RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10A
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10C
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper
Question 1.
 Solution:
 Rupesh seemed 495 marks out of 750
 Percentage of marks = \(\frac { 495 }{ 750 }\) x 100 = 66%
Question 2.
 Solution:
 Monthly salary = Rs. 15625
 Increase = 12%
 Amount of increase = \(\frac { 15625 x 12 }{ 100 }\) = Rs. 1875
 New salary = Rs. 15625 + Rs. 1875 = Rs. 17500
Question 3.
 Solution:
 Excise duty in the beginning = Rs. 950
 Reduced duty = Rs. 760
 Reduction = Rs. 950 – Rs. 760 = Rs. 190
 Reduction percent = \(\frac { 190 x 100 }{ 950 }\) = 20%
Question 4.
 Solution:
 Let x be the total cost of the T.V
 96% of x = 10464
 
 Total cost of T.V = Rs. 10900
Question 5.
 Solution:
 Let number of students = x
 In a school boys = 70%
 girls = 100 – 70 = 30%
 Now 30% of x = 504
 
 Number of boys = 1680 – 504 = 1176
 and number of total students = 1680
Question 6.
 Solution:
 Copper required = 69 kg
 copper in ore = 12%
 Let quantity of ore = x kg
 12% of x = 69
 
 Quantity of ore = 575kg
Question 7.
 Solution:
 Pass marks = 36%
 A students gets marks = 123
 But failed by 39 marks
 Pass marks = 123 + 39 = 162
 Now, 36% of maximum marks = 162
 Maximum marks = \(\frac { 162 x 100 }{ 36 }\) = 450 marks
Question 8.
 Solution:
 Let number of apples = x
 Number of apples sold = 40% of x
 
 Hence number of apples = 700
Question 9.
 Solution:
 Let total number of examinees = x
 the numbers of examinees who passed = 72% of x
 = \(\frac { x x 72 }{ 100 }\)
 = \(\frac { 18x }{ 25 }\)
 
Question 10.
 Solution:
 Let the gross value of moped = x
 Amount of commission = 5% of x
 
Question 11.
 Solution:
 Total gunpowder = 8 kg
 Amount of nitre = 75%
 amount of sulphur = 10%
 Rest of powder which is charcoal = 100 – (75 + 10) = 100 – 85 = 15 = 15%
 Amount of charcoal = 8 x \(\frac { 15 }{ 100 }\) = \(\frac { 120 }{ 100 }\)
 = \(\frac { 6 }{ 5 }\) kg = 1 kg 200 grams = 1.2 kg
Question 12.
 Solution:
 Quantity of chalk = 1 kg or 1000 g
 
Question 13.
 Solution:
 Let total number of days on which the
 school open = x
 and Sonal’s attendance = 75%
 x x 75% = 219
 
 No. of days on which was school open = 292 days
Question 14.
 Solution:
 Rate of commission = 3%
 Amount of commission = Rs. 42660
 Let value of property = x
 then 3% of x = 42660
 
Question 15.
 Solution:
 Total votes of the constituency = 60000
 Votes polled = 80% of total votes
 = \(\frac { 80 }{ 100 }\) x 60000 = 48000
 Votes polled in favour of A = 60% of polled votes
 = \(\frac { 60 }{ 100 }\) x 48000 = 28800
 Votes polled in favour of B = 48000 – 28800 = 19200
Question 16.
 Solution:
 Let original price of shirt = Rs. x
 Discount = 12%
 
 Original price of shirt = Rs. 1350
Question 17.
 Solution:
 Let original price of sweater = x
 Rate of increase = 8%
 Increased price = x + 8% of x
 
 Hence, original price of sweater = Rs. 1450
Question 18.
 Solution:
 Let total income = x
 
 
Question 19.
 Solution:
 Let the given number = 100
 Then increase % = 20%
 
 Decrease = 100 – 96 = 4
 Decrease per cent = 4%
Question 20.
 Solution:
 Let original salary of the officer = Rs. 100
 Increase = 20%
 
 
Question 21.
 Solution:
 Rate of commission = 2% on first Rs. 200000
 1 % on next Rs. 200000 and 0.5% on remaining price
 Sale price of property = Rs.200000 + 200000 +140000 = Rs. 540000
 Now commission earned by the
 = Rs. 200000 x 2% + Rs. 200000 x 1% + 140000 x 0.5%
 
Question 22.
 Solution:
 Let Akhil’s income = Rs. 100
 Then income of Nikhil’s will be = Rs. 100 – 20 = Rs. 80
 Amount which is more than that of Akhil’s = 100 – 80 = Rs. 20
 % age = \(\frac { 20 x 100 }{ 80 }\) = 25%
Question 23.
 Solution:
 Let income of Mr Thomas = Rs. 100
 then income of John = Rs. 100 + 20 = Rs. 120
 Income of Mr Thomas is less than John = Rs. 120 – 100 = Rs. 20
 % age = \(\frac { 20 x 100 }{ 120 }\)
 = \(\frac { 50 }{ 3 }\) = 16\(\frac { 2 }{ 3 }\) %
Question 24.
 Solution:
 Present value of machine = Rs. 387000
 Rate of depreciation = 10%
 Let 1 year ago the value of machine was = x
 
 1 year ago, value of machine = Rs. 430000
Question 25.
 Solution:
 Present value of car = Rs. 450000
 Rate of decreasing of value = 20%
 Value after 2 years
 
Question 26.
 Solution:
 Present population = 60000
 Rate of increase = 10%
 Increased population after 2 years
 
Question 27.
 Solution:
 Let the price of sugar = Rs. 100
 and consumption = 100 kg.
 Increase price of 100 kg = Rs. 100 + 25 = Rs. 125
 Now increased amount on 100 kg = Rs. 125
 
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.





















