ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion MCQS
These Solutions are part of ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths. Here we have given ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion MCQS
More Exercises
- ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion Ex 7.1
- ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion Ex 7.2
- ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion Ex 7.3
- ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion MCQS
- ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion Chapter Test
Choose the correct answer from the given options (1 to 10):
Question 1.
 The ratio of 45 minutes to \(5 \frac { 3 }{ 4 } \) hours is
 (a) 180:23
 (b) 3:23
 (c) 23:3
 (d) 6:23
 Solution:
 ratio of 45 minutes to \(5 \frac { 3 }{ 4 } \) hours is
 45 minutes to : \(5 \frac { 3 }{ 4 } \) hours
 
Question 2.
 The ratio of 4 litres to 900 mL is
 (a) 4 : 9
 (b) 40 : 9
 (c) 9 : 40
 (d) 20 : 9
 Solution:
 4l : 900 ml
 = 4000 ml : 900 ml
 = 4000 : 900
 = 40 : 9 (b)
Question 3.
 When the number 210 is increased in the ratio 5 : 7, the the new number is
 (a) 150
 (b) 180
 (c) 294
 (d) 420
 Solution:
 210 is increased in the ratio 5 : 7, then
 New increased number will be
 = 210 × \(\\ \frac { 7 }{ 5 } \)
 = 294 (c)
Question 4.
 Two numbers are in the ratio 7 : 9. If the sum of the numbers is 288, then the smaller number is
 (a) 126
 (b) 162
 (c) 112
 (d) 144
 Solution:
 Ratio in two number = 7 : 9
 Sum of numbers = 288
 Sum of ratios = 7 + 9
 = 16
 Smaller number = \(\\ \frac { 288\times 7 }{ 16 } \)
 = 126 (a)
Question 5.
 A ratio equivalent to the ratio \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \) : \(\\ \frac { 5 }{ 7 } \) is
 (a) 4:6
 (b) 5:7
 (c) 15:14
 (d) 14:15
 Solution:
 \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \) : \(\\ \frac { 5 }{ 7 } \)
 Multiply and divide \(\\ \frac { 2 }{ 3 } \) by 7 and
 Multiply and divide \(\\ \frac { 5 }{ 7 } \) by 3
 
Question 6.
 The ratio of number of edges of a cube to the number of its faces is
 (a) 2 : 1
 (b) 1 : 2
 (c) 3 : 8
 (d) 8 : 3
 Solution:
 No. of edges of the cube = 12
 No. of faces = 6
 Ratio in edges a cube to the number of faces = 12 : 6
 = 2 : 1 (a)
Question 7.
 If x, 12, 8 and 32 are in proportion, then the value of x is
 (a) 6
 (b) 4
 (c) 3
 (d) 2
 Solution:
 x, 12, 8, 32 are in proportion, then
 x × 32 = 12 × 8 (∵ ad = bc)
 ⇒ x = \(\\ \frac { 12\times 8 }{ 32 } \) = 3
 x = 3 (c)
Question 8.
 The fourth proportional to 3, 4, 5 is
 (a) 6
 (b) \(\\ \frac { 20 }{ 3 } \)
 (c) \(\\ \frac { 15 }{ 4 } \)
 (d) \(\\ \frac { 12 }{ 5 } \)
 Solution:
 The fourth proportion to 3, 4, 5 will be
 = \(\\ \frac { 4\times 5 }{ 3 } \)
 = \(\\ \frac { 20 }{ 3 } \) (b)
Question 9.
 The third proportional to \(6 \frac { 1 }{ 4 } \) and 5 is
 (a) 4
 (b) \(8 \frac { 1 }{ 2 } \)
 (c) 3
 (d) none of these
 Solution:
 The third proportional to \(6 \frac { 1 }{ 4 } \) and 5 is
 ⇒ \(6 \frac { 1 }{ 4 } \) : 5 :: 5 : x
 ⇒ \(\\ \frac { 25 }{ 4 } \) : 5 :: 5 : x
 ⇒ x = \(\\ \frac { 5\times 5 }{ 25 } \) × 4
 ⇒ 4 (a)
Question 10.
 The mean proportional between \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \) and 128 is
 (a) 64
 (b) 32
 (c) 16
 (d) 8
 Solution:
 The mean proportional between \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \) and 128 is
 = \(\sqrt { \frac { 1 }{ 2 } \times 128 } \)
 = √64
 = 8 (d)
Hope given ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Ratio and Proportion MCQS are helpful to complete your math homework.
If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.