RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations MCQS
These Solutions are part of RD Sharma Class 10 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations MCQS
Other Exercises
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.1
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.2
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.3
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.4
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.5
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.6
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.7
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.8
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.9
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.10
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.11
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.12
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations Ex 4.13
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations VSAQS
- RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations MCQS
Mark the correct alternative in each of the following :
 Question 1.
 If the equation x² + 4x + k = 0 has real and distinct roots, then
 (a) k < 4
 (b) k > 4
 (c) k ≥ 4
 (d) k ≤ 4
 Solution:
 (a) In the equation x² + 4x + k = 0
 a = 1, b = 4, c = k
 D = b² – 4ac = (4)² – 4 x 1 x k = 16 – 4k
 Roots are real and distinct
 D > 0
 => 16 – 4k > 0
 => 16 > 4k
 => 4 > k
 => k < 4
Question 2.
 If the equation x² – ax + 1 = 0 has two distinct roots, then
 (a) |a| = 2
 (b) |a| < 2
 (c) |a| > 2
 (d) None of these
 Solution:
 (c) In the equation x² – ax + 1 = 0
 a = 1, b = – a, c = 1
 D = b² – 4ac = (-a)² – 4 x 1 x 1 = a² – 4
 Roots are distinct
 D > 0
 => a² – 4 > 0
 => a² > 4
 => a² > (2)²
 => |a| > 2
Question 3.
 If the equation 9x2 + 6kx + 4 = 0, has equal roots, then the roots are both equal to
 (a) ± \(\frac { 2 }{ 3 }\)
 (b) ± \(\frac { 3 }{ 2 }\)
 (c) 0
 (d) ± 3
 Solution:
 (a)
 
 
Question 4.
 If ax2 + bx + c = 0 has equal roots, then c =
 
 Solution:
 (d) In the equation ax2 + bx + c = 0
 D = b2 – 4ac
 Roots are equal
 D = 0 => b2 – 4ac = 0
 => 4ac = b2
 => c = \(\frac { { b }^{ 2 } }{ 4a }\)
Question 5.
 If the equation ax2 + 2x + a = 0 has two distinct roots, if
 (a) a = ±1
 (b) a = 0
 (c) a = 0, 1
 (d) a = -1, 0
 Solution:
 (a) In the equation ax2 + 2x + a = 0
 D = b2 – 4ac = (2)2 – 4 x a x a = 4 – 4a2
 Roots are real and equal
 D = 0
 => 4 – 4a2 = 0
 => 4 = 4a2
 => 1 = a2
 => a2 = 1
 => a2 = (±1)2
 => a = ±1
Question 6.
 The positive value of k for which the equation x2 + kx + 64 = 0 and x2 – 8x + k = 0 will both have real roots, is
 (a) 4
 (b) 8
 (c) 12
 (d) 16
 Solution:
 (d) In the equation x2 + kx + 64 = 0
 
Question 7.
 
 Solution:
 (b)
 
 Which is not possible
 x = 3 is correct
Question 8.
 If 2 is a root of the equation x2 + bx + 12 = 0 and the equation x2 + bx + q = 0 has equal roots, then q =
 (a) 8
 (b) – 8
 (c) 16
 (d) -16
 Solution:
 (c)
 
Question 9.
 If the equation (a2 + b2) x2 – 2 (ac + bd) x + c2 + d2 = 0 has equal roots, then
 (a) ab = cd
 (b) ad = bc
 (c) ad = √bc
 (d) ab = √cd
 Solution:
 (b)
 
Question 10.
 If the roots of the equation (a2 + b2) x2 – 2b (a + c) x + (b2 + c2) = 0 are equal, then ;
 (a) 2b = a + c
 (b) b2 = ac
 (c) b = \(\frac { 2ac }{ a + c }\)
 (d) b = ac
 Solution:
 (b)
 
Question 11.
 If the equation x2 – bx + 1 = 0 does not possess real roots, then
 (a) -3 < b < 3
 (b) -2 < b < 2
 (c) b > 2
 (d) b < -2
 Solution:
 (b)
 
Question 12.
 If x = 1 is a common root of the equations ax2 + ax + 3 = 0 and x2 + x + b = 0, then ab =
 (a) 3
 (b) 3.5
 (c) 6
 (d) -3
 Solution:
 (a) In the equation
 ax2 + ax + 3 = 0 and x2 + x + b = 0
 Substituting the value of x = 1, then in ax2 + ax + 3 = 0
 
Question 13.
 If p and q are the roots of the equation x2 – px + q + 0, then
 (a) p = 1, q = -2
 (b) p = 0, q = 1
 (c) p = -2, q = 0
 (d) p = -2, q = 1
 Solution:
 (a)
 
Question 14.
 If a and b can take values 1, 2, 3, 4. Then the number of the equations of the form ax2 + bx + 1 = 0 having real roots is
 (a) 10
 (b) 7
 (c) 6
 (d) 12
 Solution:
 (b)
 ax2 + bx + 1 = 0
 D = b2 – 4a = b2 – 4a
 Roots are real
 D ≥ 0
 => b2 – 4a ≥ 0
 => b2 ≥ 4a
 Here value of b can be 2, 3 or 4
 If b = 2, then a can be 1,
 If b = 3, then a can be 1, 2
 If b = 4, then a can be 1, 2, 3, 4
 No. of equation can be 7
Question 15.
 The number of quadratic equations having real roots and which do not change by squaring their roots is
 (a) 4
 (b) 3
 (c) 2
 (d) 1
 Solution:
 (c) There can be two such quad, equations whose roots can be 1 and 0
 The square of 1 and 0 remains same
 No. of quad equation are 2
Question 16.
 If (a2 + b2) x2 + 2(ab + bd) x + c2 + d2 = 0 has no real roots, then
 (a) ad = bc
 (b) ab = cd
 (c) ac = bd
 (d) ad ≠ bc
 Solution:
 (d)
 
Question 17.
 If the sum of the roots of the equation x2 – x = λ (2x – 1) is zero, then λ =
 (a) -2
 (b) 2
 (c) – \(\frac { 1 }{ 2 }\)
 (d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
 Solution:
 (c)
 
Question 18.
 If x = 1 is a common root of ax2 + ax + 2 = 0 and x2 + x + b = 0 then, ab =
 (a) 1
 (b) 2
 (c) 4
 (d) 3
 Solution:
 (b)
 
Question 19.
 The value of c for which the equation ax2 + 2bx + c = 0 has equal roots is
 
 Solution:
 (a)
 
Question 20.
 If x2 + k (4x + k – 1) + 2 = 0 has equal roots, then k =
 
 Solution:
 (b)
 
 
Question 21.
 If the sum and product of the roots of the equation kx2 + 6x + 4k = 0 are equal, then k =
 
 Solution:
 (b)
 
Question 22.
 If sin α and cos α are the roots of the equations ax2 + bx + c = 0, then b2 =
 (a) a2 – 2ac
 (b) a2 + 2ac
 (b) a2 – ac
 (d) a2 + ac
 Solution:
 (b)
 
 
Question 23.
 If 2 is a root of the equation x2 + ax + 12 = 0 and the quadratic equation x2 + ax + q = 0 has equal roots, then q =
 (a) 12
 (b) 8
 (c) 20
 (d) 16
 Solution:
 (d)
 
Question 24.
 If the sum of the roots of the equation x2 – (k + 6) x + 2 (2k – 1) = 0 is equal to half of their product, then k =
 (a) 6
 (b) 7
 (c) 1
 (d) 5
 Solution:
 (b) In the quadratic equation
 x2 – (k + 6) x + 2 (2k – 1) = 0
 Here a = 1, b = – (k + 6), c = 2 (2k – 1)
 
Question 25.
 If a and b are roots of the equation x2 + ax + b = 0, then a + b =
 (a) 1
 (b) 2
 (c) -2
 (d) -1
 Solution:
 (d) a and b are the roots of the equation x2 + ax + b = 0
 Sum of roots = – a and product of roots = b
 Now a + b = – a
 and ab = b => a = 1 ….(i)
 2a + b = 0
 => 2 x 1 + b = 0
 => b = -2
 Now a + b = 1 – 2 = -1
Question 26.
 A quadratic equation whose one root is 2 and the sum of whose roots is zero, is
 (a) x2 + 4 = 0
 (b) x2 – 4 = 0
 (c) 4x2 – 1 = 0
 (d) x2 – 2 = 0
 Solution:
 (b) Sum of roots of a quad, equation = 0
 One root = 2
 Second root = 0 – 2 = – 2
 and product of roots = 2 x (-2) = – 4
 Equation will be
 x2 + (sum of roots) x + product of roots = 0
 x2 + 0x + (-4) = 0
 => x2 – 4 = 0
Question 27.
 If one root of the equation ax2 + bx + c = 0 is three times the other, then b2 : ac =
 (a) 3 : 1
 (b) 3 : 16
 (c) 16 : 3
 (d) 16 : 1
 Solution:
 (c)
 
Question 28.
 If one root of the equation 2x2 + kx + 4 = 0 is 2, then the other root is
 (a) 6
 (b) -6
 (c) -1
 (d) 1
 Solution:
 (d) The given quadratic equation 2x2 + kx + 4 = 0
 One root is 2
 Product of roots = \(\frac { c }{ a }\) = \(\frac { 4 }{ 2 }\) = 2
 Second root = \(\frac { 2 }{ 2 }\) = 1
Question 29.
 If one root of the equation x2 + ax + 3 = 0 is 1, then its other root is
 (a) 3
 (b) -3
 (c) 2
 (d) -2
 Solution:
 (a) The quad, equation is x2 + ax + 3 = 0
 One root =1
 and product of roots = \(\frac { c }{ a }\) = \(\frac { 3 }{ 1 }\) = 3
 Second root = \(\frac { 3 }{ 1 }\) = 3
Question 30.
 If one root of the equation 4x2 – 2x + (λ – 4) = 0 be the reciprocal of the other, then λ =
 (a) 8
 (b) -8
 (c) 4
 (d) -4
 Solution:
 (a)
 
Question 31.
 If y = 1 is a common root of the equations ay2 + ay + 3 = 0 and y2 + y + b = 0, then ab equals
 (a) 3
 (b) – \(\frac { 1 }{ 2 }\)
 (c) 6
 (d) -3 [CBSE 2012]
 Solution:
 (a)
 
Question 32.
 The values of k for which the quadratic equation 16x2 + 4kx + 9 = 0 has real and equal roots are
 (a) 6, – \(\frac { 1 }{ 6 }\)
 (b) 36, -36
 (c) 6, -6
 (d) \(\frac { 3 }{ 4 }\) , – \(\frac { 3 }{ 4 }\) [CBSE 2014]
 Solution:
 (c) 16x2 + 4kx + 9 = 0
 Here a = 16, b = 4k, c = 9
 Now D = b2 – 4ac = (4k)2 – 4 x 16 x 9 = 16k2 – 576
 Roots are real and equal
 D = 0 or b2 – 4ac = 0
 => 16k2 – 576 = 0
 => k2 – 36 = 0
 => k2 = 36 = (± 6)2
 k = ± 6
 k = 6, -6
Hope given RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 4 Quadratic Equations MCQS are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.