RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6C
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6C.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6A
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6B
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6C
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6D
Find each of the following products:
 Question 1.
 Solution:
 4a(3a + 7b) = 4a x 3a + 4a x 7b = 12a2 + 28ab
Question 2.
 Solution:
 5a(6a – 3b) = 5a x 6a – 5a x 3b = 30a2 – 15ab
Question 3.
 Solution:
 8a2 (2a + 5b) = 8a2 x 2a + 8a2 x 5b = 16a3 + 40a2b
Question 4.
 Solution:
 9x2 (5x + 7) = 9x2 x 5x + 9x2 x 7 = 45x3 + 63x2
Question 5.
 Solution:
 ab(a2 – b2) = ab x a2 – ab x b2 = a3b – ab3
Question 6.
 Solution:
 2x2 (3x – 4x2) = 2x2 x 3x – 2x2 x 4x2 = 6x3 – 8x4
Question 7.
 Solution:
 
Question 8.
 Solution:
 -1 7x2 (3x – 4) = -17x2 x 3x – 17x2 x (-4) = -51x3 + 68x2
Question 9.
 Solution:
 
Question 10.
 Solution:
 -4x2y (3x2 – 5y)
 = -4x2 y x 3x2 – 4x2 y x (-5y)
 = -12x2 y + 20x2 y2
Question 11.
 Solution:
 
Question 12.
 Solution:
 9t2 (t + 7t3) = 9t2 x t + 9t2 x 7t3 = 9t3 + 63t5
Question 13.
 Solution:
 
Question 14.
 Solution:
 
Question 15.
 Solution:
 
Question 16.
 Solution:
 24x2 (1 – 2x)
 = 24x2 x 1 – 24x2 x 2x
 = 24x2 – 48x3
 If x = 2, then
 24x2 – 48x3
 = 24(2)2 – 48(2)3
 = 24 x 4 – 48 x 8
 = 96 – 384
 = -288
Question 17.
 Solution:
 
Question 18.
 Solution:
 s (s2 – st) = s x s2 – s x st = s3 – s2t
 If s = 2, t = 3, then
 s3 – s2t = (2)3 – (2)2 x 3 = 8 – 4 x 3 = 8 – 12 = -4
Question 19.
 Solution:
 -3y (xy + y2) = -3y x xy + (-3y) x y2 = -3xy2 – 3y3
 if x = 4, y = 5, then
 -3xy2 – 3y3
 = -3(4)(5)2 – 3(5)3 = -3 x 4 x 25 – 3 x 125 = -300 – 375 = -675
Simplify each of the following:
 Question 20.
 Solution:
 a(b – c) + b(c – a) + c(a – b) = ab – ac + bc – ab + ac – bc = 0
Question 21.
 Solution:
 a(b – c) – b(c – a) – c(a – b) = ab – ac – bc + ab – ac + bc = 2ab – 2ac
Question 22.
 Solution:
 3x2 + 2(x + 2) – 3x (2x + 1)
 = 3x2 + 2x + 4 – 6x2 – 3x = 3x2 – 6x2 + 2x – 3x + 4 = -3x2 – x + 4
Question 23.
 Solution:
 x (x + 4) + 3x (2x2 – 1) + 4x2 + 4
 = x2 + 4x + 6x3 – 3x + 4x2 + 4
 = 6x3 + x2 + 4x2 + 4x – 3x + 4
 = 6x3 + 5x2 + x + 4
Question 24.
 Solution:
 2x2 + 3x (1 – 2x3) + x (x + 1)
 = 2x2 + 3x – 6x4 + x2 + x
 = – 6x4 + 2x2 + x2 + 3x + x
 = – 6x4 + 3x2 + 4x
Question 25.
 Solution:
 a2b (a – b2) + ab(4ab – 2a2) – a3b (1 – 2b)
 = a3b – a2b3 – 2a3b2 + 4a2b3 – 2a3b2 – a3b + 2a3b2
 = a3b – a3b + 2a3b2 – a2b3 + 4a263
 = 3a2b3
Question 26.
 Solution:
 4st (s – t) – 6s2 (t – t2) – 3t2 (2s2 – s) + 2st(s – t)
 = 4s2t – 4st2 – 6s2t + 6s2t2 – 6s2t2 + 3st2 + 2s2t – 2st2
 = 4s2t – 6s2t + 2s2t – 4st2 + 3st2 – 2st2 + 6s2t2 – 6s2t2
 = 6s2t – 6s2t – 6st2 + 3st2 + 6s2t2 – 6s2t2
 = – 3st2
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 6 Algebraic Expressions Ex 6C are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.