RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A
These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A.
Other Exercises
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B
- RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest CCE Test Paper
Find the simple interest and the amount when :
 Question 1.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 6400
 Rate (r) = 6% p.a.
 Time (t) = 2 years
 
Question 2.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 2650
 Rate (r) = 8% p.a.
 
Question 3.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 1500
 Rate (r) = 12% p.a.
 
Question 4.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 9600
 
Question 5.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 5000
 Rate (r) = 9% p.a.
 
Find the time when :
 Question 6.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 6400
 S.I. = Rs. 1152
 Rate (r) = 6% p.a.
 
Question 7.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 9540
 S.I. = Rs. 1908
 Rate (r) = 8% p.a.
 
Question 8.
 Solution:
 Amount (A) = Rs. 6450
 Principal (P) = Rs. 5000
 S.I. = A – P = Rs. (6450 – 5000) = Rs. 1450
 Rate (r) = 12% p.a.
 
Find the rate when :
 Question 9.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 8250
 S.I. = Rs. 1100
 Time (t) = 2 years
 
Question 10.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 5200
 S.I. = Rs. 975
 
Question 11.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 3560
 Amount (A) = Rs. 4521.20
 S.I. = A – P = Rs. 4521.20 – 3560 = Rs. 961.20
 Time (t) = 3 years
 
Question 12.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 6000
 Rate (r) = 12% p.a.
 
Question 13.
 Solution:
 Principal = Rs. 12600
 Rate (A) = 15% p.a.
 Time (t) = 3 years
 
 Amount = P + S.I. = Rs. 12600 + Rs. 5670 = Rs. 18270
 Amount paid in cash = Rs. 7070
 Balance = Rs. 18270 – 7070 = Rs. 11200
 Price of goat = Rs. 11200
Question 14.
 Solution:
 S.I. = Rs. 829.50
 Rate (r) = 10% p.a.
 Time (t) = 3 years
 
Question 15.
 Solution:
 Amount (A) = Rs. 3920
 
Question 16.
 Solution:
 Amount = Rs. 4491
 Let principal (P) = Rs. 100
 Rate (r) =11% p.a.
 Time (t) = 2 years 3 months = 2\(\frac { 1 }{ 4 }\) = \(\frac { 9 }{ 4 }\) years
 
Question 17.
 Solution:
 Amount = Rs. 12122
 Let principal (P) = Rs. 100
 Rate (r) = 8% p.a.
 Time (t) = 2 years
 
 
Question 18.
 Solution:
 Amount (A) = Rs. 4734
 Principal (P) = Rs. 3600
 S.I. = A – P = Rs. 4734 – Rs. 3600 = Rs. 1134
 
Question 19.
 Solution:
 In first case,
 Amount (A) = Rs. 768
 Principal (P) = Rs. 640
 S.I. = A – P = Rs. 768 – 640 = Rs. 128
 
Question 20.
 Solution:
 Principal (P) = Rs. 5600
 Amount (A) = Rs. 6720
 S.I. = A – P = Rs. 6720 – 5600 = Rs. 1120
 Rate (r) = 8% p.a.
 
Question 21.
 Solution:
 Let principal (P) = Rs. 100
 then amount (A) = Rs. 100 x \(\frac { 8 }{ 5 }\) = Rs. 160
 S.I. = A – P = Rs. 160 – 100 = Rs. 60
 Time (t) = 5 years
 
Question 22.
 Solution:
 Amount in 3 years = Rs. 837
 Amount in 2 years = Rs. 783
 Difference = Rs. 837 – Rs. 783 = Rs. 54
 Rs. 54 is interest for 1 year
 Interest for 2 years = 2 x 54 = Rs. 108
 Principal = Rs. 783 – 108 = Rs. 675
 
Question 23.
 Solution:
 Amount in 5 years = Rs. 5475
 Amount in 3 years = Rs. 4745
 Interest for 2 years = Rs. 5475 – 4745 = Rs. 730
 
Question 24.
 Solution:
 Total sum = Rs. 3000
 Let first part = Rs. x
 Then second part = Rs. (3000 – x)
 Now, interest on first part at the rate of
 
Question 25.
 Solution:
 Total sum =Rs. 3600
 Let first part = Rs. x
 Then second part = Rs. (3600 – x)
 Interest on first part for 1 year at 9% p.a.
 
 ⇒ 9x + 10 (3600 – x) = 33300
 ⇒ 9x + 36000 – 10x = 33300
 ⇒ -x = 33300 – 36000
 ⇒ -x = – 2700
 ⇒ x = 2700
 First part = Rs. 2700
 and second part = Rs. 3600 – 2700 = Rs. 900
Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.