RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 3 Whole Numbers Ex 3E
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3E.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3A
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3B
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3C
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3D
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3E
- RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3F
Question 1.
 Solution:
 (i) By actual division, we have
 
 
 
 
 
Question 2.
 Solution:
 (i) By actual division, we have
 
 
 
 
 
 
Question 3.
 Solution:
 (i) We know that any number (non-zero) divided by 1 gives the number itself
 65007 ÷ 1 = 65007
 (ii) We know that 0 divided by any natural number gives 0
 0 ÷ 879 = 0
 (iii) 981 + 5720 ÷ 10 = 981 + (5720 ÷ 10)
 = 981 + 572
 = 1553
 (iv) 1507 – 625 ÷ 25 = 1507 – (625 ÷ 25)
 = 1507 – 25
 = 1482
 (v) 32277 ÷ (648 – 39)
 = 32277 ÷ 609
 
 32277 ÷ (648 – 39) = 53
 (vi) 1573 ÷ 1573 – 1573 ÷ 1573
 = (1573 ÷ 1573) – (1573 ÷ 1573)
 = 1 – 1
 = 0
Question 4.
 Solution:
 We have n ÷ n = n
 let n = 1, 1 ÷ 1 = 1
 1 = 1
 which is true
 ∴ Hence 1 is the required whole number.
Question 5.
 Solution:
 Product of two numbers = 504347
 One number = 317
 Other number = 504347 ÷ 317
 
 ∴ Other number = 1591
Question 6.
 Solution:
 Here Dividend = 59761, Quotient = 189
 ∴ Remainder = 37
 We know that Dividend = Divisor x Quotient + Remainder
 59761 = Divisor x 189 + 37
 59761 – 37 = Divisor x 189
 59724 = Divisor x 189
 Divisor x 189 = 59724
 ∴ Divisor = 59724 ÷ 189
 
 ∴ Divisor = 59724 ÷ 189 = 316
Question 7.
 Solution:
 Here dividend = 55390,
 Divisor = 299 and Remainder = 75
 By division algorithm, we have
 Dividend = Quotient x Divisor + Remainder
 55390 = Quotient x 299 + 75
 55390 – 75 = Quotient x 299
 55315 = Quotient x 299
 Quotient x 299 = 55315
 Quotient = 55315 ÷ 299
 
 ∴ Required quotient = 185
Question 8.
 Solution:
 On dividing 13601 by 87, we have
 
 It is clear that if we subtract 29 from 13601, the resulting number will be exactly divisible by 87.
 ∴ The required least number = 29.
Question 9.
 Solution:
 Here dividend = 1056, Divisor = 23
 By actual division, we have
 
 It is clear that if we add 2 to 21, it will become 23 which is divisible by 23.
 ∴ Required least number = 2.
Question 10.
 Solution:
 Greatest 4-digit number = 9999
 
 On, dividing by 16, we get remainder as 15
 ∴ The required largest 4-digit number = 9999 – 15
 = 9984
Question 11.
 Solution:
 Largest number of 5-digits = 99999
 On dividing 99999 by 653, we have
 
 ∴ Quotient = 153, Remainder = 90
 Check : By division algorithm Dividend = Divisor x Quotient + Remainder
 = 653 x 153 + 90
 = 99909 + 90
 = 99999
Question 12.
 Solution:
 The least 6-digit number = 100000
 On dividing 100000 by 83, we have
 
 It is clear that if we add 15 to 68, it will become 83 which is divisible by 83.
 ∴ Required least 6-digit number = 100000 + 15
 = 100015
Question 13.
 Solution:
 Cost of 1 dozen bananas = Rs. 29
 Bananas can be purchase in Rs. 1392
 
 1392 ÷ 29
 = 48 dozens
Question 14.
 Solution:
 Total number of trees = 19625
 Total number of rows = 157
 Number of trees in each row = 19625 ÷ 157
 
 ∴ Number of trees in each row = 125
Question 15.
 Solution:
 Total population of the town = 517530
 Since there is one educated person out of 15
 Total number of educated persons in the town = 517530 ÷ 15
 
 ∴ Total number of educated persons in the town = 34502.
Question 16.
 Solution:
 Cost of 23 colour TV sets = Rs. 570055
 Cost of 1 colour TV set
 
 ∴ Cost of 1 color TV set
 = Rs. 570055 ÷ 23
 = Rs. 24785
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3E are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.






