ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress

ML Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress for ICSE Understanding Mathematics acts as the best resource during your learning and helps you score well in your exams.

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress

Question 1.
What fraction is 270 gram of 3 kilograms?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 1

Question 2.
Simplify the following:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 2
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 3

Question 3.
A shirt was marked at ₹ 540. It was sold at \(\frac { 3 }{ 4 }\) of the marked price. What was the sale price?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 4

Question 4.
In a class of 56 students, \(\frac { 1 }{ 4 }\) are in blue house and \(\frac { 3 }{ 14 }\) are in yellow house. Out of the remaining, \(\frac { 1 }{ 3 }\) are in the greenhouse and the rest are in the red house. Find the number of students in each house.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 5

Question 5.
Rohit bought a motorcycle for ₹ 36000. He paid \(\frac { 1 }{ 6 }\) of the price in cash and the rest in 12 equal monthly installments. Find the amount he had to pay every month.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 6

Question 6.
Mr Mukerjee gave \(\frac { 5 }{ 14 }\) of his money to his son, \(\frac { 2 }{ 3 }\) of the remainder to his daughter and the rest to his wife. If his wife got ₹ 36000, what was that total amount?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 7

Question 7.
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 8
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 9

Question 8.
Convert the following numbers to fractions (in simplest form):
(i) 0.025
(ii) 0.876
(iii) 4.3125
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 10

Question 9.
Write the following fractions as decimals:
(i) 1\(\frac { 3 }{ 8 }\)
(ii) \(\frac { 47 }{ 125 }\)
(iii) 2\(\frac { 9 }{ 40 }\)
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 11

Question 10.
By how much does the sum of 17.443 and 29.657 exceed the sum of 13.687 and 18.548?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 12

Question 11.
Simplify the following:
(i) 4.27 × 0.036
(ii) 0.09 × 1.04
(iii) 1.32 ÷ 0.8
(iv) 0.7038 ÷ 0.34
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 13

Question 12.
If one kg of rice costs ₹ 52.70, then find the cost of 12.5 kg rice.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 14

Question 13.
A piece of cloth is 24.5 m long. How many pieces, each of length 1.75 m, can be cut from it?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 15

Question 14.
The product of two decimal numbers is 1.599 and one of them ¡s 0.65, find the other.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 16

Question 15.
Simplify the following:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 17
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 18
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 19
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Check Your Progress 20

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions

ML Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions for ICSE Understanding Mathematics acts as the best resource during your learning and helps you score well in your exams.

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions

Mental Maths

Question 1.
Fill in the blanks:
(i) In fractions with same numerator, the fraction with greater denominator is …….
(ii) \(\frac { 114 }{ 138 }\) reduced to simplest forms is ………
(iii) \(\frac { 154 }{ 286 }\) = \(\frac { …… }{ 13 }\)
(iv) The reciprocal of the fraction 2\(\frac { 3 }{ 8 }\) is …….
(v) There are …….. minutes in \(\frac { 2 }{ 5 }\) th of 2 hours.
(vi) 2\(\frac { 3 }{ 7 }\) × 4\(\frac { 2 }{ 3 }\) = …….
(vii) 1\(\frac { 2 }{ 3 }\) ÷ 2\(\frac { 1 }{ 5 }\) = ………
(viii) If the price of 7 similar pens is ₹ 37.80, then the price of each pen is ……..
(ix) 5.4 × 2.35 = ……
(x) 0.32 ÷ 8 = …….
(xi) 45 mg = ………. g
(xii) 5.06 kg = ……… kg …….. g
(xiii) 7.035 m = ……. m …….. cm …….. mm
(xiv) The product of a proper fraction and an improper fraction is …… the improper fraction.
(xv) The lowest form of the product 2\(\frac { 3 }{ 7 }\) × \(\frac { 7 }{ 9 }\) is ………
(xvi) Ravi ate \(\frac { 2 }{ 7 }\) part of a cake while his sister Rani ate \(\frac { 4 }{ 5 }\) of the remaining. Part of the cake left is ……
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 1
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 2
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 3
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 4

Question 2.
State whether the following statements are true (T) or false (T):
(i) The reciprocal of 1 is 0.
(ii) The reciprocal of a proper fraction is a proper fraction.
(iii) The reciprocal of an improper fraction is an improper fraction.
(iv) Product of two fractions
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 5
(x) The product of two proper fractions is greater than each of the two fractions.
(xi) To multiply a decimal number by 10, move the decimal point to the left by one place.
(xii) To divide a decimal number by 100, move the decimal point to the left by two places.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 6
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 7
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 8

Multiple Choice Questions

Choose the correct answer from the given four options (3 to 20):
Question 3.
\(\frac { 5 }{ 6 }\) of 480 is
(a) 400
(b) 576
(c) 480
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 9

Question 4.
The reciprocal of 5\(\frac { 2 }{ 3 }\) is
(a) 5\(\frac { 3 }{ 2 }\)
(b) 3\(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) 2\(\frac { 3 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 17 }\)
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 10

Question 5.
The fraction \(\frac { 11 }{ 7 }\) lies between
(a) 11 and 7
(b) 1 and 2
(c) 0 and 1
(d) 2 and 3
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 11

Question 6.
If the cost of 1 kg almonds is ₹ 460, then the cost of \(\frac { 2 }{ 5 }\) kg of almonds is
(a) ₹ 92
(b) ₹ 184
(b) ₹ 230
(d) ₹ 1200
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 12

Question 7.
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 13
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 14

Question 8.
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 15
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 16

Question 9.
If \(\frac { 3 }{ 4 }\) of a number is 12, then the number is
(a) 9
(b) 16
(c) 18
(d) 32
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 17

Question 10.
Arif bought 3 dozen eggs. He found \(\frac { 1 }{ 9 }\) of them were rotten. The number of rotten eggs was
(a) 4
(b) 3
(c) 6
(d) 8
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 18

Question 11.
Shruti reads a novel for 1\(\frac { 3 }{ 4 }\) hours daily, if she reads the entire novel in 6 days, then the time she takes to read the entire novel is
(a) 7\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours
(b) 9\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours
(c) 10\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours
(d) 11\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 19

Question 12.
The place value of the digit 7 in the decimal number 35.0471 is
(a) 7
(b) \(\frac { 7 }{ 100 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 1000 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 1000 }\)
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 20

Question 13.
0.002 × 0.3 is
(a) 0.6
(b) 0.06
(c) 0.006
(d) 0.006
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 21

Question 14.
The value of the mixed fraction 5\(\frac { 3 }{ 8 }\) is
(a) 5.735
(b) 5.375
(c) 5.625
(d) 5.875
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 22

Question 15.
0.35 ÷ 0.7 is
(a) 50
(b) 5
(c) 0.5
(d) 0.05
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 23

Question 16.
30 m 5 cm is same as
(a) 30.5 m
(b) 3.05 m
(c) 30.05 m
(d) 30.005 m
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 24

Question 17.
0.05309 × 1000 is
(a) 5.309
(b) 53.09
(c) 530.9
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 25

Question 18.
2.305 ÷ 1000 is
(a) 0.2305
(b) 0.02305
(c) 0.002305
(d) none of these
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 26

Question 19.
If each side of a regular hexagon is 3.5 cm, then the perimeter of the hexagon is
(a) 17.5 cm
(b) 21 cm
(c) 18.5 cm
(d) 24.5 cm
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 27

Question 20.
Which of the following numbers has the smallest value?
(a) 0.0002
(b) \(\frac { 2 }{ 1000 }\)
(c) 0.02 × 0.001
(d) \(\frac { 2 }{ 1000 }\) ÷ 0.01
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 28

Value Based Questions

Question 1.
Seema had one sandwich for her lunch and her two other friends in the class forgot to bring their lunch. Seema decided to share equally her sandwich with her friends. How much part of the sandwich each girl will get? What have you learnt by this behaviour of Seema?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 29

Question 2.
A farmer had a large field of dimensions 1396.5 m by 272.72 m. Find the area of the field. He left \(\frac { 1 }{ 6 }\) of this area to make a playground for the children of the locality. Find the area of the playground. Which value of the farmer is reflected in this act?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 30

Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 1.
I read \(\frac { 4 }{ 9 }\) of a book on one day and \(\frac { 3 }{ 5 }\) of the remaining next day. If 100 pages of the book were still left unread, how many pages did the book contain?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 31

Question 2.
A drum of petrol is \(\frac { 3 }{ 4 }\) full. When 30 litres of oil are drawn from it, it is \(\frac { 7 }{ 12 }\) full. Find the capacity of the drum.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Objective Type Questions 32

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7

ML Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 for ICSE Understanding Mathematics acts as the best resource during your learning and helps you score well in your exams.

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7

Simplify the following (1 to 3):
Question 1.
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 1
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 2
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 3

Question 2.
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 4
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 5
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 6

Question 3.
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 7
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 8
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 9
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 10

Question 4.
Simplify the following:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 11
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 12

Question 5.
Simplify the following:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 13
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.7 14

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

Are you looking for the best ICSE Understanding Mathematics ML Aggarwal Class 7 Solutions? Then, grab them from our page and ace up your preparation for ICSE Class 7 Exams.

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6

Question 1.
Find the following:
(i) 2.7 × 4
(ii) 2.71 × 5
(iii) 2.5 × 0.3
(iv) 2.3 × 4.35
(v) 238.06 × 7.5
(vi) 0.79 × 32.4
(vii) 1.07 × 0.02
(viii) 10.05 × 1.05
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 1
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 2
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 3

Question 2.
find the following:
(i) 10.8 ÷ 4
(ii) 126.35 ÷ 7
(iii) 22.5 ÷ 1.5
(iv) 4.28 ÷ 0.02
(v) 3.645 ÷ 1.35
(vi) 0.728 ÷ 0.04
(vii) 13.06 ÷ 0.08
(viii) 58.635 ÷ 4.5
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 4
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 5
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 6
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 7

Question 3.
Multiply each of the following numbers by 10, 100 and 1000 (orally):
(i) 5.9
(ii) 3.76
(iii) 0.549
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 8

Question 4.
Divide each of the following numbers by 10, 100 and 1000 (orally):
(i) 4.8
(ii) 38.53
(iii) 128.9
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 9

Question 5.
Find the area of a rectangle whose length is 5.7 cm and breadth is 3.5 cm.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 10

Question 6.
The cost of one-metre cloth is ₹ 38.50. Find the cost of 3.6 m cloth.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 11

Question 7.
A two-wheeler covers a distance of 45.3 km in one litre of petrol. How much distance will it cover in 5.9 litres of petrol?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 12

Question 8.
If 1 kg of pure milk contains 0.245 kg of fat. How much fat is there in 12.8 kg of milk?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 13

Question 9.
If ₹ 242.46 are to be distributed among 6 children equally, find the share of each.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 14

Question 10.
A vehicle covers a distance of 43.2 km in 2.4 litres of petrol. How much distance will it cover in one litre of petrol?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 15

Question 11.
How many ice cream cones can be filled from 8.4 litres of ice cream if one cone can be filled with 35 millilitres of ice cream?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 16

Question 12.
If the product of two decimal numbers is 38.745 and one of the numbers is 2.7, find the other.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 17

Question 13.
If \(\frac { 2 }{ 3 }\) of a number is 10, then what is 1.75 times of that number?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.6 18

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Are you looking for the best ICSE Understanding Mathematics ML Aggarwal Class 7 Solutions? Then, grab them from our page and ace up your preparation for ICSE Class 7 Exams.

ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5

Question 1.
Write the following numbers in the expanded form:
(i) 20.03
(ii) 200.03
(iii) 2.034
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 1

Question 2.
Write the place value of digit 2 in the following decimal numbers:
(i) 2.56
(ii) 21.37
(iii) 10.25
(iv) 63.352
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 2

Question 3.
Convert the following decimal numbers to frac ions (in simplest form):
(i) 0.8
(ii) 0.225
(iii) 0. 0092
(iv) 3.025
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 3

Question 4.
Convert the following decimals to mixed fractions:
(i) 5.05
(ii) 63.125
(iii) 17.075
(iv) 317.0006
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 4

Question 5.
Convert the following fractions into decimal numbers:
(i) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(ii) \(\frac { 7 }{ 8 }\)
(iii) 3\(\frac { 5 }{ 16 }\)
(iv) 137\(\frac { 13 }{ 62 }\)
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 5
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 6

Question 6.
Which is greater?
(i) 0.5 or 0.05
(ii) 7 or 0.7
(iii) 2.03 or 2.30
(iv) 0.8 or 0.88
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 7

Question 7.
Arrange the following decimal numbers in ascending order:
(i) 38.02, 38.021, 3.802, 83.02, 38.002
(ii) 46.542, 46.452, 46.254, 46.05, 64.542, 46.0542
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 8

Question 8.
Arrange the following decimal numbers in descending order:
(i) 5.6, 0.93, 1.87, 1.9, 1.78, 0.39
(ii) 71.201, 20.1, 2.01, 3.1, 2.14, 0.652
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 9

Question 9.
Express as rupees using decimals:
(i) 7 paise
(ii) 77 rupees 77 paise
(iii) 235 paise
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 10

Question 10.
Express 5 cm in metre and kilometre.
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 12

Question 11.
Express in kg using decimals:
(i) 200 g
(ii) 3470 g
(iii) 4 kg 8 g
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 13

Question 12.
Add:
(i) 5.765, 9.2, 3.08
(ii) 15.49, 8.3572, 0.903, 7.8
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 14

Question 13.
Workout the following:
(i) 72.53 – 46.782
(ii) 18.376 – 5.43 – 8.8976
(iii) 28.5 – 9.708 – 6.234
(iv) 8.2 – 4.56 – 0.7912 + 2.67
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 15
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 16

Question 14.
(i) What number added to 3.56 gives 13.016?
(ii) What number should be subtracted from 30 to get 23.709?
(iii) What is the excess of 20.4 over 9.7403?
Solution:
ML Aggarwal Class 7 Solutions for ICSE Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.5 17