385 and 1295 = 5 x 7 = 35
 ∴ The required length of the longest tape
 = 35 cm.
Question 33.
 Solution:
 Length of the courtyard = 18 m 72 cm = (18 x 100 + 72) cm = 1872 cm
 Breadth of the courtyard = 13 m 20 cm = (13 x 100 + 20) cm = 1320 cm
 Greatest side of each of the square tiles = H.C.F. of 1872 cm and 1320 cm
 Now
 
 1872 = 2 x 2 x 2 x 2 x 9 x 13
 = 24 x 32 x 13
 1320 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5 x 11
 = 23 x 3 x 5 x 11
 So, the H.C.F. of 1872 and 1320
 = 23 x 3 = 8 x 3 = 24
 Greatest side of the square tile = 24 cm
 Now Area of the courtyard = Length x Breadth = 1872 x 1320 cm2
 Area of one square tile = Side x Side
 = 24 x 24 cm2
 ∴ Least possible number of such tiles
 = \(\frac { Area\quad of\quad the\quad courtyard }{ Area\quad of\quad the\quad tile } \)
 = \( \frac { 1872\times 1320 }{ 24\times 24 } \)
 = 78 x 55
 = 4290
Question 34.
 Solution:
 Let the two prime numbers be 13 and 17, we find the H.C.F. of 13 and 17 as under
 
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 2 Factors and Multiples Ex 2D are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.